Editörler : Pangaea
«45678910111213141516

kedimpersis
Kapalı
22 Ekim 2020 17:21

Bu kapsamlı bir nokta olur böyle burdan yazıcağımız bir kaç öneriye göre olmaz...

iş o noktaya gelirse kesinlikle içinde hiç bir bürokratın bulunmadığı tamamen eğitim bilimcilerinden oluşan (cihat şener gib) bir konsensus tarfından içeriği oluşturulur.

sadece üst başlıları tartışırsak bir kere pdr öğretmenleri yaş grubuna göre ayrılmalı çocukların akademik başarıları için yönlendirme işleri keinlikle tamamen onlarda olmalı çocukların hangi derslerde daha başarılı olduğu hangi alanda daha yetenekli olduğu işi bütün bilgi birikimi tarih olan bir öğretmenden ziyade başka bir branşla uğraşmayan aldığı eğitim yönlendirme üzerine kurulan rehberlikçilerde olmalı.. bunun nasıl yapılacağı hangi şekilde yapılacağı da bir bilim işi bizim işimiz değil

tabi bunu yapan ülkeler var mı evet şu anda en başta kanada ... fillandiya veya iskandinav ülkelerini nufus öğrenci şeklindeki kıyaslamalardan ötürü örenek olarak vermedim ama kanada eğitim sistemi incelenirse rehberliğin nasıl kullanılması gerektiği açık seçik ortaya çıkar sistemi uyguluyorlar ve çok başarılılar..

ha bunun için belli kliklerin getirdiği koruma kalkanının kırılması lazım o da şu aşamada zor görülüyor.

bu sakat sistem içinde de işte yönetmelik şöyle yönetmelik böyle mahkemye verin şuraya şikayet edin diye söylemlere maruz kalıyoruz .

insanlar kendilerine sağlanan çıkarları; ne kadar haksız da olsalar başkalarının hakkı ne kadar yense de ölümüne savunma duygusuyla hareket ediyorlar..(onun için eğer böyle rehberlik sistemi değiştirilecek olsa şu anki derneklerinden bir kişi dahi bu değişimde önerisi alınmamalıdır..). bu şekilde de gider ama doğru değişmez her zaman ortadadır kalbi olan için orda duruyordur..

erenbay, 5 yıl önce

Sayın hocam kedimpersis, sizin entellektüel bakışınız, yorum kapasiteniz, bilgi birikiminiz gerçekten tevatür elinze sağlık. Peki hocam şunu sormaktan yanayım hepimiz merak ederz işin açığı;

Size göre PDR yani rehber öğretmenlik kavramının, daha açığıyla Okul rehberlik servislerinin içine sokulduğu bu açmazın ÇÖZÜMÜ NEDİR? Ne yapılırsa yeniden İŞ BARIŞI mümkün olacaktır.

Evet aslında benimde bir fikrim var konuda ama sizden sonraya bıraktığımı bilmenizi isterim.

EricContana
Yasaklı
22 Ekim 2020 18:31

Öncelikle bunun yasal bir unvan olduğu konusunda anlasmamiza sevindim. Zamanın ruhu ile bu unvanı aldığımızı ifade ediyorsunuz hangi zamandan bahsediyorsunuz onu da ifade edin o zaman. Çünkü bu bölüm 80 yıldır ulkemizde varsa 80 yıldır psikolojik danisman yetiştiriyor. Bu hükümet öncesinde çıkan yönetmelikleri inceleyiniz psikolojik danisman tanımı var hepsinde. Hangi zamandan bahsediyorsunuz? O kadar kolaysa öyle unvan almak sizde bir unvan alında bizde görelim. Psikoloji bolumu dersleri ile aranızdaki durumu biliyoruz demişsiniz, neymiş o durum? Bizler psikolojik danışma uygulaması görüyoruz, bireyle grupla psikolojik danışma derslerimiz var. O arkadaşların 1 saat dersi bile yok. Kendi sitelerinde psikologlar lisans mezunu olduğunda terapi(psikolojik danışma) yapamaz yazıyor. Çok ovdugunuz psikologlar 1 saat ders görmezken bizler kaç farklı ders ve uygulama goruyoruz. TSK da psikolojik danışmanız, Adalet bakanlığında Pedagog. Kara harp okulu dahil geleceğin generallerinin yetiştiği okulda psikolojik desteği psikolojik danışma ve rehberlik mezunu veriyor. Sizler genel kurmay başkanlarından, generallerden daha çok askerlik biliyorsunuz görünüşe göre. İş barışından bahsetmiş bir değer arkadaş, 2020 yonetmeligine bakmasını tavsiye ederim
kedimpersis, 5 yıl önce

Devlet tarafından bir ünvan veriliyorsa o ünvan benim hakkımdır mantığıyla tartışacaksak haklısınız...kimlere ne ünvanlar verildi zamanında.

otoriteler zamanın ruhuna uygun olarak çeşitli ünvanlar dağıtırlar.

hiç askerlik yapmayana mareşal hiç bir vasfı olmayana bilmemne ünvanları verilmiştir. o zamanın ruhu ve muktedirler değişince bu ünvanlar da değişir.

siz kendinizi psikolojik danışman( insan psikolojisi hakkında bilgi sahibi, tavsiye veren, tedavi eden) kategorisine sokabilirsiniz devlet bize bu ünvanı verdi biz bunu kullanırız ve istersen git şikayet et de diyebilirsiniz. ama bunun saçmalığını en fazla siz biliyorsunuz pdr lisans mezunu olarak hangi dersleri aldığınızı nelere yetkin olduğunuzu ne yapabileceğinizi... psikoloji lisansı alanların nelere yetkili olduklarını lisansı aldıktan sonra kendi aralarında hangi bölümlerde uzmanlaştıklarını. psikiyatriye hiç girmeye gerek bile yok

pdr: öğretmen özlük haklarını kullanan onların mesai saatleri içinde çalışan pskolijik tedavi(seans) işinde ehil olmayan mezunlar verir.. en iyi siz bilirsiniz

bundan on veya on beş sene önce okul rehberlik ÖĞRETMENLERİNİN hangi dersanelere hangi rehabilitasyon merkezlerine öğrenci yönlendirdiğini bundan ne çıkarlar sağladığını bu çarkın devam etmesi için hangi koruma kalkanına alındığını da siz daha iyi bilirsiniz

pdr nin Türkiye'ye ne için getirildiğini, işleyişini ve şu anda işe yaramaz ve atıl şekilde ilerlediğini herkes biliyor hocam siz de biliyorsunuz.

isterseniz yönetmelik diyelim isterseniz mahkemeye verin diyelim isterseniz git şikayet et diyelim

vicdan ve zaman her şeyi bize gösterir doğru iğne deliğinde olsa bile bulunur.

sağlıcakla kalın

EricContana
Yasaklı
22 Ekim 2020 18:36

Ayrıca psikolojik danışmanlar TSK da Sağlık sinifindadir. Sahra sıhhiye egitim okulundan mezun olurlar.

EricContana
Yasaklı
22 Ekim 2020 19:07

Pdr nin bir işe yaramadığı iddiasındasınız. Biliyorsunuz biliyorsunuz diyorsunuz ancak ben siz ne diyorsanız neredeyse tam tersini düşünüyorum. Yalnızca askeriyedeki intihar olayları bile pdrnin sahaya indikten sonra kat kat azalması pdr nin en bariz durumudur. Dikkatinizi çekerim, psikolojik danışmanların çoğu askerlik yaparken kısa dönem istemesine rağmen uzun dönem psikolojik danışman olarak çalışıyorlar. Biz kendi yetkinliğimi ve sınırlarımızı emin olun sizden kat kat iyi biliyoruz. Maalesef ülkemizin bir çıkmazı olarak ülkemizin insanları hiç bilmedikleri konu hakkında konunun mezunlarından daha uzman tavır takınabiliyorlar.
kedimpersis, 5 yıl önce

Devlet tarafından bir ünvan veriliyorsa o ünvan benim hakkımdır mantığıyla tartışacaksak haklısınız...kimlere ne ünvanlar verildi zamanında.

hiç askerlik yapmayana mareşal hiç bir vasfı olmayana bilmemne ünvanları verilmiştir. o zamanın ruhu ve muktedirler değişince bu ünvanlar da değişir.

siz kendinizi psikolojik danışman( insan psikolojisi hakkında bilgi sahibi, tavsiye veren, tedavi eden) kategorisine sokabilirsiniz devlet bize bu ünvanı verdi biz bunu kullanırız ve istersen git şikayet et de diyebilirsiniz. ama bunun saçmalığını en fazla siz biliyorsunuz pdr lisans mezunu olarak hangi dersleri aldığınızı nelere yetkin olduğunuzu ne yapabileceğinizi... psikoloji lisansı alanların nelere yetkili olduklarını lisansı aldıktan sonra kendi aralarında hangi bölümlerde uzmanlaştıklarını. psikiyatriye hiç girmeye gerek bile yok

pdr: öğretmen özlük haklarını kullanan onların mesai saatleri içinde çalışan pskolijik tedavi(seans) işinde ehil olmayan mezunlar verir.. en iyi siz bilirsiniz

bundan on veya on beş sene önce okul rehberlik ÖĞRETMENLERİNİN hangi dersanelere hangi rehabilitasyon merkezlerine öğrenci yönlendirdiğini bundan ne çıkarlar sağladığını bu çarkın devam etmesi için hangi koruma kalkanına alındığını da siz daha iyi bilirsiniz

pdr nin Türkiye'ye ne için getirildiğini, işleyişini ve şu anda işe yaramaz ve atıl şekilde ilerlediğini herkes biliyor hocam siz de biliyorsunuz.

isterseniz yönetmelik diyelim isterseniz mahkemeye verin diyelim isterseniz git şikayet et diyelim

sağlıcakla kalın

EricContana
Yasaklı
22 Ekim 2020 19:10

Kimin ehil olduğuna siz mi karar veriyorsunuz yoksa devletimizin kurum ve kuruluşları mı? Devletimiz siz ehilsiniz diyor. Benim psikolojik danışmana ihtiyacım var demiş ve psikolojik danışma ve rehberlik bölümünü kurmuş ve üniversitelerde verilen derslere de bir standart vermiş, sorun nerede anlamış değilim?
kedimpersis, 5 yıl önce

sağlıcakla kalın

kedimpersis
Kapalı
22 Ekim 2020 20:11

Bir kerede yazılacak cevabı beşe ona bölerek yazmana gerek yok bir uzmana görünsen (pdr ci denilen çakmalara değil uzmana) histeri tanısı alacaksın:)))

hangi zamanın ruhundan bahsettiğimi yukarda açık açık bir değil bir kaç mesajımda açık açık yazdım.. seviyeye inmeyide iyi bilirim bunun eğitimini de aldım. yüksek lisansını da yaptım ama sizin karşınızda çaresiz kaldım:))))) anlamadığınızdan değil anlamak istemediğinizden..:

zamanında diyorum zamanında rehber öğretmenler özel eğitim kurumlarıyla para karşılığında anlaşıyorlardı hangi kurum daha fazla menfeat sağlıyorsa öğrencileri oraya yönlendiriyorlardı..

zamanında diyorum zamanında rehber öğretmenler dersanelerle anlaşıyordu hangisi daha çok menfeat sağlıyorsa çocukları oraya yönlendiriyordu üstüne de size burs buldum bedava dersane ayarladım övün beni diyorllardı..

bunlar açık ve seçik gizlenmeden yapılıyordu..

rehber öğretmen bir özel eğitim kurumunun kendisine aldığı sıfır getz arabayla okula gelip bunu anlatabiliyordu... yapmayan rehber öğretmen yoktu... sonra devlet bu özel eğitim kurumlarının düzenine son verdi dersaneleri kapattı da buradan gelen akış kessildi.

bu dönen çark sırasında gelen koruma kalkanlarıda daha şu anda devam ediyor...

askeriyede intihar vakaları pdr sayesinde azalmış dedin ya artık sana yazmayacağım..

bak arkadaş sizin bir hastayı tedavi etme yetiniz yok intihara meyilli hastaları siz tedavi edemezsiniz.

sizin yaptığınız askeriyedeki mobing olayları için rehberlik yapmak. yoksa intihara meyilli o dereceye gelmiş bir kişiye sizin konuşmanız yarardan çok zar verir sen daha iyi bilirsin diyecemde bilmiyormusun bunu anladım.( şu an devlete öğretmen alımı olmasa pdr mezunları iş bulmaz askeriyeymiş adalet bakanlığıymış geç bunları)

siz taciz görmüş bir çocuğun travmasını atlatmasında yardımcı olamazsınız

siz taciz görmüş bir çocuğu ortaya çıkarırsınız.

ya sen gerçekten cahil kalmışsın

devlet ünvan verirse arkadaşın hakkıymış... muktedir değişir ünvanda değişir önemli olan insanın kendi vicdanının verdiği ünvan...

ha sahi askerliğini onbaşı olarak yapan hitlerde general mereşal ve en son führer olmuştu değil mi?

EricContana, 5 yıl önce
Kimin ehil olduğuna siz mi karar veriyorsunuz yoksa devletimizin kurum ve kuruluşları mı? Devletimiz siz ehilsiniz diyor. Benim psikolojik danışmana ihtiyacım var demiş ve psikolojik danışma ve rehberlik bölümünü kurmuş ve üniversitelerde verilen derslere de bir standart vermiş, sorun nerede anlamış değilim?

kedimpersis
Kapalı
22 Ekim 2020 20:17

Kimin ehil olduğuna ben karar vermiyorum sen de karar verebilirsin.

inşallah olmaz ama çocuğunda bir psikolojik rahatsızlık olursa ona pdr öğretmeninden seans aldırmazsın..

en küçük sorunda bir pskyatriye gidersin.

yoksa ben pdr ciyim çocuğum bu yaşda altını ıslatıyorsa çözerim ben deyip karşına alıp seans mı verirsin veya en yakın pdr öğretmenine mi götürürsün.

pdr öğretmenleri okulda sorunu olan çocukları tesbit eder onları iyileştirme tedavi uygulama gibi bir yetenekleri bilgi birikimleri ve görev tanımları yoktur.

tesbit dışında çocukların ilgi yeteneklerine göre akademik yönlendirmelerini yapar

iste siz bu tesbit ve akademik yönlendirmeyide yapmayıp bunu da sınıf öğretmenlerinin yapmasını istiyorsunuz.

hem kendi işinizi başkasının yapmasını istiyorsunuz hem eğtimini almadığınız psikiyatri uzmanı sayılmak istiyorsunuz.

:))9

EricContana, 5 yıl önce

kedimpersis
Kapalı
22 Ekim 2020 20:31

Her zaman dediğim gibi işin içine çıkarlar girince boş konuşmuş oluruz. çıkara göre düşünülür çıkara göre yazılırsa BEN dersek her şey boş olur. Galiba burada memurlar net forumda da aynı şey oluyor... bu kadar kişi bu kadar şey yazmış siz hala bana bunu vermişler şunu vermişler benim hakkım diye yazmaya devam ediyorsunuz.

benim rehber öğretmenlerin istediği ünvanı kullanmasından bir avantajım veya dejavantajım yok.

okullarda ki rehberlik sistemiyle de kişisel bir sorunum yok uzun süredir sınıf rehber öğretmenliğini almıyorum..

rehber öğretmenlerle de kişisel bir sorunum hiç bir zaman olmadı şu an okulumuzda bulunan iki rehber öğretmenle de çok iyi anlaşıyorum.. problemim yok kişisel sıkıntım çıkarım menfeatim yok bu yazdıklarımdan . sadece sistemin sıkıntılı olduğunu anlatmaya çalıştım ama bakıyorum da kisisel çıkarlar ön plana çıkınca insanlar duvar oluyor böyle olunca da kendi adıma yazmaya gerek yok bence.

sağlıcakla kalsın herkes...

EricContana
Yasaklı
22 Ekim 2020 21:16

Sayın hocam diye her seferinde soze girmeme rağmen sizin yaklaşımınız ortada. Cahil olmadığımız mi kalmış, çakma olmadığımız mi kalmış, haksız kazanç elde etmemiz mi kalmış... iftiranın haddi hesabı yok. Her meslekte iyisi kötü vardır. Özel egitim kurumları velevki o şekilde istismar ediliyordu, özel egitim öğretmenlerine bir laf söylediniz mi? Dershanelerde çalışan onlarca branş öğretmenine bir şey söylediniz mi? Sözde dediğiniz gibi araç alınan pdrciyi şikayet ettiniz mi? Yoksa oylece ağzınızı açıp izlediniz mi? Yoksa sadece iftira atmayı mi uygun buldunuz. Kendi branşınız hakkında en ufak bir eleştiriniz var mi? Her neyse bundan sonra yukardan bahsettiğim şekilde adi yaklaşım sergileyen kişilere cevap verme geregi duymayacağım. Size de duymuyorum. Kalın ruh sağlığıyla...
kedimpersis, 5 yıl önce

Bir kerede yazılacak cevabı beşe ona bölerek yazmana gerek yok bir uzmana görünsen (pdr ci denilen çakmalara değil uzmana) histeri tanısı alacaksın:)))

hangi zamanın ruhundan bahsettiğimi yukarda açık açık bir değil bir kaç mesajımda açık açık yazdım.. seviyeye inmeyide iyi bilirim bunun eğitimini de aldım. yüksek lisansını da yaptım ama sizin karşınızda çaresiz kaldım:))))) anlamadığınızdan değil anlamak istemediğinizden..:

zamanında diyorum zamanında rehber öğretmenler özel eğitim kurumlarıyla para karşılığında anlaşıyorlardı hangi kurum daha fazla menfeat sağlıyorsa öğrencileri oraya yönlendiriyorlardı..

zamanında diyorum zamanında rehber öğretmenler dersanelerle anlaşıyordu hangisi daha çok menfeat sağlıyorsa çocukları oraya yönlendiriyordu üstüne de size burs buldum bedava dersane ayarladım övün beni diyorllardı..

bunlar açık ve seçik gizlenmeden yapılıyordu..

rehber öğretmen bir özel eğitim kurumunun kendisine aldığı sıfır getz arabayla okula gelip bunu anlatabiliyordu... yapmayan rehber öğretmen yoktu... sonra devlet bu özel eğitim kurumlarının düzenine son verdi dersaneleri kapattı da buradan gelen akış kessildi.

bu dönen çark sırasında gelen koruma kalkanlarıda daha şu anda devam ediyor...

askeriyede intihar vakaları pdr sayesinde azalmış dedin ya artık sana yazmayacağım..

bak arkadaş sizin bir hastayı tedavi etme yetiniz yok intihara meyilli hastaları siz tedavi edemezsiniz.

sizin yaptığınız askeriyedeki mobing olayları için rehberlik yapmak. yoksa intihara meyilli o dereceye gelmiş bir kişiye sizin konuşmanız yarardan çok zar verir sen daha iyi bilirsin diyecemde bilmiyormusun bunu anladım.( şu an devlete öğretmen alımı olmasa pdr mezunları iş bulmaz askeriyeymiş adalet bakanlığıymış geç bunları)

siz taciz görmüş bir çocuğun travmasını atlatmasında yardımcı olamazsınız

siz taciz görmüş bir çocuğu ortaya çıkarırsınız.

ya sen gerçekten cahil kalmışsın

devlet ünvan verirse arkadaşın hakkıymış... muktedir değişir ünvanda değişir önemli olan insanın kendi vicdanının verdiği ünvan...

ha sahi askerliğini onbaşı olarak yapan hitlerde general mereşal ve en son führer olmuştu değil mi?

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 02:22

Buraya verelim ki üzerinde bir zemin etüdü imkanı sağlayalım. Epeyce tartışmalı noktaları var.

"Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı; bireylerin akademik, mesleki, kişisel ve sosyal gereksinimlerine yönelik hizmet veren psikolojik danışmanlar yetiştirmek üzere kuramsal ve uygulamalı eğitim veren bir programdır. Bu program, öğrencilerin sorunları önleme, güç ve kaynaklarını fark edip zenginleştirme ve sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirmeleri için yardım ilişkilerinin doğasını anlamaya yönelik farkındalıklarını artırmayı hedefler.

Program kapsamında gelişim psikolojisi, fizyolojik psikoloji, öğrenme psikolojisi, sosyal psikoloji ve psikopatoloji gibi temel psikoloji dersleri yer alır. Öğrenciler aynı zamanda okul rehberlik ve psikolojik danışmanlığı, ruh sağlığı danışmanlığı, kariyer danışmanlığı ve grup danışmanlığı liderliği gibi alanlarda kuram ve beceri kapsamında yetiştirilir. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini uygulamaya dökmelerine yönelik hazırlanan staj dersleri ise üniversiteler, araştırma merkezleri, ruh sağlığı merkezleri, okullar ve diğer ilgili bazı kurumlarda gerçekleştirilmektedir.

Neden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık?

Modern toplumlarda bireylerin iyi oluşunu tehlikeye atan çok sayıda unsur bulunmaktadır. Buna ek olarak bireyler kendilerini geliştirmek, kaynaklarını keşfetmek ve verimli kullanmak, istenen alışkanlıklar geliştirmek gibi pek çok alanda profesyonel desteğe ihtiyaç duymaktadır. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, psikolojinin bir uygulama alanı olarak önemini ve kapsamını her gün artırmaktadır. Kişisel gelişim ve öğrenme hayat boyu devam eden bir süreç olduğu için alanın mezunları yalnızca okullarda rehber öğretmen olarak değil, çok farklı kurumlarda ve ruh sağlığı hizmetlerinin farklı basamaklarında görev almaktadır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı kendini ve insanları daha iyi tanımak ve insanlara farklı alanlarda bilimsel yöntemlerle yardımcı olabilmek isteyen mezunlar için doğru tercihtir.

Psikoloji mi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mı?

Üniversite adayı öğrenciler tarafından en sık sorulan ve merak edilen sorulardan biri "Psikoloji ve PDR lisans programları arasındaki benzerlik ve farklıklar" dır. Adayların iki lisans programı arasındaki farkı bilerek sağlıklı meslek seçimi yapabilmeleri için PDR ve psikoloji lisans programları arasındaki farklılıklar ve benzerlikler aşağıda kısaca özetlenmiştir.

Psikoloji bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, klinik psikoloji ya da endüstriyel psikoloji gibi psikolojinin tüm bu uygulama alanlarına temel oluşturur ve bu uygulama alanları psikoloji bilimi üzerine inşa edilir. Buna göre Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR), Psikolojinin bir uygulama alanıdır. Bu her iki bölümün bazı dersleri ortaktır. Ancak Psikoloji lisans programlarında daha fazla kuramsal/teorik ders vardır. PDR bölümünde okuyan öğrenciler ise, daha fazla bireysel danışma, grupla danışma, kariyer danışmanlığı gibi uygulama dersleri alırlar.

Psikoloji ve PDR Lisans Programları arasındaki fark Matematik ve Matematik Öğretmenliği arasındaki farka benzetilebilir. Bu nedenle, Psikoloji Lisans mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ?Rehber Öğretmen ya da Okul Psikolojik Danışmanı? olarak istihdam edilebilmesi için, tıpkı Matematik programı mezunları gibi önce pedagojik formasyon derslerini almaları gerekir. Oysa PDR mezunları, matematik öğretmenliği mezunları ile benzer biçimde doğrudan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara rehber öğretmen/psikolojik danışman olarak atanabilirler. Bunun temel sebebi ise PDR programlarındaki öğrencilerin psikoloji programındaki öğrencilerden farklı olarak aldıkları eğitim, temel psikolojik danışma kuram ve uygulama dersleri ve uygulama dersleri sayesinde bireysel ve grupla danışma alanlarında uygulama yapma ve geri bildirim alma olanağı bulmalarıdır. Bu sebeple PDR programı öğrencileri, eğitimleri sırasında aldıkları uygulama dersleriyle de mesleklerine hazırlanırlar.

PDR Programı mezunları öğretmen değildir, sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bu alan mezunlarına tahsis edilmiş olan kadronun adı ?rehber öğretmen?dir. Ancak meslek alanının adı ?Psikolojik Danışmanlık?tır. Bu durum bir fabrikanın ARGE bölümünde yönetici olarak çalışan bir makina mühendisinin kadro ünvanının "Müdür" ama mesleğinin ?Makina Mühendisi? olmasına benzetilebilir.

Psikoloji Lisans programı mezunlarının bireysel ya da grupla terapi ya da psikolojik danışma yapabilmeleri için ?klinik psikoloji? ya da ?psikolojik danışma? gibi psikolojinin bir uygulama alanında yüksek lisans yapmaları ya da uygulama ve süpervizyon içeren eğitim programlarını mutlaka tamamlamaları gerekir. Bununla birlikte, Psikoloji Programı mezunları birçok kurumda psikolog kadrosunda çalışabilirler. Ancak bu durum sanıldığı gibi Psikoloji Lisans Programı mezunlarını terapist yapmaz ya da onlara psikolojik danışma yapma yetkisi vermez."

EricContana, 5 yıl önce
Dediğim resmi site. https://ncc.metu.edu.tr/tr/gpc/anasayfa

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 08:37

Yazının sonundaki cümle ile ortaya konan fikir de gerçekle örtüşmemektedir. bakın şöyle der:

" Bununla birlikte, Psikoloji Programı mezunları birçok kurumda psikolog kadrosunda çalışabilirler. Ancak bu durum sanıldığı gibi Psikoloji Lisans Programı mezunlarını terapist yapmaz ya da onlara psikolojik danışma yapma yetkisi vermez."

İnanın bizzat şahit oldum ve hastaneye atanan psikologlar, psikiyatr demiyorum, kesinlikle danışma da yapıyor, seansını, terapisini de yapıyor. Sanıldığı gibi demiş te hiç bir alakası yok.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 08:48

Şimdi şöyle yapalım altı çizili yerlerden çıkarmak istediğimiz hükümleri altbaşlık olarak numaralandıralım ki ortaya koyduğu hüküm-yargı-fikir ne ise onu konuşabilmek mümkün olsun

"Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı; bireylerin akademik, mesleki, kişisel ve sosyal gereksinimlerine yönelik hizmet veren psikolojik danışmanlar yetiştirmek üzere kuramsal ve uygulamalı eğitim veren bir programdır. Bu program, öğrencilerin sorunları önleme, güç ve kaynaklarını fark edip zenginleştirme ve sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirmeleri için yardım ilişkilerinin doğasını anlamaya yönelik farkındalıklarını artırmayı hedefler.

Program kapsamında gelişim psikolojisi, fizyolojik psikoloji, öğrenme psikolojisi, sosyal psikoloji ve psikopatoloji gibi temel psikoloji dersleri yer alır. Öğrenciler aynı zamanda okul rehberlik ve psikolojik danışmanlığı, ruh sağlığı danışmanlığı, kariyer danışmanlığı ve grup danışmanlığı liderliği gibi alanlarda kuram ve beceri kapsamında yetiştirilir.-1- Öğrencilerin bilgi ve becerilerini uygulamaya dökmelerine yönelik hazırlanan staj dersleri ise üniversiteler, araştırma merkezleri, ruh sağlığı merkezleri, okullar ve diğer ilgili bazı kurumlarda gerçekleştirilmektedir.

Neden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık?

Modern toplumlarda bireylerin iyi oluşunu tehlikeye atan çok sayıda unsur bulunmaktadır. Buna ek olarak bireyler kendilerini geliştirmek, kaynaklarını keşfetmek ve verimli kullanmak, istenen alışkanlıklar geliştirmek gibi pek çok alanda profesyonel desteğe ihtiyaç duymaktadır.-2-Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, psikolojinin bir uygulama alanı olarak önemini ve kapsamını her gün artırmaktadır. Kişisel gelişim ve öğrenme hayat boyu devam eden bir süreç olduğu için alanın mezunları yalnızca okullarda rehber öğretmen olarak değil, çok farklı kurumlarda ve ruh sağlığı hizmetlerinin farklı basamaklarında görev almaktadır -3-. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı kendini ve insanları "daha iyi tanımak" ve insanlara farklı alanlarda bilimsel yöntemlerle yardımcı olabilmek isteyen mezunlar için doğru tercihtir.

Psikoloji mi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mı?

Üniversite adayı öğrenciler tarafından en sık sorulan ve merak edilen sorulardan biri "Psikoloji ve PDR lisans programları arasındaki benzerlik ve farklıklar" dır. Adayların iki lisans programı arasındaki farkı bilerek sağlıklı meslek seçimi yapabilmeleri için PDR ve psikoloji lisans programları arasındaki farklılıklar ve benzerlikler aşağıda kısaca özetlenmiştir.

Psikoloji bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, klinik psikoloji ya da endüstriyel -4- psikoloji gibi psikolojinin tüm bu uygulama alanlarına temel oluşturur ve bu uygulama alanları psikoloji bilimi üzerine inşa edilir. Buna göre Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR), Psikolojinin bir uygulama alanıdır. Bu her iki bölümün bazı dersleri ortaktır. Ancak Psikoloji lisans programlarında daha fazla kuramsal/teorik ders vardır. PDR bölümünde okuyan öğrenciler ise, daha fazla bireysel danışma, grupla danışma, kariyer danışmanlığı gibi uygulama dersleri alırlar.

Psikoloji ve PDR Lisans Programları arasındaki fark Matematik ve Matematik Öğretmenliği arasındaki farka benzetilebilir. Bu nedenle, Psikoloji Lisans mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ?Rehber Öğretmen ya da Okul Psikolojik Danışmanı? olarak istihdam edilebilmesi için, tıpkı Matematik programı mezunları gibi önce pedagojik formasyon derslerini almaları gerekir. -5 -Oysa PDR mezunları, matematik öğretmenliği mezunları ile benzer biçimde doğrudan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara "rehber öğretmen/psikolojik danışman" olarak atanabilirler. Bunun temel sebebi ise PDR programlarındaki öğrencilerin psikoloji programındaki öğrencilerden farklı olarak aldıkları eğitim, temel psikolojik danışma kuram ve uygulama dersleri ve uygulama dersleri sayesinde bireysel ve grupla danışma alanlarında uygulama yapma ve geri bildirim alma olanağı bulmalarıdır. Bu sebeple PDR programı öğrencileri, eğitimleri sırasında aldıkları uygulama dersleriyle de mesleklerine hazırlanırlar.

-6- PDR Programı mezunları öğretmen değildir, sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bu alan mezunlarına tahsis edilmiş olan kadronun adı ?rehber öğretmen?dir. Ancak meslek alanının adı ?Psikolojik Danışmanlık?tır. Bu durum bir fabrikanın ARGE bölümünde yönetici olarak çalışan bir makina mühendisinin kadro ünvanının "Müdür" ama mesleğinin ?Makina Mühendisi? olmasına benzetilebilir.

Psikoloji Lisans programı mezunlarının bireysel ya da grupla terapi ya da psikolojik danışma yapabilmeleri için ?klinik psikoloji? ya da ?psikolojik danışma? gibi psikolojinin bir uygulama alanında yüksek lisans yapmaları ya da uygulama ve süpervizyon içeren eğitim programlarını mutlaka tamamlamaları gerekir. Bununla birlikte, Psikoloji Programı mezunları birçok kurumda psikolog kadrosunda çalışabilirler. -7- Ancak bu durum sanıldığı gibi Psikoloji Lisans Programı mezunlarını terapist yapmaz ya da onlara psikolojik danışma yapma yetkisi vermez."

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 08:55

Belki klinik psikolog olabilir ayrı tutarım lakin gördüğüm kadarıyla çatır-çatır terapi yapıyor (!)

Bu da bize şunu gösterir he yazı %100 doğrudur'a götürmez, uygulamada olay daha değişik.

erenbay, 5 yıl önce

Yazının sonundaki cümle ile ortaya konan fikir de gerçekle örtüşmemektedir. bakın şöyle der:

" Bununla birlikte, Psikoloji Programı mezunları birçok kurumda psikolog kadrosunda çalışabilirler. Ancak bu durum sanıldığı gibi Psikoloji Lisans Programı mezunlarını terapist yapmaz ya da onlara psikolojik danışma yapma yetkisi vermez."

İnanın bizzat şahit oldum ve hastaneye atanan psikologlar, psikiyatr demiyorum, kesinlikle danışma da yapıyor, seansını, terapisini de yapıyor. Sanıldığı gibi demiş te hiç bir alakası yok.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 09:00

MADDE 1 -

-1- Öğrencilerin bilgi ve becerilerini uygulamaya dökmelerine yönelik hazırlanan staj dersleri ise üniversiteler, araştırma merkezleri, ruh sağlığı merkezleri, okullar ve diğer ilgili bazı kurumlarda gerçekleştirilmektedir.

PDR'yi PSİKOLOJİDEN ayıran temel nokta, kuramsala ek olarak UYGULAMA içermesidir..

Doğru mu? evet.

SORUN 1- Tamam işte okul ayağında ne yazık ki bu uygulanabilirlik, özellikle de genele uygulabilirlik noktasında sorunludur, âtıldır, sistematik olarak derste olan öğrenciler nedniyle yürütülemediği açık bir tespit ve bulgudur.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 09:05

MADDE 2-

2-Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, psikolojinin bir uygulama alanı

SORUN 2- Uygulama noktasında sorunlu olduğu için, yapılan ve yürütülen faaliyetler kuramsal çalışmadan yani başka deyişle psikoloji seansından (seansı burada bilgi alma şeklinde düşüneceğiz) kurtarılarak D- Danişma ve yöneltme pozisyonuna evrilememektedir.

EĞİTİM DANIŞMALARI ile sınırlı ve yüzeysel bir danışma meydana getirebildiği apaçık gerçek.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 09:13

MADDE 3-

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı kendini ve insanları "daha iyi tanımak" ve insanlara farklı alanlarda bilimsel yöntemlerle yardımcı olabilmek isteyen mezunlar için doğru tercihtir.

SORUN 3- Okul çalışmalarında öğrenciyi ve özellikle sorunlu öğrenci portresi dışında geneli tanımayı hedefleyen bir uygulama sahası konulmamıştır. Kişiye veya danışana yardımdımcı olabilmenin, ilk basamağının onu tanımadan geçtiği doğrudur ancak tedavülde bu yoktur. Buna imkan verecek bir etkinlik dersi/saati konulmamış, konulamadığından dolayıdır ki aynınedenle getirilen "Okul Nöbeti uygulamasını Danıştay kapısını baskılamak suretiyle lağvedlmiştir.

O bakımdan,bireysel danışmalara engel oluşturmayacak nitelikte, (belki 2/3 haftada 1 saat şube etkinliği olarak) bir rehberlik-etkinlik saati ve uygulaması getirilmesi hususundaki talepler Hak'tır.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 09:18

MADDE 4-

Psikoloji bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, klinik psikoloji ya da endüstriyel psikoloji gibi psikolojinin tüm bu uygulama alanlarına temel oluşturur ve bu uygulama alanları psikoloji bilimi üzerine inşa edilir

Yargı belirtilmiş: PDR'nin, PSİKOLOJİ anabilim dalının uygulamalı bir alanı olduğu vurgusu var.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 09:24

MADDE 5-

Oysa PDR mezunları, matematik öğretmenliği mezunları ile benzer biçimde doğrudan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara "rehber öğretmen/psikolojik danışman" olarak atanabilirler. Bunun temel sebebi ise PDR programlarındaki öğrencilerin psikoloji programındaki öğrencilerden farklı olarak aldıkları eğitim, temel psikolojik danışma kuram ve uygulama dersleri ve uygulama dersleri sayesinde bireysel ve grupla danışma alanlarında uygulama yapma ve geri bildirim alma olanağı bulmalarıdır. Bu sebeple PDR programı öğrencileri, eğitimleri sırasında aldıkları uygulama dersleriyle de mesleklerine hazırlanırlar.

SORUN: 2 ve 3. maddelerde ifade edildiği gibi "uygulama dersleri ve uygulama dersleri sayesinde bireysel ve grupla danışma alanlarında uygulama yapma ve geri bildirim alma olanağı bulmalarıdır." Okulun çalışma ve mesai düzeni, öğrencilere böyle bir uygulama yapma ve geri bildirim olanağını sağlayamamaktadır. Öğrenciler malesef ders dışında, danışma odasında hizmet yerine kilit görmektedirler(!) . O bakımdan 8/5 mesai getirilmek istenmiş ancak aynı Danıştay baskısı ile tümbu yapilanmaci adimlar, vesayet mekanizmalarını gücü kullanılarak sorunlar örtbas edilmiştir.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 09:32

MADDE 6-

PDR Programı mezunları öğretmen değildir, sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bu alan mezunlarına tahsis edilmiş olan kadronun adı ?rehber öğretmen?dir. Ancak meslek alanının adı ?Psikolojik Danışmanlık?tır. Bu durum bir fabrikanın ARGE bölümünde yönetici olarak çalışan bir makina mühendisinin kadro ünvanının "Müdür" ama mesleğinin ?Makina Mühendisi? olmasına benzetilebilir.

EN BÜYÜK SORUN GÖREV TANIMI: Hayır..yanlış? eğitim fakültesi mezunu birer öğretmen aynı zamanda Eğitim Danışmanıdırlar. Bunun için fazladan 1sene eğitim görülmektedir. ARGE müdürü mantığı kadar sağlıklsız/isabetsiz bir kıyas kurulamazdı. O aynı mantıkla "okul müdürünün ünvanı MÜDÜR dür, ancak öğretmen değildir" demekle aynı hatalı mantık ve düzlemdedir. Rehber öğretmenlerimiz birer ÖĞRETMEN ve ilave olarak EĞİTİM DANIŞMANIDIRLAR. Buna dair çok sayıda kaynakça mevcuttur.

erenbay
Yasaklı
23 Ekim 2020 09:38

MADDE 7-

Psikoloji Lisans programı mezunlarının bireysel ya da grupla terapi ya da psikolojik danışma yapabilmeleri için ?klinik psikoloji? ya da ?psikolojik danışma? gibi psikolojinin bir uygulama alanında yüksek lisans yapmaları ya da uygulama ve süpervizyon içeren eğitim programlarını mutlaka tamamlamaları gerekir. Bununla birlikte, Psikoloji Programı mezunları birçok kurumda psikolog kadrosunda çalışabilirler. Ancak bu durum sanıldığı gibi Psikoloji Lisans Programı mezunlarını terapist yapmaz ya da onlara psikolojik danışma yapma yetkisi vermez.

YANLIŞ HÜKÜM: İnanın bizzat şahit oldum ve hastanelere atanan psikologlar, psikiyatr demiyorum, kesinlikle danışma da yapıyor, seansını, terapisini de yapıyor. Sanıldığı gibi demiş te hiç bir alakası yok. Çünkü yapılan terapiler Kuramsal Seans ve Teapilerdir. Öngörüldüğünde psikatrik aşamaya geçilmesi için gereken seansları uygulayabilmektedirler.

@ Tahvilim buraya kadardır

ÇÖZÜM ya da Pdr çözüm Önerisi ayrıca konuşabilir.

Saygılar dilerim...

Toplam 313 mesaj
«45678910111213141516

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi