Editörler : "eskiyara"Pangaea
11 Nisan 2018 01:02

2018 Lgs kılavuzu yayımlandı

http://www.meb.gov.tr/sinavlar/dokumanlar/2018/MERKEZI_SINAV_BASVURU_VE_UYGULAMA_KILAVUZU.pdf

Milli Eğitim Bakanlığı 2018 LGS kılavuzunu yayımladı. Benim görev yaptığım yaklaşık 500000 nüfuslu ilçede 8 olan Anadolu lisesi sayısı 1'e düşmüş. Birer fen ve sosyal bilimler lisesi ise sabit kalmış. Öğrencilerim adına üzüldüm. sanırım artık özel okula öğrencisini gönderecek parası olmayan velilerin nispeten iyi bir eğitim alma şansı kalmayacak. mevcut kontenjanlarla bu okullara %2'lik bir dilimin altındaki öğrencinin yerleşmesi mümkün değildir.

Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.


xrainmannnx
Yasaklı
11 Nisan 2018 01:50

Bu uygulama ile Son derece güzel bir uygulama ve kılavuz tebrik ediyorum. Sadece zeki (uygulamada sıfır) ezber gücü yüksek öğrencileri ödüllendirip diğerlerini meslek lisesine yönlendirip ne haliniz varsa diyen bir sistemden bu taslak bizi ve öğrencileri kurtarmış olacak. Artık meslek liseleri de cazip hale gelecek ve meslek pratiği olan öğrenciler iş sahibi olacaklar. Zeki veya akıllı öğrencilerin sadece anadolu veya fen lisesine gitme sınırlaması kaldırıldı onlar artık belki de gelecek kaygısı ile gitmedikleri bu meslek okullarına başvurarak orada eğitimin kalitesini artıracaklar ve orda calışan öğretmenler de biraz nefes almış olacak. her yeri anadolu lisesi yapmaktansa belli başlı bir iki elit anadolu ve fen lisesi gerçekten kaliteli ve zeki öğrencileirn merkezi halina gelecek.


akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
11 Nisan 2018 14:27

Peki ilçenizdeki diğer 7 Anadolu Lisesine ne oldu ? Buharlaşıp uçtu mu kapısına kilit mi vuruldu? Zannedersem bunlardan sadece 1 tanesi sınavla, diğerleri de adrese göre kayıt alacaklar. Eskiden hepsi sınavla öğrenci alırken de aralarında yüzdelik dilimlere göre bir sıralama vardı zannedersem ve içlerinde en iyi olan 1. veya 2. yüzdelik dilimden öğrenci alıyordu. Yani aslında teoga giren öğrenciler bu üst sıralarda yer alan liselere girmek için çaba gösteriyordu. Şimdi bu en iyi okula girmek için tüm öğrencinin sınava girmesi yerine diğerleri sınavsız girecek. Sıralama dışı bırakılanların kendi il ve ilçemden bildiğim 6.7. yüzdelik dilimle düşük puanla öğrenci alan okullar olduğunu gördüm ki bunlara gitmek için sınava girmeye gerek var mıdır bilemedim.

Ha tabi bizim velilere göre çocukları dahi olduğundan notları yerde sürünen öğrenci de sınava girecektir kuşkusuz.

Bu sistem eskisinden daha iyi. Tek olumsuz yanı, nitelikli okul seçilenlerin eski öğretmen kadrosunun dağılacak olması ki, sınavla öğrenci olan bu okulların tecrübeli öğretmenlerinin yerini kimin alacağı belirsiz.

11 Nisan 2018 19:25

200 puanlık meslek liseleri nitelikli ama 480 lik anadolu lisesi niteliksiz! Gerçekten sistem bi harika!!!!


varolhasan
Memur
11 Nisan 2018 22:41

her sistemin + sı - si olacaktır. adrese dayalı olması bu sistemin en büyük artısı olacaktır. önceki sistemde hiç gerek yokken başka il ilçelere gidiliyor çocuklar evden ana babadan uzak kontrolsüz oluyordu.


seref35
Memur
11 Nisan 2018 23:04

İlçemizdeki diğer 7 Anadolu lisesini anladığım kadarıyla mahalle mektebine dönüştürdüler. Ben de tüm liselerin tabelalarının değiştirilip Anadolu lisesine çevrilmesine en başından beri karşıyım. Her ilçede belirli sayıda elit devlet liseleri olmalı bunun dışında da her mahallede Anadolu lisesine gidemeyen öğrenciler için eskiden olduğu gibi alternatif liseler olmalı. Fakat bu yapılırken ilin,ilçenin hatta mahallelerin özellikleri göz önünde bulundurulmalı.Siz kalkıp yarım milyon nüfusu olan bir ilçeye 1 Anadolu lisesi belirlerseniz bu o ilçede yaşayan veli ve öğrencilere için haksızlıktır. Veli ve öğrenciyi özel okulların kucağına itmektir.

Örnek vermek gerekirse benim de mezun olduğum yaklaşık 35 yıllık bir Anadolu lisesi son değişiklikle düz liseye dönüştürüldü. Bu okul gerek oluşturduğu kurum kültürü gerekse her senen üniversiteye yerleştirdiği öğrencileriyle son derece başarılı bir liseydi. Bu tip okulları ve yıllar içinde oluşan kurumsal yapıları darmadağın etmek çok kolaydır ama hatanızı uzun vadede anlasanız da geri dönüşü oldukça zordur.

Düşünün bu ilçedeki Anadolu lisesi en iyimser tahminle %2'lik dilimden öğrenci alacaktır. Ben de %20'lik dilimdeki öğrenci Anadolu lisesine gitmeli demiyorum ama bu oranlar bence çok düşük ve acımasız. 40 kişiden 5 sınıf mezun veren bir ortaokuldan 4-5 kişinin iyi bir devlet lisesine gitmesi sizin için haksa diyecek bir şey yok.

Ben bu düzenlemeye yapan kişilerin ne veli ne de öğrenciyi zerre umursadıklarını düşünmüyorum. Aksine amacın başarılı ama devlet lisesine girecek kadar mükemmel(!) olmayan öğrencilerin özel okullara ya da imam hatiplere mecbur bırakmak olduğunu düşünüyorum.


E K S E L A N S
Müsteşar
12 Nisan 2018 01:49

Sitres yok artık. Yeni sınav sistemi bunu ön planda tutuyor.


akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
12 Nisan 2018 10:42

Mahalle mektebi diye okulları küçümsememek gerekir diye düşünüyorum. Örnek verdiğiniz o 35 yıllık kurumsal kimliğini geliştirmiş lise, sınavla öğrenci almayınca birden bire kötü lise mi olacak? Öğretmenleri de kötü öğretmene mi dönüşecek? Bence hayır. Belirttiğiniz % 2lik dilime girmeyen ama başarılı diğer öğrenciler sınava girmeden o okula girmeye hak kazanacaklar.

Ülkemiz bir sınav fetişistine dönüştü. Genç nüfus baskısıyla her şeyi sınavla çözümlemek adil gibi görünüyor. Benim lise öğrencisi olduğum dönemde ülkemizde sadece 1 fen lisesi ve çok sınırlı sayıda Anadolu lisesi vardı. Bu okullarda okumayanlar da mahallemizdeki okullarda okurduk ve iyi kötü okul ayırımı olmazdı. Bu liselerin dışında kalan okullardan mezun olan öğrenciler de hayatta başarılı olmuştur ve üniversite sınavları eğer bir ölçütse iyi yerleri kazananlar oluyordu (hatta dersanelere ve kurslara bile gitmeden.)

Bence iyi kötü okuldan ziyade başarılı ve daha düşük başarılı öğrenci vardır. Sınıfta başarılı öğrenciye olduğu kadar başarısız öğrenciye de yer vardır ve teog sisteminde olduğu gibi okulları yüzdelik dilimlerle sınıflandırmak, düşük yüzdelik dilimdeki okullara giden öğrenci üzerinde en baştan kaybedenler arasında olduğu duygusu vermekten başka nedir?

Teog sistemi sadece % 1-2 lik dilim ve hemen arkasında yer alan öğrencilere kendileriyle aynı seviyede öğrencilerle birlikte eğitim almak olanakları sağlayan, düşük seviyeleri bir kenara atan bir sistemdir. bu öğrencilerin velileri ve yorumlarınızdan yaptığım çıkarımla seçkinci öğretmenler için faydalıdır.


yeditepelisehir
Daire Başkanı
12 Nisan 2018 14:57

bazı mantıklı ve iyi niyetli yoruma katılıyorum ama düşündüğüm ve inandığım tek şey var;

bunların tek amacı iyi öğrencileri imam hatiplere mahkum etmek, zengin muhafazakar ailelere çocukları başarılıymış hissini yaşatmak ve oy, para koparmak. başka hiçbir amacı yok. istediğiniz kadar bilimsel-eğitimsel açıklama yapın.benim için gerçek bu. babası zengin ama aptal çocuklar, adrese dayalı sistemle iyi bilinen bir liseye gidince o zengin baba utanmaktan kurtulacak. benim çocuğum da başarılı diyecek ama çocuğun aptallığı baki olacak. fakir ama zeki çocukların iyi liselere girme imkanı olmayacak. iyi niyetle yok çünkü. tamamen kendisi gibi düşünen bir kesimin eğitim ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış bir sistem. kırsaldaki fakirin çocuğu kimsenin umurunda değil. istenen şey;

1- imam hatiplere zeki çocukları mecbur kılmak

2-bu sayede imam hatiplerin öğrenci sayısını arttırmak ve ilerisi için hep oy potansiyelini korumak

3-belki de bunlar acayip vatansever de ben çok karamsarım.


RaSKaH
Daire Başkanı
12 Nisan 2018 16:04

10 u 5 i bırakın da kayıt döneminde ortaya çıkacak curcunayı düşünün ((: tam 1 keşmekeş olacak.


yalnizzlink
Genel Müdür
12 Nisan 2018 23:22

meb in yaptığı en iyi icraatlardan birisi. biraz geç kalınmış bir uygulama


hbahba
Aday Memur
13 Nisan 2018 10:18

Fetö metö bahane. Herşey özel okullar için. Özel okullara verdikleri sözleri tutuyorlar tek tek. Önce dershaneleri ve etüt merkezlerini kapattılar millet son yıl ucuz yollu eksiğini gidermesin, direkt 4 yıl özel okula gitsin diye. şimdi de devlet okullarına gitmeyi zorlaştırıyorlar özel okullara kanalize etmek için. millete devlet okullarından illallah ettirerek (mecburen gönüllü) seve seve özele yazdırtacaklar.


dehneliler
Genel Müdür
13 Nisan 2018 11:29

Okulların seçimindeki durum, gerçek Anadolu Liselerindeki sinerji İmam Hatip Liselerine aktarılmak istenmiş.

Toplam 12 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi