Editörler : Pangaea
12345678910111213»

Teknososyal
Yasaklı
27 Eylül 2020 01:08

vallahi haklısın galiba hocam harbiden yapmamak lazım geliyor. bu nedir be ya (!)

volkani, 5 yıl önce

Yapmayin, ben yapmıyorum, uzmanlar ya kendileri yapar, ayrica devlet ders icin para veriyor kazanimlar belli, mumkunse rehberlikik dersi konulsun ve ogrenci adina az calisma yapsinlar, derste ogrenciyi tanirlar, seminer kurs verirler. Para olunca nasil haklari oluyor otorite olmuyorlar ise bunda da az calisir faydaları olur!

27 Eylül 2020 01:33

Ben de onu soruyorum ya zaten teknososyal hocam. Bunların niye bir derneği var ve neden diğer branşların yok mesela ? Nasıl oluyor da bunlar bakanlığın her düzenlemesine karşın; cübbe ve kostümler içinde, kah savcı pelerinleri giyinerek bakanlığı dahi protesto edebiliyorlar, Danıştay kapısını tokmaklıyorlar_? nöbet uygulamasından tutun ki anaokullarda rehberliğe gerek olmadığı kararlara kadar... Tamam rehber öğretmeni hedef almadık almıyoruz da velakin Bu neyin nesi Allah aşkına ya? bilgisi tecrübesi elveren kişilerin katkısını da anlayalım bakalım.

hilmi0707
Yasaklı
27 Eylül 2020 11:48

Up

Pdr-cemil
Yasaklı
27 Eylül 2020 13:46

karaktersiz hilmi :) rehberlik düşmanı dyyuz

Pdr-cemil
Yasaklı
27 Eylül 2020 13:51

Sen ne yaptın ne ürettin, hangi projede yer aldın, hangi akademik çalışmaya imza koyabildin de, çıkmış papağan gibi "öğröncelörü tanömöyörsün" gibi beylik laflar ediyon neye dayanarak prdon?

Öyle yağma yoook, ortada bir başarisizlik varsa bugün TİMM ve PİSA sonuçlarından sondan 8 inci geliyorsak, iğneyi ve çuvaldizini kendine de dürteceksin.. oldu bütün günah keçisi rehberlik

komik durumlardasın veslm.

hilmi0707, 5 yıl önce

Senden mi öğreneceğiz üslubu kamil! Her eleştiriye "soda iç" diye karşılık veren bir seviyesizden mi üslup öğreneceğiz? Aklına her geleni söyleyen; her şeyi de duymaya razı olacak.

Psikoeğitim programını sınıf öğretmeni uygulayacak, sonuçları modüle okul idaresi giricek sen ne halt yiyeceksin önce bi onun cevabını ver.

Okulunda kaç öğrencinin adını biliyorsun, kaç sınıfı ziyaret ettin, önünüze gelen saçma sapan power point sunumları ve pdf dökümanlar dışında mesleğinin yeterliliğini kullanıp ne yaptın bunları anlat.

"taciye uğrayan öğrenci, rehber öğretmenine anlattı" gibi tarihte 3-5 defa gerçekleşmiş münferitiğrenç olaylar dışında adınızı ne zaman, hangi başarıda duyduk bi onu anlat.

Çocuklara sordurduğun (onu da çıktı alıp sınıf öğretmenine veriyorsun) saçma sapana (eviniz ne ile ısınıyor, annen baban ayrı mı, okula ne ile geliyorsun) gibi soruları hangi istatistiki amaçla kullanıyorsun? Örneğin ayrı çalışma odası olan ve olmayan çocuğun başarı korelasyonunu hesaplayacak kapasiten var mı? Bunları anlat.

İşini hakkıyla yapan rehber öğretmen arkadaşlarımı kutluyor, ellerinden öpüyorum. Ama bu %90'ının hiçbir iş yapmadığı gerçeğini değiştirmez.

Sonuç olarak: rehberlik servisi adı altında gelen paçavraları yüzüne bile bakmadan çöpe atıyorum.

cenk1111
Aday Memur
28 Eylül 2020 22:08

bunlar öğretmen mi şimdi. bu sitede moderatör falan yok mu

Teknososyal
Yasaklı
28 Eylül 2020 22:53

"..çünkü bu defa haklıyken haksız pozisyona düşmüş olursunuz." derken bunu kastediyordum.

Teknososyal
Yasaklı
28 Eylül 2020 23:23

Kronik sorunu çözmenin tek yolu, rehber öğretmenlerine kendi işini yaptıracak faal/aktif

bir yönetmelik çıkarılarak (haftada 1 saat olsun) her bir şubeye etkinlik

amaçlı bir katılım getirilmesi ve bakanlığın ve sayın bakanın konu hakkında

sıkıştırılmasıdır (!)

Başka türlü kökleşmiş / köhnemiş bir vesayet düzeni yıkılmaz. Böylece en azından okula entegrasyonları sağlanacak yahut ki kozmikleşmiş (fetö atışı yapmıyorum ama iyi bişeyi de kastetmiyorum açıkçası-!) olan ilgideki rehberlik servisleri okullardan kaldırılacak kardeşim.. Yok okullarda itiyaç var denecekse ki, var elbette âtıl vaziyetten çekip çıkarılacak. Olay bu....yapılacak ta budur.

Başka türlü iş barişi sağlamanın zerrece imkanı yoktur..

OLmadı OLAMADI DA 10 YILLARDIR Böyle bişey olabilir mi yahu?

Eşyanın tabiatına ters bir defa: Hem rehberliğe dair envahir çeşit görev dağılımını branşa kambur edeceksin, (arkadaşlar güzel bahsetmiş) hem bunun için 5 kuruş ödeme yapmayacaksın, yahu üstelik hem de boş okullara gönderdiğin rehberlik öğretmenine 18 + FUL ücret vereceksin..

PEKİ BU HANGİ DEVLET AKLINA, İZ'ANA SIĞAN BİR DURUMDUR.. AYRICA SUÇ TA BAKANLIĞINDIR Şimdi bunu yazdığım için ben haset/kıskanç/çekemez/hazımsız oldumsa;

Kiiimseler kusura kalmasın pekala öyleyim gardaşım.. Zira kıyas yani 'İCMA' dinimizden bize bir haslettir ve dahi sünnetir.

MEB veya hükümet nasıl bir yapıyla karşı karşıya bilmiyorum vefakat biz eğitim camiası olarak-en azından kendi adıma böyle hakkaniyetsiz bir tedavülden İCAP DUYMAKTAYIZ, Ki bir kısım rehber öğretmeni görüşündende aşikar olduğu gibi DÜNYA

ÜLKELERİNDE BÖYLE BİR REHBERLİK UYGULAMASI FİLAN KALMAMIŞTIR..

.

Özetle: MEB'TEKİ BU ÇİFT BAŞLILIK -- ÇİFTE STANDART -- SONA ERMELİ

Rehberlik sistemi denilen sistemsizlik yerine ise alan ve uzman katkısı getirilmeli(!)

Sahaya insinler, ÖĞRENCİLERİNİ TANISINLAR, SUÇLANMAKTAN KURTULSUNLAR BU REHBERLİKÇİ VEYA PSK. DANIŞMAN ARKADAŞLARIMIZ VEYA MESLEKTAŞLARIMIZ

NEDİR BU YAHU??? DERNEĞE, LOBİCİ VESAYETE ALDANMASINLAR GİTSİNLER HOCALARI VE AKADEMİSYENLERİ VASITASIYLA BİR ÇALIŞTAY HAZIRLATTTIRARAK, KONUYU ADAM AKILLI MASAYA YATIRSINLAR.. YOKSA GÖRÜŞLER ORTADA ÇÜNKÜ KONU PARA DEİL

NOT: Bu kaotik sistemden rehber öğretmeni sorumlu tutmuyorum.. tuttuğum bellidir veslm.

28 Eylül 2020 23:50

Rehberliğe dair genel paylaşımlar a yazdığınla tüm bunlar ne alaka.. Konu bakz: ne denilmiş

"Sayın Aktif Rehberlik o hususa pek dalmasanız iyi olur. Lakin yeri gelmişken o detaya ben de katılmıyor değilim. İşin açığı bakanlık çalıştayınca müfredat planımız ve plan içinde rehberliklere olan katılımımızın asgari ve azami ölçeği açık ve net şekilde ortaya konulmalı ki yaşanan tüm bu bilinmezlikler, sitemler ve 10 yıllardır devam edegelen bir kaotik süreç son bulmalıdır. sistem bazında bir belirleyicilik açığa-aydınlığa kavuşturulmalıdır. Aksi halde maalesef (cidden) sene boyunca rehberliğe 1 veya 2 kez katılım sağlandığı yolunda şikayetler alınmakta ve bu durumun artık suistimale kapatılması gerektiği her eğitim platformunda iletilmektedir. Eleştiri bizi küçültmez değerli arkadaşlar. Meslektaşlarım kusura kalmasınlar ancak iğneyi ve çuvaldızını bir nebze eşitlemeli ve kendimize de batırabilmeliyiz. Ki bunu yaptığımda zaten bu yoruma ulaştım denebilir. Nöbet konusu hatta pardon; saçmalığı yerine rehberlik etkinliklerimize olan katılımlarımıza şimdiye değin elle tutulur bir düzenleme getirilmiş olsa, bu haklı eleştiriler de en azından frenlenebilmiş olacaktı. Bunun sorumlusu durumdan vazife çıkaran, seceresi Psk Danışman olan bir hanım bürokratın bakanlığa ve dolayısıyla her konuda tepkilerin odağı olan sayın müsteşara nüfuz etmesidir. Lobici mantık ve bürokratik vesayet yerine Pdr Derneği, Akademisyen ve ilgili hocaların, 45 yıllık dezenforme olmuş sistemi sonlandırmak için bakanlığa müracatlarıyla, ortak kabül görür nitelikte ve samimi bir yaklaşımla rehberlik sistemini sahaya hitap edebilen nitelikte revise edebilmeleri gerekir düşüncesindeyim. Bazı sınıflarda kaldırılan Sınıf Rehberlik sisteminde olduğu gibi 2 haftalık ritüel süreçler içinde rehberliğe rehber öğretmenlerin katılımını öngören aktif rehberlik sisteminin zarureti zuhur etmiştir. Aksi halde bu kangren asla ve kat'a giderilemeyecektir. Yazıyı check etme fırsatı bulamadım, o yüzden bazı hatalar için sürçi lisan affola. Bunları iletmeme vesile olduğın için se ayrıca teşekkür ederim."

Rehberlik, ülkemizde tam bir akıl tutulması görüş kaydedin değerli arkadaşlar. Yapın bunu

Pdr-cemil, 5 yıl önce

Sen ne yaptın ne ürettin, hangi projede yer aldın, hangi akademik çalışmaya imza koyabildin de, çıkmış papağan gibi "öğröncelörü tanömöyörsün" gibi beylik laflar ediyon neye dayanarak prdon?

Öyle yağma yoook, ortada bir başarisizlik varsa bugün TİMM ve PİSA sonuçlarından sondan 8 inci geliyorsak, iğneyi ve çuvaldizini kendine de dürteceksin.. oldu bütün günah keçisi rehberlik

komik durumlardasın veslm.

erenbay
Yasaklı
29 Eylül 2020 14:56

Kozmik oda anlayişina hapsolmuş bir nizam yerine, fâal katılımı olan bir rehberlik gelecek nokta.

Telliturnalar
Aday Memur
29 Eylül 2020 17:32

PDR okullarda çok gereklidir. Bunu kimse ystsıyamaz ama kendilerinin kendilerine saygısı olmadığı için mesleklerini tartışır hale getirdiler. 22 yıllık öğretmenim bir tane çalışan rehberlikçi görmedim. Boş yere okullarda yer işgal ediyorsunuz. Bu mesliğime düşmanlık değil. Tasarruf edilsin diye de konuşmuyorum. Buraya yazsam destan olacak vaka ile karşılaştım. İdarenin eteğine sığınıp aman duyulmasın diyerek ve elbette kendileri uğraşmamak için çalışıyorsunuz.

29 Eylül 2020 23:57

Sayın hocam rehberlik mevzundan dolu olduğu kadar kimse başka konuda bu kadar dolu değil. İnanın eğitim sistemini bir sistem olmaktan çıkaran, 35 yıllık âtıl ve marshall kökenli bir PDR sisteminde yalnızca rehber öğretmenlerimiz değil; resmen eğitim sistemimiz alay konusu olmuştur. Ekşi sözlükten zaytung'a kadar sayısız sosyal mecradan yüklenmeler bile Lobiyi kıramamıştır.. Rehberlik servislerinin işlevi ve saha odaklı bir hizmet anlayışına geçilmesinde çok geç kalındı (!) Allah her şeyin hayırlısını versin zira 22 yıllık deneyim ve gözleminize canı gönülden katıldım biliniz istedim.

Telliturnalar, 5 yıl önce

PDR okullarda çok gereklidir. Bunu kimse ystsıyamaz ama kendilerinin kendilerine saygısı olmadığı için mesleklerini tartışır hale getirdiler. 22 yıllık öğretmenim bir tane çalışan rehberlikçi görmedim. Boş yere okullarda yer işgal ediyorsunuz. Bu mesliğime düşmanlık değil. Tasarruf edilsin diye de konuşmuyorum. Buraya yazsam destan olacak vaka ile karşılaştım. İdarenin eteğine sığınıp aman duyulmasın diyerek ve elbette kendileri uğraşmamak için çalışıyorsunuz.

bilimbilim
Şef
30 Eylül 2020 02:44

Birkaç sene önceydi

Ben: "Sorunlarınızı okul rehber öğretmeniyle de görüşebilirsiniz" dedim.

Öğrenciler "Okulumuzda rehber öğretmeni yok ki".

Ben: Şaka mı yapıyorsunuz?

Öğrenciler: Hayır. Rehber öğretmenini hiç duymadık biz..

-------------------------------------------------------------------------------------

Bu sözü 11. sınıflara söylemiştim...

Yani, 3 senedir aynı okulda okuyan öğrencilere...

Rehber öğretmenleri ise 4 senedir aynı okuldaydılar..

Okulda 1 değil tamı tamına 2 tane rehber öğretmeni vardı....

Ama, odalarında yata yata varlıkları ile yoklukları bir olmuştu...

pdrci6059
Aday Memur
30 Eylül 2020 14:32

Tekirdağ'da bir okulda psikolojik danışmanım. haftalık 17 saat eba'da canlı dersim var. 50 tane sınıf whatsapp grubuna üyeyim. paylaşımları y9apıyorum. okul sayfasına gelen soruları en geç 1 saatte cevaplıyorum(günlük ortalama 40 mesaj). haftaya zoom ile 30 saate tamamlayacağım. şimdi size soruyorum. Sizin branşınızda hiç çalışmayan, işlerini düzgün yapmayan insanlar yok mu? neden bir grubun tamamını zan altında bırakıyorsunuz. konu başlığı açmışsınız ama genelleme hatasına düşüyorsunuz. yorumu olan yazabilir öğretmenlerim.

Teknososyal
Yasaklı
30 Eylül 2020 23:45

Değilsiniz sayın hocam değilsiniz Psikolojik danışman değil; Eğitim Danışmanısınız. Ayrıca konu öznel değil sistemsel yönlerden eleştiri toplamaktadadır. Malumunuz şuraya Türkiye'nin her kesiminden eğitimci ve öğretmen görüşü toplanmış vaziyettedir. Bahsettiğinizi işleri yapıyor ve yerine getiriyor olmanız genele dönük bağlayıcılığı olan bir kaide asla değildir. Yukarıdan bir hocamızın naklettiği gibi yaklaşık 20 yıl hizmeti bulunan bir öğretmen olarak inanın şube-şube rehberlik yapacağım diyen tek bir rehber öğretmene rastlayabilmişliğim var. Belki siz de belirttiğinizi şekilde işinizi önceleyen/değer veren/hizmet anlayışı sunan yapıdasınız ayrı tutarım. Emeklerinize sağlık yanlış anlayın istemem fakat ülkemiz eğitim sisteminde PDR, kesinlikle aslına uygun tahvilden uzaklaşmış, dezenforme olmuş ancak buna rağmen Eğitim sisteminin amaçları doğrultusunda sahaya hitap edebilen, uzmanlık katkısını öne getiren, öğrenci geneline uygulabilirliği olan niteliklere uygun şekilde yapılandırılmamıştır. Daha enteresanı bunun altındaki sebebplerin bir takım vesayetçi lobiler olduğu ayrıca ifşa olmuş vefakat 1 arpa yol alınabilmesi mümkün olamamıştır.

pdrci6059, 5 yıl önce

Tekirdağ'da bir okulda psikolojik danışmanım. haftalık 17 saat eba'da canlı dersim var. 50 tane sınıf whatsapp grubuna üyeyim. paylaşımları y9apıyorum. okul sayfasına gelen soruları en geç 1 saatte cevaplıyorum(günlük ortalama 40 mesaj). haftaya zoom ile 30 saate tamamlayacağım. şimdi size soruyorum. Sizin branşınızda hiç çalışmayan, işlerini düzgün yapmayan insanlar yok mu? neden bir grubun tamamını zan altında bırakıyorsunuz. konu başlığı açmışsınız ama genelleme hatasına düşüyorsunuz. yorumu olan yazabilir öğretmenlerim.

Kagiş
Müsteşar
01 Ekim 2020 07:34

Okul idareleri öğrencilerle ilgili her türlü işi, sınıf rehber öğretmenleri üzerinden görmeyi alışkanlık haline getirmiş. Müd. Yardımcıları sınıfları paylaşmış ve her muavin sorumlu olduğu sınıf seviyesinin (ör.10.sınıflar) rehber öğretmenlerine boyuna mesaj atıyor: "10.sınıf rehber öğretmenlerinin dikkatine.!!?" şeklinde WhatsApp grubundaki mesajları almaya başladıkça sinirlenmeye başlıyorum. Bol bol küfrediyorum artık!? Belki üç defa İnterneti, telefonu, tableti... vs. olmayan öğrencileri tekrar tekrar tespit ettik, velileri aradık çocukların eba 'ya girmelerini ve canlı dersleri takip etmeleri gerektiğini söyledik. Çocuk, eba şifresini unutmuş beni arıyor!? 10.sınıf öğrencisinin eba' dan haberi yok! Veliyi arıyorum, okulun adresini bana soruyor ;çünkü çocuğun ders kitaplarını bile daha almamış!? Bir de bana pişkin pişkin soruyor :Hocam okullar açılacak mı? diye. Okul müdürü WhatsApp 'tan diyor ki evinde çalışma masası, kitaplığı olmayan öğrencileri sınıf rehber öğretmenleri tespit etsin!? Ulan sınıf rehber öğretmeni miyiz, Mahalle muhtarı mı!? Okulunda iki tane pdr.ci var!? Kur onlarla bir komisyon, ne yapacaksan yap!! Çalıştırsana biraz okul rehber öğretmenlerini!? Boyuna sınıf rehber öğretmenlerine iş paslıyorlar:anket, etkinlik, veliler aranacak, öğrenciler aranacak, tespit edilecek, duyurulacak, yapılacak... vs. Peki okul rehber öğretmeni ne yapacak!? Kardeşim, sınıf rehber öğretmenleri okulun basın sözcüsü, halkla ilişkiler uzmanı ya da menajeri mi!? Yüz yüze eğitim bir başlasın okulumun rehber öğretmenleriyle uğraşacağım. Onlara sonuna kadar muhalefet yapacağım. Yeter bee!!

erenbay
Yasaklı
02 Ekim 2020 01:07

hocam sanki bunları anasayfaya taşımak gerekir düşüncesindeyim. Ama lanet olmasın ki senelerdir Sn Ahmet KANDEMİR, ya kendi eşrafında veya ailesinde rehber öğretmeni bulunması hasebinden o bile göz yumuyor veya lobici çevrenin baskısına maruz kalıyor.. Fakat bir şekilde bu haklı isyanımızı sosyal mecralara iletmek en mantıklısı galiba. Ne böyle rehberlik olur ne böyle..neyse

Kagiş, 5 yıl önce

Okul idareleri öğrencilerle ilgili her türlü işi, sınıf rehber öğretmenleri üzerinden görmeyi alışkanlık haline getirmiş. Müd. Yardımcıları sınıfları paylaşmış ve her muavin sorumlu olduğu sınıf seviyesinin (ör.10.sınıflar) rehber öğretmenlerine boyuna mesaj atıyor: "10.sınıf rehber öğretmenlerinin dikkatine.!!?" şeklinde WhatsApp grubundaki mesajları almaya başladıkça sinirlenmeye başlıyorum. Bol bol küfrediyorum artık!? Belki üç defa İnterneti, telefonu, tableti... vs. olmayan öğrencileri tekrar tekrar tespit ettik, velileri aradık çocukların eba 'ya girmelerini ve canlı dersleri takip etmeleri gerektiğini söyledik. Çocuk, eba şifresini unutmuş beni arıyor!? 10.sınıf öğrencisinin eba' dan haberi yok! Veliyi arıyorum, okulun adresini bana soruyor ;çünkü çocuğun ders kitaplarını bile daha almamış!? Bir de bana pişkin pişkin soruyor :Hocam okullar açılacak mı? diye. Okul müdürü WhatsApp 'tan diyor ki evinde çalışma masası, kitaplığı olmayan öğrencileri sınıf rehber öğretmenleri tespit etsin!? Ulan sınıf rehber öğretmeni miyiz, Mahalle muhtarı mı!? Okulunda iki tane pdr.ci var!? Kur onlarla bir komisyon, ne yapacaksan yap!! Çalıştırsana biraz okul rehber öğretmenlerini!? Boyuna sınıf rehber öğretmenlerine iş paslıyorlar:anket, etkinlik, veliler aranacak, öğrenciler aranacak, tespit edilecek, duyurulacak, yapılacak... vs. Peki okul rehber öğretmeni ne yapacak!? Kardeşim, sınıf rehber öğretmenleri okulun basın sözcüsü, halkla ilişkiler uzmanı ya da menajeri mi!? Yüz yüze eğitim bir başlasın okulumun rehber öğretmenleriyle uğraşacağım. Onlara sonuna kadar muhalefet yapacağım. Yeter bee!!

ancelo
Yasaklı
02 Ekim 2020 13:36

Şu ülkede FETÖ ile mücadele edebilirsiniz, siyasi ayağa taş dokundurmadan,

bir şekilde ediliyorda; ancak ve ne yazık ki yasal bir örgüt olan PDR lobisiyle

mücadele edemezsiniz.. (Bunların ardında nasıl bir güç var bilinemiyor. Zira

bakanlık ve hükümet dahi çaresiz kaldı..) Mücadele edebilmek içinse ekseriyeti

mal olan camiamızın hepsinin veyahut en azından yarısının sizin - benim verdiğim

tepkiyi göstermesi gerekir.. O derece maalesef. 10 sene mücadele verdim ben ve

yle ümidi kestim kıymetli hocam. Ama görüldüğü gibi asla da pes etmiş değilim

"Pdr için çözüm yoludur ve MEB'e duyurudur" gibi önemli bir paylaşım konusu dahil

yazıma kapanan PDR ÖNERİSİ ile silinen en önemlilerinden olan "Rehberlik için

bakanlığın düğmeye basması an meselesi lütfen destek", ilaveten aktif durumda

olan "Rehberliğe dair genel paylaşımlar" konu baknz. Mevzunun çözümü ortadadır:

Rehberlikler ya fâal bir sistem nazarına alınacak ya da ilgili servis veya çatı okullardan kaldırılacak güzel kardeşim. .Bunun başka bir çıkarı yok veslm.

HERKES KENDİ İŞİNİN GEREĞİNİ, UZMANLIK ALANINI

KENDİSİ YAPACAK VE KENDİSİ YÜRÜTECEK

Not: mümkün mertebe yeni nesil toy rehber öğretmenler yazıma karşılıkta bulunmasınlar.

Kagiş, 5 yıl önce

Teknososyal
Yasaklı
02 Ekim 2020 22:20

Okul idaremle konuşarak bugün bıraktım rehberliği darısı sizlere.. Tabi ilkin kem kem kemelek ettiler etmesine fakat ardından sendikam aracılığıyla itiraz etme noktasına geldiğimi söyleyerek ayak diredim ve Allah ıma hamdolsun tüy gibi hafifledim. o nedenle tavsiye ediyorum filan laf ebeliği..

En kısa zamanda kurtulursunuz inşallah. Bir kısım yalaka sendikalar da şu konuya el atarlar mi o kısma emin değilim ama, bizler bu angarya'ya ses çıkarmadıkça bunların düzeni yıkılmaz(!)

Kagiş, 5 yıl önce

Teknososyal
Yasaklı
02 Ekim 2020 22:36

Whatsup gruplarını mobilimden çıkardım, öğrenci ve veli numaralarını birer birer sildim. Telefonumu gizli no'ya kapadım. ve bütün bunları 2 saat rehberlik dersi almaktan vazgeçtiğim için yaptım.

Oh:) dünya varmış vallahi ya.

Toplam 313 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi