Editörler : Pangaea
20 Şubat 2018 11:22

Yazma eserler

Arkadaşlar yazma eserler kurumu sınavına başvuracak var mı ?


erkin esen
Şef
20 Şubat 2018 19:24

KPDS şartı olmasaydı veya esnek olsaydı başvururdum. İşletme mezunuyum ve Osmanlıcam da var. Ama maalesef bu işe hakkım yok. Önümüzdeki maçlara bakacağız artık. Farsça YDS'ye mi çalışıp girsem acaba? Kalifiye olmak şart.


ersenmelek01
Aday Memur
21 Şubat 2018 00:41

Bende başvurmak istiyorum ama sınavı varmış nerden nasıl çalışacaz bilgisi olan var mı acaba


haluk1707
Aday Memur
21 Şubat 2018 08:43

Arapça ya da Farsça bilmek gerekiyor


slm08
Daire Başkanı
21 Şubat 2018 08:55

3 farklı ilana çıkmış a ve b grubu için genele açık neredeyse fakat ileri derecede Osmanlıca ve Arapça bilgisi,steniyor,b Grubu için c seviyesinde Arapça yada Farsça var

Yazılı sınavda el yazısı Osmanlıca ve Arapça Metin çevirisi varmış valla bende Osmanlıca biliyorum ama el yazmalarını çevirmek öyle kolay değil matbu yazıları okumaya benzemez zaten Arapçam yok boşun başvurmam da başvuracak olanlar iyice bi incelesin boşuna masraf yapmasın

02 Mart 2018 10:48

maaş hakkında bilgisi olan var mı? uzmanın %70 diyorlar ama uzman ne kadar alıyor acaba?


Enis Berk
Aday Memur
04 Mart 2018 22:05

İlahiyat Mezunuyum yds arapça ve ingilizce belgem var yuksek lisans yapıyorum Rika osmanlıca yazı iyi okuyamıyorum matbu okurum sizce şansım var mı pc den anlarım Neye çalışmam lazım örnek sorular var mı?


06nomad
Aday Memur
18 Nisan 2018 18:59

Sınav sonuçları bugün açıklanmış. Pek tabii olarak başarısız olmuşuz. Sınavdan önce pek çok forumu dolanmış, kayda değer hiçbir bilgiye rastlamamıştım. Sınavla ve alımlarla ilgili bir şeyler yazma gereği duydum ki daha sonraki ilanlara başvuracak kardeşlerimiz neyle karşılaşacaklarına dair biraz bilgili olsunlar.

Şimdi arkadaşlar şöyle ki: 100 puan üzerinden değerlendirmek üzere bir sınav yapıyorlar, 70 alan başarılı sayılıyor. Bu 100 puanın 30'u tezhip, hat, ebru, minyatür, yazar-eser vb. konulardan oluşan her soru 1 puan olmak üzere 30 sorudan ibaret klasik bildiğimiz test şeklinde. Daha sonra 20-20 40 puan değerinde 2 tane Osmanlıca metin verip klasik tarzda el yazınızla transkribe etmenizi istiyorlar. En son yabancı dil olarak Arapça veya Farsça'dan birini seçmenizi isteyip verdikleri 2 tane Arapça veya 2 tane de Farsça metni direk Türkçeye tercüme etmenizi istiyorlar ki bu kısım da 15-15 30 puan değerinde. Sınav süresi de 120 dakika.

Şahsımla ve sınavla ilgili bilgi ve tavsiyelerime gelecek olursak: Arkadaşlar ben edebiyat mezunuyum ve gayet iyi derecede Osmanlıca biliyorum. Hatta Osmanlıca bir yazma eser üzerinde tezli yüksek lisans bitirmiş biriyim. Sınavdan önce yaklaşık 1 ay da sınav konusu diye belirttikleri tezhip, hat, ebru, minyatür, yazar-eser gibi konulara çalışıp gittim sınava. Her şeye rağmen başarısız oldum. Zira benim yabancı dilim İngilizce, Arapça veya Farsça değil. Sizlere tavsiyem mütercimlik seviyesinde Arapça veya Farsça bilmiyorsanız, hiç boşuna zahmet etmeyin şansınız yok denecek kadar az. Şöyle düşünün, edebiyat veya tarih mezunusunuz diyelim. Osmanlıca eğitimi aldınız, yazma eserlerle ilgili teorik olarak bir çok konuya da hakimsiniz fakat Arapça veya Farsça bilmiyorsunuz. Bu durumda sizin teorik test kısmını 30'da 30 yapıp 2 tane Osmanlıca metni de noktası virgülüne kadar hatasız okuyup transkribe etmeniz gerekiyor ki anca 70 puana ulaşabilesiniz. Bu da takdir edersiniz ki imkansıza yakın bir durum. Dananın kuyruğu Arapça Farsça tercüme kısmında bitiyor. 30 puan değerinde, bilmiyorsan kalem oynatamazsın, sınavın kafadan 70'e indi zaten. Bu arada sınav süresi de ciddi anlamda az geliyor onu da belirteyim. Son olarak bu yazdıklarım A-B grubuyla ilgili. Ben A grubundan girdim sınava fakat A ve B diye ayrılmıyor ortak yani.

Açıkcası bu sınavdan 70 ve üzeri alan var mıdır ya da varsa da kaç tane vardır bilmiyorum. Hakkıyla 70 alıp kadroya giren varsa helal olsun demekten başka diyecek bir şeyimiz yok tabi. Bununla birlikte kimseye çamur atmak istemiyorum ama bu sınav bana resmen "yapamayacakları kadar zor sorup, biz istediğimizi alalım" sınavı gibi geldi açıkcası. Zira onlar da neyin yapılabilip neyin yapılamayacağını gayet iyi bilirler zannımca. Belirlediğin 50 kişiyi alırsın işte, kimin kimden haberi varki? Kim bilecek sanki? Sağolsunlar sınava itiraz hakkı da vermişler. Yapamayacakları şeyin neyine itiraz edecekler ki diye düşündüler herhalde. Neyse arkadaşlar herkesin günahı boynuna. Belki de ben gerçekten başarısız ve yetersiz olduğum için duygusal davranıp, çamur atacak yer arıyorumdur.

İşte arkadaşlar yazma eserler kurumu denen sınav aşağı yukarı böyle bir şey. Bunları tamamen sonraki sınavlara girmek isteyenler için "neyle karşılaşacaklarına dair" bilgi vermek amacıyla yazdım. Sonda yazdığım sitemleri kaale alıp umutsuzluğa düşmeyin lütfen. Benim sizlere naçizane tavsiyem İlahiyat, Arap dili ve edebiyatı, Fars dili ve edebiyatı gibi bölümlerden mezun olduysanız şayet girip bi şansınızı deneyin. Yok değilseniz hiç boşu boşuna emek ve masraf edip hayal kırıklığı yaşamayın derim.

Toplam 7 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi