Editörler : E.Kayı Han
09 Temmuz 2020 19:50

HAGB ve Öğretmenlik

Herkese Merhaba, ?Yüz Kızartıcı? bir suçtan alınan ?HAGB? yeni yasada düz memurluk olan öğretmenlik için yapılacak arşiv araştırmasında bir sorun yaratır mı ? Sonuçta HAGB bir mahkumiyet değil. Bu durumda olup atanan bir tanıdığınız var mı ?


deniz272727
Aday Memur
09 Temmuz 2020 20:27

hagb olsa dahi yüz kızartıcı suc engel diye biliyorum ayrıca hagb olmasa bile yüz kızartıcı suclar harici 12 aya kadar alınan cezalar etki etmiyor.

Sefer0606
Aday Memur
10 Temmuz 2020 03:38

Devlet Memurları Kanununda böyle bir madde yok işte. Yani Hagb olsa dahi şu suçları işleyenler devlet memuru olamaz gibi. Bundan dolayı sorun teşkil etmemesi gerekiyor


Yol Gösteren
Daire Başkanı
10 Temmuz 2020 17:52

HAGB kararları memuriyete girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sırasında kişilerin karşısına çıkmaktadır ve mahkemenin cezalandırmadığı kişileri idareler cezalandırabilmektedir. Koskoca ceza hukukçularının içinden çıkamadığı paradokslardan hukukçu kimliği olmayan alelade memurların oluşturduğu güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması değerlendirme komisyonlarının çıkabilmesi de ne teoride ne pratikte mümkün gözükmemektedir.

HAGB müessesi güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına engel değil.Ancak elbette suçun niteliği, ne zaman hangi koşullarda işlendiği (mesela haksız tahrik var mı), kaç yıl ceza alındığı (1 yılın altı olunca otomatikman polislik gibi bazı memurluklar için sakınca kalkıyor) önem teşkil etmektedir. Yani bu noktada Danıştayın biraz suç ayrımı yaptığını ve duruma göre somut olayın özelliklerine göre subjektif davrandığını da ifade etmek isterim. Bu subjektifliğin ve pek tabi buna bağlı olarak ortaya çıkacak olan keyfiyetin ortadan kalkması için bütün HAGB kararlarının güvenlik soruşturmalarının olumsuz sonuçlanmasına vesile olmaması gerektiği kanısındayım.

10 Temmuz 2020 18:41

koskoca ceza hukukçularının içinden çıkamadığı paradokslardan hukukçu kimliği olmayan alelade memurların oluşturduğu güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması değerlendirme komisyonlarının çıkabilmesi de ne teoride ne pratikte mümkün gözükmemektedir.

çok doğru söylemişsiniz üstadım.

Hakim soruyor: - HAGB yi kabul ediyor musun?

Hagb nedir diyorsun 5 sene suç işleme dosya düşecek hukuki bir sonucu olmayacak diyor sen de daha fazla uzamasın değil 5 sene 50 sene suç işlemem diyorsun kabul ediyorsun

sonra HAGB yi alıyorsun temyizi yok usulden itiraz ediyorsun zaten red olacağı kesin.

5 sene suç işlemiyorsun dava düşüyor ama sen mesleğinden atıldığınla kalıp kimseye birşey anlatamıyorsun. yüksek disiplin kurulu üyeleri hukukçu gibi senin hakkında karar verip tekmeyi vuruyorlar. eminim benim 1/10 kadar okumamışlardır.

Bir polise dolandırıcılıktan HAGB veriliyor. Danıştay 12. daire hagb hukuki sonuç doğurmaz diyor mesleğe iade ediliyor. başka kararda hagb disiplin cezası vermeye engel değil diye karar çıkıyor. bir sürü çelişkili karar var. kimse ne yapacağını bilmiyor.

Toplam 4 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi