Editörler : Lanet
15 Şubat 2022 17:39

Şoför Kadrosunda olup İtfaiye Eri Kadrosuna Atanma Talepleri

1. YAZILI BAŞVURU YAPILMASI GEREKLİ

Görev yapmakta olduğunuz Belediyenin. İtfaiye Dairesi Başkanlığı ' Şoför ' kadrosunda bulunurken İtfaiye Müdürlüğü ' İtfaiye Eri ' kadrosuna atananız ilişkin yazılı bir dilekçenin verilmesi gerekmektedir.

2. YAZILI BAŞVURUYA CEVAP VEYE 60 GÜN İÇERİSİNDE CEVAP VERİLMEMESİ HALİNDE İYUK 11 KAPSAMINDA ZIMNEN RED İŞLEMİNE İHTİVA EDEN İDARİ İŞLEMİN İPTALİ İSTENCEK

İdareye yapılan yazılı başvuru sonucunda idare telebinizi reddederse, reddinden 60 gün içinde

Cevap vermezse, dilekçeyi verdiğiniz tarihten başlayarak 60 gün sayılır. 60 gün sonunda İdari Yargılama Usulü Kanunu 11. maddesi;

' İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur.

Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır

İsteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması halinde dava açma süresi yeniden işlemeye başlar ve başvurma tarihine kadar geçmiş süre de hesaba katılır.'

kapsamında idare, işleminizi reddetmiş sayılacaktır. Bu ret işlemine karşın 60 gün içinde dava açmanız gerekmektedir.

3. 2006 YILI ÖNCESİNDE İTFAİYE PERSONELİ KADROSUNDA BULUNULMASI GEREKLİ

3.1. 21/10/2006 tarihinde tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye İtfaiye Yönetmeliği'nin Kadro ve unvanlar başlıklı 8.Maddesi'ne göre:

'' Belediye itfaiye teşkilatı personel kadro ve unvanları, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslara göre; daire başkanı, itfaiye müdürü, itfaiye şube müdürü, itfaiye amiri, itfaiye çavuşu ve itfaiye eri kadroları ile diğer kadrolardan oluşur.'' itfaiye kadrosunun çerçevesi belirlenmiştir.

3.2. Aynı yönetmeliğin Belediye itfaiye yangın personeli başlıklı 9.Maddesine göre:

'' Belediye itfaiye teşkilatında çalışan itfaiye eri, itfaiye çavuşu, itfaiye amiri, itfaiye şube müdürü, itfaiye müdürü ve itfaiye daire başkanı yangın personelidir. Bu personel, bizzat yangın yerinde bulunmak ve yangına müdahale etmekle sorumlu ve görevlidir. ''

3.3. İtfaiye Personelinin görevleri başlıklı bölümünde düzenlenen İtfaiye erinin görevleri başlıklı 13.Maddesine göre:

'' İtfaiye eri; yangın söndürme, araç kullanma ve arama-kurtarma, çalışmalarını yerine getirir; itfaiye hizmet binası ve müştemilatının güvenliğini, temizliğini, araç-gereç ve teçhizatın bakım ve onarımı ile haberleşme ve yazışma gibi yürütülmesi gereken diğer iş ve işlemleri yapar. '' itfaiye erinin görev kapsamı yönetmelikte düzenlenmiştir.

3.4. Başka memurluklardan naklen geçiş başlıklı 18.Maddesine göre:

'' Diğer kamu kurum ve kuruluşları veya belediye hizmet birimlerinde asıl memur kadrosunda çalışanlardan, itfaiye erliğine geçmek isteyenler; 30 yaşını aşmamaları, 15/A maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (e), (f) bentlerindeki şartları taşımaları ve 15/E maddesinde öngörülen sınavda başarılı olmaları kaydıyla, 657 sayılı Kanuna ve diğer mevzuat hükümlerine uyularak itfaiye eri kadrosuna atanabilir.'' hükmüne yer verilmiştir

3. 5. Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine göre itfaiye şoförlüğü kadrosu, 21/10/2006 tarihli yönetmelikle itfaiye yangın personeli tanımı kapsamından çıkarılmıştır. İtfaiye şoförüne ait görevlerin itfaiye erinin görevi kapsamına alındığı, ilk kez itfaiye eri olarak atanacaklarda, söz konusu yönetmeliğin 15.Maddesindeki; diğer kurumlardan veya belediyenin diğer hizmet birimlerinden itfaiye erliğine geçeceklerde ise Yönetmeliğin 18.Maddesindeki şartların aranacağı sonucuna ulaşılmaktadır. Bu nedenle itfaiye şoförlüğü kadrosunun görev kapsamının itfaiye eri kadrosunun görevi kapsamına dahil edilmesiyle itfaiye şoförü kadrosundaki memurun itfaiye erine nazaran sorumluluğu ve başka kurumdan geçmemesine rağmen 18.Maddedeki şartlara tabi imiş gibi yaş şartı değerlendirilememelidir.

4. ' KAZANILMIŞ HAKLAR KAYBEDİLMEZ ' İLKESİ

Anayasa'nın 2. Maddesinde, Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğu belirtilmiş ve Anayasa Mahkemesi kararlarında hukuk devleti, insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, hukuk güvenliğini gerçekleştiren, Anayasaya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan, Anayasa ve yasalarla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık olan devlet olarak tanımlanmıştır. Hukuk devletinin sağlamakla yükümlü olduğu hukuki güvenlik ilkesi, hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yaptığı düzenlemelerde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınmasını gerekli kılan ve temel hak güvencelerinde korunan ortak değerdir.

İtfaiye erleri ile aynı görevi yapan memurların kaybettiği mali ve özlük haklarını tekrar almaları gerekmektedir. İtfaiye şoförü olarak İtfaiye Müdürlüğünde görev yapamayan memurlar hem mali ve özlük hak noktasında hem de bulunulan norm kadroda ve görevde ilerleme noktasında ( amir , şef ,müdür görevine gelememe) büyük hak kayıpları ile karşılaşmaktadırlar.

5. MAHKEMELERCE İÇTİHAT BİRLİĞİNİN OLMAMASI SEBEBİYL GÜNCEL MAHKEME KARARI SUNULMASI ŞARTTIR

Açıklanan konu hakkında kazanılan ve kaybedilen davalar söz konusudur. İş bu davaya konu işlem hakkında mahkemelerin içtihat birliği olmayıp, ilk derece mahkemelerinden farklı kararlar çıkmaktadır. Dava yoluna başvuru noktasında içtihatlardan faydalanmak ve güncel mahkeme kararlarını sunmak önem arz etmektedir.

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi