ORP nin
açılımı ise ?Oksidasyon-Redüksiyon Potansiyeli? veya Gücü dür.(bazı hallerde
Redoks olarak ta isimlendirilir). Bir çok araştırma neticesi ORP değerinin en
az pH değeri
kadar hatta dahada fazla önemli olduğunu göstermektedir..
ORP,
depolanmış ve kullanıma hazır ?enerji ? anlamını taşır.
Örneğin,
bir balonu şişirdiğimizde balon ağzı kapalı kaldığı sürece balonun içinde
ölçebileceğimiz durağan bir enerji vardır ve biz buna Potansiyel Enerji deriz,
balonun ağzını açtığımızda bu durağan Potansiyel Enerji balonu terk ederken
Kinetik yani hareketli Enerji haline dönüşür.
Potansiyel
enerji, suyun içindeki çok zayıf bir akım olup Elektronmetre ile elektriksel
olarak ölçülebilir ve birimi mV(milivolt) dur.
Su
iyonizerinden alınan yüksek pH lı su, daha fazla indirgenmiş (redükte olmuş)
yani eksi (-) değerde milivolt (-ORP), buna karşın herhangi bir düşük pH lı su
ise daha fazla okside olmuş yani artı (+) değerde mV(milivolt) (+ORP) içerir.
Oksidasyonun
eş anlamları; fermantasyon, bozulma veya çürümedir, kesilmiş bir elma parçasını
renk değiştirmesi veya açık havada kalan demirin paslanması oksidasyonun ile
ortaya çıkan bozulma, çürüme olaylarının örnekleridir.
Demir
pastan ötürü zayıflamış elma ise çürüyerek niteliğini kaybetmiştir.
Oksidasyon
sürecinde elektronlar çalınarak madde okside olmakta ve bozulmaktadır. Bu
oksidasyon sürecinde ölçüm yaptığımızda (+ORP) yani artı (+) mV(milivolt)
görürüz.
Eksi
(-) mV(milivolt) diğer bir ifade ile (-ORP) yüklü maddeler yukarıda anlatılan
oksidasyon yani çürüme/bozulma sürecini yavaşlatıp ve ortadan kaldırabilirler.
Musluk
suları genelde +200 ile +600mV yani (+ ORP), şişe suları ise genelde +400 mV
yani (+ORP) değerindedirler.
Yüksek
pH lı (8-9) iyonize su (-mv) ve (-ORP) değerlerine sahip olup oksitlenme ve
çürümeyi önleyici güçlü Antioksidan özellik taşır.
Su iyonizerinde elde olunan suyun pH ve ORP değişimi temel olarak
üç faktöre göre değişiklik gösterebilir :
1.
Kullanılan suyun içerdiği doğal minerallerin cinsi ve miktarı
2.
Elektroliz İşlemi sırasında uygulanan akımın voltajı
3. Su
İyonizerinin Elektroliz hücresinden geçen suyun hızı
Bu değişiklikler su iyonizerinden alınan suyun pH ve ORP sini
önemli ölçüde etkiler.
1-Su
iyonizerinin sağlıklı çalışmasındaki en önemli ve olmazsa olmaz faktör
kullanılan suyun mineral içermesidir. Mineraller suyun içinde tuz gibi erimiş
olarak bulunur ölçüm birimi TDS (toplam çözünmüş katı madde) dir. Revers-osmoz
yöntemi ile temizlenen sular ve destile sular iyon içermediklerinden yani
de-iyonize sular olduklarından su iyonizerinde kullanılamazlar.
Musluk
suları ve kaynak suları elde olundukları yerlere göre değişken cins ve
miktarlarda mineral tuzları içerirler.
Mineral
içeriği yüksek olan (sert sular) dan daha yüksek değerde pH ve (-)
ORP/mV elde olunurken tersine mineral içeriği düşük olan (yumuşak sular)
dan daha düşük değerde pH ve (-)ORP/mV elde olunabilir.
2- Su
iyonizerinin kalbi elektroliz hücresidirki burada elektrik akımı bağlanan (- ve
+) elektrotlar bulunur ve iyonizasyon işlemi bu hücrede olur.
Su
iyonizerinin üstünde bulunan pH ayar butonları ile elektrik voltajını kumanda
ederek suyun alkali derecesi yani pH ı ayarlanabilir. Yüksek akım verdiğimizde
yüksek değerde pH ve ORP(-mV) az akım verdiğimizde düşük değerde pH ve ORP(-mV)
de alkali iyonize su alınır.
3- Su
iyonizerinden geçen suyun hızı ve elektroliz hücresinde suyun kalış süresi
elektroliz olayını etkileyerek pH ve ORP değerlerinde etkili olur. Eğer
su çok hızlı akıyor ise daha düşük değerler, su yavaş akıyor ise yüksek
değerler elde olunur. Genelde dakikada 2 ile 3 litre arasındaki su akımı uygun
olabilir, en uygun yöntem deneyerek istenen değerleri belirlemek olmalıdır..
Temel
prensibi daha iyi anlayabilmek için, değişik bölgelerde kullanılan ve değişik
yapıya sahip iki içme suyunun etkilerine ve performanslarına bakalım ; Bu
inceleme sırasında unutmamamız gereken en önemli husus suyun içerdiği
minerallerin başka bir ifade ile suda erimiş halde bulunan mineral tuzlarının
değişik miktarlarda olma olgusudur ki bu olgu iyonizasyon işlevinin temelidir
ve teknik olarak (TDS)
(toplam çözünmüş katı madde) olarak tanımlanır.
Bir
bölgede test olunan suyun TDS i (toplam çözünmüş mineral miktarı) 400ppm ve
diğer bölgede test olunan suyun TDS i 50ppm ise, aynı su iyonizerinden
alacağınız suyun karakteristikleri birbirinden tamamen farklı olacaktır,
iyonizerin standart çalışma şartlarında,TDS 400ppm
olan bölgede alacağınız sonuç diğer bölgede alacağınız sonuca göre daha
yüksek değerlerde olacaktır.
pH ve ORP İLİŞKİSİ
ORP
(mV) çok hassas bir denge olup tamamiyle stabil bir dengeyi tutturmak mümkün
değildir.
Buna
ilaveten pH ile ORP arasında çok sıkı ve değişmez bir bağlantı olduğuda
söylenemez, örneğin pH ı 9 olan iki suda yapılan testlerde değişik ORP
değerleri okunabilir.(aynen insanda ardarda yapılan nabız ve kan basıncı
ölçümlerinde değişik neticeler okunabileceği gibi)
pH
değeri 11 civarında olan suyun tadı çoğu kimsenin hoşuna gitmez.
Yapılan
çalışma ve uygulamalar sonucunda, pH değeri 9 ve 9.5 olan su ideal ORP
seviyesine en yakın su olarak tanımlamış ve tavsiye olunmaktadır.
Sonuç
olarak, iyonize suyu karakterize eden üç temel değişken unsur olan pH, TDS ve
ORP arasında devamlı bir dans vardır.
Burada
kişisel tercih; şişe suyu özellikler/performansı (veya yararları) ile su
iyonizerinden alınacak suyun özellikleri/performans ve yararları ile
karşılaştırılarak yapılacaktır.
ORP,
Oxidation Reduction Potential tanımının baş harflerinden oluşmuş bir
kısaltmadır. Anlamı; oksidasyon indirgeme potansiyelidir. Bir çözeltinin
oksitlendirme veya indirgeme gücünü milivolt (mV) değeri olarak belirleyici bir
ölçümdür. Redoks potansiyeli olarakta adlandırılır.
Kısaca,
ORP ölçümü suyun kalitesini belirler. Ölçüm sonucu pozitif bir değer çıkmışsa
bu suyun oksidasyon yani paslandırma ve bozucu/çürütücü etkilerinin olduğunu,
negatif bir değer çıkmışsa bu suyun paslanmayı engelleyici özellikte yani
antioksidan güce sahip olduğunu gösterir.
Oksidasyona
iki atom arasındaki elektronların değişimi yol açar. Bu süreçte bir elektron
kaybeden atoma oksitlenmiş (yükseltgenmiş), bir elektron kazanmış diğer atoma
ise indirgenmiş denir. Bir demir parçası üzeride oluşmuş pas, rengi
kahverengiye dönüşen bir elma dilimi günlük yaşantımızda sıklıkla
görebileceğimiz basit bir iki oksitlenme örneğidir. Bu durumun vücudumuz içinde
olması ise birçok değişik hastalığa neden olur.
Sağlık İçin ORP?nin Anlamı Nedir?
Okside
edici yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi vücut sıvılarının kimyasal
karakteristiklerini kötü yönde etkiler. Birçok yiyecek ve içecek yüksek
oksitlendirici özellikte ve elektron yoksunudur. Aynı şekilde, özellikle
organik olarak yetiştirilmiş sebzelerde fazlaca bulunan, negatif hidrojen iyonları
ile desteklenmiş bir diyet ise vücut sıvılarına olumlu etki sağlar.
Doğal
olarak, yiyecekler ve içecekler arasındaki ORP değerleri oldukça geniş
değişkenlikler gösterir. Dahili olarak vücudumuzu olabildiğince okside
olmaktan korumak ve sağlığımız için yediklerimiz ve içtiklerimizin negatif ORP
değerine sahip olmasına önem vermeliyiz. Örneğin; alkollü içecekler, soda, et
v.b gibi ironik olarak çok popüler olan bazı yiyecek ve içeceklerin çok güçlü
okside edici özellikte olduğunu bilmek birçok insanda hayal kırıklığı
yaratabilir.
Yanısıra,
taze yiyecekler ile bunların farklı üretim işlemlerinden geçmiş halleri
arasında ilginç kıyaslamalar da yapılabilir. Örneğin, taze sıkılmış portakal
suyunun ORP ölçümü -100 ila -200mV arasındayken birçok paketlenmiş portakal
suyunda bunun +200mV gibi oldukça yüksek bir değerde olduğu görülmektedir. Bu
tüm diğer meyva suları için de geçerlidir.
Alkali İyonize Suyun ORP Değeri Nedir?
Çeşme
suları ve diğer su çeşitleri pozitif ORP değerine sahiptir. Normal bir çeşme
suyunun değeri +250 mV ila +400 mV arasındadır ki ve bu suyun oksidasyon
engelleme veya indirgeme potansiyeli olmadığı anlamındadır. Yapılan testler
birçok şişelenmiş suyun ORP değerlerinin yaklaşık +200 ila +300 mV olduğunu,
yani neredeyse çeşme suyu ile aynı değere sahip olduklarını göstermektedir.
İyonizerden
elde edilen alkali iyonize su, seçilen pH ayarına ve kullanılan sudaki
minerallerin miktarına bağlı olarak, -200 ila -500 mV arası ORP değerine
sahiptir. Bu, alkali iyonize suyun çok yüksek oksidasyon indirgeme gücüne yani
antioksidan özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
-550mV?un
altındaki değerler insan bünyesi için çok güçlü kabul edilmekte ve bu nedenle
de içilmesi tavsiye edilmemektedir.
Suyun Polaritesi ve Vücudun Biyoelektriksel Dengesi
Vücudumuzda
gerçekleşen biyolojik reaksiyonların tümü biyoelektriksel değişimler sonucunda
gerçekleşir. Vücut sıvımızdaki sodyum ve potasyum iyonlarının yoğunluğunun
değişmesi ise biyoelektriksel değişimleri oluşturur. Suyun polaritesini
belirleyen alkali mineraller olan pozitif (+) yüklü sodyum ve potasyumun
dengesi çok önemlidir. Bu dengenin bozulması hücrelerin ve hücre
fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.
Vücudumuz
hücrelerinin beslenmesi ve fonksiyonlarının aksamaması için hücre içi ve
çevresindeki suyun yeterli seviyede sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum
iyonlarına ve uygun bir polariteye sahip olması gereklidir. Alkali iyonize su
bu özelliklere sahip tek sudur.
Alıntı : https://www.galiparduc.com/orp-nedir/
ORP nin
açılımı ise ?Oksidasyon-Redüksiyon Potansiyeli? veya Gücü dür.(bazı hallerde
Redoks olarak ta isimlendirilir). Bir çok araştırma neticesi ORP değerinin en
az pH değeri
kadar hatta dahada fazla önemli olduğunu göstermektedir..
ORP,
depolanmış ve kullanıma hazır ?enerji ? anlamını taşır.
Örneğin,
bir balonu şişirdiğimizde balon ağzı kapalı kaldığı sürece balonun içinde
ölçebileceğimiz durağan bir enerji vardır ve biz buna Potansiyel Enerji deriz,
balonun ağzını açtığımızda bu durağan Potansiyel Enerji balonu terk ederken
Kinetik yani hareketli Enerji haline dönüşür.
Potansiyel
enerji, suyun içindeki çok zayıf bir akım olup Elektronmetre ile elektriksel
olarak ölçülebilir ve birimi mV(milivolt) dur.
Su
iyonizerinden alınan yüksek pH lı su, daha fazla indirgenmiş (redükte olmuş)
yani eksi (-) değerde milivolt (-ORP), buna karşın herhangi bir düşük pH lı su
ise daha fazla okside olmuş yani artı (+) değerde mV(milivolt) (+ORP) içerir.
Oksidasyonun
eş anlamları; fermantasyon, bozulma veya çürümedir, kesilmiş bir elma parçasını
renk değiştirmesi veya açık havada kalan demirin paslanması oksidasyonun ile
ortaya çıkan bozulma, çürüme olaylarının örnekleridir.
Demir
pastan ötürü zayıflamış elma ise çürüyerek niteliğini kaybetmiştir.
Oksidasyon
sürecinde elektronlar çalınarak madde okside olmakta ve bozulmaktadır. Bu
oksidasyon sürecinde ölçüm yaptığımızda (+ORP) yani artı (+) mV(milivolt)
görürüz.
Eksi
(-) mV(milivolt) diğer bir ifade ile (-ORP) yüklü maddeler yukarıda anlatılan
oksidasyon yani çürüme/bozulma sürecini yavaşlatıp ve ortadan kaldırabilirler.
Musluk
suları genelde +200 ile +600mV yani (+ ORP), şişe suları ise genelde +400 mV
yani (+ORP) değerindedirler.
Yüksek
pH lı (8-9) iyonize su (-mv) ve (-ORP) değerlerine sahip olup oksitlenme ve
çürümeyi önleyici güçlü Antioksidan özellik taşır.
Su iyonizerinde elde olunan suyun pH ve ORP değişimi temel olarak
üç faktöre göre değişiklik gösterebilir :
1.
Kullanılan suyun içerdiği doğal minerallerin cinsi ve miktarı
2.
Elektroliz İşlemi sırasında uygulanan akımın voltajı
3. Su
İyonizerinin Elektroliz hücresinden geçen suyun hızı
Bu değişiklikler su iyonizerinden alınan suyun pH ve ORP sini
önemli ölçüde etkiler.
1-Su
iyonizerinin sağlıklı çalışmasındaki en önemli ve olmazsa olmaz faktör
kullanılan suyun mineral içermesidir. Mineraller suyun içinde tuz gibi erimiş
olarak bulunur ölçüm birimi TDS (toplam çözünmüş katı madde) dir. Revers-osmoz
yöntemi ile temizlenen sular ve destile sular iyon içermediklerinden yani
de-iyonize sular olduklarından su iyonizerinde kullanılamazlar.
Musluk
suları ve kaynak suları elde olundukları yerlere göre değişken cins ve
miktarlarda mineral tuzları içerirler.
Mineral
içeriği yüksek olan (sert sular) dan daha yüksek değerde pH ve (-)
ORP/mV elde olunurken tersine mineral içeriği düşük olan (yumuşak sular)
dan daha düşük değerde pH ve (-)ORP/mV elde olunabilir.
2- Su
iyonizerinin kalbi elektroliz hücresidirki burada elektrik akımı bağlanan (- ve
+) elektrotlar bulunur ve iyonizasyon işlemi bu hücrede olur.
Su
iyonizerinin üstünde bulunan pH ayar butonları ile elektrik voltajını kumanda
ederek suyun alkali derecesi yani pH ı ayarlanabilir. Yüksek akım verdiğimizde
yüksek değerde pH ve ORP(-mV) az akım verdiğimizde düşük değerde pH ve ORP(-mV)
de alkali iyonize su alınır.
3- Su
iyonizerinden geçen suyun hızı ve elektroliz hücresinde suyun kalış süresi
elektroliz olayını etkileyerek pH ve ORP değerlerinde etkili olur. Eğer
su çok hızlı akıyor ise daha düşük değerler, su yavaş akıyor ise yüksek
değerler elde olunur. Genelde dakikada 2 ile 3 litre arasındaki su akımı uygun
olabilir, en uygun yöntem deneyerek istenen değerleri belirlemek olmalıdır..
Temel
prensibi daha iyi anlayabilmek için, değişik bölgelerde kullanılan ve değişik
yapıya sahip iki içme suyunun etkilerine ve performanslarına bakalım ; Bu
inceleme sırasında unutmamamız gereken en önemli husus suyun içerdiği
minerallerin başka bir ifade ile suda erimiş halde bulunan mineral tuzlarının
değişik miktarlarda olma olgusudur ki bu olgu iyonizasyon işlevinin temelidir
ve teknik olarak (TDS)
(toplam çözünmüş katı madde) olarak tanımlanır.
Bir
bölgede test olunan suyun TDS i (toplam çözünmüş mineral miktarı) 400ppm ve
diğer bölgede test olunan suyun TDS i 50ppm ise, aynı su iyonizerinden
alacağınız suyun karakteristikleri birbirinden tamamen farklı olacaktır,
iyonizerin standart çalışma şartlarında,TDS 400ppm
olan bölgede alacağınız sonuç diğer bölgede alacağınız sonuca göre daha
yüksek değerlerde olacaktır.
pH ve ORP İLİŞKİSİ
ORP
(mV) çok hassas bir denge olup tamamiyle stabil bir dengeyi tutturmak mümkün
değildir.
Buna
ilaveten pH ile ORP arasında çok sıkı ve değişmez bir bağlantı olduğuda
söylenemez, örneğin pH ı 9 olan iki suda yapılan testlerde değişik ORP
değerleri okunabilir.(aynen insanda ardarda yapılan nabız ve kan basıncı
ölçümlerinde değişik neticeler okunabileceği gibi)
pH
değeri 11 civarında olan suyun tadı çoğu kimsenin hoşuna gitmez.
Yapılan
çalışma ve uygulamalar sonucunda, pH değeri 9 ve 9.5 olan su ideal ORP
seviyesine en yakın su olarak tanımlamış ve tavsiye olunmaktadır.
Sonuç
olarak, iyonize suyu karakterize eden üç temel değişken unsur olan pH, TDS ve
ORP arasında devamlı bir dans vardır.
Burada
kişisel tercih; şişe suyu özellikler/performansı (veya yararları) ile su
iyonizerinden alınacak suyun özellikleri/performans ve yararları ile
karşılaştırılarak yapılacaktır.
ORP,
Oxidation Reduction Potential tanımının baş harflerinden oluşmuş bir
kısaltmadır. Anlamı; oksidasyon indirgeme potansiyelidir. Bir çözeltinin
oksitlendirme veya indirgeme gücünü milivolt (mV) değeri olarak belirleyici bir
ölçümdür. Redoks potansiyeli olarakta adlandırılır.
Kısaca,
ORP ölçümü suyun kalitesini belirler. Ölçüm sonucu pozitif bir değer çıkmışsa
bu suyun oksidasyon yani paslandırma ve bozucu/çürütücü etkilerinin olduğunu,
negatif bir değer çıkmışsa bu suyun paslanmayı engelleyici özellikte yani
antioksidan güce sahip olduğunu gösterir.
Oksidasyona
iki atom arasındaki elektronların değişimi yol açar. Bu süreçte bir elektron
kaybeden atoma oksitlenmiş (yükseltgenmiş), bir elektron kazanmış diğer atoma
ise indirgenmiş denir. Bir demir parçası üzeride oluşmuş pas, rengi
kahverengiye dönüşen bir elma dilimi günlük yaşantımızda sıklıkla
görebileceğimiz basit bir iki oksitlenme örneğidir. Bu durumun vücudumuz içinde
olması ise birçok değişik hastalığa neden olur.
Sağlık İçin ORP?nin Anlamı Nedir?
Okside
edici yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi vücut sıvılarının kimyasal
karakteristiklerini kötü yönde etkiler. Birçok yiyecek ve içecek yüksek
oksitlendirici özellikte ve elektron yoksunudur. Aynı şekilde, özellikle
organik olarak yetiştirilmiş sebzelerde fazlaca bulunan, negatif hidrojen iyonları
ile desteklenmiş bir diyet ise vücut sıvılarına olumlu etki sağlar.
Doğal
olarak, yiyecekler ve içecekler arasındaki ORP değerleri oldukça geniş
değişkenlikler gösterir. Dahili olarak vücudumuzu olabildiğince okside
olmaktan korumak ve sağlığımız için yediklerimiz ve içtiklerimizin negatif ORP
değerine sahip olmasına önem vermeliyiz. Örneğin; alkollü içecekler, soda, et
v.b gibi ironik olarak çok popüler olan bazı yiyecek ve içeceklerin çok güçlü
okside edici özellikte olduğunu bilmek birçok insanda hayal kırıklığı
yaratabilir.
Yanısıra,
taze yiyecekler ile bunların farklı üretim işlemlerinden geçmiş halleri
arasında ilginç kıyaslamalar da yapılabilir. Örneğin, taze sıkılmış portakal
suyunun ORP ölçümü -100 ila -200mV arasındayken birçok paketlenmiş portakal
suyunda bunun +200mV gibi oldukça yüksek bir değerde olduğu görülmektedir. Bu
tüm diğer meyva suları için de geçerlidir.
Alkali İyonize Suyun ORP Değeri Nedir?
Çeşme
suları ve diğer su çeşitleri pozitif ORP değerine sahiptir. Normal bir çeşme
suyunun değeri +250 mV ila +400 mV arasındadır ki ve bu suyun oksidasyon
engelleme veya indirgeme potansiyeli olmadığı anlamındadır. Yapılan testler
birçok şişelenmiş suyun ORP değerlerinin yaklaşık +200 ila +300 mV olduğunu,
yani neredeyse çeşme suyu ile aynı değere sahip olduklarını göstermektedir.
İyonizerden
elde edilen alkali iyonize su, seçilen pH ayarına ve kullanılan sudaki
minerallerin miktarına bağlı olarak, -200 ila -500 mV arası ORP değerine
sahiptir. Bu, alkali iyonize suyun çok yüksek oksidasyon indirgeme gücüne yani
antioksidan özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
-550mV?un
altındaki değerler insan bünyesi için çok güçlü kabul edilmekte ve bu nedenle
de içilmesi tavsiye edilmemektedir.
Suyun Polaritesi ve Vücudun Biyoelektriksel Dengesi
Vücudumuzda
gerçekleşen biyolojik reaksiyonların tümü biyoelektriksel değişimler sonucunda
gerçekleşir. Vücut sıvımızdaki sodyum ve potasyum iyonlarının yoğunluğunun
değişmesi ise biyoelektriksel değişimleri oluşturur. Suyun polaritesini
belirleyen alkali mineraller olan pozitif (+) yüklü sodyum ve potasyumun
dengesi çok önemlidir. Bu dengenin bozulması hücrelerin ve hücre
fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.
Vücudumuz
hücrelerinin beslenmesi ve fonksiyonlarının aksamaması için hücre içi ve
çevresindeki suyun yeterli seviyede sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum
iyonlarına ve uygun bir polariteye sahip olması gereklidir. Alkali iyonize su
bu özelliklere sahip tek sudur.
Alıntı : https://www.galiparduc.com/orp-nedir/