Editörler : "eskiyara"Pangaea
«45678910111213141516

gökbörü60
Daire Başkanı
21 Mart 2023 22:20

Kardeşim dünyanın birbir türlü hali var Allah uzun ömür versin ama yarın öleceğini düşün ailene eşine çocuğuna bağlanacak maaş 5510 a göre ufacık verilecek Allah göstermesin malülen emekli olabiriz başımıza ne geleceğini bilemeyiz 6 bin maaşla nası yaşarız sence

Millennium, 2 yıl önce

27 yıl sonra emekli oluyorum. O güne kim öle, kim kala....

Bunu 5510 önemsiz diye demiyorum, ama bugünün derdi yarınınkinin önüne geçiyor.

muhcamci
Daire Başkanı
21 Mart 2023 22:54

Askerlik hizmetini, (emekli sandığı sigortalılığa esas) kamu hizmeti saymayan bir de isteğe bağlı borçlandıran zihniyet utansın. Affedersiniz de kim kime borçlu, bila bedel gençliğinin en güzel yıllarını veren vatan evlatlarına yapılan bu muamele vatana ihanet olarak algılanabilir. Sanki askerimiz Amerikan ordusunda mı görev yaptı, ne demek o süreyi sigortadan saymamak. Gerçi Amerikan ordusunda görev yapsaydı, Amerika sigortasını yapardı ve siz bunu sigortaya sayardınız. Bir an evvel bu ihanet yasası değişsin.

gökbörü60
Daire Başkanı
22 Mart 2023 01:32

Ozan BARDAKCI sosyal güvenlik uzmanı ve avukat:::::

2008 Ekim Sosyal Güvenlik Reformu İki Buçuk Milyon Memuru Nasıl Etkiledi. 2008 yılı Ekim kadar işçiler için SSK, esnaf için Bağ-Kur, memurlar için de T.C. Emekli Sandığı Kanunu (5434) uygulanıyordu.

1...5510 sayılı yeni Sosyal Güvenlik Yasasıyla işçi, esnaf ve memurlar için tek bir kanun yürürlüğe girdi.

2- 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası memurları, 2008/Ekim öncesi başlayan iştirakçiler ve sonrası başlayan sigortalılar diye ikiye böldü.

2008 Ekim öncesine eski kanun 5434 uygulanıyor.2008 sonrası başlayanlara ise SSK/Bağ-Kur/Emekli Sandığını tek çatıda toplayan 5510.

3- 5510 sayılı yasa tek çatıyı SSK mevzuatına göre belirliyor. Eski Memur Kanunu 5434, memurun statüsüne göre tüm haklarını belirliyor ve haklar idare hukukuna tabi.

Yeni sigortalı Kanunu 5510 ise memuru yatan primlere göre değerlendiriyor. İş hukuku uygulanıyor.

4- Eski (5434) kanunda ?iştirakçi? adı verilen memurlar Emekli Sandığı mensubu olarak görülüyor. Yeni kanundaki memurlar ise sigortalı.

Yeni kanunda (5510) tek çatı mevzuatı SSK mevzuatı üzerine kurgulandı ve uygulanıyor

5- 5434 sayılı Kanuna tabi olabilmek için MUTLAKA 2008/Ekim öncesi memur olmak gerekiyor. 2008/Ekim sonrası memuriyeti olan biri için 5434?e tabi olmak mümkün değil.O nedenle bazı 5510?lu memurlara 5434 hakları verilerek iyileştirme yapılıyor

6- 5434 sayılı Kanun ve 5510 sayılı Kanun;

- Aylık bağlama oranı,

- Asgari aylık miktarı,

- Dul ve yetim aylıları,

- Aylık kesilme nedenleri

gibi çok önemli konularda farklı düzenlemeler içeriyor.

7- 5510 sayılı Yeni Sosyal Güvenlik Yasası memurlarla ilgili özel düzenlemeler içeriyor. Fakat bu düzenlemeler 5434?le sağlanan hakların yanına bile yaklaşamıyor.

8- Ülkemizdeki memur/hak sahibinin yaklaşık iki buçuk milyonu 2008 Ekim sonrası girişli. Her geçen gün eski Kanuna tabi memur azalırken 5510?a tabi memur sayısı artıyor.

9- 5510 sayılı Kanun uygulaması yaygınlaştıkça emekli aylıkları düşüyor, aylık bağlanan hak sahibi sayısı azalıyor.

Aynı görevdeki eski memur (kadrosuna göre) yeni memurun 2 ya da 3 katı emekli maaşı alıyor. 10- Eski memur ile yeni memurlar arasında gelir ve hak adaletsizliği her geçen gün artıyor.

SocialSecurity
Aday Memur
22 Mart 2023 08:26

O zaman ne yapıyoruz 20 yıldır memurun anasını ağlatan AKP'ye oy vermiyoruz

muhcamci
Daire Başkanı
25 Nisan 2023 15:25

Askerlik hizmetini, (emekli sandığı sigortalılığa esas) kamu hizmeti saymayan bir de isteğe bağlı borçlandıran zihniyet utansın diyoruz. Vatandaş sigortalı işini bırakıp, göreve koşarken, bu şekil küçük hesaplar yapılması büyük karaktersizliktir. Affedersiniz de kim kime borçlu, bila bedel gençliğinin en güzel yıllarını veren vatan evlatlarına yapılan bu muamele vatana ihanet olarak algılanabilir. Sanki askerimiz Amerikan ordusunda mı görev yaptı, ne demek o süreyi sigortadan saymamak. Gerçi Amerikan ordusunda görev yapsaydı, Amerika sigortasını yapardı ve bunu SGK sigortaya sayardı. Bir an evvel bu ihanet yasası değişsin. Askerlik borçlanması kaldırılmalı yerine devlet askerliğini yapmış herkesin askerlik hizmetini memuriyet hizmeti saymalı ve Ekim 2008 öncesi askerlik hizmeti varsa 5434'lu olmalıdır. Hak budur. "Hakkıdır Hakk'a tapan milletimin istiklal" Milletin hakkını yiyip kimse din, İslam demesin. Askerlik hizmetini kamu/memuriyet hizmetinden saymayanların neye taptığını bilmiyorum ama Hak'ka tapmadıklarına şahitlik ederim. Lütfen bu konuyu taleplerinize ekleyin.

kutlay7
Daire Başkanı
26 Nisan 2023 01:33

Sendikalar dillendirmeli secim oncesi

Adrian26
Memur
26 Nisan 2023 12:14

2008 öncesi asteğmen olarak yapilnca sayiliyir normal er olarak yapılınca askerlik borçlanması yapılmasına rağmen 5434 geçiriyorlar bu nasıl kafa anlamadım devlet askerliği zorunlu istiyor birde ama memuriyete saymam diyor düzeltilir insallah

Adrian26
Memur
26 Nisan 2023 12:17

5434 olarak memuriyete gecirmiyorlar olucak yanlis yazmışım

Freudarwin
Aday Memur
26 Nisan 2023 12:42

Ben 2008 Kasım'da atandım. Adaaaam çok var kim ole kim kala diyenleri anlamıyorum

2000murat
Memur
26 Nisan 2023 14:50

Arkadaşlar bunların oyununa gelmeyin...... ülkemizin geliri ve refah seviyesi arttıkça. Devletimiz halkına yansıtıyor. Bunların amacı belli

POMEM 2
Aday Memur
26 Nisan 2023 15:10

2008 öncesi 4A işçi, 2008 sonrası 4C memur olanlar hangi kanuna tabi oluyor?

Adrian26
Memur
26 Nisan 2023 15:14

Geçmişte 2008 sonrası memurlar için 5510 sayılı kanunun sıkıntıları çıkacak diye düşünüyordum 60 65 yaş emeklilik ve bağlanacak emekli maaşının 2008 öncesi memurda yaklaşık üçte bir oranında düşük olması kabul edilebilir değildir yavaş yavaş eyt ile gün yüzüne çıkmaya başladı sikintilar artarakta devam edicek

muhcamci
Daire Başkanı
28 Nisan 2023 01:16

Ekim 2008 sonrası kadro alınmışsa, 5510 oluyor. Kesin bilgi için https://turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu

POMEM 2, 1 yıl önce
2008 öncesi 4A işçi, 2008 sonrası 4C memur olanlar hangi kanuna tabi oluyor?

d.zz
Şube Müdürü
28 Nisan 2023 08:20

Bu durumu kendi sendika yetkililerime bildirdim ve bu durumun yeni yeni gündeme geldiğini ve kendilerinin de gerekli yerlere baskı yapmaya başladıklarını dile getirdiler. 5510 ile 5434 ayrımıni gundemde tutmaya devam etmeliyiz arkadaşlar

muhcamci
Daire Başkanı
02 Mayıs 2023 00:55

15 Ekim 2008 öncesi 1 gün bile kadrolu memur çalışan (yedek subaylık, vekil imamlık ve öğretmenlik dahil) 5434'lü oluyor. Onlar bizden en az 2 katı fazla emekli maaşı da alacak. 5434-5510 olayı zaten tam bir mağduriyet. SGK bu konuda çok sıkı 5510 4a ve 4b'de askerlik borçlanması, sigorta başlangıcını geriye götürse de 5510 4c'de bunu yapmıyor. Sözleşmeli memuru bile yaptığı hizmeti devlet hizmeti görmüyor, özelde çalışmış işçi gibi görüyor ama bir problem olursa idari mahkemede memur olarak görüyor. Tüm bu saçmalıklar içinde yasal mevzuat oluşturduğu için mevcut yönetimde idari mahkeme kazanma ihtimali yok. Bakalım yeni yönetim ne yapacak.

cakmakmehmet2001
Şube Müdürü
02 Mayıs 2023 11:02

5510'u bu hükümet getirdiği için bu hükümetin düzelteceğini düşünmüyorum

muhcamci
Daire Başkanı
02 Mayıs 2023 14:38

Yıllarca 5510 4c çok saçma bir memur sosyal güvenlik yasası, emekli maaşını çok düşüyor deyince birileri diğer türlü SGK batar dedi ve memurlar kandırıldı. Peki ne oldu memurlar anlayışlı olmanın zararını çekerken, işçiler ben anlamam EYT yoksa OY'da yok dedi. Hükümet önce batarız dedi sonra seçimlerde sıkışınca sizin zaten hakkınız dedi ve verdi. SGK 10 yılı aşkın sürede milyonlarca göçmenin yüküne dayanamayıp zaten battı, devlet sübvanse ediyor. O halde neymiş memursan da hakkını arayacaksın. 5510 4a ve 4b'de askerlik borçlanması sigorta başlangıcını geriye götürdü fakat 5510 4c (memur) da işletilmedi. Memursen buna bile karşı çıkamadı. Bu kadar açık bir haksızlığa karşı çıkıp, seçim arifesi bunu düzelttirmeyen sendika diye karşımıza çıkmasın. Peki SGK bürokratlarına ne demeli, memura bu haksızlıkları siz yapıyorsunuz. Hiç kanunun biz yapıyoruz meclis yapıyor ayakları yapmayın. Meclistekilerin eline siz veriyorsunuz taslağı, onlar SGK kanunu hazırlayamazlar. Millet vekilleri kendilerine istifa sonrası devlet tarafında 4 yıl sigortası ödenecek diye yazıyor. Buna karşı çıkmayanlar, askerin sigortasını da devlet ödesin deyince hemen batarız diye karşı çıkıyor (Askerin sigortasını devlet öderse memuriyet sigorta başlangıcı otomatik olarak geriye çeker ve 5434'lü olunabilir). Siz beyinlerinizi kiraya vermeye devam edin ama aklı hür vicdanı hürlere sizin veresiye aklınızla karşılarına çıkmayın.

şanlı0788
Şube Müdürü
02 Mayıs 2023 19:50

++

muhcamci
Daire Başkanı
23 Mayıs 2023 11:06

En düşük kamu işçisi maaşı alan, en yüksek maaş alan memurdan fazla emekli maaşı alacak. Orta dereceli memura göre farkı siz düşünün. İnanmayan işçi arkadaşınızın ve kendinizin sigorta dökümlerindeki prime esas kazanç (P.E.K.) tutarına baksın. Bu dediğim Ekim 2008 sonrası kadro alan memurlar için geçerli, öncesi ek göstergeye göre hesaplanıyor.

gökbörü60
Daire Başkanı
23 Mayıs 2023 22:54

..

Toplam 316 mesaj
«45678910111213141516

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi