Editörler : Renjiro

jeronimo70
Aday Memur
22 Şubat 2023 22:35

Bir çok arkadas ve sendika dava açacak herkes hakkını arasın sessiz kalmayin

jeronimo70
Aday Memur
22 Şubat 2023 22:38

27subat tarihinde herkes sesini duyuracak siyasilere ve sendikalara dilekçe gonderecek

buramer
Aday Memur
23 Şubat 2023 13:41

Merhabalar. Doçentlik belgesi e-devlette oluşturulduğunda bu belgeyi rektörlük personele mi ibraz etmek gerekiyor. BU belge ile Doçentlik kadrosunun hangi haklarından yararlanabiliyoruz? En son maaş anlamında bir katkısının olmadığı yönünde bir karar alınmış diye duydum. Okuldaki kadromuz doçent olmadıkça şu aşamada doçentliğin bize katkısı nedir ?

jeronimo70
Aday Memur
19 Nisan 2023 00:40

Dava açan bir cok arkadaşlardan dava sonucu belli olan var mı

ekon101
Aday Memur
21 Nisan 2023 00:44

MerhB biriminize bildiriyorsunuz onlar gerekli yerlere iletiyorlar.
buramer, 7 ay önce

Merhabalar. Doçentlik belgesi e-devlette oluşturulduğunda bu belgeyi rektörlük personele mi ibraz etmek gerekiyor. BU belge ile Doçentlik kadrosunun hangi haklarından yararlanabiliyoruz? En son maaş anlamında bir katkısının olmadığı yönünde bir karar alınmış diye duydum. Okuldaki kadromuz doçent olmadıkça şu aşamada doçentliğin bize katkısı nedir ?

yökhukuk
Genel Müdür
10 Mayıs 2023 09:47

https://www.memurlar.net/haber/1064306/docent-unvanli-akademisyenler-icin-cb-den-onemli-gorus.html

Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü görüşü:

"Haklarında mahkeme kararı uyarınca doçentlik ek göstergesini unvana dayalı olanların 5434 sayılı Kanuna tabi olmaları ve en az altı ay 4800 ek göstergeden yararlanmaları halinde, bu kişilerin ek göstergelerinin aynı şekilde ödenmeye devam edebileceği,

-Bunun dışında haklarında verilmiş bir mahkeme kararı olmayanlar ile 5510 sayılı Kanuna tabi tüm öğretim elemanları hakkında kadro unvanına dayalı olarak ek göstergenin ödenmesi gerektiği,"

Sistem ve sistemin aktörlerinin yorumları evlere şenlik gerçekten. Doçent unvanlı akademisyenleri bile kendi içinde ayrımcılığa tabi tutan bir sistem ve yorum söz konusu:

Haklarında mahkeme kararı olanlar - Haklarında mahkeme kararı olmayanlar

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olanlar - 5510 sayılı Kanuna tabi olanlar.

Sorsan neden böyle bir ayrım yapıyorsun? Eiiiiüüü, yok kanun maddesi, yok mahkeme kararı.... bla bla bla....

Yahu kardeşim kanunu yapan sizsiniz, değiştiren sizsiniz, işinize geldi mi mahkeme kararına uyan sizsiniz uymayan sizsiniz. Baha bulmaya çalışmayın, adam gibi "ödemiyoruz lan var mı diyeceğiniz" deyin, en azından akademisyen sorunun kaynağını net görsün.

Akif97
Aday Memur
10 Mayıs 2023 13:34

Mahkeme kararları varsa bu karar emsal teşkil eder.

bessginbekir
Daire Başkanı
10 Mayıs 2023 16:24

doçent unvanını alalı yıllar geçti ama üniversitem kadroya atanmadığım gerekçesiyle doçent ek göstergesinden beni yararlandırmadı. yani geçtiğimiz ocaktaki düzenlemeden önce de ben doçentlerin mali haklarından yararlandırılmadım. geçmiş emsal kararları, farklı sendikaların duyurularını eklediğim dilekçeme olumsuz olarak bile yanıt verilmedi. mahkemeye de veremiyorum, çünkü halen sözleşmeli bir kadroda çalıştırılıyorum. görünürde ek gösterge doçent kadrosuna atanmaya bağlanarak üniversiteler arası uygulama farklılığına (kimisi veriyor kimisi vermiyordu) son verilmiş olsa da mağduriyetimiz sürüyor. resmi görüşler, doçent unvanı alanlara "mali hakları verilmeli" dese de her birimizin tek tek mahkemeye vermesi mi gerekiyor? yıllardır maaşım 2-3 bin lira eksik yatıyor, bir de mahkeme masrafı mı çekmem gerekiyor? en çok zoruma giden ise bunca emeğin, çalışmanın karşılığı bu mu olmalıydı? ben öğrenciyken, hocalarımız doçent olacaktı da üstüne yıllarca kadrosuz bırakılacaktı?! not. yükseltme koşullarını sağlıyorum, buna rağmen kadrom verilmiyor.

Akif97
Aday Memur
11 Mayıs 2023 16:28

Yazıklar olsun be

bessginbekir, 5 ay önce

doçent unvanını alalı yıllar geçti ama üniversitem kadroya atanmadığım gerekçesiyle doçent ek göstergesinden beni yararlandırmadı. yani geçtiğimiz ocaktaki düzenlemeden önce de ben doçentlerin mali haklarından yararlandırılmadım. geçmiş emsal kararları, farklı sendikaların duyurularını eklediğim dilekçeme olumsuz olarak bile yanıt verilmedi. mahkemeye de veremiyorum, çünkü halen sözleşmeli bir kadroda çalıştırılıyorum. görünürde ek gösterge doçent kadrosuna atanmaya bağlanarak üniversiteler arası uygulama farklılığına (kimisi veriyor kimisi vermiyordu) son verilmiş olsa da mağduriyetimiz sürüyor. resmi görüşler, doçent unvanı alanlara "mali hakları verilmeli" dese de her birimizin tek tek mahkemeye vermesi mi gerekiyor? yıllardır maaşım 2-3 bin lira eksik yatıyor, bir de mahkeme masrafı mı çekmem gerekiyor? en çok zoruma giden ise bunca emeğin, çalışmanın karşılığı bu mu olmalıydı? ben öğrenciyken, hocalarımız doçent olacaktı da üstüne yıllarca kadrosuz bırakılacaktı?! not. yükseltme koşullarını sağlıyorum, buna rağmen kadrom verilmiyor.

Intihalmagduru
Aday Memur
17 Mayıs 2023 11:11

Merhaba. Benim biraz bu konuyla ilgili bir sorum var. Bildiğiniz gibi bazı üniversiteler doçent atamalarında ÜAK'ın belirlediği kriterleri değil kendi kriterlerini kullanıyor.

Bir akademisyen çalıştığı üniversitenin doçentlik atama kriterlerini sağlıyorsa ama ÜAK kriterlerini sağlamıyorsa, doçentlik ataması yapılır mı ya da doçent ünvanı verilir mi?

akademisyen 64
Müsteşar Yardımcısı
18 Mayıs 2023 07:40

Doçent unvanını ÜAK verir. ÜAK kriterini sağlamadan doçent olunmaz.

Intihalmagduru, 5 ay önce

Merhaba. Benim biraz bu konuyla ilgili bir sorum var. Bildiğiniz gibi bazı üniversiteler doçent atamalarında ÜAK'ın belirlediği kriterleri değil kendi kriterlerini kullanıyor.

Bir akademisyen çalıştığı üniversitenin doçentlik atama kriterlerini sağlıyorsa ama ÜAK kriterlerini sağlamıyorsa, doçentlik ataması yapılır mı ya da doçent ünvanı verilir mi?

şabalala222
Aday Memur
21 Mayıs 2023 05:43

Doktor Öğretim Üyeleri kadroya geçirilmelidir. Çalışma motivasyonumuz çok düşük. Bunu düşünerek iş hayatımızda mutsuzuz. Bunu bilen iyi anlar

Akif97
Aday Memur
23 Mayıs 2023 11:57

Benim anlamadığım şu; Kanun çıkarılmış,kanuna göre hak edilmiş ancak bu hak edilen belgenin bir geçerliliği yok. Üniversiteler bu belgeyi kabul etmiyor veya ek koşullar koyarak kadro verilmiyor. o zaman bu belgeyi elde etmek için ne diye çırpınıyoruz. Kadrolar zaten rektörlerin zimmetinde istediklerine yerine göre de keyfi dağıtılıyor. Belge de olsa onlara göre geçersiz öyle değil mi?

adaydoçent
Daire Başkanı
23 Mayıs 2023 17:58

Doçent ünvanı almakla doçent kadrosu almak farklı şeyler. Doçent ünvanınız yoksa doçent kadrosuna başvurmazsınız. Doçent ünvanı da sadece ÜAK tarafından verilmektedir.
Intihalmagduru, 5 ay önce

Akif97
Aday Memur
24 Mayıs 2023 13:09

Tamam anlaşıldı ama kadro almanın veya vermekte aşılmaz kriterler getirmenin ne manası var. UAKbir üst makam değil mi Jürilerden geçilmiş,seçkin komisyonlardan da okey verilmiş,sayın başkanı da imzalamış ünvanı almaya binbir zahmetle hak kazanmış. sıra kadro vermeye gelince dur bir dakika sen bizim kriterlerimize uymuyorsun demek biraz insafa sığmıyor gibi geliryor bana.

3510i3510i
Aday Memur
26 Mayıs 2023 20:56

Aslında mantıklı olan bu ancak üniversiteler arası kalite farkı dolayısıyla aynı kriterler geçerli olmaması da normal. Boğaziçi Odtü ile Hakkari karstaki üniversite bir olmuyor. Yani burada sorun hem üniversitelerin merkezi olarak YÖKe (ve dolayısıyla doçentlikte ÜAKa) bağlı olması hem de aynı zamanda özerk kurumlar olması, bu bunu gerekli kılıyor. Üniversitelere özerklik verilmezse de ilerle olmaz.

Akif97, 4 ay önce

Tamam anlaşıldı ama kadro almanın veya vermekte aşılmaz kriterler getirmenin ne manası var. UAKbir üst makam değil mi Jürilerden geçilmiş,seçkin komisyonlardan da okey verilmiş,sayın başkanı da imzalamış ünvanı almaya binbir zahmetle hak kazanmış. sıra kadro vermeye gelince dur bir dakika sen bizim kriterlerimize uymuyorsun demek biraz insafa sığmıyor gibi geliryor bana.

Umut Tükenmez
Aday Memur
27 Mayıs 2023 10:06

Kıymetli hocam,

https://forum.memurlar.net/konu/2536371/

Bu konuya katılır mısınız? Sizin engin tecrübeleriniz ve belki de hukuki açıdan sağlayacağınız hizmete talip olan olabilir.

Bizi bilgilendirir misiniz?

yökhukuk, 9 ay önce

Değerli Hocalarım,

Çok yoğun stres ve çalışma sonrasında elde etmiş olduğunuz doçentlik unvanına bağlı mali haklarınızın elinizden alınmasının ciddi bir hayal kırıklığı oluşturduğu tartışmasız.

Sürecin nasıl bu noktaya geldiğini, yani ilgili yasama sürecini aşağıda paylaşacağım.

İlgili Kanun teklifinde unvan esas alınarak (Unvan esas alınmış ancak derece sadece 1 olarak belirlenmişti) bir metin-cetvel oluşturulmuş; Plan ve Bütçe Komisyonunda bu şekilde kabul edilmişti.

Ancak (Genelde Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının müdahalesi ve iktidar Milletvekillerinin gerçek niyeti gizlemeye yönelik sunduğu önergelerle bu tür kayıt dışı süreçler yaşanır ve Genel Kurulda oldu bittiye getirilir) Meclis Genel Kurulunda AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş ve diğer AK Parti milletvekillerinin imzası ile verilen önerge ile ek göstergeler akademik unvana değil, kadro unvanına endekslenmiştir. Ortaya çıkan sonuç, AK Partinin bilgisi, iradesi ve isteği ile ortaya çıkmıştır.

Yapılan söz konusu yasal düzenleme, kamuoyuna mali ve özlük haklarını iyileştiren bir düzenleme olarak takdim edilmiş; ancak Doçent unvanına sahip olup, doçent kadrosuna (tamamen keyfi nedenlerle) atanamayan binlerce akademisyenin mevcut hakları elinden alınmış, adeta cezalandırılmıştır.

Gerçi bu sorun sadece doçent unvanlılarla sınırlı değildir. Atama ve yükseltilme kriterlerini fazlasıyla taşıdığı halde, profesörlük bekleme süresi dolan doçentler, doktor unvanlı araştırma görevlileri de benzer bir mağduriyet yaşıyor. Ancak doçent unvanına dayalı olarak daha önce elde ettiği ek gösterge hakkı elinden alınanların durumunu hukuk ve hakkaniyetle izah etmek mümkün değil; Bu uygulamanın akademik ve mali bir gerekçesi de olamaz. Yüksek ek göstergeden yararlandığı için daha düşük bir akademik performans göstereceği varsayımı yersiz olduğu gibi; bu haktan yararlandırma nedeniyle kamu bütçesine ciddi bir ek mali yük geleceğinden de söz edilemez.

Gelinen noktada, bu konuda izlenebilecek çok iyi bir strateji ile olumlu sonuç alınabileceği kanaatindeyim.

Akif97
Aday Memur
30 Mayıs 2023 12:26

Aynı üniversitede çalışılıyor ve akademik çalışmalarını tamamlayarak doçentlik ünvanı alınıyor. Ancak, bu başarı kadrosu verilerek ödüllendirilmiyorsa bu durum akademisyenin çalışma şevkini kırmaz mı? Yapılan maddi teşvikler elbette bir fayda sağlar ama kadrosu verilmediğinde akademik camiada bir noksanlık değil mi? Kadrolar rektörün takdirinde ise bunun objektifliği de ayrı bir sorun. Hak edene hakkının verilmesi önemli bir eşitlik ilkesi değil mi? Bekliyoruz...

Astrosit
Aday Memur
15 Eylül 2023 11:45

merhaba,

dava açıp sonuçlanan var mı

Toplam 39 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi