Editörler : Pangaea
14 Haziran 2020 18:44

MEB'de çalışan öğretmenin dershanede çalışması

merhabalar. MEB de öğretmen olarak görev yapanların dershanelerde çalışması yasal mı? Bu şekilde çalışan var mı? Çalışıp da herhangi bir ceza alan oldu mu?

rimana
Kapalı
14 Haziran 2020 23:59

merhaba,

657 sayılı kanunun bazı (ilgili bölümleri)

Madde 28 ? (Değişik: 30/5/1974 - KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)

Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette

bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif

şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). (Ek cümle: 8/8/2011 - KHK-650/38 md.; İptal cümle:

Anayasa Mahkemesinin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113, K.: 2012/108 sayılı Kararı ile.; (?)(1) Yeniden

düzenleme son cümle: 2/1/2014 - 6514/9 md.) Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında

bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine

veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim

kurumlarında çalışamaz.

(Değişik ikinci fıkra: 8/8/2011 - KHK-650/38 md.; İptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesinin

18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113 K.: 2012/108 sayılı Kararı ile(1) ; Yeniden düzenleme: 2/1/2014 - 6514/9

md.) Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek

kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim,

denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.(2)

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,

Ders görevi:

Madde 89 ? (Değişik: 30/5/1974 ? KHK-12; Aynen kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)

Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya

öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.

Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı,ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar Cumhurbaşkanı kararı ile tespit olunur.(1)

dundarbeyguneribey
Daire Başkanı
16 Haziran 2020 02:13

dershane diye bir kavram yok hepsi özel okul oldu. öğretmen kurumundan izin alarak özel okullarda çalışabilir.

Barbaros 0
Aday Memur
17 Haziran 2020 22:08

buna dayanak olarak rimananin belirttiği maddeleri mi gösteriyorsunuz?
dundarbeyguneribey, 5 yıl önce

dershane diye bir kavram yok hepsi özel okul oldu. öğretmen kurumundan izin alarak özel okullarda çalışabilir.

dundarbeyguneribey
Daire Başkanı
18 Haziran 2020 01:34

öğretmen kurumundan izin alarak özel eğitim kurumunda çalışır ama bir ders saati sınırı var heralde 10 saat olması lazım.

metinokta
Aday Memur
19 Nisan 2023 13:48

Mem çalışan Öğretmen de Müdür Yardımcısı da dershane/özel okul 10 saate kadar görev alabilir Diğe

Calimaestro
Memur
19 Nisan 2023 13:49

Yıllardır çalışıyorum, problem yaşamadım.

metinokta
Aday Memur
19 Nisan 2023 13:50

Diğer okul ve kurumlarda ders görevi

MADDE 26-(1) Bu Karar kapsamında bulunan yönetici ve öğretmenlere, aslî görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı ders görevlerini tamamlamak kaydıyla; Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda, diğer kurumlara bağlı okullar ile yüksek öğretim kurumlarında, ücretleri görev aldıkları okul veya kurumca ödenmek üzere ek ders görevi verilebilir. Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen yönetici ve öğretmenlere, bu Kararın 7, 8 ve 9 uncu maddelerine göre verilen ek ders görevleri istisnadır.

metinokta, 2 yıl önce

Mem çalışan Öğretmen de Müdür Yardımcısı da dershane/özel okul 10 saate kadar görev alabilir Diğe

halis4242
Genel Müdür
19 Nisan 2023 13:58

Çaktırmadan çalış, özellikle de tek çalışan öğretmenlik maaşıyla bu ülkede geçinmek çooooook zor!!?

Çevremde çok var, hafta sonu etüt merkezlerinde çalışan arkadaşlarım!!?

Bazen tek bazen 3-5 öğrenciye ders anlatmak da sınıfta anlatmaktan daha kolay/rahat işte!!?

crabnet355
Müsteşar
19 Nisan 2023 16:22

Sınırı 6 saat..6 saat üzerinden izin alıp daha fazla çalışıyorlar

Kifuby
Aday Memur
19 Nisan 2023 19:07

Yöneticiler, rehberlik öğretmenleri ve aday öğretmenler hariç... Ücretli ders görevli olarak çalışma izni düzenlenecek eğitim personelinden;

a) İş sözleşmesi,

b) Çalışmakta olduğu kurumca verilecek, girdiği ders saati sayısını da gösterir muvafakat belgesi istenir.

Diyor yönetmelikte.

Özel okullarda çalışabilir ama kurslarda çalışamaz. 8 saat 10 saat olayı değişti diye biliyorum ama emin değilim. Toplam 40 saat sınırı var sadece.

mustafaakarsu
Aday Memur
19 Nisan 2023 19:34

Bende çalışıyorum tek maaş öğretmenim mecbur çalışmak zorundayım. Resmi izin yok ama göz yumuluyor.

bhdrzn
Şef
22 Nisan 2023 17:10

10 saate kadar çalışabilir. Aynı okulda çalıştığım bür öğretmen arkadaş özel okulda ders veriyordu. Yani daha fazla dersengirip 10 saatlik kısmınu gösteriyordu o ayrı.

halis4242
Genel Müdür
22 Nisan 2023 17:30

Çok doğal, çünkü özellikle tek çalışan öğretmenin bu devirde geçinmesi çok zor!!

mustilip
Aday Memur
23 Nisan 2025 00:47

Arkadaşlar benzer konuda yeni başlık açmak istemedim. Ben elektronik öğretmeniyim ve bireysel çalışmalarla (dershane, kurs çatısı altında olMAdan) uzaktan yazılım, kodlama dersleri ve devre tasarımı dersleri vermek istiyorum. Benim istediğim çalışma şekli yasal çerçevede mümkün mü acaba? 10 saat ders verme kapsamına girer mi?

23 Nisan 2025 11:08

okul müdürünün onayı ile 10 saat çalışıla bilir
23 Nisan 2025 11:10

Değil hocam, gelirini akraban üzerinden kazanacaksın

mustilip, 4 hafta önce

Arkadaşlar benzer konuda yeni başlık açmak istemedim. Ben elektronik öğretmeniyim ve bireysel çalışmalarla (dershane, kurs çatısı altında olMAdan) uzaktan yazılım, kodlama dersleri ve devre tasarımı dersleri vermek istiyorum. Benim istediğim çalışma şekli yasal çerçevede mümkün mü acaba? 10 saat ders verme kapsamına girer mi?

ekpss3347
Şef
23 Nisan 2025 12:31

Herkes maaş yetmiyor diye sızlanmış. İyi de işsiz gençlerin istihdam alanını da daraltıyor bu kurslarda, kolej lerde vb. çalışanlar. Sizin iyi kötü düzenli bir maaşınız var. Ya asgari ücretin altında çalışan ya da parasının bir kısmı elden geri alınan garibanlar ne yapsın?

mazıke
Şef
30 Nisan 2025 08:55

hocam güncelleme falan yeme bizi. para para para

Calimaestro
Memur
30 Nisan 2025 11:48

Yasal karşılığı yok maalesef
mustilip, 4 hafta önce

travian0646
Aday Memur
01 Mayıs 2025 20:54

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlar Kanunun 8. maddesinin 3. maddesinde resmi okullarda çalışan öğretmenlerin sadece okullarda çalışabileceği, bununda ancak kurumun izni ile çalışabileceği belirtilmiş, ayrıca kanunda dershane kavramı yok kastınız özel öğretim kursu ise burada resmi kurumda çalışan öğretmenler görev alamaz. Bu kanuna göre

Toplam 20 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi