Editörler : supporters.


Kapalı
12 Ocak 2023 18:16

Avukatlık mı Savcılık mı Hakimlik mi? Karar Veremiyorum....

Hukuk fakültesini geçen yıl bitirdim kariyerimi savcı ya da hakimlik kulvarında mı yoksa avukatlık kulvarında mı yürütsem bir türlü karar veremiyorum. Tabi ki hakim ya da savcı olmak çok önemli bir prestij, bugün devlet kademesinde önemli bir yer, makam ve mevki edinmek her baba yiğidin harcı değil, hakim ve savcı olabilmek için zorlayıcı alan sınavları, mülakatlar, güvenlik soruşturmaları ve staj süreçleri oldukça meşakkatli üstelikte ciddi bir zaman dilimi, bugün tahminimce stajını tamamlayıp mesleğe yeni başlamış bir hakimin bile maaşı tahminimce 25-30 bin TL den aşağı değildir. Avukatlığa gelince de avukat her nekadar pratikte suçlunun yanında olan kanun önünde koruyuculuğunu yapan ya da mağdurun müştekinin haklarını savunan hukuksal süreçlerini takip eden bir yapıda olsa da aynı zamanda hukuksal süreçleri denetleyici, hukuksal ve adli işlemlerin ya da kararların adaletli bir şekilde yürümesi ve oluşmasında etkili bir role sahiptir, elbetteki hakim ve savcılarında misyonu bu şekilde ancak hakim ve savcı sonuçta fiziki olarak direkt devlet gücüne bağlı olarak görev yapıyorlar dolayısıyla da bürokratik bir işleyiş doğrultusunda belli kararlar vermek durumunda kaldıklarından verilen kararlar her zaman adaletli olamayabiliyor o bakımdan da bu kararlar siyasi ve ideolojik etkilere de oldukça açık, sonuçta devlet gücü tarafından oluşturulan kanunların yine devlet gücü tarafından uygulanmasıyla görevliler, devlet gücüne bağlılar ve maaş bordroları da devlet gücü tarafından kesiliyor oysaki avukatların direkt devlete bağlılığı olmadığından daha bağımsız daha bireyci bir duruşları var, her ne kadar kamusal bir misyona sahip olsalar da, görev alanları kamusal alana yönelik olsa da özel sektör mantığında kapitalist ve ticari bakış açısına sahipler örneğin doğrudürüst iş yapamayıp ofisinin kirasını bile karşılayamayan avukatta var, aldığı sadece bir davadan 600-700 bin TL kazanan avukatta var lakin şartlar ne olursa olsun bir katil, bir hırsız hatta bir tecavüzcü bile öncelikle bir insan bir vatandaş o bakımdan da belli kişilik haklarına sahip bu çerçevede de adil bir şekilde yargılanma ve kanunların adalete uygun birşekilde tecelli etmesinden yararlanma hakları var, elbetteki kanunlarda cezası neyse onu çekmek durumunda o ayrı ancak çekmesi gereken ceza ile işlenen fiil arasındaki orantının, fiil ile ceza miktarının çok iyi tayin edilmesinin, infaz şeklinin, fiilin oluşma ve işlenme aşamasından tamamlanma aşamasına, fiilin yarattığı etkilerin ne boyutta olduğu gibi spesifik unsurların yine hukukçu kimliğinde kanunları çok iyi bilen hukuki süreçlerde iyi bir performans gösterebilecek ancak devlet bürokrasisinden tamamen bağımsız bir merci tarafından da denetlenmesi dolayısıyla da hatalı birtakım karar ve uygulamaların bertaraf edilmesinin ve adaletin devlet tekelinde olmadan tarafsız birşekilde tecelli etmesinin sağlanması gerekiyor bu noktada avukatlıkta ticari boyutu bir yana önemli bir kulvar olarak beni oldukça cezbediyor.


brk11
Aday Memur
12 Ocak 2023 19:03

bu uzun yazını sabırla okudum ancak yeni mezun olmanın verdiği idealler seni uygulamada hayal kırıklığına uğratabilir genç meslektaşım. rekabet gücün ve streş eşiğin yüksek ise serbest avukatlık deneyebilirsin. prestij olsun makam mevki olsun, biraz da maddi getirisi olsun diyorsan hakim savcılık deneyebilirsin. ikisinin ortasında ise kurum vekilliği var. ama en nihayetinde mutlu olacağın şeyin ne olduğuna karar verip o yönde ilerlemek gerekir diye düşünüyorum. yolun açık olsun

erdalgg
Kapalı
13 Ocak 2023 19:02

Avukatlıkta aslında güzel bir meslek ama tek sorun tutunabilmek tabi o dediğiniz miktarlarda süper paralar kazanabilmek için çok iyi bir mesleki performans yanında çok iyi bir isim yapmak lazım sırtnızı vereceğiniz önemli yerler olmalı bu anlamda tanınırlık önemli bir referans sonrasında ofis açabilecek ya da bir ofis kirasına ofisin elektrik su internet telefon doğalgaz aidat v.s. masraflarına ortak olabilecek mali gücünüz olacak aynı zamanda da serbest meslek erbabı statüsünde olacağınızdan vergi mükellefi oluyorsunuz, çok geniş bir çevreniz olmalı sosyal ilişkileriniz çok mükemmel olmalı piyasa rekabet şartlarına dirençli olunması gerekir birde ensesi kalın cebi şişkin müvekkillere ulaşabilecek kapıları iyi aralayabilmekte oldukça önemli yoksa bugün sadece bir cadde üzerinde belki 30-40 hukuk bürosu içerisinde de en az 200 küsur avukat var, şirket avukatlığı ya da hukuk müşavirliği yapmak isterim derseniz işe alım süreçleri mülakatlar örneğin büyük bir kurumsal şirket ya da holldingte hukuk müşaviri alımı var hukuk müşaviri ihtiyacıda atıyorum 4 avukat ve sırf 4 avukat alım süreci için belki 150 avukatla iş görüşmesi yapılır sonrası allah kerim yani anlayacağınız serbest piyasa ve özel sektör şartları bir marketçi, toptancı, kafecigsmci elektrikçi ya da sgklı özel firma çalışanı için neyse avukatlar içinde aynı ha devlette avukatlık yapmak daha iyi derseniz süreçlerde malum. Bunun yanında avukatlarla ilgilide zaman zaman belli önyargılar olabiliyor katillerin sapıkların gaspçıların tecavüzcülerin koruyuculuğunu yapıyorlar ya da başı hukuken dertte olan insanların zayıf yanlarından istifade ederek kendilerine çıkar sağlıyorlar şeklinde birtakım önyargı ve tepkilere maruz kalabiliyorlar ki bu tarz tepki ve önyargılarda kimi zaman haksız değil çünkü bazı avukatlar o kategoride onun için bu tarz durumlarada direnebilmeniz gerekiyor.Son olarakta avukatlar Türkiye'nin şu an ki şartlarında belli adli ve hukuksal süreçlerde çok fazla etkin olamıyorlar.

Hukuk fakültesi bitirmek çok önemli ve ayrıcalıklıdır ancak şu an ki şartlarda sadece hukuk fakültesi bitirmek hiçbir işe yaramıyor, hukuk fakültesi bitiripte mesleğini sürdüremeyen,işsiz ya da farklı alanlarda mesleğini sürdüren çok insan var ayrıca bitirdiğiniz hukuk fakültesi İstanbul Üniversitesinde mi yoksa Erciyes Üniversitesinde mi bunada bakılır. Anlayacağınız herşey sizin performansınıza, beşeri ilişkilerinize ve tempoya adapte olabilme gücünüze bakıyor ha bide şans faktörü.


salihsasmaz
Kapalı
28 Ocak 2023 19:58

Bence hakim ya da savcı olmaya bak sınavlara mülakatlara çok iyi hazırlan, 25-30 bin TL maaş demişsin ya o geçen yılki maaş skalası şimdi zannederim 40-45 bin TL olmuştur, üstelik önümüzdeki dönem hakim ve savcı alımları daha da artacak, şu an mevcuttaki yaklaşık 15.000 hakim ve savcı adaletin tecelli etmesinde olağanüstü bir gayret içerisinde görevlerini yapıyor sende bu sayıya dahil olursan herşey çok daha mükemmel olur. Bu ülkede durumdan şikayet edip bir kelime dahi söyleyenin soluğu hapiste almasından 60-70 sabıka ve suç kaydı olmasına rağmen evlerde işyerlerinde yağma yapan bir hırsızın toplum içinde elini kolunu sallaya sallaya dolaşmasından durumun fotoğrafı belli olmuyormu?

29 Ocak 2023 10:23

serbest avukat olmanı öneririm...

serbest avukat olursan öğrenciliğim iki-üç yıl daha devam eder(az harcayan, atadan para alan vs) sonrasında özgür mutlu ve çok büyük ihtimalle paralı olursun.

hakim savcı olursan hem olurken yıpranırsın ki olamama ihtimalin emin ol daha fazla (mülakat=torpil) hem de ömür boyu memur olursun (savcı dediğin hiyerarşide başsavcının altında memur; hakim dediğin dosyalara gömülmüş ve hangi yıl hangi mahkemede olacağı belli olmayan biri ve adeta bir taratma makinesi :D)

avukat olmanı tavsiye ederim

30 Ocak 2023 11:55

Kurum avukatlığı hem rahat olur hem de maaşlı olur

avmustafagül
Aday Memur
30 Ocak 2023 12:38

d) hiçbiri


Konyalı4294
Memur
31 Ocak 2023 22:49

Öhhh 40 bin almıyor .20 -25 bandiydi en son .

salihsasmaz, 1 yıl önce

Bence hakim ya da savcı olmaya bak sınavlara mülakatlara çok iyi hazırlan, 25-30 bin TL maaş demişsin ya o geçen yılki maaş skalası şimdi zannederim 40-45 bin TL olmuştur, üstelik önümüzdeki dönem hakim ve savcı alımları daha da artacak, şu an mevcuttaki yaklaşık 15.000 hakim ve savcı adaletin tecelli etmesinde olağanüstü bir gayret içerisinde görevlerini yapıyor sende bu sayıya dahil olursan herşey çok daha mükemmel olur. Bu ülkede durumdan şikayet edip bir kelime dahi söyleyenin soluğu hapiste almasından 60-70 sabıka ve suç kaydı olmasına rağmen evlerde işyerlerinde yağma yapan bir hırsızın toplum içinde elini kolunu sallaya sallaya dolaşmasından durumun fotoğrafı belli olmuyormu?


nemlihava
Şef
04 Şubat 2023 14:12

Geçen maaş bordrolarına baktım hatırladığım kadarıyla:

Hakim/cumhuriyet savcısı adayı maaşı 16-19 bin TL.

1.Sınıfa ayrılmamış hakim/cumhuriyet savcısı maaşı: 25-30 bin TL civarı.

1. sınıfa ayrılmış hakim/cumhuriyet savcısı maaşı 45-50 bin TL.

1. sınıfa ayrılmak için uzun yıllar çalışman gerekiyor. Teftişler var terfiler falan var olumsuz terfi almaman lazım v.s.

Ben 21 yaşımda zabıt katibi olarak adliyede çalışmaya başladım. 11 yıllık zabıt katibiyim. Mahkemede de görev yaptım savcılıkta da. Şunu söyleyeyim gerek Hakimlik olsun gerekse Cumhuriyet Savcılığı olsun her biri tabiki çok kutsal görevler. Ancak ben Cumhuriyet Savcılığı kısmına değinmek istiyorum. Eğer Cumhuriyet Başsavcısı değilsen adeta bir memur gibisin. Yıllık izninden tut da yazdığın iddianamelere, takipsizlik kararlarına kadar başsavcı ne diyorsa o oluyor, koca cumhuriyet savcısı olmuşsun önünü ilikleyip başsavcıdan "müsadenizle haftaya izin alabilir miyim" diye soruyorsun mesela. Sen topladığın delillere göre, adalet anlayışına göre, hakkaniyetine göre sayfalarca iddianame yazarsın başsavcıya onaya sunarsın başsavcı "takipsizlik yazalım" diye iade eder, ya da suç oluşmamış diye takipsizlik yazarsın başsavcı "iddianame yazalım" diye takipsizlik kararını iade eder yapacak bir şeyin yok. Yani başsavcı senin amirin o ne derse o oluyor. İşte lojmandan sorumlu savcı, adliye nöbetçi kulübesinden sorumlu savcı, arşivden sorumlu savcı, yemekhaneden sorumlu savcı v.s gibi bazen angarya işleri olabiliyor. Bunun yanında dediğim gibi hiyerarşi durumu var. Hakimler görevlerini yaparken daha bağımsızlar ve tek işleri önlerine gelen dosyalar savcılarınki gibi angarya işleri yok.

Velhasıl dediğim gibi 11 yıllık katibim bu süreçte adliyelerin durumunu, hakim ve cumhuriyet savcılarının yaşadıklarını, işin stresini, personellerin durumunu, duruşma stresini, maaşını v.s görünce adliyeden kurtulmak için gece gündüz çalışıp hukuk fakültesi kazandım ve tanrıya şükür bitti ve ben de artık yavaştan gelecek planlarımı yapmaya başladım. Her şey söylenmiyor arkadaşlar. İşte siyasetin yargıya müdahalesi, sosyal medyanın yargı üzerindeki baskısı, kanunu uyguladığın için sosyal medyadan linç yemen v.s işte bunları düşünün yani. Kanun diyor ki haksız tahrik varsa indirim uygulamak "zorundasın", haksız tahrik indirimi uyguladığın için "zorundasın" şeklinde kanunu çıkaran meclis değil de kanunu uygulamak zorunda olan hakim linç yiyor "tecavüzcüye haksız tahrik uyguladı" diye. Yani toplumun cehaleti, hukuk bilmezliği, toplumun her konuda bir fikrinin olması artık insanı bir yerden sonra yıldırabilir. Avukatlık bana daha cazip geliyor. Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının 4-5 yılda bir tayin durumları da var tabi onu da göz ardı etmemelisin. İzmir'de otururken tası tarağı toplayıp Diyarbakır'a tayin olma durumun var. Çocuğun düzeni, okulu, sosyal çevren v.s zor bir durum. Avukatların geçim sıkıntısı yaşadıkları da bir gerçek karışık durumlar iki ucu sivri değnek gibi.


Asset&Asset
Genel Müdür
04 Şubat 2023 22:57

Bu gibi durumlarda genellikle siz karar vermezsiniz. Siz bir yere gitmek isterken hayat sizi bambaşka bir yere götürür.


farukhaks
Kapalı
11 Şubat 2023 22:51

Savcı olmaya bak özellikle şu dönemde savcılara çok daha fazla ihtiyaç var savcı olda depremde yıkılan binaları yapan müteahitleri tevkif et birazda cezaevlerinde soğan patates ekerek tesbih dizerek paspas yaparak ülkeye millete faydalı olsunlar ama o müteahhitleri arkalayanları ön verenleri şahlandıranlarıda çok iyi değerlendir.......


EMRİDAD-1
Aday Memur
11 Şubat 2023 23:52

Konu dışı fakat hepimizi ilgilendirecek bişeyler söyleyecem..

Kişilerin arka geçmişinden ön geleceğine kadar ulaşan günahlarını temiz bir zihin aracılığıyla temizlemeye çalışmak en büyük suç..Masum çocuklar var ve onlar dokunulmazdır. o çocuklardan nefret edebilirsiniz , sevmeyebilirisniz fakat ADİL OLUN.. Kişilere karışmayın.. herşeyden sonuna kadar faydalanma düşüncesinden vazgeçin.

farukhaks, 1 yıl önce

Savcı olmaya bak özellikle şu dönemde savcılara çok daha fazla ihtiyaç var savcı olda depremde yıkılan binaları yapan müteahitleri tevkif et birazda cezaevlerinde soğan patates ekerek tesbih dizerek paspas yaparak ülkeye millete faydalı olsunlar ama o müteahhitleri arkalayanları ön verenleri şahlandıranlarıda çok iyi değerlendir.......

26 Şubat 2023 18:31

Hakim/Savcılığı güç odağı olarak görenleri asla dinleme. Evrenin kitabı sensin önce kendini oku. Avukatlıktaki konfor alanı ve maddi olanak hiçbir meslekte hemen hemen yok. 3 yıla yakın kurum avukatlığı ve memurluk yapan birisi olarak söylüyorum. Ancak avukatlık tamamen çevre ve insan yönetimi mesleğidir . Kendinde o özellikleri görebiliyorsan tüm meslekler bir yana avukatlık bir yana.


selamiix
Kapalı
05 Mayıs 2023 14:04

Bencede altan kardeşim hakimlikmiş savcılıkmış hiç düşünme öyle toplara girme en güzeli avukatlık heleki özel sektörde bir şirket avukatlığına kapağı attınmı işin iş sırtın yere gelmez ihya bile olursun. Benim şu an bir adliyede uzun yıllardır çalışan bir arkadaşım var dediğine göre şu aralar tüm memur kadrolarında olduğu gibi hakim ve savcılarda da müthiş bir tedirginlik var herkes diken üstünde hatta kimisinin olası iktidar değişikliği için bavulu bile hazır ki yeni iktidarın ilk icraatlerinden birininde tüm memur kademelerinde ciddi bir temizlik yapılacağı çoğu memur hakkında soruşturma ve kovuşturma açılacağı, ceza verileceği konuşuluyor. Doğruya doğru 21 yılda çok kişi mağdur edildi, haksız yere yargılandı, hüküm giydi, hapis yattı, fişlendi, meslek hayatı elinden alındı, itibarı bitirildi onun için müstehaktır. Yeni iktidar sayesinde demokrasi ve hukuk yeniden hayata geçerse o zaman savcı ya da hakim olmayı belki düşünebilirsin ama şu an için işe avukatlıkla başla.

Sisler Bulvari, 1 yıl önce

Hakim/Savcılığı güç odağı olarak görenleri asla dinleme. Evrenin kitabı sensin önce kendini oku. Avukatlıktaki konfor alanı ve maddi olanak hiçbir meslekte hemen hemen yok. 3 yıla yakın kurum avukatlığı ve memurluk yapan birisi olarak söylüyorum. Ancak avukatlık tamamen çevre ve insan yönetimi mesleğidir . Kendinde o özellikleri görebiliyorsan tüm meslekler bir yana avukatlık bir yana.


erdemssn
Kapalı
08 Ekim 2023 23:49

Allahın bahşettiği kıymetli nefesimizi boşuna harcamayalım, kıymetli parmaklarımızı boşuna yormayalım :D

28 Kasım 2023 11:52

Savcılık ve hakimlikte, naklen atanma oluyor. Belirli aralıklarla atanamınız yapılır. Düzeniniz bir süre olmaz.

Savcılık; Başsavcının koordinesinde yapılır. Kanunun emrettiği konularda, başsavcının direktifinde olursunuz.

Hakimlikte böyle bir koordinasyon yoktur.


ercantaka12
Kapalı
30 Kasım 2023 08:26

Bence ne hakim ol ne savcı ne avukat, adliyede çaycı ol daha iyi çünkü bu ülkede hakimlik eskisi gibi değil öyle bir düzeye geldi ki bir duruşmada varmısınız yokmusunuz onun bile farkında olmadan suç bu ceza bu deyip 2 dakkada yargılamayı yapıyor, gerçekten suçlumusun değilmisin delil varmı tanık varmı irdelemiyor bile yani hakimlik kasiyerlik mesleği gibi oldu marketteki bir kasiyerin aldığın ürünün barkodunu el terminaliyle okuyup fiyatı bu demesi gibi, savcının ise herşey başsavcının iki dudağı arasında, soruşturmayı ele aldığı bir şüpheliyle ilgili gerek vicdanen gerek mantıken gerekse mesleki donanımı doğrultusunda suçsuz ve masum olduğu kanaatinde ama başsavcı bu şahıs hakkında iddianame hazırlayıp mahkemeye sevkedeceksin dedimi yapacağı birşey yok, avukatlık ise zaten allaha emanet ya devlette ya büyük bir özel kurumda avukat ya da kalantor birilerinin daimi avukatı olacaksın ki bu çok zor bir durum belki 1000 avukattan sadece 10 u bu kadar şanslı olabiliyor bunun dışındakilerin hepsi 2000 liralık bir dava için bile birbirlerini eziyorlar o bakımdan da adliyelerde ya da herhangi bir kamu kurumunda bir çay ocağı bir kantin kapatsan darphane gibi para basarsın kimseyede hesap vermezsin işinde sebat edersen bizaman sonra yargıtay başkanının maaşından bile daha fazla para doğrultursun.....


zekiican
Kapalı
19 Aralık 2023 14:20

Uzaktan atıp tutmakla hariçten gazel okumakla olmuyor bu işler....


Bulbasaur13
Aday Memur
21 Şubat 2024 09:31

yazına bi paragraf koy da okuyalım be gardaş


memurolm
Genel Müdür
23 Şubat 2024 15:39

kısmen katılıyorum bu ülkede adalet yok mahkemeye düşecem diye korkuyorum adam araba satmış satın alan benzini bitirmiş benzin yokken çalıştırmaya çalışına enjektör bozulmuş mahkeme satıcıya ceza veriyor. suçluysan bir ihtimal yıllar süren mahkeme sonunda tahliye olabilirsen yok değilsen yıllarca mahkemede sürün sonra adaletli karar bekle. hatalı park yapmışsınız bilginize yazılı notu tehdit sayıp jet hızıyla mahkemeye çıkartan savcı var. eşini çeviren trafik polisini yine aynı gece mahkemeye çıkaran savcı var. ve bu savcıya uyup trafik polisine ceza kesen yargıç var. kendine hukukçu diyen yargıç ve savcıların YASAL olarak trafik cezası ödemediğini öğrendiğimden beri artık bir başka bakıyorum bunlara. adaleti beklediğimiz zümreler böyle bozuk sistemi düzeltmiyorsa biz ne yapalım. hem yasalarımız fıtrata uygun değil bir de bu bozuk yasaları yarım yamalak icra ediyorlar.

ercantaka12, 5 ay önce

Bence ne hakim ol ne savcı ne avukat, adliyede çaycı ol daha iyi çünkü bu ülkede hakimlik eskisi gibi değil öyle bir düzeye geldi ki bir duruşmada varmısınız yokmusunuz onun bile farkında olmadan suç bu ceza bu deyip 2 dakkada yargılamayı yapıyor, gerçekten suçlumusun değilmisin delil varmı tanık varmı irdelemiyor bile yani hakimlik kasiyerlik mesleği gibi oldu marketteki bir kasiyerin aldığın ürünün barkodunu el terminaliyle okuyup fiyatı bu demesi gibi, savcının ise herşey başsavcının iki dudağı arasında, soruşturmayı ele aldığı bir şüpheliyle ilgili gerek vicdanen gerek mantıken gerekse mesleki donanımı doğrultusunda suçsuz ve masum olduğu kanaatinde ama başsavcı bu şahıs hakkında iddianame hazırlayıp mahkemeye sevkedeceksin dedimi yapacağı birşey yok, avukatlık ise zaten allaha emanet ya devlette ya büyük bir özel kurumda avukat ya da kalantor birilerinin daimi avukatı olacaksın ki bu çok zor bir durum belki 1000 avukattan sadece 10 u bu kadar şanslı olabiliyor bunun dışındakilerin hepsi 2000 liralık bir dava için bile birbirlerini eziyorlar o bakımdan da adliyelerde ya da herhangi bir kamu kurumunda bir çay ocağı bir kantin kapatsan darphane gibi para basarsın kimseyede hesap vermezsin işinde sebat edersen bizaman sonra yargıtay başkanının maaşından bile daha fazla para doğrultursun.....


ebruuhal26
Kapalı
29 Mart 2024 13:15

Mübaşir ol daha iyi :)

Toplam 20 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi