Editörler : F16 Gökçen
02 Aralık 2018 13:48

Diz kireçlenmesi artroz

"Birçok insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen artroz nedir?

Eklem çevrelerindeki yumuşak dokunun, yani kıkırdağın, zamanla aşınıp yıpranması ve ağrılara neden olması ile bilinen, kireçlenme olarak adlandırılan bir hastalıktır.

Artroz sıklıkla diz, kalça ve beldeki eklem yerlerinde görülür. Yaşla alakası pek olmasa da gençlerde görülme yüzdesi daha düşüktür.

Artrozun birincil nedeni kıkırdak dokusundaki eskime ve buna bağlı olarak kemiklerin birbirine sürtünmesiyle oluşan ağrı ve hasarlardır.

Dizdeki fiziki mekanizma, uyluk ve kaval kemiklerinin çapraz ve yan bağlar adı verilen kaslarla tutulması ile düzenlenmiştir. Aşırı kilo, hareketsizlik. aşırı spor, spor sakatlanmaları, dizi zorlayan iş koşulları, bilinçsiz ayakkabı kullanımı gibi nedenler kıkırdak aşınmalarına neden olur.

Yazının konusu diz artrozu ancak dirsek, kalça, bel, boyun ve ellerde de artroz hastalığının oluştuğunu unutmatalım.

Ağrılardan dolayı günlük hareketlerden kaçınmak kişinin yaşamını atıl ve zevksiz kıldığı kadar bu hastalıktan dolayı görülen belirtilerin daha da ağırlaşmasına neden olur.

Bir doktor veya fizyoterapist belirtilere bakarak teşhis koyar. Birincil tedavi fizyoterapi ve ilerleyen ağır aşamalarda ise ameliyattır.

Ne yapmalı?..."

Kireçlenme (artroz) adlı yazıdan alıntı bir bölümdür.

kimkorkarpanikataktan

kimkorkarsosyalfobiden

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi