Milli eğitim bakanlığınin yurtdışına görevlendirme sınavlarına girecek olan öğretmen arkadaşlarım bu kararlarını ciddi anlamda gözden geçirmelerini istiyorum arkadaşlar. Maddi anlamda çok ciddi sıkıntılar içersinde olup, ilk etapta ülkesine göre 10-15 bin dolar parayı o ülkede yeni bir düzen kurmak için harcayacak ve size verilen maaşin devletin yurtdışına görevlendirdiği diğer memurların aldığı maaşın yarısı yada üçte biri olacağını unutmayın, harcırah yok, yolluk yok, senede 34 gün fazlası izni memleketinizde kullanırsanız maaşınızın 2/3, raporlarda 1/3 kesinti yapılıyor, ailenizin resmi işlemlerinde yurtdışında bile hiç kimsenin faydasını göremiyorsunuz, konuşulacak daha çok sıkıntılar var yazmakla anlatılacak gibi değil, diyeceksiniz ki gidenler beş yıl kalıyorlar, ilketapta yaptıkları masrafları beş yılda nasıl çıkartırız meselesinden dolayı, çoğu iki yılda bir ülkesine dönüyor uçak biletleri yüzünden hoşçakalın
hocam çok teşekkür ederiz , muhtemelen bunları gittiğiniz bir ülkedeki tecrübeleriniz sonucunda yazdınız.
peki birşey sorabilir miyim (önemli)
mesela benim gibi yabancı dil bilen ve yurtdışında çalışmak ve/veya tezli programlarda çalışma yapmayı düşünen (yaş aralığı 30-35) biri için en uygun yol ne olur?
şimdi sadece tezli program için gidilecek olsa maaş yok. öylece orda masraf yapıyorsun burslarda pek yeterli olmuyor benim bildiğim kadarı ile, ki memur buurs da alabilir mi ondan da emin değilim ama heralde alıyordu hatırladığım.
neyse..
nasıl yapılır kısaca bahedebilir misiniz bu dediğim?
bazı ayrıntılar:
öğretmenim. sadece tezli için gidlecek olsa acaba burdaki maaş durumu ne olur. ylsy tercih etmeyeceğim. çünkü borçlanmak istemiyorum. senet imzalamak ise tercih etmek istemeyeceğim birşey.
şu soruda önemli. diyelim ki tezli master veya dil eğitimi için gidilecek. peki orda başarısızlık veya benzer bir sebeple dönmek istersem (yarıda) ne olur?
Sayın kimuni, sizin durumunuz benim anlatmak istediğimden farklı bir konu olduğu için bilgi sahibi değilim, yurtdışında bulunan milli eğitim bakanlığına bağlı Türk okullarına gorevlendirme konusu benim bahsettiğim. MEB. yurtdışındaki okulları bölge bölge ayırıp her biri için Türkiye'deki kadrolu öğretmenlerden branşlara göre yazılı sınav ve mülakat yapıyor, çok zor bir süreç, zannedrsin ki başarılı olduğunda çok güzel birşeyle karşılaşacaksin, çünkü gitmek için çok çaba sarf ediyorsun ya, yurtdışında hayatını rayına oturtmaya çalıştığında sana verilen maaşin ne kadar yetersiz olduğunu görüyorsun, yabancı bir ülkede sıfırdan düzen kurmanın maddi ve manevi sıkıntılarını dibine kadar hissediyorsun. Üst düzey bürokratlar da dahil kimsenin de umurunda değil çekilen bu sıkıntılar, seminelerde dile getirmeye calisanlarida azarliyorlar, gitmek zorunda değilsiniz arkanızda bekleyen yüzlerce personel var diye.
merhaba @kuvars26,
anlaşıldı. yinede teşekkür ederim ilginiz için ve özellikle de paylaşmış olduuğunuz bilgiler için.
hocam çok teşekkür ederiz , muhtemelen bunları gittiğiniz bir ülkedeki tecrübeleriniz sonucunda yazdınız. peki birşey sorabilir miyim (önemli) mesela benim gibi yabancı dil bilen ve yurtdışında çalışmak ve/veya tezli programlarda çalışma yapmayı düşünen (yaş aralığı 30-35) biri için en uygun yol ne olur? şimdi sadece tezli program için gidilecek olsa maaş yok. öylece orda masraf yapıyorsun burslarda pek yeterli olmuyor benim bildiğim kadarı ile, ki memur buurs da alabilir mi ondan da emin değilim ama heralde alıyordu hatırladığım. neyse.. nasıl yapılır kısaca bahedebilir misiniz bu dediğim? kimuni, 3 ay önce - Alıntıya git
Yurt dışı öğretmenlik görevi, bu amaca uygun ancak mülakatta böyle bir amacınız da olduğunu açık etmemelisiniz. Kendi işlerinize dalıp görevinizi aksatacağınız düşünülür.
Yurt dışı öğretmenlik görevi, bu amaca uygun ancak mülakatta böyle bir amacınız da olduğunu açık etmemelisiniz. Kendi işlerinize dalıp görevinizi aksatacağınız düşünülür. vengberz, 3 ay önce - Alıntıya git
anladım, çok teşekkür ederim. fakat şaşırdım tezli programlara katılım için (de) gitmek isteyen birinin kendi işlerine dalıp görevi aksattığını MEB neden düşünür ki.
hani tatil yapmak gezmek amaçlı felan dsem neyse de ...mesela ilk dediğim durumda biraz böyle bir çağrışım yapabiliyor fakat eğitim amalı neden MEB böyle düşünür anlamadım. Ama tabi..imkansız da değildir MEB İçin böyle deerlendirmek...ihtimal mantık dahilinde olduğunu bile düşünürler.
teşekkür ederiz hocam fikir için.
bu tavsiyeniz gittiğiniz ülkeye göre değişiyor mu? Siz nereye gittiniz?
Giden tüm tanıdıklarım halinden memnundu. Bu durum kişisel tamamen i.sancak, 3 ay önce - Alıntıya git
OP tecrübelerine dayanarak konuşuyorsa hatalı bir bilgi vermiş olamaz.
şimdi gelişmiş ülkelerde ve BAE , KUVEYT ,UMMAN gibi ülkelerde 2000 dolar oldukça düşük bir miktar kanaatimce.
kuvars26 hocama aynen katılıyorum.
anladım, çok teşekkür ederim. fakat şaşırdım tezli programlara katılım için (de) gitmek isteyen birinin kendi işlerine dalıp görevi aksattığını MEB neden düşünür ki. hani tatil yapmak gezmek amaçlı felan dsem neyse de ...mesela ilk dediğim durumda biraz böyle bir çağrışım yapabiliyor fakat eğitim amalı neden MEB böyle düşünür anlamadım. Ama tabi..imkansız da değildir MEB İçin böyle deerlendirmek...ihtimal mantık dahilinde olduğunu bile düşünürler. teşekkür ederiz hocam fikir için. kimuni, 3 ay önce - Alıntıya git
Yurt dışında öğretmenlik yaparken hem işinin hakkını vermek hem de akademik çalışmalar yürütmek herkesin başarabileceği bir şey değil.
Bakanlığın ilgili birimleri, öğretmenlerin yurt dışında karşılaşacakları zorlukları çok iyi biliyorlar ve tereddüde düştükleri kişileri göndermek istemezler.
En doğrusu yurt dışında görevlendirildikten şartları değerlendirip ona göre planlama yapmak. Bu fırsatı şekilde yüksek lisans yapabilen öğretmenler hiç de az değil.
Yurt dışında öğretmenlik yaparken hem işinin hakkını vermek hem de akademik çalışmalar yürütmek herkesin başarabileceği bir şey değil. Bakanlığın ilgili birimleri, öğretmenlerin yurt dışında karşılaşacakları zorlukları çok iyi biliyorlar ve tereddüde düştükleri kişileri göndermek istemezler. En doğrusu yurt dışında görevlendirildikten şartları değerlendirip ona göre planlama yapmak. Bu fırsatı şekilde yüksek lisans yapabilen öğretmenler hiç de az değil. vengberz, 3 ay önce - Alıntıya git
çok teşekkür ederim hocam tekrardan, peki yaş ile ilgili bir kısıt var mı , örneğin 37 -38 yaşlarında başvrup gene gitme şansım olur mu aceba bu program yardımı ile .
halen tecrübe şartlarını sağlayamıyorum. 2 yıl tecrübem olmuş sadece. fakat süreyi kısaltmak için bir yol var mı? (5 yıl şartı her halükarda sağlanmak zorunda mı?)
(mesela ücretlide geçirdiğim süreleri saydırabilir miyim, ayrıca lisede hazırlık okudum ben bunun bir etkisi olur mu?)
son birşeyler yurtdışında eğitim almak veya gezmek yada gezip beğendiği bir ülkeye yerleşmek için bundan başka seçenekler mevcut mu ,özllikle daha iyi bir seçenek var mı ? bir de ilginç bir durum var , çin veya uzakdoğu (diğer) ülkelere gitmek için illa türk dili ve edebiyatı mezunu mu olmak lazım. başka branşlar gidemiyor sanırım.
Kısmen Türki cumhuriyetleri ile İran i kenara koyarsak ki onlarda diğer yurtdışı görevlendirilen sadece telefona bakan bir devlet memuru bile bir öğretmenin iki katı maaş alması öğretmenin ne kadar degersizlestirilmesi açısından benim için ciddi bir kriter, diğer bütün ülkelerde Türkiye'deki yaşam standartlarının çok altında yaşarsanız az buçuk birikim yaparsınız, bulunduğumuz yerde maaş hesabı açmak için verilen maaş artı Türkiye'deki brüt maaş belgelendirildigi hâlde hesap açmak için yeterli aylık gelirin olmadığı söylenerek ilk etapta açılmadı sonra konsolosluk birşeyler yaptida öyle açtılar hesapları. Aklınıza gelmeyecek masraflar çıkacak, çocuksuz yada bekarsaniz cazip olabilir
Kısmen Türki cumhuriyetleri ile İran i kenara koyarsak ki onlarda diğer yurtdışı görevlendirilen sadece telefona bakan bir devlet memuru bile bir öğretmenin iki katı maaş alması öğretmenin ne kadar degersizlestirilmesi açısından benim için ciddi bir kriter, diğer bütün ülkelerde Türkiye'deki yaşam standartlarının çok altında yaşarsanız az buçuk birikim yaparsınız, bulunduğumuz yerde maaş hesabı açmak için verilen maaş artı Türkiye'deki brüt maaş belgelendirildigi hâlde hesap açmak için yeterli aylık gelirin olmadığı söylenerek ilk etapta açılmadı sonra konsolosluk birşeyler yaptida öyle açtılar hesapları. Aklınıza gelmeyecek masraflar çıkacak, çocuksuz yada bekarsaniz cazip olabilir kuvars26, 3 ay önce - Alıntıya git
ne gibi masraflar ?
yani doğrudur da isterseniz anlatın , bence faydalı olacaktır ama tabi ki sizin tercihiniz. reddederseniz de çok saygı duyarım.
Benim kuzenim İsviçreye gitmişti 5 yıl kaldı gayet halinden memnundu dert ettiği şey İsviçre nin çok kuralcı bir ülke olduğu her şeyin düzenli olduğuydu ( derte bak)
iyi de para biriktirdiğini söylemişti malum isviçre frangı.
çok teşekkür ederim hocam tekrardan, peki yaş ile ilgili bir kısıt var mı , örneğin 37 -38 yaşlarında başvrup gene gitme şansım olur mu aceba bu program yardımı ile . halen tecrübe şartlarını sağlayamıyorum. 2 yıl tecrübem olmuş sadece. fakat süreyi kısaltmak için bir yol var mı? (5 yıl şartı her halükarda sağlanmak zorunda mı?) (mesela ücretlide geçirdiğim süreleri saydırabilir miyim, ayrıca lisede hazırlık okudum ben bunun bir etkisi olur mu?) son birşeyler yurtdışında eğitim almak veya gezmek yada gezip beğendiği bir ülkeye yerleşmek için bundan başka seçenekler mevcut mu ,özllikle daha iyi bir seçenek var mı ? bir de ilginç bir durum var , çin veya uzakdoğu (diğer) ülkelere gitmek için illa türk dili ve edebiyatı mezunu mu olmak lazım. başka branşlar gidemiyor sanırım. kimuni, 3 ay önce - Alıntıya git
Yurt dışında yaşamayı düşlemek, zora talip olmak demektir.
Bir kere araştırma konusunda iyi olmak gerekir. Cevabı mevzuatta, başvuru kılavuzlarında yer alan konuları buradan sorarak öğrenmeye çalışmak doğru değil. Tedavülden kalkmış bilgileriyle yanıltıcı cevaplar verebilir insanlar.
Başvuru şartlarıyla ilgili en doğru bilgiler başvuru kılavuzlarında yer alır.
Maaş konusu biraz yanlış anlaşılıyor olabilir.
Yurt dışında görevlendirilen öğretmenler, 9/1 olan bir "meslek memuru"nun maaşının %40'ı kadar maaş alır.
Meslek memuru, sıradan memur değildir; ileride başkonsolosluğa, büyükelçiliğe kadar yükselme imkânı olan kariyer grubunda yer alır.
Her ülkenin ekonomik şartları farklı olduğu için öğretmenlerin alım gücü de ülkeden ülkeye değişir. Bazı ülkelerde geçinebilmek mümkün değilken bazılarında en azından ay sonu gelir.
Yurt dışında yaşamayı düşlemek, zora talip olmak demektir. Bir kere araştırma konusunda iyi olmak gerekir. Cevabı mevzuatta, başvuru kılavuzlarında yer alan konuları buradan sorarak öğrenmeye çalışmak doğru değil. Tedavülden kalkmış bilgileriyle yanıltıcı cevaplar verebilir insanlar. Başvuru şartlarıyla ilgili en doğru bilgiler başvuru kılavuzlarında yer alır. vengberz, 3 ay önce - Alıntıya git
hocam teşekkür ederim tekrar. dediğiniz doğru tabi de ben biçok şey sordum aslında ancak siz genel cevap sundunuz. tabiiki müteşekkirim yanıtlarınız için.
o alıntıladığınız yorumun son paragrafının girişine özel bir düşünceniz var mı acep?
evet bekarım diğer arkadasın dediği gibi fakat bazen bir evliden daha fazla sorumluluk altında olduğumu bile düşünmüş olabilirim örneğin bakmak istediğim hatta mükellef olduğum bir annem var (kendi işlerini yapabiliyor ama yaşlı)
ailemin bireylerinin de bi kısmının mali açıdan desteğe ihtiyacı olduğunu anlıyorum.
neyse çok uzakttım da..
yani orda sorduğum soru özetle başka ne gibi seçenekler olabilir aceba?
elbette ki bu soruya da prosedürler arasından cevaplamak belki güzel olur ama demek istediğim hatta gördüğüm bazı şeyler sadece tecrübe ile oluyor yada daha güzel oluyor. ama tabiiki burada tecrübenizi bir başkası yada başkaları ile paylaşıp paylaşmama tercihiniz size kalmış
çok teşekürler tüm yorumlarınız için.
hocam teşekkür ederim tekrar. dediğiniz doğru tabi de ben biçok şey sordum aslında ancak siz genel cevap sundunuz. tabiiki müteşekkirim yanıtlarınız için. o alıntıladığınız yorumun son paragrafının girişine özel bir düşünceniz var mı acep? evet bekarım diğer arkadasın dediği gibi fakat bazen bir evliden daha fazla sorumluluk altında olduğumu bile düşünmüş olabilirim örneğin bakmak istediğim hatta mükellef olduğum bir annem var (kendi işlerini yapabiliyor ama yaşlı) ailemin bireylerinin de bi kısmının mali açıdan desteğe ihtiyacı olduğunu anlıyorum. neyse çok uzakttım da.. yani orda sorduğum soru özetle başka ne gibi seçenekler olabilir aceba? elbette ki bu soruya da prosedürler arasından cevaplamak belki güzel olur ama demek istediğim hatta gördüğüm bazı şeyler sadece tecrübe ile oluyor yada daha güzel oluyor. ama tabiiki burada tecrübenizi bir başkası yada başkaları ile paylaşıp paylaşmama tercihiniz size kalmış çok teşekürler tüm yorumlarınız için. kimuni, 3 ay önce - Alıntıya git
Teşekküre değmez... Tecrübemi başkalarının da faydasına sunmaktan keyif alırım, bunda problem yok.
Şartlarınızı en iyi siz bilirsiniz. Bekâr olmanız avantaj ama bakımından sorumlu olduğunuz bir anneniz varsa yurt dışı çok zorlar. Önce kendinizi toparlayıp sonra yakınlarınıza yardım eli uzatma aşamasına gelmeniz zor ve sancılı bir süreç olacaktır muhtemelen.
Öğretmenlik dışındaki seçeneklerle ilgili pek çok Youtube kanalı var, kendi macerasını anlatıyor insanlar. Onlardan daha iyi bilgi alınabilir. Şu kadarını söyleyeyim, yaşamak istediğiniz ülkede geçerli bir vasfınız varsa önünüz açık ama vasıfsız işçi olarak tutunmaya çalışmak... En azından benlik değil.
Teşekküre değmez... Tecrübemi başkalarının da faydasına sunmaktan keyif alırım, bunda problem yok. Şartlarınızı en iyi siz bilirsiniz. Bekâr olmanız avantaj ama bakımından sorumlu olduğunuz bir anneniz varsa yurt dışı çok zorlar. Önce kendinizi toparlayıp sonra yakınlarınıza yardım eli uzatma aşamasına gelmeniz zor ve sancılı bir süreç olacaktır muhtemelen. Öğretmenlik dışındaki seçeneklerle ilgili pek çok Youtube kanalı var, kendi macerasını anlatıyor insanlar. Onlardan daha iyi bilgi alınabilir. Şu kadarını söyleyeyim, yaşamak istediğiniz ülkede geçerli bir vasfınız varsa önünüz açık ama vasıfsız işçi olarak tutunmaya çalışmak... En azından benlik değil. vengberz, 3 ay önce - Alıntıya git
anlaşıldı. peki yine de çok çok müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum.
iyi çalışmalar dilerim herkese.