Editörler : StMngr
«122123124125126127128129130131132133134

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
06 Şubat 2024 14:39

Vakıfta yok hocam vakıf ünilerinde hep sabit maaş yatıyor, düşme olmuyor. Gelir vergisi kesilmiyor. Sadece damga vergisine tabi. Devlette de bu böyle. Gelir vergisi kesilmemesi gerekiyor diye biliyorum.

Konuyla alakalı şuradaki pdf'leri okuyabilirsiniz.

s2.dosya.tc/server28/xxscvv/Ek_1_Ek_2_Ek_3_merged.pdf.html

akademisyen 64, 2 yıl önce

Nasıl oluyor da vergi olmuyor? Takır takır gelir vergisi ödüyoruz, üstelik 2., 3. aydan itibaren vergi dilimi yükseliyor. Acaba bunca yıldır devlet haksız vergi mi aldı diye gelir vergisi kanununu açıp okudum, kamu, özel ücretlilerden vergi alınır. Akademisyenler için muafiyetten söz eden bir madde göremedim. Neye dayanarak yazdığınızı açıklayabilir misiniz?

06 Şubat 2024 15:41

Hepsinde öyle değil. Üniversite vergi indirimi var bazı üniversitelerde. Miktarı da değişebilir. Bu vergi indirimi gelir vergisi matrahından çıkarılıp kalan kısma vergi veriliyor. Bu vergi indirimi yoksa veya azsa ya da akademisyenin ek ders vs ek ücretleri varsa maaşta aydan aya azalma görülebilir.

arastirmagorevlisiii, 2 yıl önce

Vakıfta yok hocam vakıf ünilerinde hep sabit maaş yatıyor, düşme olmuyor. Gelir vergisi kesilmiyor. Sadece damga vergisine tabi. Devlette de bu böyle. Gelir vergisi kesilmemesi gerekiyor diye biliyorum.

06 Şubat 2024 23:51

Beykoz Üniversitesi argör maaşı 45700. Özel üniversite olarak cidden hakkımızı veriyolar.

akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
07 Şubat 2024 09:29

Linkini attığın belgeyi okudum. Gelir vergisinden muafiyet yok, dikkatli okursan temsil, makam yabancı dil vs. gibi tazminatlar ve geliştirme ödeneği vergiden muaf. Maaş ve bileşenleri vergiden muaf değil. Bu arada o tazminatları ve geliştirme ödeneğini her akademik personel almıyor.

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
07 Şubat 2024 16:09

Hocam biz vakıfta hiçbir kesintiye tabi olmadan her ay eşit maaş alıyorouz ve bordromuzda da her ay "Gelir vergisi kesintisi 0 TL" olarak gözüküyor.

Linkini attığın belgeyi okudum. Gelir vergisinden muafiyet yok, dikkatli okursan temsil, makam yabancı dil vs. gibi tazminatlar ve geliştirme ödeneği vergiden muaf. Maaş ve bileşenleri vergiden muaf değil. Bu arada o tazminatları ve geliştirme ödeneğini her akademik personel almıyor.

johnny3837
Aday Memur
07 Şubat 2024 18:17

Yükseköğretim Tazminatı: 5.569,52 TL

Eğitim Öğretim Ödeneği: 403,59 TL

Üniversite Ödeneği (1. derecedeki araştırma görevlisi): 6.295,98 TL

Ek Ödeme: 3.729,16 TL

Ek Ödeme (375 sayılı KHK ek madde 40): 8.138,89 TL

Devlet üniversitelerinde araştırma görevlileri için gelir vergisinden müstesna olan maaş unsurları yukardakiler. Bu tür mali kolaylıklardan vakıf üniversiteleri de aynen yararlanabildiği için (YÖK Kanunu ek madde 7) bu istisna olan kalemlerin hepsini toplayıp gelir vergisi matrahından (Brüt Maaş - SGK İşçi Payı) çıkardığın zaman geriye kalan miktar asgari ücretin altına düşüyor ve kazancın asgari ücrete kadar olan kısımdan gelir vergisi alınmadığı için gelir vergisi de ödenmemiş oluyor.

johnny3837
Aday Memur
07 Şubat 2024 18:27

Paylaştığım veriler 2023 Temmuz - Aralık dönemine aitmiş, şu an bu rakamlar daha da yüksek. Sonuç yine aynı.

johnny3837, 2 yıl önce

Yükseköğretim Tazminatı: 5.569,52 TL

Eğitim Öğretim Ödeneği: 403,59 TL

Üniversite Ödeneği (1. derecedeki araştırma görevlisi): 6.295,98 TL

Ek Ödeme: 3.729,16 TL

Ek Ödeme (375 sayılı KHK ek madde 40): 8.138,89 TL

Devlet üniversitelerinde araştırma görevlileri için gelir vergisinden müstesna olan maaş unsurları yukardakiler. Bu tür mali kolaylıklardan vakıf üniversiteleri de aynen yararlanabildiği için (YÖK Kanunu ek madde 7) bu istisna olan kalemlerin hepsini toplayıp gelir vergisi matrahından (Brüt Maaş - SGK İşçi Payı) çıkardığın zaman geriye kalan miktar asgari ücretin altına düşüyor ve kazancın asgari ücrete kadar olan kısımdan gelir vergisi alınmadığı için gelir vergisi de ödenmemiş oluyor.

akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
08 Şubat 2024 07:48

Linkte paylaşılan sirkülerde temsil tazminatı, makam tazminatı yabancı dil tazminatı ve geliştirme ödeneği vergiden muaf. O saydığın kalemler, üniversite ödeneği tazminatı vs. vergiden muaf değil. Temsil tazminatı ve makam tazminatını yalnız proflar ve 1. derece doçentler alır. Araştırma görevlisi yabancı dil ve geliştirme ödeneği alır o da bulunduğu üniversiteye göre. Devlette araştırma görevlisinden öğretim üyeliğine kadar 37 yıldır çalışıyorum ve bordrolarımı özellikle zam gelen ayılarda incelerim. Vergi ödemediğim hiç bir dönem yok. Araştırma görevlisiyken de gelir vergisi ödedim. Ama o zamanlar vergi dilimleri şimdiki gibi değil daha yüksek olduğu için zam aldıktan iki ay sonra kesilen vergi artmazdı. Sizin vakıflar ayarlama yapıyorlardır ama devlet onu yapmaz. Vergiyi anında keser.

johnny3837, 2 yıl önce

Paylaştığım veriler 2023 Temmuz - Aralık dönemine aitmiş, şu an bu rakamlar daha da yüksek. Sonuç yine aynı.

johnny3837
Aday Memur
08 Şubat 2024 13:53

Ücretin ya da maaşın, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir vergisi alınmamaya başlandığından beri, ki bu uygulama oldukça yeni sayılır, gelir vergisi istisnaları nedeniyle net gelir vergisi matrahı net asgari ücret altına düşünce gelir vergisi ödenmemiş oluyor. Ayrıca net gelir vergisi matrahı miktarı çok düşük olduğu için gelir vergisi dilimlerine daha geç giriliyor. Bu sene örneğin ilk altı ay boyunca hiçbir gelir vergisi ödenmeyecek (en azından araştırma görevlileri için). Fakat bu uygulamadan önce her halükarda gelir vergisi ödeniyordu. Bu kalemleri istisna eden kanun hükümlerini aşağıya bırakıyorum (bu kalemler araştırma görevlileri ve doktor öğretim üyeleri için ortak. Diğer kadrolar için 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'na bakabilirsiniz.):

Üniversite Ödeneği (2914 sayılı Kanun m. 12/2): Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve kısmi statüde görev yapanlara ödenmez

Eğitim Öğretim Ödeneği (2914 sayılı Kanun ek m. 1/2.c): Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

Yükseköğretim Tazminatı (2914 sayılı Kanun ek m. 3/2-2.c): Bu maddeye göre ödenecek tazminat, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ek ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

Ek Ödeme (375 sayılı KHK ek m. 9/2-2.c): Bu maddeye göre yapılacak ek ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

Ek Ödeme (375 sayılı KHK ek m. 40/1-3.c): Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz.

Bu sene boyunca bordrolarınızı takip edip gelir vergisi ödeyip ödemediğinizi bizlerle paylaşabilirseniz seviniriz hocam, belki sizin kadronuz bakımından net gelir vergisi matrahı asgari ücretin altına düşmüyordur.

Linkte paylaşılan sirkülerde temsil tazminatı, makam tazminatı yabancı dil tazminatı ve geliştirme ödeneği vergiden muaf. O saydığın kalemler, üniversite ödeneği tazminatı vs. vergiden muaf değil. Temsil tazminatı ve makam tazminatını yalnız proflar ve 1. derece doçentler alır. Araştırma görevlisi yabancı dil ve geliştirme ödeneği alır o da bulunduğu üniversiteye göre. Devlette araştırma görevlisinden öğretim üyeliğine kadar 37 yıldır çalışıyorum ve bordrolarımı özellikle zam gelen ayılarda incelerim. Vergi ödemediğim hiç bir dönem yok. Araştırma görevlisiyken de gelir vergisi ödedim. Ama o zamanlar vergi dilimleri şimdiki gibi değil daha yüksek olduğu için zam aldıktan iki ay sonra kesilen vergi artmazdı. Sizin vakıflar ayarlama yapıyorlardır ama devlet onu yapmaz. Vergiyi anında keser.

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
09 Şubat 2024 00:41

Tablomuzu oluşturduk değerli hocalarım. Bu son olacak sanırsam zira Bir sonraki zam döneminde artık bu rakamlara ulaşamam büyük ihtimalle. Devleti kazandım, bir kaç ay içerisinde geçiyorum çok şükür. Umarım tüm vakıflar kanuna uyar ve eşitlemelerini düzgünce yapar.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ OCAK 2024 MAAŞLARI

1- https://hizliresim.com/2jj6eai

2- https://hizliresim.com/msarllb

3- https://hizliresim.com/76rdiea

4- https://hizliresim.com/dtzjckn

5- https://hizliresim.com/f51sfr3

09 Şubat 2024 01:33

Doğuş üni öğr gör yanlış. 40.763TL olması gerekiyor.

Tablomuzu oluşturduk değerli hocalarım. Bu son olacak sanırsam zira Bir sonraki zam döneminde artık bu rakamlara ulaşamam büyük ihtimalle. Devleti kazandım, bir kaç ay içerisinde geçiyorum çok şükür. Umarım tüm vakıflar kanuna uyar ve eşitlemelerini düzgünce yapar.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ OCAK 2024 MAAŞLARI

1- https://hizliresim.com/2jj6eai

2- https://hizliresim.com/msarllb

3- https://hizliresim.com/76rdiea

4- https://hizliresim.com/dtzjckn

5- https://hizliresim.com/f51sfr3

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
09 Şubat 2024 12:28

Hocam notta da yazdık, değişiklik gösterebiliyor.

boşgezeninboşkalfasi, 2 yıl önce

Akademikcamiya
Aday Memur
09 Şubat 2024 15:16

27.000-29.000 veren üniversiteler neye göre veriyor ? Kanun belli değil mi hadi diyelim brütten eşitledi böyle bir rakam mümkün mü ? Yarı zamanlı olarak mı çalıştırılıyor acaba. Tüm bölümlerde ücretler böyle mi mesela mühendislik fakültesinde ders veren bir hoca bu fiyatlara mı çalışıyor anlamak mümkün değil. Tamam herkesin zor durumu vs olabilirde bu kadarı fazla değil mi ? Çok soru sordum ama inanmak istemiyorum bu duruma

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
09 Şubat 2024 18:04

İnansanız iyi olur durum bu :)

Akademikcamiya, 2 yıl önce

27.000-29.000 veren üniversiteler neye göre veriyor ? Kanun belli değil mi hadi diyelim brütten eşitledi böyle bir rakam mümkün mü ? Yarı zamanlı olarak mı çalıştırılıyor acaba. Tüm bölümlerde ücretler böyle mi mesela mühendislik fakültesinde ders veren bir hoca bu fiyatlara mı çalışıyor anlamak mümkün değil. Tamam herkesin zor durumu vs olabilirde bu kadarı fazla değil mi ? Çok soru sordum ama inanmak istemiyorum bu duruma

bottesini4433
Aday Memur
09 Şubat 2024 19:31

Başkent Ünv. Dr. Öğretim Üyesi 49.600

Akademikcamiya
Aday Memur
09 Şubat 2024 20:44

Valla mühendislik fakültesinde, bu ücretleri alıyorlarsa çok üzücü durum. Günde 1 tane özel ders verse fizikten veya matematikten ayda 30.000 yapar zaten. Tüm günde sana kalır ki alanlarında DR olmuş kişilerden bahsediyoruz daha fazlasını kazanırlar. İstanbul?da falan birde yani. Mühendislik fakültesinde bu ücretler değildir varsa çalışan hocalarımız aydınlatırlarsa sevinirim.

İnansanız iyi olur durum bu :)

PhDCe
Şef
10 Şubat 2024 15:07

durumlar böyle. ben bir özel üniye dışarıdan ders verdim. üni başka ilde uzaktan. ders saati haftalık 4. aylık 100 dolar vermediler komedi. ricaen verdim para için asla değmez. 1 saat yabancılara ders veriyorum 100$ alıyorum.

Akademikcamiya, 2 yıl önce

Valla mühendislik fakültesinde, bu ücretleri alıyorlarsa çok üzücü durum. Günde 1 tane özel ders verse fizikten veya matematikten ayda 30.000 yapar zaten. Tüm günde sana kalır ki alanlarında DR olmuş kişilerden bahsediyoruz daha fazlasını kazanırlar. İstanbul?da falan birde yani. Mühendislik fakültesinde bu ücretler değildir varsa çalışan hocalarımız aydınlatırlarsa sevinirim.

xakademix
Aday Memur
12 Şubat 2024 11:30

Rakamlarda standart yok herkes kafasına göre yazıp çizmiş, YÖK'ün el koyması gerekiyor zira kanun net uygulamıyor. Nispeten yüksek olanlarda bir bir standart yok.

Excel eklenemiyor mu buraya? Attığınıza bakmak da zor biraz:(

boşgezeninboşkalfasi, 2 yıl önce

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
12 Şubat 2024 13:44

Excelde mevcut ama onu da resim olarak atmam lazım ayrıca düzenlemesi hayli uzun sürüyor böyle not defterine yazmam daha kolayıma gelmişti.

Evet maalesef standart yok. Şu an konuşulan, bu kanun maddesinin uygulanması için bir yönetmelik çıkarılması. Çünkü şu anda sadece bu maddeye bağımlı olarak, çelişkiler içeren YÖK görüşlerine göre uygulanmaya çalışılıyor (ve gerekli denetim yapılmadığı için de uygulanmıyor) bunların usul ve esaslara bağlayarak bu yönetmeliğin çıkarılması ve tüm vakıfların aynı usulü uygulayarak maaş yatırması lazım. Ve hepsinden önemlisi yasa maddesinde bu kanun uygulanmazsa nasıl bir yaptırım uygulanacağı yazmıyor, bunun da yaptırıma bağlanması lazım ki tekrar kanunun çiğnendiği gibi çiğnenmesin.

Olması gerekenler ve talep edilecekler (seçimden önce YÖK önünde bazı vakıf hocalarının bir basın açıklaması olacak)

- Nisan 2020'de çıkarılan eşit maaş kanununun nasıl uygulanması gerektiğine dair YÖK tarafından usul ve esasları belirleyen yönetmelik çıkarılması ve bunun tüm vakıf üniversitelerine bildirilmesi.

- Yönetmelikte maaşların, aynı devlet üniversitelerinde olduğu gibi aynı ödenek kalemlerinden ödenmesi ve tüm vakıfların akademik bordro uygulayarak, standart işçi bordrosu gibi uygulama yapmaması, dolayısıyla da vergi kesintisinin olmaması

- Maaşların vakıf üniversitelerinin garantör üniversitesinden bordro alınarak değil, vakıf üniversitesinde çalışan akademik personelin durumuna göre yatırılması (örneğin, akademik personelin dil tazminatı, eş-çocuk yardımı, kıdem farkı ödenmesi vs) Bu bordroya bakarak maaş yatırma sebebiyle 10 yıllık akademisyenle yeni giren akademisyen aynı maaşı alıyor vakıfta. Bunların düzenlenmesi gerekiyor.

- KESİNLİKLE BRÜT ÜCRET ÜZERİNDEN EŞİTLEME DEĞİL, vakıf üninin bulunduğu şehirde, o şehirdeki devlet üniversitesinin ödenen çıplak maaşların değil, giydirilmiş maaşın (geliştirme ödeneği dahil) hesaplanarak NET ÜCRET üzerinden eşitlenmesi ve ödenmesi. Yani X bir şehrin devlet üniversitesindeki 3 yıldır çalışan, evli ve çocuk yardımı alan bir arş gör ile X şehrindeki vakıf üniversitesindeki 3 yıldır çalışan, evli ve çocuk yardımı alan bir arş gör, banka hesabında birebir aynı parayı görmeli.

- SGK prim kollarının ve kesintilerinin farklı olması sebebiyle, vakıf üniversiteleri netten eşitlerse daha yüksek bir brüt ücret ödeyeceğinden, bu konuda vakıf üniversitelerine devletin bir kolaylık sağlaması.

- Vakıf üniversitelerinde 15 yıldır çalışan "öğretim üyelerine" verilen yeşil pasaport hakkının, devletle kıyaslandığında çok uzun bir süre olması sebebiyle çalışma yılı bakımından düşürülmesi (maksimum 10 yıl) ve kanun ibaresinde "öğretim üyesi" olması sebebiyle 15 yıldır çalışan araştırma görevlileri ve öğretim görevlilerinin yeşil pasaport alamaması sebebiyle bu ibarenin "öğretim elemanları" şeklinde düzeltilmesi.

xakademix, 2 yıl önce

Rakamlarda standart yok herkes kafasına göre yazıp çizmiş, YÖK'ün el koyması gerekiyor zira kanun net uygulamıyor. Nispeten yüksek olanlarda bir bir standart yok.

Excel eklenemiyor mu buraya? Attığınıza bakmak da zor biraz:(

lull
Aday Memur
12 Şubat 2024 14:21

Medipol Ankara'da doçent maaşlarını bilen var mıdır? Teşekürler.

Toplam 2667 mesaj
«122123124125126127128129130131132133134

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi