Editörler : E.Kayı Han
11 Ağustos 2021 13:45

Yurtdışı ile SEGBİS bağlantısı

Herkese merhaba ceza mahkemesinde hakkında yakalama olan sanığın ifadesinin SEGBİS ortamında alınmasının mümkün olduğunu öğrendim, bunun için mahkeme olarak yapılması gereken nedir ? daha önce aranızda bunu yapan var mıydı acaba varsa yardımcı olabilir misiniz?

darkmastek
Memur
11 Ağustos 2021 13:59

Sence hulk gerçek olabilir mi ?

KatipTR
Memur
11 Ağustos 2021 14:22

Ne alakası var arkadaşım ?

darkmastek, 3 yıl önce

Sence hulk gerçek olabilir mi ?

11 Ağustos 2021 14:30

ülkede olmayan birinin ifadesini segbis alamazsın alsan bile geçerli olmaz başka ülkdede bulunan kişi o ülkenin hukukuna tabidir bunun tek istisnası istinabe anlaşmasıdır daha bunu bilmiyorsunuz katiplik yapıyorsunuz

KatipTR
Memur
11 Ağustos 2021 14:46

Böyle bir şeyin mümkün olmayacağını ben de düşündüm ancak hakimin ısrarı üzerine bakanlığı aradım bakanlık böyle bir uygulamanın olduğunu, talep gönderilmesi halinde bağlantı kurulabileceğini söyledi, ayrıca açılan konuya verilen cevaplara bakıyorum forumun tadı iyice kaçmış, biliyorsan cevapla yardımcı olmuş olursun ben de teşekkür ederim ancak bu şekilde iğneleyici cevapların ne lüzumu var? benim iyi veya kötü bir katip olmam önemli değil önemli olan insan olmak, kalp kırmamak

Sürgün-Bilge, 3 yıl önce

ülkede olmayan birinin ifadesini segbis alamazsın alsan bile geçerli olmaz başka ülkdede bulunan kişi o ülkenin hukukuna tabidir bunun tek istisnası istinabe anlaşmasıdır daha bunu bilmiyorsunuz katiplik yapıyorsunuz

ÇOTANAK
Başbakan Müsteşarı
11 Ağustos 2021 14:57

Bunun kolay olacağını sanmıyorum. İlgili ülkenin de SEGBİS veya türevi uygulamayı kullanıyor olması lazım. ilgi ülkenin egemenlik haklarını dikkate alan uygulamaların yapılması lazım. Yurtdışı tebligatlar bile sıkı sıkıya kurala bağlanmışken, görüntülü ifade alımının alt yapısının iyi hazırlanması lazım.

KatipTR
Memur
11 Ağustos 2021 15:07

Biz bu vatandaş ile ilgili daha önce ifade alınmasına yönelik istinabe yazısı yazmıştık ancak bu çok uzun bir süreç olduğu için mahkeme başkanı süreyi kısaltmak adına SEGBİS ortamında ifadesinin alınması yoluna gidelim dedi, bununla ilgili bakanlığı aradım, bakanlığa talep formu gönderiyormuşuz, bakanlık şahsın bulunduğu ülkeden (Almanya) izin istiyormuş, verildiği takdirde bilgi işlem müdürlüğü bağlantıyı kurup şahsın ifadesinin alınması sağlanıyormuş ancak bakanlığa yazılacak müzekkere hangi usulle yazılacak onu bilmiyorum, Türkçe veya Almanca mı, UYAP ortamında müzekkere ile mi yoksa fiziki olarak mı onunla ilgili örnek bulamadım. Biliyorsunuz bakanlık bu konuda çok hassas basit sebeplerle evraklar iade ediliyor, ilginiz için teşekkürler sayın editörüm..

ÇOTANAK, 3 yıl önce

Bunun kolay olacağını sanmıyorum. İlgili ülkenin de SEGBİS veya türevi uygulamayı kullanıyor olması lazım. ilgi ülkenin egemenlik haklarını dikkate alan uygulamaların yapılması lazım. Yurtdışı tebligatlar bile sıkı sıkıya kurala bağlanmışken, görüntülü ifade alımının alt yapısının iyi hazırlanması lazım.

omermercan
Aday Memur
11 Ağustos 2021 15:33

Bunu yapmış olan bir kişi var o da Romanya ile bağlantı kurmuştu başka yapana şahit olmadım da bakanlık herkesi bizim arkadaşa yönlendirdiğinden artık kimseye cevap vermiyor :D

KatipTR
Memur
11 Ağustos 2021 15:46

Sağlık olsun :) ben yaptığımda emin ol herkese nasıl yaptığım konusunda yardımcı olacağım

omermercan, 3 yıl önce

Bunu yapmış olan bir kişi var o da Romanya ile bağlantı kurmuştu başka yapana şahit olmadım da bakanlık herkesi bizim arkadaşa yönlendirdiğinden artık kimseye cevap vermiyor :D

omermercan
Aday Memur
11 Ağustos 2021 15:47

sen neyi biliyon da üstten üstten konuşuyon birşeyi araştırmış gibi hayırdır sen bilmiyomuşun mesela bu durumu boşuna mı katiplik yapıyodun yıllardır

Sürgün-Bilge, 3 yıl önce

KatipTR
Memur
11 Ağustos 2021 16:05

Bunlar her şeyin en iyisini kendilerinin bildiğini sanırlar, biz alışığız çünkü bizim kurumda böyleleri çok, cevap vermeye klavyede bastığın tuş için harcadığın efora bile değmez. hayatta kendine yer edinememiş bu şekilde internette başkasıyla tartışarak egosunu tatmin etmekten zevk alan sorunlu insanlar bunlar, boşver böyle mutlu olacaksa olsunlar yazıktır.

omermercan, 3 yıl önce

sen neyi biliyon da üstten üstten konuşuyon birşeyi araştırmış gibi hayırdır sen bilmiyomuşun mesela bu durumu boşuna mı katiplik yapıyodun yıllardır

lakkidi
Şef
11 Ağustos 2021 17:58

İfade alınacak şahsın da ifade verme iradesi varsa, kimlik kontrolü de kesin olarak yapılabiliyorsa bence WhatsApp üzerinden görüntülü konuşma ile bile ifade alınabilmesi gerek. Sonuçta görüntü ve ses kaydı yapılabilir. Gelecekte bunun da yasal düzenlemesi yapılacaktır diye düşünüyorum.

omermercan
Aday Memur
12 Ağustos 2021 08:38

boş beleş bedava birisin, işine bak böyle tenekeden ses çıkar gibi ses çıkıyo senden herşeyin altına bilip bilmeden yorum yapıyon :D ama üzülme senin tek arkadaşın bu forum herhalde burdan çıkmıyon millete salça oluyon

12 Ağustos 2021 13:52

kendini güzel tarif ediyorsun bravo tebrikerl :D D:

omermercan, 3 yıl önce

boş beleş bedava birisin, işine bak böyle tenekeden ses çıkar gibi ses çıkıyo senden herşeyin altına bilip bilmeden yorum yapıyon :D ama üzülme senin tek arkadaşın bu forum herhalde burdan çıkmıyon millete salça oluyon

İsmi Lazım Deil
Şube Müdürü
20 Ağustos 2021 11:04

Bakanlığa talebinizi gönderin, eksiklik varsa Bakanlık cevap verir, bu kadar korkacak bir şey yok.

Yönetmelik:

Uluslararası karşılıklı adli yardımlaşma işlemlerinde kullanılması

MADDE 11 ? (1) Uluslararası karşılıklı adli yardımlaşma çerçevesinde SEGBİS kullanılabilir.

(2) Dinlemenin ne şekilde tertip edileceği ve ücret konusu taraflar arasındaki mutabakatla sağlanır.

(3) SEGBİS ile adli yardımlaşma talepleri sesli ve görüntülü iletişim tekniğinin uygulanması talebi örneği doldurularak Bakanlık aracılığıyla gerçekleştirilir.

Croydonian
Aday Memur
21 Mart 2023 03:04

Bende arastirdim bunu,agir ceza davasinda katilan olarak ozellikle Ingiltere mevzuatini ogrendim.

1) Ingiliz mevzuatina gore sanik veya tanigin mutlaka rizasi gerekiyor.

2) Ingiliz hakiminin durusma acip huzurunda olmasi gerekiyor.

3) Ingiltere SEGBIS i tanimiyor.

4) Turkiyedeki mahkemenin Ingiliz sistemi CVP (Cloud Video Platform) una onceden verilen web link ile baglanmasi gerekiyor. ve bunun icin baglanma iznini ingiliz mahkemesinin hakimi karar veriyor.

5) Sanik veya tanik Turkce ifade vermek isterse, Turkiye mahkemesinde aninda TR-EN ceviri yapan yetkili tercuman gerekiyor ve ses ve goruntu Ingiliz mahkemesince kayit altina aliniyor.

6) Turkiyedeki Adli Makamlarinin neden yazili ceza istinabesi talep edilmediginin

gerekcesini aciklamasi ve bunu Ingiliz hakimin hersey den once kabul etmesi gerekiyor.

Mahkeme kalem muduru ve katiplerine yardimci oacagini umit ediyorum.Ayni seyler hukuk davalari icinde gecerlidir.

Kaynaklar:a) Request for_MLA_in criminal matters guidelines 2022, b) Law:Section 30 of Crime (International Co-operation) Act 2003.

Toplam 15 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi