Editörler : E.Kayı Han
24 Kasım 2022 21:04   

Disiplin cezaası zamanaşımı hakkında

Merhaba, 05.06.2022 tarihli LGS sınavında sınav komisyon

başkanı olarak görev aldım. (O süreçte görevlendirme müdür olarak çalışıyordum.)

Daha öncesinde böyle hiçbir komisyon görevim olmadı ayrıca da son 5 yıldır

hiçbir sınavda görev almadım.

Konuyu izah edeyim; LGS sınavında soru evrakları konulan

kutulardan birini sınav sonrası kapatırken ilk kilidi taktık ancak ikinci kilidi

kutuya geçirdikten sonra takmakta sorun yaşadık. Güvenlik kilidi kendinde

bulunan delikten geçmedi. Biz de o an dalgınlıkla kilidi kutudan çıkarıp dışarda

denedik. Kilit mekanizma gereği az bir kısmı dahi girse geri çıkmıyormuş. Biz

belli bir yerden sonra mekanizma aktif oluyor sanıyorduk. Olay sonrası tutanak

tuttuk, kilit yerine iple bağladık, mum eritip okul mührünü vurduk ve tutanakla

kutuyu gönderdik. (İlçe şube müdürüne de sorduk bu şekilde yapılması gerekiyor diye

bilgi verildi.)

10.10.2022 tarihinde müfettiş tarafından ifademiz alındı.

Durum gereği sordum ne tür bir ceza alırız diye en fazla uyarı olur hocam

sıkıntı olmaz dedi.

21.11.2022 tarihinde Kınama cezası uygun görüldüğü 1 hafta

içinde savunma yazmamızı istediler. Sorduğumuzda soruşturma başlama tarihi

17.10.2022 olarak söylendi.

Durumla ilgili araştırma yaptığımda birkaç farklı zamanaşımı

maddesi vardı.

??a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin

durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,

b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin

kovuşturmasına,

Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına

uğrar.

Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten

itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde

ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.??

Benim durumumda zamanaşımı olmuş mudur? Olmuşsa ne tür bir

yol izlemem gerekir. Şimdiden teşekkür ederim.

25 Kasım 2022 03:32

Mazlmm
Aday Memur

Zaman aşımı olur mu bilmem ama soruşturma başlama tarihi olarak size yanlış bilgi verdikleri bariz ortada. Öncelikle soruşturma açılır sonrasında soruşturmayı yürütecek müfettiş atanır. Müfettiş buna istinaden delilleri toplar ifadenizi alır gerek varsa diğer şahitlerin tanıkların ifadesini alır ve soruşturma dosyası hazırlar. Dosya sonunda suç yoktur der yada suç varsa o suça karşılık gelen ceza talebinde bulunur. Bir nevi savcı gibi düşünebilirsiniz. Bu dosyaya göre de yetkili amir yada kurul (cezaya göre ilgili makam) cezaya gerek yoktur da diyebilir talep edilen ceza dışınds farklı bir cezada verebilir talep edilen cezayıda verebilir.

Size tavsiyem söylenenlere konuşanlara pek güvenmeyin. Size tebliğ edilen belgelerle bilgili kişilere danışarak hareket edin derim.

25 Kasım 2022 10:10

abtfnn
Aday Memur

teşekkür ederim hocam. soruşturma başlama tarihini net olarak nereden öğrenebilirim?

28 Kasım 2022 02:57

Mazlmm
Aday Memur

Rica ederim. İhraçlık dosyalarda savunma için çağrılmadan önce soruşturma dosyasının bir kısmını veriyorlar. Dosyanın ilk sayfasında soruşturma ile alakalı bazı bilgilere yer verilmek zorunda. Bunlardan birisi de soruşturma başlama tarihi. Ancak alt cezalarda soruşturma dosyasını vermedikleri için nasıl öğrenilebilir bir fikrim yok açıkçası. Yanlış bilgi vermek istemem.

28 Kasım 2022 08:37

vatansever.33
Memur

merhaba geçmiş olsun.

Öncelikle söz konusu zamanaşımı için ilgili disiplin suçunun öğrenildiği tarihten itibaren soruşturma oluru tarihi önemli. İlde iseniz Valilik Oluru, ilçede iseniz kaymakamlık makamının olur tarihi önemli. netice itibari ile bilgi edinme kanunu kapsamında bu evrakları isteyebilrisiniz. Ancak evrakları vermeyeceklerdir. dahası savunma sonrasında ceza verilirse iptal davası açmanızı tavsiye ederim. biz memurlar için disiplin cezalarında kasıt unsuru çok önemli. kaldı ki her hangi bir menfaat durumunuzda mevcut değildir. kolaylıklar dillerim.

Toplam 4 mesaj