Editörler : supporters.
05 Haziran 2020 12:33

2019-2020 Güz dönemi uzaktan eğitim

YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre büyük olasılık sonbaharda da dersler online yapılacak.

Gerçi karar senatoya bırakılmış. Ama YÖK güçlü şekilde tavsiye kararı almış.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bir dönem uzaktan yaptık. Bir dönem daha uzaktan eğitim yapılırsa dört yıllık eğitimin bir yılı uzaktan geçecek. Bir yanda sağlık. Bir yanda düşen kalite. Üstelik üniversite eğitimi sadece ders mi demek?


Xcrt48
Aday Memur
05 Haziran 2020 13:08

Hocam böyle bir karar alınma ihtimali nedir? Derslerin en az yüzde 10'luk kısmının uzaktan eğitimle verilmesi konusunda bir tavsiye okudum ama dediğiniz şekilde bir habere denk gelmedim belki de ben kaçırdım.

kıravatlı_amele
Daire Başkanı
05 Haziran 2020 15:04

Bilgim yok ama tahminim önümüzdeki yıl da uzaktan eğitim olacağı yönünde. Vakaların sayısı azalacak gibi durmuyor. Üstelik üniversite öğrencilerinin yapacağı büyük hareketlilik, dersliklerdeki oluşacak kalabalık ve hem öğrenciler için tehlike oluşturması hem de yurt dışından geleceklere uygulanacak muhtemel karantina mekanları olması hasebiyle öğrenci yurtlarının boş tutulacağını düşünmekteyim. Bunun yanında çoğu üniversitenin -en azından formalite de olsa- uzaktan eğitimde başarılı olduğu yönünde haberler geliyor. Uzaktan eğitim haberi gelirse benim için sürpriz olmaz.


adaydoçent
Daire Başkanı
05 Haziran 2020 16:09

Hocam 2020-2021 Güz yazmak istediniz sanırım başlıkta. Üniversiteler açıldığında (dersler başladığında) ülke çapında çok büyük bir hareketlilik olacak bu kesin. Önlem amaçlı 1 dönem daha uzaktan eğitim yapılabilir diye düşünüyorum. Duruma göre de bahar dönemi planlanabilir.

aaabbbxx
Şef
05 Haziran 2020 17:05

Hocam size yüzde yüz katılıyorum. Üniversitesitelerin açılması demek büyük topluluklar şeklinde biraraya gelmek. Üstelik üniversitelere her şehirden artı yurtdışından binlerce öğrenci geliyor. Uzaktan eğitimle de dersler oldukça verimli geçti bence. Güz dönemi de özellikle teorik dersler uzaktan eğitim yoluyla yapılırsa daha sağlıklı olacaktır artık uygulama dersleri 2.döneme kalır. Son karar yökün ve üniversitelerin tabiki ama üniversitelerin açılması büyük bir risk olacaktır.


hautenoir
Memur
05 Haziran 2020 18:48

Bu yönde güçlü bir tavsiye kararı varsa muhtemelen bütün üniversiteler bunu uygular diye düşünüyorum. Emsal olsun diye de bir-iki büyük üniversite planlamasını buna göre yapıp duyurur.

Ve umarım böyle bir karar alınır. Çünkü üniversitelerde yaşanacak hareketlilik şehirlerarası bir hareketlilik. Bu riski göze almanın yanı sıra artabilecek vaka sayısı sorumluluğunu da kimsenin almak isteyeceğini sanmıyorum. Ayrıca online eğitim süreci bence de gayet verimli bir süreç oldu. Bence asıl eleştirilmesi gereken durum.Zamanın teknolojik avantajlarına bu kadar uzak olmuş olmak.

Lisanstaki uygulamalı dersler dışında üniversitelerin YL ve DR programlarını online olarak devam ettireceklerine dair çoğu akademisyen ve bölüm başkanları olumlu görüş bildiriyor. Kendi adıma derslerin normalinden daha verimli geçtiğini söyleyebilirim.

Online eğitimin sosyalleşememe dezavantajı dışında eğitim kalitesini düşürdüğünü pek düşünmüyorum. Tabi ki öğrencilerin hepsi aynı imkanlara sahip değil. Bu konuda YÖK veya politika yapıcıların bu konuda birşeyler yapması gerekiyor.


Xcrt48
Aday Memur
05 Haziran 2020 22:40

Peki güz döneminde de uzaktan eğitim kararı alınırsa öğretim elemanları için okula gitmek gerekecek mi yoksa uzaktan mı çalışılacak?

Hadi1212
Daire Başkanı
05 Haziran 2020 23:47

Başlıktaki tarih hatası için özür dilerim. Ne yazık ki düzelmiyor.

Dün yapılan açıklamada örgün programlardaki uzaktan verilebilecek ders oranı %30 dan %40 a çıkarıldı.

Açıklamanın bir bölümünde şöyle diyor "Dijital imkanların kullanabilmesindeki yetkinliğin program özelinde de olması için örgün öğretimdeki her bir programın derslerinin asgari yüzde onunun uzaktan öğretim ile verilmesinin güçlü bir şekilde tavsiye ve teşvik edilmesine de karar verildi.

Örgün öğretimde uzaktan öğretim ile verilecek bu derslerin her bir dönem bazında olması veya bütün programa yayılması ile eş zamanlı verilip verilmemesi hususlarında üniversiteler karar verecek. Fakat Yükseköğretim Kurulu olarak dijital imkanlar ve uzaktan öğretim yolu ile verilecek bu derslere özellikle ?2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı güz dönemi? programında nispeten daha fazla yer verilmesini önemsiyoruz. Bu önerimiz Devlet-Vakıf bütün üniversitelerimiz için geçerlidir.

ttps://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/kuresel-salgin-surecinde-yapisal-duzenlemeler-2.aspx


Hadi1212
Daire Başkanı
05 Haziran 2020 23:55

Programın %40 ı 4 yıllık programda az 3 döneme denk geliyor. 2020-2021 güz döneminde uygulamalı bölümler hariç derslerin online olacağı sonucuna vardım ben. Derslerin bir bölümünün online bir bölümünün yüz yüze olmasının mantığı ne? Sonuçta öğrenciler yurtlarda kalıyor. Şehire geldikten yemekhaneleri kullandıktan sonra düzenlemenin pek bir anlamı kalmaz.


Doksandokuzuncu
Aday Memur
06 Haziran 2020 00:14

Yani hali hazirda programin %20 sini uzaktan egitimle veriyorduk. Bunlarin ataturk ilkeleri turkdili ve yabanci dil ve bazi zorunlu brans disi dersler dahildi. Bahar doneminin sonunda guz icin tavsiye istendi %30 baz alarak secmeli dersleri onerdik. Simdi burada bahsi gecen oran mezuniyet kredisi icin gerekli sayinin orani. Bizim bildirdigimizden sanirim 2 ders daha fazla istiyorlar. Her bolumde uygun olmasa da bazi bolumler icin uygun olabilir. Dunyanin gittigi nokta bu belki 10 yil sonra gorecektik bu durumu ancak simdi yasadigimiz pandemi sureci hizlandirdi diye dusunuyorum. Ozellikle brans ve uygulama derslerini daha kucuk gruplar ile yapma firsati olacak bu kisminı atlamayalim.
Toplam 9 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi