Editörler : Pangaea
21 Ekim 2022 18:43

İlahiyatın çöküşü

Din Kültürü alanından 56 bin aday sınava girmiş. Din Kültürü öğretmeni ihtiyacı ve ataması geçmiş yıllara oranla hem daha düşük, hem de korkunç rakamlarda kişi bu sınava giriyor. Önümüzdeki en az 4 sene boyunca da bu katlanarak artan aday sayısının nereye varacağını kimse bilmiyor artık.

Bunun tek sebebi üniversite okumayı sıradanlaştırmaktır. Düşünün ki Marmara Üniversitesinden mezun olanla, açıköğretimden bu okulu bitiren birisi aynı sınava giriyor. Marmara nire aöf nire? Sobanın kenarında kurulup örgü örerek diploma alanla, bunu gidip okul sıralarında, kütüphanelerde sabahlayarak, parasını zamanını harcayarak diploma alanları aynı sınava sokmak trajik bir durumdur.

Bunun yanı sıra İlahiyatlar ikinci öğretim öğrencileri de alıyor. Yetmiyor aöf, yetmiyor İslami ilimler gibi aynı isimde mezunlar ile kabardıkça kabarıyor bu bölümün mezunları.

Bu husus toplumda yara açacak seviyeye geldi. Özellikle ilahiyat okumanın çok kestirme bir yola dönüşmesi yüzünden, eğitim ve gelir seviyesi düşük aileler çocuklarını buraya yönlendiriyor hatta zorluyor. Öğrencilere hem farklı bölümlerde ciddi imkan sunulmuyor hem de 4, 5 sene oyalansın diye gönderdikleri İlahiyatlarda ciddi bir istihdam sağlamıyor.

Üstelik ilahiyat bölümü kişiye mesleki anlamda nitelik katan bir bölümde değildir. Devlet atama yapmazsa sosyal hayatta reel karşılığı düşük. Çok kısıtlı akademik bir çevreye hitap etmesi gereken bu bölüm, ülkemizde umut dağıtan birer komediye dönüşmesi eleştirilmelidir, sorgulanmalıdır.

Buraya kadar olan ki kısım bir hakikattır. Onlar da atanmayıversinler diye eleştirecekler olabilir. Ama bundan sonrasına müdahale şarttır. Çözümsüz kalmamalı. İlahiyatların aöf kısmı ve ikinci öğretimler kapatılmalı, birinci öğretimlerin kontenjanı düşürülmeli, İslami İlimler kapatılmalı ya da birleştirilmeli, az nüfuslu illerdeki İlahiyat Fakülteleri de kapatılmalıdır.

Yoksa din öğretilen bu kurumların insanların geleceğini belirsizliğe sürükleyen yerlere dönüşmesi maddi ve manevi açıdan zararlı olacak hatta toplumsal bir probleme dönüşecektir diye düşünüyorum.

mechatron61
Memur
21 Ekim 2022 19:22

Marmara- Aöf ya da başka branşların kalite farkını ortaya koymak için ağırlıklı not ortalamaları kpss puanlarına eklenecek bir sistem yapılmalı. Ağırlıklı dediğim de direk gano anlaşılmasın. Bölümlerin ösym taban puanlarından tutta o bölümdeki akademisyenlerin uluslararası çalışmalarındaki başarıları. Fakülte başarıları etken olmalı.

Hani eskiden fen lisesi öğrencisi üniversite kazanırken okul puanı daha iyi gelirdi. Zira orada bir adalet vardı. İyi okul öğrencisi kötü okul öğrencisinden daha iyi puan alırdı. Lise not ortalaması düşük olsa bile. Zira açıktan lise bitiren ile olimpiyat sorularıyla cebelleşerek fen lisesini bitiren aynı olmamalıydı. Değildi de, güzel bir adil bir sistem vardı. Sağolsunlar bu adaletli sistemi de kaldırdılar.

Ama eğerki ilitamı aöfü Marmara gibi köklü kaliteli okulun öğrencisinden ayıracaksak bu şekilde bir sistem gelmeli. Gerisi boş.

Ve bu haksızlığı ben de mühendislik alanında yaşadım. Ben araştırma görevliliği ön değerlendirnelerde ilk sırada olurken şişirilmiş notlarla özel üniden mezun olanlar son değerlendirmede beni geçiyordu. Bu tür haksızlıklar toplumun her kesimine yayıldı maalesef. Liyakatli olmak işe yaramıyor.

Amr bin hişam
Kapalı
21 Ekim 2022 19:25

Sorunun kökten çözümü belli;

Zorunlu Din Dersi kaldırılsın.

Emre3545
Aday Memur
21 Ekim 2022 21:28

Ben zamanında 412 puanla yerleşirken X ilahiyat fakültesine öğretmenlik yaptığım lisede bir öğrencim 235 puanla yerleşmiş durumu siz anlayın artık

Samet samet
Aday Memur
22 Ekim 2022 13:30

Zamanında İlahiyat mezunları 55_60 puanla çooook atandılar.Tarih ,Edebiyat ,Felsefe gibi bölümlerin iyi canı varmış demek ki...

maviyedair
Şef
24 Ekim 2022 14:07

Çökecek tabi her yerde açıldı
25 Ekim 2022 00:05

Biyolojinin çöküşüne benziyor zamanında 3 saat olan biyoloji ders saati 2 saate düşürülüp 1 saat olan din kültürü ders saati 2 saate çıkarılmıştı çoğu biyoloji hocası norm fazlası oldu atama sayısıda %90 azaldı

izayoi
Aday Memur
29 Temmuz 2023 22:34

En çok sınava giren İlahiyatta

temelbilimler, 2 yıl önce

Biyolojinin çöküşüne benziyor zamanında 3 saat olan biyoloji ders saati 2 saate düşürülüp 1 saat olan din kültürü ders saati 2 saate çıkarılmıştı çoğu biyoloji hocası norm fazlası oldu atama sayısıda %90 azaldı

izayoi
Aday Memur
31 Temmuz 2023 11:57

Ocağımıza incir ağacı mı dikeceksin amir bin hişam!

Amr bin hişam, 3 yıl önce

Sorunun kökten çözümü belli;

Zorunlu Din Dersi kaldırılsın.

meftu
Aday Memur
15 Nisan 2024 10:32

Aynen öyle hocam

benimhedefim.net/ilahiyat-taban-puanlari/

Şu anki üni puanlar çok düşük ben konya Necmettin de okumuştum zor girdim şuan herkesi alıyorlar bu sene kpss de iyi yaptım ama atama halen açıklanmadı 😒

Emre3545, 3 yıl önce
Ben zamanında 412 puanla yerleşirken X ilahiyat fakültesine öğretmenlik yaptığım lisede bir öğrencim 235 puanla yerleşmiş durumu siz anlayın artık
Toplam 9 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi