Editörler : crops35
11 Haziran 2020 16:22

Üniversite İdari Personeli Tayin Sorunu

Malum başlıkta yer alan sorun üniversitede idari personel olarak görev yapan memurların ortak sorunu. Ancak forumu biraz kurcalayınca gördüm ki bu sorun yaklaşık 8 senedir burada yazılmış, haberler yapılmış ancak bir arpa boyu yol ilerleyememiş. Bu konuda bir ilerleme olmamasının nedenleri bence şunlar

1- Mevcut sendika anlayışı; mevcut üniversitede idari personeli eğitim kolu olduğu için eğitim sendikalarına üye olmaktayız ancak onların önceliği çok açık görülmekte ki sadece ve sadece öğretmenler. üniversite idari personeli ile ilgili kapsamlı bir çalışma ya da bir programları dahi yok. Yetkili sendika ise zaten durumdan mutlu çünkü üniversitelerdeki bu durumu kullandıklarını hepimiz biliyoruz.

2- Rektörlerin tutumu; şunda sanırım herkes hem fikir olacaktır. "Kimse Yetkilerini Kaybetmez İstemez" hele hele yetkiler bu derece güçlü ise. Bu nedenle rektörler bu konuda baskıcı olmadıkları için Yök bir çalışma yapma gereksinimi duymuyor. Çünkü rektörler için bu büyük bir koz, istediğime muvafakat verir istemediğini yıllarca süründürürüm anlayışı daha etkili oluyor. (Genelleme yapmak istemem ama mevcutta naklen atama yönetmeliği olan üniversite sayısı ortada)

3- Yüksek Öğretime Kurumlarına bakış; mevcutta bilindiği üzere üniversiteler özerk olarak görülmekte bu nedenle de burada görev yapan idari personelin tayin hakkı bulunmamaktadır. Ancak şunu anlamak gerçekten güç ; bütçesi tıpkı birçok devlet kurumu gibi merkezden gelen kurumlar nasıl özerk sayılır. Sanki idari personelin maaşlarını üniversiteler kendi kazandıkları paralar ile ödüyormuş muamelesi yapılabilir. Halbuki a üniversitesinde görev yapan bir memur b üniversitesine de gitse maaşı yine yıl başında hükümet tarafından bütçe kanunu ile dağıtılan para ile ödenecek. Kaldı ki ülkenin her ilinde üniversite olmakla birlikte neredeyse her ilçede dahi myo bulunmakta. Burada ki diğer bir saçma tez şu "eee o zaman doğudaki ya da küçük yerlerdeki üniversiteler memur bulamaz" ya arkadaş buralardaki okullar öğretmensiz, sağlık kuruluşları hemşiresiz, tapu daireleri maliye binaları memursuz kaldı da biz mi görmedik. Ülkede buralarda çalışmak isteyecek ya da memleketi buralar olan hiç mi memur kalmadı. Kaldı ki bu kurumlar nasıl yapıyorsa benzer bir sistem kurarsın olur biter. İlk atama sonrası belli bir çalışma süresi koyarsın (3 yıl 4 yıl neyse) bu süreçten sonra kişi görev yaptığı bölgenin puanına göre bir tayin puanı oluşturur tayin işlemlerini buna göre yaparsın, Yeni kadroları da her üniversiteye eşit değilde tayin işlemleri sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlara göre dağıtırsın.

gardereli
Şef
12 Haziran 2020 10:32

Üstad rektörlerden bu yetki alınmadığı sürece bu sorun çözülmez. Yetkiyi de almayacaklarına göre, her rektör keyfi davranmaya devam edecek. Aslında rektörlerin asıl işi akademik çalışmalar, eğitim ve üniversitenin olduğu bölgeyle ilgili sorunlar olmalı yani idari personelle işi olmamalı bana göre. Ama zamanında bu yetki verildiğinden, bu devran böyle sürüp gidecek.

12 Haziran 2020 10:40

sorsan tayin isteyen çok memur var, ama birlik olup hak aramaya gelince iş çoğunu bulamazsın. gerçekten idari memurun hakkını arayacak bir sendika olursa toplu bir şekilde geçilip ondan sonra da tuzu kuru olan bu rektörlere hep birlikte yoğun baskı uygulanırsa bu sorunun çözüleceğine inanıyorum en son maddede de dediğin gibi bu sorunun çözümünün kuruma hiçbir zararı yok aslında.

sahinbaba
Genel Müdür
12 Haziran 2020 11:04

bütün üniversitelerin bir merkez teşkilatlanması olmadığı sürece,

81 ildeki üniversite ve belediyeler ÖZERK yapıda olduğu sürece çözülmez.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çankaya ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

böyle bir Merkez-Taşra ağı yapısı gereklidir. TAYİN sistemi olması için.

Bu nedenle

Adalet bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık bakanlığı gibi kurumlar Ankara-Bakanlıklar-Merkez olmak üzere 81 ilde taşra teşkilatlanması bulunmaktadır.

Oysa üniversite ve belediye için MERKEZ-TAŞRA teşkilatlanması yoktur.

sahinbaba
Genel Müdür
12 Haziran 2020 11:07

Örneğin Milli Eğitim bakanlığı ve diğer bakanlıklarda taşra teşkilatması olduğu için

PUAN sistemi vardır.

Kontenjan sistemi vardır.

Puanın varsa, zorunlu doğu görevini yaptıysan, ve tayin kontenjanından gitmek istrdiğin yer açıldıysa,

o zaman tayin yapabiliyorsun.

Oysa

üniversitelerde, belediyelerde, birliklerde, özel idarelerde merkez-taşra teşkilatlanması olmadığı için,

personel atama yönetmelikleri de haliyle yoktur: Zira bir bölge sistemi yoktur.

O yüzden kurum amirlerinin insafına bırakılmıştır.

sahinbaba
Genel Müdür
12 Haziran 2020 11:13

Üniversite memurluğu, yaşadığınız şehir ve max 200 km mesafedeki bir şehirde olursa gerçekten güzeldir.

Diğer kurumlardan çalışma şartları olarak daha rahattır. ekonomik olarak ve görevde yükselme olarak bir şey vaat etmese de çalışma ortamı ve üni. imkanları yönünden iyidir.

Lakin 200 km den uzak bir şehirdeki üniversitede yapılan memuriyet gerçekten köleliktir. Bunu anlayışla karşılıyorum.

Lütfen tercihlerinizi buna göre yapın.

Misal Kırıkkalede yaşayan birisi Ankara, Kırşehir, Yozgat gibi şehirleri tercih etsin. Atıyorum Erzurum veya Antalya yazmasın. Gerçekten hayat zindana döner.

Şayet geri dönmemek üzere gidiyorsa bunu bilerek gitsin. Pişmanlık fayda etmiyor.

idaripersonel
Aday Memur
12 Haziran 2020 13:39

Güzel dostum benim söylediklerimle aynı şeyi aslında söylemişsin. Ancak bir bakış açısı farkımız var anlaşılan, burda sadece mesele tayin değil sen bunu Üniversiteler arası naklen atama Yönetmeliği diye çıkartır ve bu tarz atamalarda naklen atama kontenjanlarına tabi olmaz, yılın belli bir ayında başvuru ve naklen atama işleminin yapılmasına izin verirsen (belirli bir dönemde olmasının nedeni de daha önce yazdığım gibi sonrasında ilk defa yapılacak atamalara ait kadro dağılımını ona göre belirlersin), ve bunu da belirli şartlara göre sağlarsan gayet doğal yapılabilir bir işlem olur. Ama daha öncede belirttiğim gibi öncelikle şu üniversiteler özerktir anlayışının saçmalığını insanlara anlatmak gerekiyor. .Kendi bütçesi olmayan yaptığı harcamaların ve kadrolu personel ödemelerinin tamamına ait bütçeler merkezden gelen hiçbir kurum özerk olamaz.

sahinbaba, 5 yıl önce

Örneğin Milli Eğitim bakanlığı ve diğer bakanlıklarda taşra teşkilatması olduğu için

PUAN sistemi vardır.

Kontenjan sistemi vardır.

Puanın varsa, zorunlu doğu görevini yaptıysan, ve tayin kontenjanından gitmek istrdiğin yer açıldıysa,

o zaman tayin yapabiliyorsun.

Oysa

üniversitelerde, belediyelerde, birliklerde, özel idarelerde merkez-taşra teşkilatlanması olmadığı için,

personel atama yönetmelikleri de haliyle yoktur: Zira bir bölge sistemi yoktur.

O yüzden kurum amirlerinin insafına bırakılmıştır.

hsnd
Başbakan Müsteşarı
12 Haziran 2020 14:18

Tercih yapılacak kadro pek kalmadı artık hocam. İnsanlar atanayım da puanım yanmasın derdinde. Biraz zorlanır alışırım derdinde olunuyor genellikle. Ancak büyük şehirden küçük şehire ya da tam tersi gidenler için çok zor olabiliyor durumlar. Ben 2015 yılında İzmir'den Ankara'ya üniversiteye atanarak gittim. İkisi de büyükşehir olması nedeniyle genel olarak çok zorlanmasam da insan yine de bilmediği bir şehre gidince sıkıntılar yaşayabiliyor. Kira ödüyorsunuz zaten başlı başına bir dert. Birikim yapma imkanınız düşüyor. Bir yakınınız yoksa her şey sizin üstünüze kalıyor. Mesafe uzunsa gidip gelmek sıkıntı olabiliyor. Şükür 6-7 ay önce eş durumu sebebiyle Tekrar İzmir'e nakil oldum da kendime geldim. Şehir dışı tayin imkanı olmayan bir kurumu tercih ederken iki kere düşünülmesi gerekiyor gerçekten.

sahinbaba, 5 yıl önce

Üniversite memurluğu, yaşadığınız şehir ve max 200 km mesafedeki bir şehirde olursa gerçekten güzeldir.

Diğer kurumlardan çalışma şartları olarak daha rahattır. ekonomik olarak ve görevde yükselme olarak bir şey vaat etmese de çalışma ortamı ve üni. imkanları yönünden iyidir.

Lakin 200 km den uzak bir şehirdeki üniversitede yapılan memuriyet gerçekten köleliktir. Bunu anlayışla karşılıyorum.

Lütfen tercihlerinizi buna göre yapın.

Misal Kırıkkalede yaşayan birisi Ankara, Kırşehir, Yozgat gibi şehirleri tercih etsin. Atıyorum Erzurum veya Antalya yazmasın. Gerçekten hayat zindana döner.

Şayet geri dönmemek üzere gidiyorsa bunu bilerek gitsin. Pişmanlık fayda etmiyor.

hsnd
Başbakan Müsteşarı
12 Haziran 2020 14:20

Evet aslında üniversiteler yök bünyesi altında kendi aralarında tayin imkanına kavuşsalar sorun büyük ölçüde çözülecek. Yıllardır çözüme kavuşmayan bu durum daha uzun yıllar böyle kalır bana kalırsa.

idaripersonel, 5 yıl önce

Güzel dostum benim söylediklerimle aynı şeyi aslında söylemişsin. Ancak bir bakış açısı farkımız var anlaşılan, burda sadece mesele tayin değil sen bunu Üniversiteler arası naklen atama Yönetmeliği diye çıkartır ve bu tarz atamalarda naklen atama kontenjanlarına tabi olmaz, yılın belli bir ayında başvuru ve naklen atama işleminin yapılmasına izin verirsen (belirli bir dönemde olmasının nedeni de daha önce yazdığım gibi sonrasında ilk defa yapılacak atamalara ait kadro dağılımını ona göre belirlersin), ve bunu da belirli şartlara göre sağlarsan gayet doğal yapılabilir bir işlem olur. Ama daha öncede belirttiğim gibi öncelikle şu üniversiteler özerktir anlayışının saçmalığını insanlara anlatmak gerekiyor. .Kendi bütçesi olmayan yaptığı harcamaların ve kadrolu personel ödemelerinin tamamına ait bütçeler merkezden gelen hiçbir kurum özerk olamaz.

hebelebelup
Şube Müdürü
12 Haziran 2020 15:08

2. Universiteyi okuyacagız 33 ten sonra cunku gidemiyoruz

idaripersonel
Aday Memur
12 Haziran 2020 15:50

Evet yıllardır çözüme kavuşmamasının nedeni de tam da ilk yazdığım yazıda yer alan mevcut sendikal durum. Şu anda Eğitim Kolunda olan ve en çok üyeye sahip 3 sendika (isimleri malum) söz konusu öğretmenler, öğretmenlerin ek ödemeleri vs ise anında reaksiyon gösterip peş peşe açıklama hatta eylem yapmaktan geri kalmıyorlar. Ancak söz konusu idari personel olduğu zaman çıt sesleri çıkmıyor, Yaklaşık 100Bin üzeri idari personel olduğu düşünülürse bizlerin sesimizi çıkartmamız gerektiği su götürmez bir gerçek.

hsnd, 5 yıl önce

Evet aslında üniversiteler yök bünyesi altında kendi aralarında tayin imkanına kavuşsalar sorun büyük ölçüde çözülecek. Yıllardır çözüme kavuşmayan bu durum daha uzun yıllar böyle kalır bana kalırsa.

35goztepe
Aday Memur
16 Haziran 2020 10:46

İdari personelin sesi çıkmadığı sürece bu devran böyle gider. Öğretmen Doktor vs maaş az diyor her yerde haber, Sağlık bakanlığı istifa sonrası dönüş sonra hemşire vs ataması yine her yerde haber ama üniversite personeline geldi mi hiç bir şey yok. Söylüyorsun haber yapan yok. Siyasiler desen umrunda değil. Bugün biz yarın evlatlarımız buna katlanmak zorunda kalacak. Ben kurtuldum bir şekilde diyene de bir gün elbet denk gelecek. Kimsenin ahı kimsede kalmıyor. Şunu anladık YÖK insanlıktan çıkmış.

idaripersonel
Aday Memur
16 Haziran 2020 13:55

Değerli arkadaşım haklısın aynen öyle ses çıkmayınca birşey olduğu yok . Ancak memurlar net hergün öğretmen hakkı yok ek ders yok maaş diye haber yaparken idari personel ile ilgili haber yapan bunu sürekli gündeme getiren yok. Son bir yılda öğretmenler ile ilgili 100 haber varsa idari personel için 2 haber anca yapılmıştır.

35goztepe, 5 yıl önce
İdari personelin sesi çıkmadığı sürece bu devran böyle gider. Öğretmen Doktor vs maaş az diyor her yerde haber, Sağlık bakanlığı istifa sonrası dönüş sonra hemşire vs ataması yine her yerde haber ama üniversite personeline geldi mi hiç bir şey yok. Söylüyorsun haber yapan yok. Siyasiler desen umrunda değil. Bugün biz yarın evlatlarımız buna katlanmak zorunda kalacak. Ben kurtuldum bir şekilde diyene de bir gün elbet denk gelecek. Kimsenin ahı kimsede kalmıyor. Şunu anladık YÖK insanlıktan çıkmış.

timurland
Kapalı
16 Haziran 2020 15:55

https://www.unipersen.org.tr/

17 Haziran 2020 14:05

bu tayin konusunda çok mağduruz, birlik olup organize bir şekilde hakkımızı aramalıyız.

idaripersonel
Aday Memur
17 Haziran 2020 14:50

Kesinlikle birlik olmak şart, yoksa bizi umursayan yok. Bir şekilde sesimizi duyurmak için gerekli çalışmaların yapılmış olması şart.

erdogan@zm
Şef
17 Haziran 2020 16:11

BU STRESTEN BİRAZ UZAKLAŞALIM

https://www.youtube.com/watch?v=uYI7RbsZpss

idaripersonel
Aday Memur
17 Haziran 2020 16:43

arkadaş sizi parayla mı veriyorlar? Bizim Derdimize bak adamın keyfe bak

erdogan@zm, 5 yıl önce

BU STRESTEN BİRAZ UZAKLAŞALIM https://www.youtube.com/watch?v=uYI7RbsZpss

tasratakimi
Aday Memur
17 Haziran 2020 19:02

whatsapp grubu varmı üniversite idari personelleri için

blgislt
Aday Memur
17 Haziran 2020 22:35

Tam burdaki yorumları okurken site anasayfasina düşen haber "öğretmenlerin semileri uzaktan eğitim oldu" valla helal olsun öğretmenlere organize oldular haklarını yine aldılar. Ama şunu da unutmamak lazım idari personel isimli arkadaş doğru söylemiş bizi adam yerine koymayan sendikalar şu konuda açıklama yaptı baskı kurdu öğretmenin istediğini aldı. Demek ki gerçekten bizim için değil bu sendikala

18 Haziran 2020 13:16

watsap grubu vardı bir ara bende girdim ama sorunlarımız için yapacaklarımız yerine havadan sudan muhabbet olmaya başlayınca çıktım şuanda grup devam ediyor mu bilmiyorum. ciddi şekilde sorunların konuşulduğu, çözümlerin üretildiği, her idari personelin haberdar olduğu bizleri tek yürek haline getirebilecek bir sisteme ihtiyacımız var sanırım.

tasratakimi, 5 yıl önce

whatsapp grubu varmı üniversite idari personelleri için

Toplam 190 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi