Editörler : supporters.
09 Ağustos 2022 00:00

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği İhlali ve İnceleme-Karar Süreci Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Yükseköğretim alanı, kendine özgü kavram ve terminolojisi, kurum ve kuralları, mevzuat ve uygulaması ile, hukuk alanında yetkin olan kişilerin de uygulamadaki sorunlara çözüm üretmede yetersizliğini kaçınılmaz hale getirmektedir. Yükseköğretim mevzuatının karmaşıklığı ve uygulamanın öngörülemezliği; bazı durumlarda kurumunuz bünyesindeki avukatların da yetersiz kalması sonucunu doğurabilmekte ve bilgi-beceri-yetkinlik bakımından bu alanda ozel uzmanlığı bulunan hukukçulara ihtiyaç duyulabilmektedir.

Her ne kadar YÖK?teki görevim öncesinde yaklaşık 13 yıl İdare Hukukçusu akademisyen olarak çalışmış olsam da, eğer YÖK tecrübesini yaşamamış olsaydım, yükseköğretim mevzuatı ve uygulamasına ilişkin bakış açım ve yaklaşımımın eksik kalacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Akademik ve teorik bilgilerimin üzerine inşa etmiş olduğum YÖK tecrübemin, yükseköğretime ilişkin hemen hemen her konudaki sorunlara en rasyonel/uygun çözüm üretme kabiliyetimi en üst seviyeye çıkarttığını düşünüyorum.

Bu bağlamda, öğrenim ve akademik kariyerim, yaklaşık 13 yıllık akademisyenlik tecrübem ve YÖK 1. Hukuk Müşaviri, YÖK Başkan Hukuk Danışmanı, YÖK Strateji Geliştirme Daire Başkanı, YÖK İdari ve Mali İşler Daire Başkan Vekili, YÖK Genel Sekreter Vekili gibi üst düzey yöneticilik görevleri ile geçen yaklaşık 8 yıllık YÖK tecrübem ve yükseköğretimle ilgili çok sayıda akademik çalışmalarım birlikte değerlendirildiğinde; yükseköğretim hukukunu, yükseköğretim mevzuatı ve uygulamasını, ilgili yargı kararlarını ve yükseköğretimin finansmanı, akademik ve idari personele ilişkin konuları, öğrencilerle ilgili mevzuat ve uygulamayı da kapsayacak şekilde bilen sayılı kişiler arasında olduğumu söyleyebilirim.

Yabancı dil: İngilizce KPDS: 94, TOEFL: 550/213

Eğitim Durumu: Lisans: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Doktora- İDARE HUKUKU (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi)

Akademik Unvanı: İdare Hukuku Doçenti-2012

Mesleki Tecrübe:

1- Yaklaşık 14 yıllık akademisyenlik 1996-2010 (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi-SDÜ Hukuk Fakültesi)

2-Yaklaşık 8 yıllık üst yöneticilik (YÖK 1. Hukuk Müşaviri, YÖK Strateji Geliştirme Daire Başkanı, YÖK Başkan Danışmanı, YÖK İdari ve Mali İşler Daire Başkan Vekili, YÖK Genel Sekreter Vekili, YÖK Başkanlık Müşaviri) (2008-2015)

Öğrenci işlemleri, Akademik kadro işlemleri, Doçentlik işlemleri, Denklik işlemleri, Disiplin ve ceza işlemleri, Etik ihlal işlemleri başta olmak üzere yükseköğretim alanındaki işlemler çok sayıda mağdur üreten hukuka aykırılıkları içinde barındırıyor. Özensiz ve ben yaptım oldu mantığıyla hazırlanmış keyfi uygulamaya açık ayrıntılı mevzuat, mantık ve istikrardan yoksun idari(YÖK, ÜAK, ÖSYM, Vakıf-Devlet Üniversitesi) kararlar ve gecikmeli olarak eksik incelemeye dayalı verilmiş yargı kararları dikkate alındığında mağdur kitlenin çokluğu hiç de şaşırtıcı değil. Gerçekleştirilen yanlış uygulamalar ve doğru bilinen yanlışlar nedeniyle mağdur olan paydaşların sorunlarına çözüm üretmek üzere uzman hukukçuların katkı sağlayacağı bir platforma ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Sahip olduğum bilgi ve tecrübeyi bu alandaki paydaşların soru ve sorunlarına çözüm üretmek için kullanmak beni gerçekten mutlu edecektir.

Doç. Dr. Abdullah UZ

İletişim için: [email protected]


yökhukuk
Genel Müdür
11 Ağustos 2022 18:43

Haydi başlayalım Bismillah.

SORU 1- Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği İhlali iddialarını incelemekle görevli Kurul ve Komisyonların hukuki dayanağı var mıdır? Yok ise vermiş oldukları kararların hukuki geçerliliğinden söz edilebilir mi?

Bu soruya verilecek cevap, pek çok kişi hakkında üniversite ya da ÜAK düzeyinde verilmiş/verilecek yayın etiği ihlali kararının hukuka uygun olup olmadığı sorununu gündeme getirecek.

O nedenle nitelikli yorum ve cevaplarınızı bekliyorum.

Toplam 1 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi