Editörler : F16 Gökçen
16 Ocak 2021 01:38

Avukat Hukuk Bürosu Problemleri

Öncelikle tüm forum üyelerine saygı ve sevgiyle..

Mesleğime adım atarken bir avukatlık bürosu açıp bağımsız olarak çalışmak istiyorum fakat bazı endişelerim ve sorularım mevcut. Bağımsız olarak hukuk bürosunu açıp mesleğimi icra ettiğim vakit başlangıçta pek bir müvekkil kitlesine sahip olmayacağım dolayısıyla çok yüksek bir gelirim olmayacak. CMK ücretleri ve birkaç dosya ile ofisi idame ettirmeye çalışacağım, sizce bu riske girmeli miyim? Ayrıca bu süreçte 4/B'li olarak sigorta girişimiz olacak. Konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmadığım için meslektaşlarımdan ve diğer 4/B'li çalışan kişilerden ''sigorta primlerini yatırmamız zorunlu mu, yatırmadığımız takdirde karşılaşabileceğimiz sorunlar ve müeyyideler'' hakkında bilgi edinmek istiyorum. Zira bildiğim kadarıyla 1.234 TL bağkur primi mevcut. Bu tutarı ve ofis giderlerini karşılarsam geriye pek bir kazancım kalmayacak ve deyim yerindeyse bu işten hiçbir yararım olmayacak.

Değerli forum üyelerinden yorum ve tavsiyelerini sabırsızlıkla bekliyorum.


hukukçu85
Aday Memur
16 Ocak 2021 13:34

Merhaba,

Büro giderleri genellikle, kira, fatura, sigorta primi ve vergilerden oluşur. Vergi kaydınızı açtırdığınızda sistem otomatik olarak 4b kaydınızı başlatıyor. Sigorta primi gerçekten yüksek, bir kira bedeline ulaşabiliyor. Sigorta primini ödemezseniz faiziyle artıyor, bunun dışında haciz vs olmuyor ancak stopaj-kdv iadesinde sgkya borcunuz varsa ödemenizi oraya gönderiyorlar. Bunun dışında yapılandırma dönemlerinde 4b bağkur borcu için iki seçenek sunuluyor. İndirimli odeme veya borçlu olunan döneme ilişkin kayıtların silinmesi.

Son olarak 4b prim borcunuz varsa sgk devlet hastanesine ödeme yapmıyor, bu yüzden hizmet alamıyorsunuz.


Hüdaver Bey
Aday Memur
16 Ocak 2021 14:53

Cevabınız için çok teşekkürler.

Peki yapılandırma döneminde borçlu olan döneme ilişkin kayıtların silinmesini tercih ettiğimde sanırım o sürede geçen hizmetim yokmuş gibi sayılacak ve borcum silinecek, doğru mu anladım meslektaşım? Bunun bana emeklilik için yatırılması gereken prim günümün yok sayılmasından başka bir zararı olacak mı? Eğer durum bundan ibaretse benim için sorun teşkil etmiyor.

Ek olarak sağlık hizmeti alabilmek için sadece "genel sağlık sigortası" tutarını yatırma gibi bir şansım var mı? Bu hususu da cevaplandırırsanız çok memnun olurum.

İyi günler dilerim.


hukukçu85
Aday Memur
16 Ocak 2021 16:06

Yapılandırma konusu çok esnek, dilerseniz sonradan prim borcunuzu ödeyerek o günleri emeklilik için aktif hale getirip saydırabiliyorsunuz. Bir dezavantajı yok yani.

Gss konusu biraz sıkıntılı, bildiğim kadarıyla herhangi bir yerde sigortalı olmayanlar sadece gss primi ödeyerek sağlık hizmetinden faydalanabiliyor. Aktif bir sigorta devam ederken yalnızca gss primi ödemek mümkün mü bilemiyorum.

Bunun dışında vergi kaydınızın olması zorunlu olarak 4bli olmanızı gerektirmiyor. Herhangi bir şirkette de sigortalı olmanız halinde 4bli sigorta kaydınız kapatılıp 4a ya geçiyorsunuz, yani vergi kaydınız devam ediyor. Dışardan dosya alabileceğiniz bir şirkette çalışırsanız bu durumdan faydalanabilirsiniz.

Toplam 3 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi