Editörler : "eskiyara"Pangaea
14 Ekim 2020 10:12

Seçmeli dersler kaldırılmalıdır

Sayın meslektaşlarım seçmeli derslerin evrak yükünü ve ders saatini gereksiz yere arttırdığını ve öğrencilere yeterince faydalı olmadığını düşünüyorum bu düşüncemi bir milyon fikir'e de yazdım siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?


Telliturnalar
Aday Memur
14 Ekim 2020 13:45

Kesinlikle katılıyorum fakat tamamen katıldığımı söyleyemeyeceğim. Çünkü sadece çocuğa değil şöyle biraz açacak olursam bu dersler her şeye zarardır.

Öncelikle çocuklar üzerinden biraz irdeleyecek olursak: Çocuklara gereksiz ders yükü bindirdiğini ve çocuğun asıl odaklanması gerekenlerden uzaklaştığını fark edeceksiniz. Özellikle ortaokul çocukları aşırı yorulduğu için, uzun saatler sonunda acıktığı için, bu derslerde yapılması gerektiği halde gerekli ölçme- değerlendirme işlemleri yapılmadan yüksek not verildiği için; ana branşlardan soğuyor.

Öğretmenler üzerinden irdeleyecek olursak: İdarenin yönetimde olan seçmeli dersler her şekilde saçma sapan bir problem yumağına dönüyor. Çocukların isteği ve gereksimi doğrultusunda değil idarenin isteği ve kolayına gelen şekilde yapılıyor bu dersler. Hatta öğretmenlere ek-ders üzerinden aba altında sopa haline dönüştü zamanla. Öğrenci dağılımları da adaletsiz ve saçma yapılıyor. Bir sınıfta, ki o sınıf idare yalakası öğretmendedir genellikle, mis gibi çocuklar olurken diğer sınıfta en yaramaz, o alanla uzaktan yakından alakası olamayan çocuklar oluyor. Öğretmen bunlarla cebelleşirken ek-ders belasına katlanıp gidiyor. Ne iş şevki ne eğitimde kalite kalıyor.

Ülkenin menfaatleri açısından irdeleyecek olursak: Şimdi bu derslerin atanan öğretmenleri olmuyor. Yani bu dersi veren öğretmenler genellikle eğitim fakültelerinin bu branşlarından mezun, yetkin kimseler olmuyor. Bu öğretmenler okullarda kendi normunu dolduramayan yani norm fazlası olan ya da ders saati az olan öğretmen oluyor. Norm fazlası öğretmen başka bir okulda çalışabilecekken ya da eksik derslerini başka bir okulda kendi branşında tamamlayabilecekken kendi okulunda kalıp hiç de yetkin olmadığı hatta genellikle savsaklanan seçmeli derslere giriyor. E... bunda ne var, diyenlerin biraz daha geniş açı ile bakmalarını rica ediyorum. Mesela, A okuldaki teknoloji tasarım dersi öğretmeni kendi okulunda 10 saat dersine giriyor. Tamamlaması gereken 5 saat dersi de başka bir okulda vermesi gerekirken okulundaki seçmeli dersler ile alanı olmadığı halde dolduruyor. B okulunda da teknoloji tasarım dersi altı saat var ve oraya da bir öğretmen atanıyor. E... tabii o öğretmen de başka bir okulda görevlendirilmek yerine kendi okulundaki alanı olmayan ve çocuklara hiçbir yararı olmayacağı halde seçmeli dersler ile hak edişini dolduruyor. Sonuç olarak tek öğretmenin yapacağı işi iki öğretmen atayarak devletin sırtına yüklemiş oluyorlar.

Ülkemizde alanı, sınırları, planları, kazanımları belli olan derslerde bile bir sürü işleyiş sorunu varken. Şimdi bu seçmeli derslerden kim nasıl bir verim bekliyor? Bana bir açıklasın bakalım.

Seçmeli derste gayet başarı gösterecek ve alanı, yetkinliği çerçevesinde olan öğretmen de seçmeli dersleri bu liyakatsiz müdürlerden nasıl alaca?

Bu seçmeli dersler yüzünden memleketin, çocukların sırtına bindirilmiş bu yükün vebalini kim verecek?


snf07
Aday Memur
14 Ekim 2020 23:26

evet seçmeli dersler kesinlikle kaldırılmalı.


ashil13
Genel Müdür
15 Ekim 2020 17:53

seçmeli ders kaldırılsın, zorunlu ders sayısı azaltılsın. peki destek ama NORM NE OLACAK?

Ben meslek dersi öğretmeniyim. beni zorlamaz ama ders saati azalırsa kültür öğretmenlerini çoğu norma düşer. her şeyi iyi düşünmek lazım.

Bugün bırakın seçmelisini rehberlik saati bile normu etkiliyor.


dundarbeyguneribey
Daire Başkanı
17 Ekim 2020 00:46

ya kaldırda 40 kişilik okulda 20 kişi norm fazlası olsun. başka sorunlara odaklanın


Teknososyal
Yasaklı
19 Ekim 2020 01:22

Pandemi sürecine dayalı olarak tereddütsüz bir şekilde kaldırılmalıdır. Zorunlu derslerin süresi 30 dk ile sınırlandırılmalı ve ders çeşitliliği azaltılmalıdır. İlerisi için de farklı düşüncede değilim.


Telliturnalar
Aday Memur
19 Ekim 2020 16:34

Arkadaşlar, derdimiz norm fazlası olan öğretmenler midir? Ben de norm fazlası olabilirim, hiçbir sıkıntı yok. Üstte sıraladığım sıkıntıları açık açık yazdım. Sırf norm olsun diye kalsın demeniz abes kaldı. Normumun olduğu yere gider paşa paşa çalışırım.

BU SEÇMELİ DERSLERİN HİÇBİR ESPRİSİ YOK, neden kimse bir alan araştırması yapmıyor!


Pdr-cemil
Yasaklı
19 Ekim 2020 17:18

katılmamak elde değil.


dundarbeyguneribey
Daire Başkanı
19 Ekim 2020 19:12

derdimiz norm tabi mesele senin gidip çalışıp çalışmaman değil bütün sistem çöküyor norm fazlaları yüzünden ataması yapılana yapılmayana hali hazırda eğitim fakültesine okuyana bile kötü etkisi var ayrıca hiçte boş değil seçmeli dersler mesela türk islam medeniyet tarihi sanat tarihi var bunlar içi doldurup işlenirse ki öğretmenin yapması gereken odur öğrenciye çok şey katıyor öğrencinin yorulmasını değil öğretmenin ve sistemin düzgün işlemesini öncelikli düşünürüm. saygılar

Telliturnalar, 3 yıl önce

Arkadaşlar, derdimiz norm fazlası olan öğretmenler midir? Ben de norm fazlası olabilirim, hiçbir sıkıntı yok. Üstte sıraladığım sıkıntıları açık açık yazdım. Sırf norm olsun diye kalsın demeniz abes kaldı. Normumun olduğu yere gider paşa paşa çalışırım.

BU SEÇMELİ DERSLERİN HİÇBİR ESPRİSİ YOK, neden kimse bir alan araştırması yapmıyor!


narniaxx
Kapalı
19 Ekim 2020 21:38

Katılıyorum. Seçmeli dersler kaldırılmalı. Haftalık ders saati, dolayısıyla günlük okulda kalma süresi azalacaktır öğrenci için. Çocuklara okulda vakit geçirtmek zaman öldürmek için değil de gerçekten egitmek-ogretmek adına bir adım atılmış olur. Herkes biliyor 40 dakikadan günde 7-8 saat okulda kalmanın verimsizliğini. 30 dakikaya düşürülmesi olumlu bir adım, pandemi sonrası da devam ederse. İkinci olarak da bu yapılmalı. Maaş karşılığı ders sayısı makul oranda azaltilirsa norm fazlası oluşmasının önüne geçilir. Ayrıca bazı okul müdürleri tarafından seçmeli dersler birer tehdit aracı olarak kullanılıyor norm fazlası olma durumu olan öğretmenler için. Bu da önlenir.


bulaşıkkk
Yasaklı
20 Ekim 2020 18:21

Bence kaldırılmalı. Çok fazla ders saati oluyor öğrenciler için.


ashil13
Genel Müdür
21 Ekim 2020 11:57

yapma kamuran allah aşkına

bunu sen deme bari

Pdr-cemil, 3 yıl önce

katılmamak elde değil.


Telliturnalar
Aday Memur
18 Kasım 2020 09:35

Destek.


nemrutdağı
Genel Müdür
18 Kasım 2020 12:23

Hemen derhal gecikmeden kaldırlmalıdır. Bakanlığa sürekli bildirmemize rağmen haftalık ders süreleri 20-25 saat olmasının en doğru seçenek olduğunu söyledik. Dilimizde tüy bitti. Haftalık ders saati 20 saat yeterlidir. Sınıfların şubelerin seyrekleşmesi iyi oldu. Ders saati 30 dakika doğru oldu. Bunlar doğru alınmış kararlardır.

Toplam 13 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi