Editörler : Pangaea
12345678910111213»

Teknososyal
Yasaklı
08 Ekim 2020 14:58

Hocam merhabalar bu yazınızı anasayfaya naklederseniz gereken farkındalık düzeyi sağlanır.

Bilginiz olsun isterim.

(tabi yazınızın sonuna şunu eklemenizden yanayım "Öyle ise okullarda rehberlik kadrosu ihdas edilmesinin gereği, önemi ve amacı tam olarak nedir???" )

https://www.memurlar.net/haber/930943/rehber-ogretmenler-il-ilce-zumre-baskanlari-toplantilarina-katilmak-zorundalar-mi.html

Kagiş, 5 yıl önce

Sınıf rehber öğretmenliği iyice zıvanadan çıktı!? İdarenin baskısı, okul rehber öğretmeninin sürekli iş paslaması bitmek bilmiyor!? Anket - etkinlik, etkinlik - anket, form doldur, veliyi ara, veliye ulaş, veliyi çağır, öğrenciye ders kitabı dağıt, WhatsApp 'tan grup kur, dert dinle, şikayet dinle, rapor yaz, İnterneti olmayan öğrencileri tespit et, telefonu mu yokmuş, bilgisayarı mı yokmuş araştır bakalım, yardıma ihtiyacı olanları listele, e okul bilgilerini kontrol et, eba' ya girmeyenleri bul, canlı derse katılmayanlar niçin katılmıyormuş bul.... vallahi dert babası oldum son bir haftada. Bu nedir yaa!?

Pdr-SedaNur
Yasaklı
09 Ekim 2020 16:52

Evet aslında karalama amacı güdenler olabilir ancak sistem noktasında bakıldığında bazı yapıcı eleştiriler gayet sağlıklı ve isabetli bir sistem eleştirisi ortaya koymaktadır. Bunu yok sayamayacağımız malumun beyanıdır. Çünkü rehberlik servisinin sahaya dönük tarafında, inanın bazı ciddi ve gözardı edilemeyecek nitelikte pasif kalmış, kronikleşmiş sıkıntılar var ve öteden beri mevcut. Açıkçası bu şekilde daha uzun bir süre devam edecek gibi de gözükmüyor tepkiler çığ gibi arttı.

Samimi olmadığımı düşünüyorsanız, aşağıya bırakacağım anasayfa linkine aynı görüş duygu ve düşüncelerimi yansıttığım görülecektir. Ben bile bazı açık tespitleri, yapıcı ve fikir verici eleştirileri -yerine göre- kabüllenme noktasına gelmişken "ben rehber öğretmen değilim ama..." diye başlayan yazılar inanın bir hayli garipseniyor bilinmesinden yanayım. Yaptığınız yorumla rumuza takılmışsınız fakat asla önemli bir ayrıntı değil. Anasayafa linki diyerek bahsettiğim konunun popüler yorum kısmında aynı görüşümü yansıttığımı görebilmeniz mümkün. Önerdiğim çözümse açık:

Şube rehberliği sistteminin faal katılımının "1 etkinlik saati" şeklinde bizlere devredilmesi gerektiğini önerdim, ki bunu bir kısım diğer meslektaşlarım da zaten aynen bu şekilde dillendirmişler.

https://www.memurlar.net/haber/930943/rehber-ogretmenler-il-ilce-zumre-baskanlari-toplantilarina-katilmak-zorundalar-mi.html

yalnizzlink, 5 yıl önce

bu konudaki yazışmalar tek bir merkezden yürütülüyor. anahtar kelimeler: aktif katılım, süreci yönetememek, rehber öğretmenler gidince hiçbir şeyin değişmemesi, sistem sorunu , rehberlik sistemi. Bu anahtar kelimelerin yazılış şekli her mesajda aynı. Bu mesajları sırayla okuyun yazanın aslında aynı kişi olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bir de hiçbir rehber öğretmenin internet sitelerindeki rumuzlarının başına pdr koyduklarını görmedim. Mesela ismi ayşe olan bir din kültürü öğretmeni gelip de rumuzuna din ayşe koymaz. Rehberlikçiler de aynı şekilde rumuzlarının önüne arkasına pdr koymazlar. Yok böyle birşey yani. Sadece yazdıklarımı ciddiye alın mesajları sırayla okuyun bana hak vereceksiniz.

09 Ekim 2020 17:18

Harika bir değerlendirme geçti elime ben de unutmadan paylaşayım isterim. Bakın ne der:

"Rehber öğretmenlerinin faydalı olabilmeleri için öğrenciyi sınıf ortamında gözlemleyebilmeleri gerekir. Yok odalarında oturup çayını kahvesini yudumlarlarsa yalnızca sorunlu öğrencilerle muhatap olurlar, fakat yaşadığı sorunları içine atan sessiz, sakin, içe kapanık öğrencilerden haberleri dahi olmayacak ve dolayısıyla onlara yardımcı olamayacaklardır. Unutmayalım ki Rehberlik ve Psikolojik Destek, yalnızca sorunlu öğrencilere değil tüm öğrencilere tanınan bir hak olmalı..."

Mevcut âtıl pozisyondaki ilgili servislerin acilen rehabilite edilerek sahaya entegrasyonu gerekir. Samimiyet odaklı sistem görüşü ve eleştirisini kaçırmayan rehber öğretmenlerini tebrik ederim.

aypdr06
Kapalı
09 Ekim 2020 21:13

Sen rehberlik yapacaksın o psikolojik danismanlik.
10 Ekim 2020 14:15

Size buhaddi kim veriyor psikolojik danışman felan kardeşim sen rehberlikcisin psikolojik destek vermek istiyorsan psikoloji oku üzerine klinik psikooji uzereine PhD yap ya da tıbbiye bitir tusda psikiyatri yaz yap asistanlığını uzman ol ki psikiyatri çok yüksek alır tusdabunlara da bakanlık torpil geçtikçe bişi zannettiler kendilerini be

aypdr06
Kapalı
10 Ekim 2020 17:21

Sen de mi öğreneceğiz ne yapacağımızı? YÖK zamanında Bölüm açmış ve mezun olanlar psikolojik danışman oluyorlar. Psikolojik danışman unvanını yalnızca pdr mezunları kullanabiliyor. Psikologlar kullanırsa yasal yaptırımı var. Bilip bilmeden yol göstermeyin. Varsa çevrenizde psikolog olup psikolojik danışma yapan, bildirin gerekli yasal yaptırımları uygulatırız. Rahat olun.
miniminibirpeşrev, 5 yıl önce

Size buhaddi kim veriyor psikolojik danışman felan kardeşim sen rehberlikcisin psikolojik destek vermek istiyorsan psikoloji oku üzerine klinik psikooji uzereine PhD yap ya da tıbbiye bitir tusda psikiyatri yaz yap asistanlığını uzman ol ki psikiyatri çok yüksek alır tusdabunlara da bakanlık torpil geçtikçe bişi zannettiler kendilerini be

aypdr06
Kapalı
10 Ekim 2020 17:22

Biz psikolojik danışmanız, yasal hakkımız bu unvanı kullanmak. Bolumun adı psikolojik danışma ve rehberlik.

aypdr06
Kapalı
10 Ekim 2020 17:30

Cahil gibi soru soracağınıza gidin mevzuat okuyun. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetini okuyun. Okullara gelen yazılara dikkat edin. Psikolojik danışman yazıyor. Gözünüzü acın gözünüzü.

aypdr06
Kapalı
10 Ekim 2020 17:32

Kastettiğim yönetmelik.
aypdr06, 5 yıl önce
Cahil gibi soru soracağınıza gidin mevzuat okuyun. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetini okuyun. Okullara gelen yazılara dikkat edin. Psikolojik danışman yazıyor. Gözünüzü acın gözünüzü.

aypdr06
Kapalı
10 Ekim 2020 18:25

Bu haddi kim veriyor merak ediyorsan git savcılığa suç duyurusunda bulun, okula dilekçe ver, bimer cimer den şikayet et bu arkadaşlar psikolojik danisman olduğunu iddia ediyor diye. Cevabını alırsın.

10 Ekim 2020 18:42

Tamam işte biz de siz psikolojik danışmanların işini yapmak istemiyoruz bu kadar basit umarım söylediğiniz yönetmelikle gerekli düzenlemeler yapılır sevgiler...

aypdr06
Kapalı
10 Ekim 2020 19:08

Yapılmasını istemiyorsanız yapmayın. Dilekçe verin kurumunuza bu benim işim değil diyin. Ancak suan var olan yönetmelik bu is sizin isiniz diyorsa o is sizindir. Yönetmelik çerçevesinde yapacağınız işler var yapmayacağınız işler var. Ne yapıyorsunuz ? Psikolojik danışma falan mi yapıyorsunuz ? Uzmanlık isteyen testleri mi inceliyorsunuz ? Anlamadım ki nedir isiniz olamayan şey ?
Tamam işte biz de siz psikolojik danışmanların işini yapmak istemiyoruz bu kadar basit umarım söylediğiniz yönetmelikle gerekli düzenlemeler yapılır sevgiler...
13 Ekim 2020 20:57

Niye Rehberlik de senin alanın değil mi, yoksa o kısım angarya mı geliyor sana. Bir de ne zor geliyor size diyorsun ya, biz kendi branşımızla yeterince yorulurken bir de sizi arkanızı toplamak zor geliyor işte. Sen kendini çok çalışıyor zannediyorsun ya aslında çalışmıyorsun. Öğretmenler odasına daha sık gitmeni tavsiye ederim. Çünkü orda senden daha çok psikolojik danışmanlık yapan öğretmen göreceksin.

aypdr06, 5 yıl önce
Sen rehberlik yapacaksın o psikolojik danismanlik.

EricContana
Yasaklı
13 Ekim 2020 21:11

Kimse sizden fazladan iş beklemiyor. Yönetmelik gereği siz sınıf rehberlik öğretmenlerisiniz. Kendi iş tanımımızı çalışıyorsunuz. Yasayı bırakıyorum kenara, anayasamıza göre angarya suçtur. Bu iş ise angarya değildir. Eğer angarya ise sendikalarınız niye duruyor? Okul psikolojik danışmanlarının isini ne zaman yaparsanız o zaman angarya olmuş olur ancak onu isteseniz de yapamayacağınız ortada. Öğretmenler odasında yapılan görüşme ve değerlendirmeleri ki bunlarda psikolojik zorlanmalar da konuşuyor olabilirsiniz, bunun literatüre yer alan psikolojik danışma olduğunu dahi bilmiyorsunuz. Sohbet etmek psikolojik danışmsnlık değildir. Nasıl ki dizi izlemek tarih öğrenmek olmuyorsa sizin alanda bu da buna benzer. Aşağıda sınıf rehber öğretmenlerinin görevini paylaşıyorum. Bu görevler okul psikolojik danışmanının görevi olmadığına göre bu işleri yapınca da sizin tabirinizle okul psikolojik danışmanının ardını toplamış olmuyorsunuz. Sınıf rehber öğretmeninin görevleri MADDE 23 - (1) Sınıf rehber öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar: a) Sınıf rehberlik planını okul rehberlik ve psikolojik danışma programı ile sınıf rehberlik programı çerçevesinde hazırlayarak en geç ekim ayının ikinci haftasında eğitim kurumu müdürüne onaylatır. Sınıf rehberlik planının bir örneğini rehberlik ve psikolojik danışma servisi ile paylaşır. Plan dahilinde uygulamalarını gerçekleştirir. b) Sınıf rehberlik programı kapsamındaki etkinlikleri sınıfında uygular. c) Öğrencilerinin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin ihtiyaçlarını belirleyerek okul rehberlik ve psikolojik danışma programına yansıtılmak üzere rehberlik ve psikolojik danışma servisine iletir. ç) Okul rehberlik ve psikolojik danışma programının hedeflerine ilişkin etkinliklerde rehberlik ve psikolojik danışma servisiyle iş birliği yapar. d) Her yıl kasım ayı içerisinde sınıfında bulunan risk altındaki öğrencilere ait verilerin bir örneğini rehberlik ve psikolojik danışma servisine iletir. e) Bireyi tanıma tekniklerinden uzmanlık bilgisi gerektirmeyenleri rehber öğretmen/psikolojik danışman ile iş birliği yaparak sınıfında uygular, sonuçlarını rehberlik ve psikolojik danışma servisi ile paylaşır. f) Sınıfa yeni gelen veya uyum güçlüğü yaşayan öğrencilerin okula uyum sağlamaları sürecinde rehber öğretmen/psikolojik danışman ile iş birliği içerisinde çalışır. g) Öğrencilerini rehber öğretmen/psikolojik danışman ile iş birliği yaparak ilgi, yetenek, değer, akademik başarı ve kişilik özelliklerine göre öğrenci kulüplerine, seçmeli derslere ve sosyal etkinliklere yöneltir. ğ) Risk altında olan öğrencileri fark ettiğinde, gerekli desteği almaları için rehberlik ve psikolojik danışma servisini bilgilendirir. h) Öğrencinin, öğrenme stilini fark etmesine, öğrenme becerilerini geliştirmesine, akademik performansını artırmasına yönelik çalışmalarında rehberlik ve psikolojik danışma servisiyle iş birliği yapar. ı) Sınıfıyla ilgili yürüttüğü rehberlik çalışmalarına ilişkin raporu her dönem sonunda eğitim kurumu müdürüne sunar. i) Sınıfında sosyal duygusal, akademik ve kariyer gelişimi açısından desteklenmeye ihtiyaç duyan öğrencileri rehberlik ve psikolojik danışma servisine yönlendirir, öğrencilerin gelişimini desteklemek amacıyla iş birliği yapar. Eğitim kurumunda rehber öğretmen/psikolojik danışmanın bulunmaması halinde öğrenciyi rehberlik ve araştırma merkezine yönlendirir. j) Eğitim kurumu müdürünün vereceği rehberlik hizmetleri ile ilgili diğer görevleri yapar.
tarihmezunu, 5 yıl önce

Niye Rehberlik de senin alanın değil mi, yoksa o kısım angarya mı geliyor sana. Bir de ne zor geliyor size diyorsun ya, biz kendi branşımızla yeterince yorulurken bir de sizi arkanızı toplamak zor geliyor işte. Sen kendini çok çalışıyor zannediyorsun ya aslında çalışmıyorsun. Öğretmenler odasına daha sık gitmeni tavsiye ederim. Çünkü orda senden daha çok psikolojik danışmanlık yapan öğretmen göreceksin.

14 Ekim 2020 00:18

Yönetmelikte bize bu görevlerin verilmemesi gerektiğinden bahsediyoruz zaten. Yönetmelikte yazıyor diye en doğru uygulama olduğunu göstermiyor, sistemin yanlışlığından bahsediyoruz. Ayrıca biz bu yazdığın görevler dışında haftada 30 saat ders anlatıyoruz, yüzlerce sınav kağıdı hazırlayıp okuyoruz, ödevlendirmeler ve takibini yapıyoruz, projeler hazırlıyoruz, etkinlikler düzenliyoruz. Pardon da siz ne yaptığınızı şuraya yazın da bilelim, gerçekten merak ediyorum. Sınıf rehber öğretmenlerine rehberlik planı hazırlamaktan bile acizsiniz. Ancak odada ayağınıza gelme cesareti gösteren öğrenciyle ilgilenip öğrenci başarılı olunca da benim sayemde diye övünüyorsunuz.

EricContana, 5 yıl önce
Kimse sizden fazladan iş beklemiyor. Yönetmelik gereği siz sınıf rehberlik öğretmenlerisiniz. Kendi iş tanımımızı çalışıyorsunuz. Yasayı bırakıyorum kenara, anayasamıza göre angarya suçtur. Bu iş ise angarya değildir. Eğer angarya ise sendikalarınız niye duruyor? Okul psikolojik danışmanlarının isini ne zaman yaparsanız o zaman angarya olmuş olur ancak onu isteseniz de yapamayacağınız ortada. Öğretmenler odasında yapılan görüşme ve değerlendirmeleri ki bunlarda psikolojik zorlanmalar da konuşuyor olabilirsiniz, bunun literatüre yer alan psikolojik danışma olduğunu dahi bilmiyorsunuz. Sohbet etmek psikolojik danışmsnlık değildir. Nasıl ki dizi izlemek tarih öğrenmek olmuyorsa sizin alanda bu da buna benzer. Aşağıda sınıf rehber öğretmenlerinin görevini paylaşıyorum. Bu görevler okul psikolojik danışmanının görevi olmadığına göre bu işleri yapınca da sizin tabirinizle okul psikolojik danışmanının ardını toplamış olmuyorsunuz. Sınıf rehber öğretmeninin görevleri MADDE 23 - (1) Sınıf rehber öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar: a) Sınıf rehberlik planını okul rehberlik ve psikolojik danışma programı ile sınıf rehberlik programı çerçevesinde hazırlayarak en geç ekim ayının ikinci haftasında eğitim kurumu müdürüne onaylatır. Sınıf rehberlik planının bir örneğini rehberlik ve psikolojik danışma servisi ile paylaşır. Plan dahilinde uygulamalarını gerçekleştirir. b) Sınıf rehberlik programı kapsamındaki etkinlikleri sınıfında uygular. c) Öğrencilerinin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin ihtiyaçlarını belirleyerek okul rehberlik ve psikolojik danışma programına yansıtılmak üzere rehberlik ve psikolojik danışma servisine iletir. ç) Okul rehberlik ve psikolojik danışma programının hedeflerine ilişkin etkinliklerde rehberlik ve psikolojik danışma servisiyle iş birliği yapar. d) Her yıl kasım ayı içerisinde sınıfında bulunan risk altındaki öğrencilere ait verilerin bir örneğini rehberlik ve psikolojik danışma servisine iletir. e) Bireyi tanıma tekniklerinden uzmanlık bilgisi gerektirmeyenleri rehber öğretmen/psikolojik danışman ile iş birliği yaparak sınıfında uygular, sonuçlarını rehberlik ve psikolojik danışma servisi ile paylaşır. f) Sınıfa yeni gelen veya uyum güçlüğü yaşayan öğrencilerin okula uyum sağlamaları sürecinde rehber öğretmen/psikolojik danışman ile iş birliği içerisinde çalışır. g) Öğrencilerini rehber öğretmen/psikolojik danışman ile iş birliği yaparak ilgi, yetenek, değer, akademik başarı ve kişilik özelliklerine göre öğrenci kulüplerine, seçmeli derslere ve sosyal etkinliklere yöneltir. ğ) Risk altında olan öğrencileri fark ettiğinde, gerekli desteği almaları için rehberlik ve psikolojik danışma servisini bilgilendirir. h) Öğrencinin, öğrenme stilini fark etmesine, öğrenme becerilerini geliştirmesine, akademik performansını artırmasına yönelik çalışmalarında rehberlik ve psikolojik danışma servisiyle iş birliği yapar. ı) Sınıfıyla ilgili yürüttüğü rehberlik çalışmalarına ilişkin raporu her dönem sonunda eğitim kurumu müdürüne sunar. i) Sınıfında sosyal duygusal, akademik ve kariyer gelişimi açısından desteklenmeye ihtiyaç duyan öğrencileri rehberlik ve psikolojik danışma servisine yönlendirir, öğrencilerin gelişimini desteklemek amacıyla iş birliği yapar. Eğitim kurumunda rehber öğretmen/psikolojik danışmanın bulunmaması halinde öğrenciyi rehberlik ve araştırma merkezine yönlendirir. j) Eğitim kurumu müdürünün vereceği rehberlik hizmetleri ile ilgili diğer görevleri yapar.

hugo.almeida
Kapalı
14 Ekim 2020 00:38

Ben şu noktayı anlamıyorum aslında.

Çocukların rehberlik ve psikolojik danışman ihtiyaçları Türkiye'nin sosyal kültürel yapısı ele alındığında, çocuğa şiddet, aile içi şiddet, ekonomik şiddet, çocukların çalışmaya zorlanması ve cinsel istismar konularında en yaygın bölgelerinin kırsal diye adlandırdığımız köyler, kasabalar ve medeniyetten uzak bölgeler olduğu bazı araştırmalarca kanıtlanmış ve bilinen bir durum iken yani bir rehber öğretmene en çok bu çocuklar ihtiyaç duyarken neden bu danışmanların görev yerleri genellikle kırsala göre daha tahsil görmüş, aile içi şiddetin az, ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek olan şehir merkezlerinde oluyor? Danışman arkadaşların da madde madde yazdığı üzere rehberlik faaliyetlerinin hepsini sınıf rehber öğretmeni yapabiliyorken, PDR uzmanlarının sadece danışmanlık yapması bekleniyorken hem de.

Şunu da anlamıyorum bu arada. Köyde matematik öğretmeni olmazsa mutlaka birine o görevi verirler. Ama bir yerde PDR uzmanı olmayınca da oluyor. Şehirde olmayınca olmayan köyde kasabada neden olmasa da olur oluyor?

Teknososyal
Yasaklı
14 Ekim 2020 01:37

Demek okullara gelen yazıda Psikolojik Danişman yazıyor.. Madem öyle yazıyor:

Soru ve sorun 1: Neden öğretmen mesaisi ile çalışıyorsun da 8/5 mesai düzenine tâbi değilsiniz

Soru ve sorun 2: Neden öğtmn ile İdare gibi derse girmişçesine Full + ücret alabiliyorsunuz

Soru ve sorun 3: Tenefüslerde danışma seansı ve süreci yeterli mi geliyor bilmek isteriz

Soru ve sorun 4: Derse girmeye, nöbet tutmaya gelince Psk. Danişman ve otorite kesiliyorsunuz

Soru ve sorun 5: Madem öyle, hadi ek ders de alin lafim yok, bazı grup rehberliği ve etkinlik temelli faaliyetlerinizin yapılması ve yürütülmesi için Psk. Danişman olmanin neresi engeldir...

Soru ve sorun 6: Rehberlik veya Psk Danişma yapacağiniz bir öğrenciyi yerindelik ilkesine göre, kendi sınıf ve okul çevresinde, kendi habitatında neden gözlemlemeye karşisiniz

Soru ve sorun 7: Otorite olur çikariz diyorsunuz zerre kadar aslı astarı yok. Zira derse giren şube rehber öğretmeni şayet otorite sayılsa idi, Neden şube rehberliği yaptirimaktadir...

Şimdilik bu kafidir...

Saygılar..

aypdr06, 5 yıl önce

silivripdr
Daire Başkanı
14 Ekim 2020 09:14

Soru ve sorun 1: Neden öğretmen mesaisi ile çalışıyorsun da 8/5 mesai düzenine tâbi değilsiniz

Soru ve sorun 2: Neden öğtmn ile İdare gibi derse girmişçesine Full + ücret alabiliyorsunuz

Soru ve sorun 3: Tenefüslerde danışma seansı ve süreci yeterli mi geliyor bilmek isteriz

Soru ve sorun 4: Derse girmeye, nöbet tutmaya gelince Psk. Danişman ve otorite kesiliyorsunuz

Soru ve sorun 5: Madem öyle, hadi ek ders de alin lafim yok, bazı grup rehberliği ve etkinlik temelli faaliyetlerinizin yapılması ve yürütülmesi için Psk. Danişman olmanin neresi engeldir...

Soru ve sorun 6: Rehberlik veya Psk Danişma yapacağiniz bir öğrenciyi yerindelik ilkesine göre, kendi sınıf ve okul çevresinde, kendi habitatında neden gözlemlemeye karşisiniz

Soru ve sorun 7: Otorite olur çikariz diyorsunuz zerre kadar aslı astarı yok. Zira derse giren şube rehber öğretmeni şayet otorite sayılsa idi, Neden şube rehberliği yaptirimaktadir...

cevap ve çözüm 1: Öğretmen mesaisi ile çalışmayalım kabul ya da 8/5 mesai düzenine sahip olalım. Bu durumda eğitim-öğretim hizmetlerine dahil olamayacağımızdan ödeme kaleminde Okul psikolojik Danışmanı olarak bir kadro belirtilir. Uzman maaşı üzerinden maaşımızı alırız. Emeklilik primlerimiz de o kalem üzerinden yatar. Düz bir memur olduğumuzu iddia edemezsiniz.

2- Bu soru zaten birincinin tekrarı olmuş. Cevabı yukarıda.

3- Teneffüslerde danışma seansı yeterli gelmiyor. O yüzden derse girmek istemiyoruz. Derse girdiğimizde danışma süreci yürütecek vaktimiz olmayacak. Anlayışınız için teşekkürler . (ironi)

4- Derse girmeye ve nöbet tutmaya gelince otorite figürü kesilmiyoruz. Otorite figürü kesilmemek için derse girmemek ya da nöbet tutmamak istiyoruz. Ayrıca bu bir soru değil. Anlatım bozukluğu.

5- Grup rehberliği ya da etkinlikleri sınıf rehber öğretmenlerinden daha iyi yapacağıma inanıyorum ben de. Fakat ısrarla sınıf rehberliğini diri tutmayı hedeflemelerinin altında sanırım branş öğretmenlerinin çocukları daha iyi tanıması amacı yatıyor. Ayrıca Psikolojik danışmanın uyguladığı bir sürü etkinlik var. Yani zaten hali hazırda branş öğretmenlerinin % 80'i sınıf rehberliğini ya yapmıyor ya -mış gibi yapıyor. Bakanlık dese ki sınıf rehberliğini kaldırdım, öğrenci ile ilgilenecek öğretmen bulamayacağız. Ekseri çoğunluk dersimi anlatayım gideyim kafasında.

6- Yerinde gözlem kesinlikle çok önemli. Psikolojik Danışman/ Rehber öğretmen arkadaşlar odalarında tıkılıp kalmamalı.

7-Sınıf rehberliği dediğim gibi 1 000 öğrencili bir okulda 30 sınıf rehber öğretmeni , öğrencilerini çok daha iyi tanır. Ve anında müdahale şansı dpğar. 1 rehber öğretmen beklenen verimi gösteremez.

Teknososyal, 5 yıl önce

Demek okullara gelen yazıda Psikolojik Danişman yazıyor.. Madem öyle yazıyor:

Şimdilik bu kafidir...

Saygılar..

EricContana
Yasaklı
14 Ekim 2020 10:59

Sınıf rehber öğretmenlerine sınıf rehberlik planı hazırlamaktan acizsiniz yazmışsınız. Bu sözün şimdi neresinden tutacaksın. Sınıf rehber öğretmeni kendi planını hazırlayamayacak kadar sizin tabirinizle aciz mi? Biz zaten okul planını yapıyoruz. Sizin mantığıniza göre 65 öğretmen bir araya gelip bir okul planı hazırlamaktan aciz mi diyeceğiz? Bu nasıl bir bakış acısı? Bakış acınızda ciddi mantık hataları var. Sorumluluk gereği kim ne çalışma yapacaksa kendi planını kendisi hazırlar bunu anlamak güç olmasa gerek.
tarihmezunu, 5 yıl önce

Yönetmelikte bize bu görevlerin verilmemesi gerektiğinden bahsediyoruz zaten. Yönetmelikte yazıyor diye en doğru uygulama olduğunu göstermiyor, sistemin yanlışlığından bahsediyoruz. Ayrıca biz bu yazdığın görevler dışında haftada 30 saat ders anlatıyoruz, yüzlerce sınav kağıdı hazırlayıp okuyoruz, ödevlendirmeler ve takibini yapıyoruz, projeler hazırlıyoruz, etkinlikler düzenliyoruz. Pardon da siz ne yaptığınızı şuraya yazın da bilelim, gerçekten merak ediyorum. Sınıf rehber öğretmenlerine rehberlik planı hazırlamaktan bile acizsiniz. Ancak odada ayağınıza gelme cesareti gösteren öğrenciyle ilgilenip öğrenci başarılı olunca da benim sayemde diye övünüyorsunuz.

Telliturnalar
Aday Memur
14 Ekim 2020 12:56

Şimdi şu süreçte başka bir durum daha ortaya çıktı. Bu benim uzun zamandır tespitimdi fakat bakanlık da bunu ayyuka çıkardı. Sadece rehberliği tartışmayın. Ana branş dışında kalan tüm branşları tartışalım. Ne kadar hak ediyorsunuz aldıklarınızı. Şimdi buna karşı çıkanlara maddeler halinde yazıyorum.

Sınıf rehber öğretmenliği ana branşlarda

Canlı dersler ana branşlarda

Yüz yüze eğitim ana branşlarda

okullarda nöbet tutamak ana branşlarda

Törenler ana branşlarda

Yarışmalar ana branşlarda

Projeler ana branşlarda

Okuldaki dersim sırasında rehberlikçi odasında steril bir şekilde müzik dinlerken ben, hem ders anlatmaya hem de beden eğitimi öğretmeninin girmediği canlı ders yüzünden watsap grubunda veliler ile cebelleşiyorumdur. Bu arada müdür arar: hocam, memurda imzalarınız var. İmzanızı atıp gereken şekilde yarışmaya katılalım. Teneffüste memura gidecekken müdür yardımcısı arar: hocam nerdesiniz? Nöbetinizi düzgün tutun!

Bu sadece basit bir anektottu.

Herkes bu kıssadan hissesine düşeni alsın. Ben sizin bir iş arkadaşınız olarak değil, bu ülkeye vergi ödeyen biri olarak hakkımı helal etmiyorum.

Toplam 313 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi