Editörler : E.Kayı Han
04 Ağustos 2022 10:35

Hizmet içi itibar ve güven duygusu

Hizmet içinde itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikteki fiiller ne gibi fiillerdir arkadaşlar


Kenzo123
Aday Memur
04 Ağustos 2022 10:41

Mesela memurun memura söylediğini iddia ettiği kötü sözler maddeye girer mi salak gibi


Yol Gösteren
Daire Başkanı
05 Ağustos 2022 08:36

Disiplin cezaları, kamu görevlilerinin mevzuata, çalışma düzenine, hizmetin gereklerine aykırı fiillerine karşı düzenlenen idari yaptırımlardır.

Kanun görev içindeki ve dışındaki disiplin suçu sayılan tutum ve davranışları ve müeyyidelerini belirlemiştir. Bu suçun oluşması için memurların görevli olmaları veya olmamaları değil, hizmet vermeleri ve vermemeleri sırasındaki tutum ve davranışları dikkate alınmalıdır.

Güven itimat, emniyet duygusudur. Güven ve itimatı kaybettiğimizde güvensizlik, dolayısıyla maddenin aradığı unsur ortaya çıkmış olur.

Saygınlık Prestij ve itibardır. Saygı çok yönlü değerlendirilebilir. Yerine göre ölenlerin anısına, tören ve toplantılarda, şahıslara hitaplarda, sözlere, bayrağa, istiklal marşına, mahkemeye saygı örnek gösterilebilir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bunlara karşı yapılanlarda saygısızlıktır.

Konumuzdaki saygı ise kamu görevlisinin tutum ve davranışı nedeniyle vatandaşın görevliye duyacağı saygı ve itibar, güven ve itimattır. Her fiili bu kapsamda değerlendirmek mümkün değildir. Bu suç, Devlet memurları tarafından birbirlerine karşı işlenilmesi ile meydana gelmez. Ayrıca güven ve saygınlık duygusunun sarsılıp sarsılmadığının ve bunun hangi tutum ve davranıştan kaynaklandığı da anlaşılır olmalıdır.

Disiplin kurallarının temel olarak idarenin iç düzeninin korunması fonksiyonunu üstlendiği göz önüne alındığında, kamu görevlilerinin hizmet dışındaki ve içindeki fiillerinin memur disiplin hukukunun alanına girmesi için bu düzeni bozan, kamu hizmetinin iyi ve düzenli şekilde sunulmasını olumsuz şekilde etkileyen bir yönünün bulunması gerekmektedir.

KALIN SAĞLICAKLA

Kenzo123, 2 yıl önce

Mesela memurun memura söylediğini iddia ettiği kötü sözler maddeye girer mi salak gibi


Kenzo123
Aday Memur
05 Ağustos 2022 10:08

Yani girmez diyorsunuz saolun


rdemir126.rd
Genel Müdür
16 Ağustos 2022 12:19

Salak kelimesi, dedşğin madde kapsamında değildir. Lakin o kelşme nin karşılığı madde var. Yani ceza dan kurtulman imkansız. Mahkeme ye versen ilgili madde kapsamında değil diyerek iptal edilir. Ancak idare yeniden usul yönünde tesis edeceği işlem ile ceza yine de verecektir. Kaldı ki ister haklı ol ister haksız memurların karşılıklı birbirlerine salak kelimesi gibi kelimeler kullanması kabul edilemez ve hatta adli yönden şikayet durumunda da dava açılır. Ve adli yönden de ceza alma ihtimalin kuvvetle muhtemel. Tabi bu kelimeyi kullandığın karşı tarafça ispat edilmeli şahştlendirilmeli

Toplam 4 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi