Editörler : Pangaea
23 Ekim 2020 17:04

Yok hocam empati yoksunu değilim o kadar ya inan asgari ücretli iş bile zor bulunabiliyor.kasiyerlik hademelik sekreterlik icra takibi birsuru iş yaptım ben de.. şuan ben tek tabancayim. babam vefat edene kdr herşeyimi yitirdim.babam vefat edince bağkur borçlarına af geldi.ah o af babam yaşarken gelse nolurdu sağlık sigortası bile yoktu bee.bağkur affı ile borçlarını sildirip emekli hakkını aldım babamın.yani maaş olarak 1200 TL o maaşa güvenip üni sınavına girdim sozelciydim bide kafa basmıyor çalıştım.. garanti meslek diye hemşirelik dedim hatta o bile zor atanır ebelik yaz dedim okudum .kiler gibi yerde yaşadım filan ama elimi tutan olmadı valla.hatta kadın sığınma evinde filan kalmışlığın var .ben sadece mühendisler i gozumde daha iyi yerleri hakediyor olarak gördüğüm için öyle dedim..işsizlik ise yaramazlık duygusu ekmek kaygısı nedir iyi bilirim.
cuhara11, 3 yıl önce

Beni lütfen yanlış anlamayın ama nereden bakarsanız bakın bu yoruma empati yoksunu bir yorum elbet hemşire olmak göründüğü kadar kolay değildir veya sağlık çalışanı olmak ama ne kolay ki eğer siz de atanmamış ve iş arıyor olsaydınız acaba bu yorumu yaparmıydınız sizin de suçunuz yok insan evladıyız ne olsa daha fazlasını isteriz

23 Ekim 2020 17:06

Ayyy bende erkek.lisesi tuvaleti temizledim bir yıl aboov çok fenaydı ama geçti..ordaki hocaların kitapve ders yardımı beş yıl sonra beni universiteli yapacakmış tekrar..
unrealworld, 3 yıl önce

5 yaşında ilkokula başlamış ve yine 5 yaşından itibaren her yaz tatilinde çocukluğunu yaşayamadan sanayilerde,sağda solda çalışmış birisi olarak size güzel bir hikaye anlatayım.

Babam memur olduğu için ve o zaman ki memur maaşlarının düşüklüğünden dolayı zor şartlarda okumak zorunda kaldığımı belirtmeme gerek yok sanırım ( gerçi belirtmiş oldum).

2000 yılında adını sanını duymadığım ve yeni açılmış bir liseye yazdırıldım.

Lise 2 de bölüm seçimi yapılacaktı ama okulda sadece tek bir boş sınıf vardı.Müdür ; Elimizde tek sınıf var, hiçbiriniz sözelci olmayacaksınız. Ya EA ya da sayısal bölümünü tercih edeceksiniz.Düşünmek için 2 saatiniz var '' deyince o gün sayısalcı olmaya karar verdik.Günler geçerken ben yine yaz mevsimlerinde çalışıyordum. 2004 yılında kpss ye girdim ve ilk 20 bin içerisindeydim.O günlerde torpil çok olmasaydı muhtemelen şuan 16-17 yıllık memurdum.Benim 85 puanla atanamadığım yere 68 puanla atanan kişi şimdi ne yapıyordur bilmiyorum.

Üniversite sınavına girdiğim zaman yeni bir hayatın başlayacağını biliyordum.Tercih zamanı geldiğinde, babam her akşam iş çıkışında 'oğlum,iktisat iyiymiş onu seç.oğlum işletme iyiymiş onu seç,arkadaşın oğlu şu bölümü seçmiş sen de onu seç' derken,benim düşüncem sorulmadan (sonuçta ataerkil bir sistem ) günler geçti ve tercihlerin son günü geldi.Birisinin son bir önerisine dikkate alan babam oğlum bu bölüme git dedi.Ben sayısalcıydım ama bu bölüme git dediği cümlesinde ki bu;Otomotiv öğretmenliği idi.Şuan kendime kızıyormuyum bilmiyorum ama 'Tamam baba' dediğim zaman pişmanlık duydum mu anımsamıyorum.Üniversite de okurken yine parasızlık diz boyu.Bodrum katta bir ev tuttuk,fareler ve insanlar kitabında ki farelerle aynı evde yaşanılabileceğini o zaman öğrendim.Yıllarım beton üstünde halısız,banyosuz,hint kast sisteminin en altında yer alan insanların ki gibi yokluk içinde geçti.Tabi yazları yine çalışıyordum.Tuvalet temizlediğim zamanlarda,insanların neden tuvalet adabı öğrenmediğini sorgulasam da,sonuçta sorgulamayan insanların pisliklerini temizlemek çoğu zaman zor oluyordu.

Cidden şimdi düşündüm de , kaç farklı işte çalıştığımı saymaya (ya da o zamanları hatırlamaya) cesaret edemiyorum.Üniversite bitti,işsizlik baş gösterdi.Otellerde çalıştım,oto yıkama, mobilya... Ne iş bulsam yaptım. Kimileri helal olsun ,kimileri de koskoca üniversite mezunusun bu iş yapılır mı derken ben verilecek bahşişleri hesaplıyordum.

Yıllar geçti...

Yaş 29...

İş bitti,umut yıllardan beri yoktu zaten.

Kapı açılacak mıydı?

O musluk kapanmıştı sanki.Marketlere kasiyerlik,depo görevlisi olarak başvurdum. Ama yok,ne arayan ne de soran.Günler geçiyor,parasız, evde,ailenin gözü önünde.babanın gözü senin üzerinde.Stres,sıkıntı hakaret ve daha nice psikolojiyi bozmaya sebep olan davranışlar.

Sabır bazen iyi bir şey.

Umut kırıntıları da bitmek üzereyken 3 farklı firmadan aradılar.

International Medical Corps , The Mentor initiative ve TUVTURK.

Mülakatlara girdim.

Yaş 35.

Mutlu bir evliliğim,yakışıklı bir çocuğum var.

Ve evet KPSS ye öğretmenlik için girdim.Geçmiş yıllara bakarsak, atamama yetecek kadar puanım var.Olmazsa seneye tekrar denerim,dert değil.

Asıl dert olan şey,bu benim hikayemi yaşayan binlerce insanın varlığına rağmen,halen umutsuzluk için boğulanların varlığı.Evet umutsuzluk vardır,ama soyuttur.Soyut olduğu için her zaman peşinizden gelecektir.İş sahibi olsanız da.Çünkü insan sahip olamadığı şeylerin hayalcisidir.Hayallerin ulaşılabilme düzeyi çoğu zaman umutsuzluğun doğma sebebidir. Gözünün önünde eliniz uzatsan sahip olacağın şeyleri görmezden gelip uzaklara dalıyorsan, umutsuzluk hiçbir zaman peşini bırakmayacak.

Geçmiş yıllarda her yaz çalıştığım işlere gelirsek.En büyük artısı,evime hiç usta çağırmadım.Tüm tamiratları kendim yapabiliyorum.

Geçmişte tuvalet temizlediğim günleri düşünüyorum da, acaba o tecrübeye sahip olmasaydım,hanım yine lavabo temizliklerini bana kitler miydi ?.

23 Ekim 2020 17:09

Atanmak istemek normal tabiki yaşama hevesini yitirecek kadar umutsuz olmaya değer mi anlamında demistim
materialsci, 3 yıl önce
Mühendisler olarak şu nedenlerle atanmak istiyoruz: 1- özel sektörde asgari ücretin de altında teklifler geldiği için. (bkz: inşaat mühendisi arkadaşıma 1000 lira teklif edildi, malzeme mühendisi bir meslektaşıma 1750 lira teklif edildi) bunu iş ve maaş beğenmemezlik olarak algılamayın. elbette biz de ilk başladığımızda yüksek maaşlar beklemiyoruz. fakat büyük şehirlerde yaşayanlar için bu maaşlar kiraya bile yetmiyor. 2- özel sektörde bizi çok özür dilerim ama köpek gibi çalıştırdıkları için. işten çıkış saatimiz yok, 10-11 gibi de çıkabiliyoruz gerekli dönemlerde. ve ben bir kadın olarak o saatlerde osb'den eve gelmeye çoğu zaman korkuyorum. 3- cumartesi pazar da çalıştığımız için. 4- en küçük bir sıkıntıda direkt olarak son giren mühendisler işten çıkarıldığı için. 5- kyk borçlarımız olduğu için. 6- özel sektörde geleceğimiz için birikim yapamadığımız, hala ailelerimizden harçlık almaya devam ettiğimiz için. 7- daha iyi yerlerde, daha iyi şartlarda çalışmamıza torpil sağlayacak bir akrabamız olmadığı için. 8- daha huzurlu, daha sakin, daha "garanti" bir hayat için. 9- diplomalarımızın karşılığını en azından maddi olarak alabilmek için. 10- genel olarak dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için çalıştığımız - çalışacağımız yerlerin genellikle ihracat yapması nedeniyle maaşlar zamanında ve söz verilen şekilde yatmadığı için. 11- açık öğretim bitiren çocuklarını öve öve bitiremeyen akrabalardan fenalık geldiği için. 12- yaşama dair artık bir umudumuz olması için.

pozitif06
Müsteşar Yardımcısı
23 Ekim 2020 17:18

Cevremden duyduklarimi yazdim ben de ..

materialsci, 3 yıl önce
yok valla cinsiyet ayrımı yok kendimden biliyorum, kimseyi çağırmıyorlar. artık torpilin de derecesi var. kpss gibi düşünün 90+'lık torpilin yoksa yine işe girme şansınız yok.

Manugi95
Memur
23 Ekim 2020 19:16

Herkes işsizlikte 100 kırılıyorsa biz 85 kırılıyoruz. Ama bu işsizlikten kırılmadığımız anlamına gelmiyor. Durum bu.

zeitgot, 3 yıl önce
Bizim kurumdaki teknisyen bir arkadaş mekatronik mühendislerinin iyi iş bulduğunu iddia ediyordu. Ya diyorum bak bulamıyorlar, işsizler ama yok dinlemiyor. Fabrikaların üretim departmanlarında iyi iş bulabiliyorlar falan diyor. Gerçekten artık her bölümün işsizliğin içinde yüzdüğünü bilmiyor insanlar.

Paytarovic
Aday Memur
23 Ekim 2020 19:33

Tüm mesajları okuyamadım sadece ilk sayfadaki yorumlara istinaden yazıyorum. Gerçekten durumunuz trajik. Çoğunuz ünv sınavı olsun kpss olsun çok iyi puanlar alıyorsunuz. Bu da zaten iyi bir zekanın, sabrın, gayretin olduğunu gösteriyor. İnşallah Allah emeklerinizi boşa çıkarmaz. Kpss olmasada umarım istediğiz hayatı yaşarsınız. kendinize dikkat edin:) ne alaka sen kimsin bunları yazıyorsun diyebilirsiniz içimden geldi yazmak istedim sadece:)

cuhara11
Aday Memur
23 Ekim 2020 19:45

Sizi çok iyi anlıyorum ama mühendislik diye bir şey kalmadı millet tıp diyor Türkiyedeki en yüksek meslek bildiğimiz kadarıyla [genel konuşuyorum] tıptır. Ama gidin Almanyaya veya Japonyaya bir tıp personeli bir mühendisin altında pozisyondadır en azından benim gözümde neler neler yapıyor adamlar ne ilerlemeler ne teknolojiler ne kolaylıklar... Mühendislik artık ele ayağa düştü 300 bin sıralamaya yarısı boş kalıyor orta seviyedeki üniversitelerin, bundan dolayı da millet diyor 250 bininci oldum daha itibarı bir düşük bölüm yazacağıma [kime göre neye göre itibarsa artık] mühendislik yazayım sonra bir sürü mühendis, aslında çok az kaliteli ve teknik mühendis var ben de onlardan değilim ama bu benim ve teknik bilisi yüksek olmayan diğer mühendsilerin suçu değil devletin planlamasının suçu yani demem o ki mühendislik el ayakta sandığınız gibi değil bu yüzden de bir mühendisin ,çok iyi üniversite hariç, memur olması şu durumda pek de şaşılacak bir durum değil

Evhamlienjektor, 3 yıl önce
Yok hocam empati yoksunu değilim o kadar ya inan asgari ücretli iş bile zor bulunabiliyor.kasiyerlik hademelik sekreterlik icra takibi birsuru iş yaptım ben de.. şuan ben tek tabancayim. babam vefat edene kdr herşeyimi yitirdim.babam vefat edince bağkur borçlarına af geldi.ah o af babam yaşarken gelse nolurdu sağlık sigortası bile yoktu bee.bağkur affı ile borçlarını sildirip emekli hakkını aldım babamın.yani maaş olarak 1200 TL o maaşa güvenip üni sınavına girdim sozelciydim bide kafa basmıyor çalıştım.. garanti meslek diye hemşirelik dedim hatta o bile zor atanır ebelik yaz dedim okudum .kiler gibi yerde yaşadım filan ama elimi tutan olmadı valla.hatta kadın sığınma evinde filan kalmışlığın var .ben sadece mühendisler i gozumde daha iyi yerleri hakediyor olarak gördüğüm için öyle dedim..işsizlik ise yaramazlık duygusu ekmek kaygısı nedir iyi bilirim.

whydostum
Kapalı
23 Ekim 2020 19:58

Turkiye'de muhendis olup muhendislik yapan cok az kisi var. Muhendis arayan yerlerin cogu aslinda tekniker ariyor. Yapilan is de teknikerlerin yapmasi gereken isler. Ozellikle insaat adina konusuyorum.
cuhara11, 3 yıl önce

Sizi çok iyi anlıyorum ama mühendislik diye bir şey kalmadı millet tıp diyor Türkiyedeki en yüksek meslek bildiğimiz kadarıyla [genel konuşuyorum] tıptır. Ama gidin Almanyaya veya Japonyaya bir tıp personeli bir mühendisin altında pozisyondadır en azından benim gözümde neler neler yapıyor adamlar ne ilerlemeler ne teknolojiler ne kolaylıklar... Mühendislik artık ele ayağa düştü 300 bin sıralamaya yarısı boş kalıyor orta seviyedeki üniversitelerin, bundan dolayı da millet diyor 250 bininci oldum daha itibarı bir düşük bölüm yazacağıma [kime göre neye göre itibarsa artık] mühendislik yazayım sonra bir sürü mühendis, aslında çok az kaliteli ve teknik mühendis var ben de onlardan değilim ama bu benim ve teknik bilisi yüksek olmayan diğer mühendsilerin suçu değil devletin planlamasının suçu yani demem o ki mühendislik el ayakta sandığınız gibi değil bu yüzden de bir mühendisin ,çok iyi üniversite hariç, memur olması şu durumda pek de şaşılacak bir durum değil


turkishmonk
Kapalı
23 Ekim 2020 20:03

mühendislik fakültesi mezunu olup da mühendis maaşı alamayanlara gelsin bu yorum.

elinde ne diploması olursa olsun yaptığın işe göre maaş alırsın.

mühendise mühendislik yaptırırsan mühendis maaşı ödersin, mühendise bekçilik yaptırırsan bekçi maaşı ödersin. bu böyledir.

whydostum, 3 yıl önce
Turkiye'de muhendis olup muhendislik yapan cok az kisi var. Muhendis arayan yerlerin cogu aslinda tekniker ariyor. Yapilan is de teknikerlerin yapmasi gereken isler. Ozellikle insaat adina konusuyorum.

whydostum
Kapalı
23 Ekim 2020 20:06

Alakasi oldugunu dusunmuyorum. Muhendislik yapanlar da ayni maasi aliyor.
turkishmonk, 3 yıl önce

mühendislik fakültesi mezunu olup da mühendis maaşı alamayanlara gelsin bu yorum.

elinde ne diploması olursa olsun yaptığın işe göre maaş alırsın.

mühendise mühendislik yaptırırsan mühendis maaşı ödersin, mühendise bekçilik yaptırırsan bekçi maaşı ödersin. bu böyledir.


turkishmonk
Kapalı
23 Ekim 2020 20:10

mühendislik yapmıyordur onlar.

bizim şirket yeni mezuna bile 6000 civarında maaş veriyor.

çünkü mühendislik yapacak adamı daha azına ikna edemiyorlar.

whydostum, 3 yıl önce
Alakasi oldugunu dusunmuyorum. Muhendislik yapanlar da ayni maasi aliyor.

whydostum
Kapalı
23 Ekim 2020 20:16

Teknikere 6 bin veren sirketler de var. Birkac istisna hicbir seyi degistirmez.
turkishmonk, 3 yıl önce

mühendislik yapmıyordur onlar.

bizim şirket yeni mezuna bile 6000 civarında maaş veriyor.

çünkü mühendislik yapacak adamı daha azına ikna edemiyorlar.


cuhara11
Aday Memur
23 Ekim 2020 20:21

Sakıncası yoksa şirketin ismi nedir ve yeni mezun 6000 alan mühendisin iş tanımı nedir bilgilendiri misiniz

turkishmonk, 3 yıl önce

mühendislik yapmıyordur onlar.

bizim şirket yeni mezuna bile 6000 civarında maaş veriyor.

çünkü mühendislik yapacak adamı daha azına ikna edemiyorlar.


Hayalperesthemşire
Müsteşar
23 Ekim 2020 20:45

Hocam şuan hakkımıza giriyorsunuz okadar diyorum, aylardır maasımız 4500u geçmedi, pandemi de en zor şartlarda çalışıp 5-6 bin hiç almadım almadık, yoğun bakımda çalışan arkdslrm bile almadı, , evt ek 100 saat fazla mesai yaparsan alırsın ama her yerde o yok, çok iş az hemşire mantığıyla fazla mesai de yok, her ay vergi kesintisine giriyoruz aldığım maas bu ay 4200, ve kimsenin bakmak istemediği o covid hastalara 7-24 bakıyoruz daha size ne diyem, hangi emeğin karşılığı bu, yıllık izinler bile iptal edildi, bekçi var ya ilk okul mezunu adamı olup ise giren bekçiler 5500 üstü maas alıyor, ben o maası daha hiç görmedim, bu ülkenin durumu bu!!

merveie, 3 yıl önce

Hemşirelere çalışma şartlarınız kolay demiyorum tabiki ama en azından emeğinizin karşılığını alıyosunuz 5 6 bin tl maaşınız var. Biz sabah 8 akşam 6 hatta 6 da değil 8 9 lara kadar mesai yapıyoruz ctesi günleri de gün boyu mesai. Bu arada mesai ücreti de yok. Müdürünüzden yediğiniz azar da cabası, bir dk boş durma imkanı yok amirinizin gözüne batarsınız. Ama aldığınız maaş 2500 tl. İnsanın kasiyer olası geliyor. Yazık. Keşke bir sürü üniversitemiz var diye değil de işsiz sayımız çok az diye övünebilsek.

23 Ekim 2020 20:52

Yıllık izinler iptal hastalanıp rapor alırsan kesinti,ek ödeme yok....aileni Göreme covid olmasınlar de o zamanda e bu mesleği sen seçtin desinler...vergimle maaş alıyorsun desinler....
Hayalperesthemşire, 3 yıl önce

Hocam şuan hakkımıza giriyorsunuz okadar diyorum, aylardır maasımız 4500u geçmedi, pandemi de en zor şartlarda çalışıp 5-6 bin hiç almadım almadık, yoğun bakımda çalışan arkdslrm bile almadı, , evt ek 100 saat fazla mesai yaparsan alırsın ama her yerde o yok, çok iş az hemşire mantığıyla fazla mesai de yok, her ay vergi kesintisine giriyoruz aldığım maas bu ay 4200, ve kimsenin bakmak istemediği o covid hastalara 7-24 bakıyoruz daha size ne diyem, hangi emeğin karşılığı bu, yıllık izinler bile iptal edildi, bekçi var ya ilk okul mezunu adamı olup ise giren bekçiler 5500 üstü maas alıyor, ben o maası daha hiç görmedim, bu ülkenin durumu bu!!


işinebak
Yasaklı
23 Ekim 2020 22:23

en iyisi ingilizceyi geliştirip yurtdışına kaçmak...bu ülke gençliğine zerre kadar kıymet vermiyor...Öyle bir fırsatı olan bana kalırsa zerre kadar tereddüt etmeden yurtdışına gitsin.


2Ohy
Daire Başkanı
23 Ekim 2020 22:52

İstediğin kadar ingilizcen olsun. Nasıl gidiyorsun ya yurtdışına? Herkesin ağzında aynı laf bir anlatsalar da gitsek. Gidemiyorsun üstad almıyorlar. Ya paran olacak gideceksin ya da evlenip gideceksin. Beyin göçü falan hikaye. Kaç kişi o şekilde gidebilecek?

Ha tam gönderecekken aklıma geldi botla, yüzerek falan gideceksen orasını bilemem tabii.

işinebak, 3 yıl önce

en iyisi ingilizceyi geliştirip yurtdışına kaçmak...bu ülke gençliğine zerre kadar kıymet vermiyor...Öyle bir fırsatı olan bana kalırsa zerre kadar tereddüt etmeden yurtdışına gitsin.


işinebak
Yasaklı
23 Ekim 2020 22:54

yöntemleri var tabi.greencard var.göçmenlik başvurusu var.değişik yöntemler var.

2Ohy, 3 yıl önce

İstediğin kadar ingilizcen olsun. Nasıl gidiyorsun ya yurtdışına? Herkesin ağzında aynı laf bir anlatsalar da gitsek. Gidemiyorsun üstad almıyorlar. Ya paran olacak gideceksin ya da evlenip gideceksin. Beyin göçü falan hikaye. Kaç kişi o şekilde gidebilecek?

Ha tam gönderecekken aklıma geldi botla, yüzerek falan gideceksen orasını bilemem tabii.


2Ohy
Daire Başkanı
23 Ekim 2020 22:57

Yolları var tabi ama mümkün mü? Greencard ihtimali nedir? Her başvurana çıkıyor sanki kesin çözüm. Göçmenlik kolay mı? Cana express entry var mesela neler neler istiyor puan sırası bekliyor millet. Ben uzun zamandır bu isteğe sahibim ama yok gidemiyorum. Bayağı da araştırdım yani. Tek şansım evlenmek.

işinebak, 3 yıl önce

yöntemleri var tabi.greencard var.göçmenlik başvurusu var.değişik yöntemler var.


2Ohy
Daire Başkanı
23 Ekim 2020 22:58

Canada* olacaktı eksik yazmışım.

2Ohy, 3 yıl önce

Yolları var tabi ama mümkün mü? Greencard ihtimali nedir? Her başvurana çıkıyor sanki kesin çözüm. Göçmenlik kolay mı? Cana express entry var mesela neler neler istiyor puan sırası bekliyor millet. Ben uzun zamandır bu isteğe sahibim ama yok gidemiyorum. Bayağı da araştırdım yani. Tek şansım evlenmek.

Toplam 72 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi