Bir yıl kadar önce çalıştığım Üniversitenin Personel Daire Başkanını işle ilgili bir konuda mesai saatleri içinde cep telefonundan aradım.
Bana "Beni niye cep telefonundan arıyorsun. Cep telefonum benim kişisel verimdir. Kişisel Verileri Koruma kanununa aykırı hareket ediyorsun." diye trip atıyor.
Çalıştığım üniversitenin Genel Sekreteri İstanbul'da bir nüfus müdürlüğüne resmi yazı yazıp bana tebligat yapacaklarını belirtip benim MERNİS adresimi istiyor. Bu genel sekreter de kendisini mesai saatleri içinde , işle ilgili bir konuda cep telefonundan arasam "Beni niye cep telefonundan arıyorsun. Cep telefonum benim kişisel verimdir. Kişisel Verileri Koruma kanununa aykırı hareket ediyorsun." diyen bir kişi. İstanbul'daki ilçe nüfus müdürlüğü benin MERNİS adresimi Bu Genel Sekreter'e resmi yazı ile gönderiyor.
Artı PTT KEP hesabım var. bana tebligatı PTT KEP hesabımdan yapabilir. O kurumun Rektörü PTT KEP hesabıma resmi yazı gönderiyor zaten.
YÖK bana gönderdiği bir yazısında bir konuda istediğim belgeleri MERNİS adresime göndereceğini yazıyor. YÖK benim MERNİS adresimi hangi hakla öğrenebiliyor. Cep telefonu bilgisi dahai Kişisel Verileri Koruma Kanunun kapsamı içinde ise insanın MERNİS adresi de bu kapsamdadır. benim MERNİS adresime gerek duydukları takdirde sadece yargı birimleri ulaşabilmeli.
Nufüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Alo 199 Bilgi hattını aradım. Dedimki "benim MERNİS adres bilgilerimi Yargı Birimleri dışında hiçbir kurumla paylaşamazsınız. İnsanların cep telefonunundan dahi isteği dışında aramak Kişisel Verileri Koruma Kanunua aykırı imiş. Adres bilgisi daha da mahrem bir bilgidir. YÖK veya benim daha önce çalıştığım üniversitenin yetkilileri nasıl MERNİS adresime ulaşıyorlar?" dedim. İkna edici bir cevap veremedi.
An itibarı ile benim MERNİS adresimi daha önce çalıştığım kuruma veren nüfus müdürlüğü yetkililerinin, MERNİS adresimi Nufüs müdürlüğünden isteyen Genel Sekreter'in ve şayet YÖK benim MERNİS adresimi herhangi bir şekilde devletin resmi internet ekranından görebiliyorsa YÖK'e bu bilgiye ulaşmasını sağlayan Tüm memurların disiplin suçu işlediklerini ayrıca yaptıklarının Kişisel Verileri Koruma Kanuna aykırı olduğunu ayrıca bu bahsettiklerimin de TCK açısından suç işlediklerini düşünüyorum.
Kişilerin MERNİS adresleri yargı birimleri dışında hiçbir kurumla paylaşılmamalı. Cep telefonu bilgisi kişisel verileri koruma kanunun kapsamına giren bilgi ise MERNİS adresi de hadi hadi bu kapsamdadır
Daha başka yazacağım şeylerde var ama şimdilik konuyu bir açmış olayım. Değerli memurlar.net üyelerinin bu konuda görüşlerini beklerim.
Kamu kurum ve kuruluşları MERNİS adresine ulaşabilir bunda yasal mevzuat açısından bir sıkıntı yok ancak elektronik tebligat adresiniz varken MERNİS adresinize ve/veya başka adreslere yapılan tebligatlar tebligat kanununa göre usulsüz tebligattır.
Kamu kurum ve kuruluşları MERNİS adresine ulaşabilir bunda yasal mevzuat açısından bir sıkıntı yok ancak elektronik tebligat adresiniz varken MERNİS adresinize ve/veya başka adreslere yapılan tebligatlar tebligat kanununa göre usulsüz tebligattır. E.Kayı Han, 3 ay önce - Alıntıya git
Peki amirlerin kendilerini mesai saatleri içerisinde ve işle ilgili konularda cep telefonundan aradığım zaman bana "Beni niye cep telefonundan arıyorsun. Cep telefonum benim kişisel verimdir. Kişisel Verileri Koruma Kanununa aykırı hareket ediyorsun." demeleri hukuken doğru mu sizce? Cep telefonlarını seneler önce kendi rızaları ile bana vermişlerdi, şimdi Kişisel Verileri Koruma kanunundan bahsediyorlar.
Amirlerin böyle demeleri hukuken doğru ise, ev adresi olan MERNİS bilgisi daha mahrem bir bilgi olduğu için bu bilgiyi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün tüm kamu kurumları ile paylaşması başta Kişisel Verileri Koruma Kanunu olmak üzere diğer mevzuat hükümlerine de aykırı olmaz mı size göre?
Peki amirlerin kendilerini mesai saatleri içerisinde ve işle ilgili konularda cep telefonundan aradığım zaman bana "Beni niye cep telefonundan arıyorsun. Cep telefonum benim kişisel verimdir. Kişisel Verileri Koruma Kanununa aykırı hareket ediyorsun." demeleri hukuken doğru mu sizce? Cep telefonlarını seneler önce kendi rızaları ile bana vermişlerdi, şimdi Kişisel Verileri Koruma kanunundan bahsediyorlar. Amirlerin böyle demeleri hukuken doğru ise, ev adresi olan MERNİS bilgisi daha mahrem bir bilgi olduğu için bu bilgiyi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün tüm kamu kurumları ile paylaşması başta Kişisel Verileri Koruma Kanunu olmak üzere diğer mevzuat hükümlerine de aykırı olmaz mı size göre? MEKFON, 3 ay önce - Alıntıya git
Şimdi sen benim telefon numaramı araştırıp bulsan bu suç. Ama ben sana numaramı versem ve sen beni arasan bu suç değil. Yani amirinin dediğinin suç olacak bir yanı yok.
Açıkçası amirin sana gıcık olmuş. Bir şeyler için bahane arıyor belli ki.
Ben yıllardır hiç bir amirimi cep telefonundan işle ilgili aramadım. Aramamda.
Sen de arama.
MERNİS adresini her kurumun görmesi kesinlikle hukuka uygun değil. Ben devlete adresimi kamu kurumlarında bir takım kötüniyetli tipler adresimi bulsun diye vermiyorum.
Eğer devlet adresimi tüm kamu kurumlarına açacaksa kesinlikle benim adresimi görmek isteyen kişi oraya bir açıklama yazacak. En az 200 kelimelik bir açıklama yazmalı adresimi niye görmek istiyormuş? benimde adresimi göreni ve niye görmek istediğini okuyabilmem lazım.
Kamudaki amirlerin çoğu kötüniyetli zaten. Memur olduğuma pişmanım. Tekrar başa dönsem kesinlikle memur falan olmam kendi işimi yaparım.
Kamu kurumlarındaki amirlerin çoğu o kurumu kendi malı babasının çiftliği sanıyor: Devlet böyle çarpık zihinli amirlerin bol miktarda bulunduğu ülkemizde böyle kişilere benim adresimi ispiyonlayamaz.
memurlar.net in anasayfası birçok üniversitenin sözleşmeli personel ilanıyla dolu. Şu bilim üniversitelerine bakın hele. KPSS ile değil sözleşmeli almak istiyorlar. Bu adamlar mı, sözleşmeli personel almaya çok heves eden bu adamlar mı bilgisayar tuşuna tıklayıp adresimi falan görecek? Yok öyle yağma. çekin kirli ellerinizi bilgisayar klavyesinden.
Türk Ceza kanunu 136. maddesi aynen şöyledir :
Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
Madde 136- (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu madde uyarınca Nüfüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü benim ev adresimi yargı organları dışında hiçbir kurumla paylaşamaz. Yargı organları ile de direk paylaşamaz, Yargı organları adresimi iste ise o yargı organına resmi yazı yazarak verir.
Nüfüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü benim ev adresimi tüm kamu kurumlarının bulmasına imkan vererek açıkça suç işliyorsunuz.
Bu foruma yazılan suçlar da suç duyurusu mahiyetindedir. İlerleyen zaman diliminde ben de suç duyurusunu bizzat yapabilirim.
Yukarıda sayın editör E.Kayı Han bey "Şimdi sen benim telefon numaramı araştırıp bulsan bu suç" demiş. Ev adresi cep telefonuyla kıyaslanmayacak derecede çok daha hassas bilgidir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü benim ev adresimi uluorta öyle meydana saçamaz.
Kamu Kurumlarında son derce kötü niyetli kişiler var bizzat biliyorum. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yargı birimleri dışında hiçbir kurum ile benim adres bilgimi paylaşamaz. Önümüzdeki günlerde bu durumu Kişisel Verileri Koruma Kuruluna da götüreceğim bakalım orası ne karar verecek?
Yukarıdaki "Yargı organları ile de direk paylaşamaz, Yargı organları adresimi iste ise o yargı organına resmi yazı yazarak verir." şeklindeki cümlem ""Yargı organları ile de direk paylaşamaz, Yargı organları adresimi ister ise o yargı organına resmi yazı yazarak verir." olacaktı.
Kurumların ne kadar yanlış işlemleri var. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü benim adresimi yargı organları dışında kimse ile paylaşamaz. Yargı organları ile paylaşması içinde ilgili yargı organının resmi yazı ile adres bilgisini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden istemesi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün de sadece o kişinin adresini resmi yazı ile yargı organına bildirmesi gerekir.
Şu an tüm kamu kurumlarına saçılmış adres bilgilerimiz. Bu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde. bu uygulamanın suç olduğunu (TCK madde 136), kanunlara aykırı olduğunu kendiliğinden görebilecek Hukuk Müşaviri, avukat yok mu? İllaki vatandaşın bunun yanlışlığını çeşitli resmi kurumlara ve yargıya başvurarak izah etmesi mi gerekiyor? Bizim adres bilgilerimize nasıl uluorta her kamu kurumu ulaşır? Ben adresimi MERNİS sistemine bunlar görsün diye vermiyorum.
Kurumların ne kadar yanlış işlemleri var. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü benim adresimi yargı organları dışında kimse ile paylaşamaz. Yargı organları ile paylaşması içinde ilgili yargı organının resmi yazı ile adres bilgisini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden istemesi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün de sadece o kişinin adresini resmi yazı ile yargı organına bildirmesi gerekir. Şu an tüm kamu kurumlarına saçılmış adres bilgilerimiz. Bu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde. bu uygulamanın suç olduğunu (TCK madde 136), kanunlara aykırı olduğunu kendiliğinden görebilecek Hukuk Müşaviri, avukat yok mu? İllaki vatandaşın bunun yanlışlığını çeşitli resmi kurumlara ve yargıya başvurarak izah etmesi mi gerekiyor? Bizim adres bilgilerimize nasıl uluorta her kamu kurumu ulaşır? Ben adresimi MERNİS sistemine bunlar görsün diye vermiyorum. MEKFON, 3 ay önce - Alıntıya git
Çok haklısınız.
Bak bak baaaaaaak.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
https://nvi.gov.tr/sss-adres-hizmetleri
adresinde bazı soru ve cevaplar yazarak bazı bilgiler vermiş. Burada 12. soruya verilen cevap aynen şöyle :
12. Adres bilgileri hangi kurum ve kuruluşlarla paylaşılabilir?
Yerleşim yeri ve diğer adres bilgileri,
? Bakanlıkça belirlenen adrese dayalı kamu hizmeti sunan kuruluşlar,
? 5684 sayılı Kanun çerçevesinde faaliyette bulunan sigorta ve emeklilik şirketleri,
? 5411 sayılı Kanun çerçevesinde faaliyette bulunan bankalar ve Risk Merkezi
? 5411 sayılı Kanunun 73?üncü maddesinin son fıkrası uyarınca bilgi paylaşımı amacıyla kurulmuş şirketler,
? 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri ile paylaşılabilir.
YÖK bana yolladığı bir yazıda MERNİS adresime tebligat yapacağını söylüyor. 12. sorunun cevabında MERNİS adresimin YÖK ile paylaşıldığı bilgisi var mı yokkk. Çalıştığım üniversite MERNİS adresime tebligat göndermiş. Yukarıda MERNİS adresimin Üniversitelerle paylaşıldığı bilgisi var mı? Gene yok.
Bu nedir ya? Bunun bir açıklaması var mı?
Hemen 20 dakika önce Nufüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Alo 199 Bilgi hattını aradım. Burada konuştuğum görevli bu sefer çok net bir şekilde benim adres bilgilerimin
adresinde 12. soruya verilen cevapta belirtilen kuruluşlar dışında hiçbir yer ile paylaşılmadığını bu bağlamda YÖK veya kamu üniversitelerinin benim MERNİS adresime ulaşmalarının mümkün olmadığını, ayrıntılı bilgiyi MERNİS adresimin bulunduğu nüfus müdürlüğünden alabileceğimi, kişinin adres bilgilerinin mahrem bilgi olduğunu açıkça söyledi. yargı organlarının dahi MERNİS adres bilgilerime direk ulaşmalarının hukuksuz olduğu ancak resmi yazı ile Nufüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden gerekçeli bir yazı ile istenirse verilebileceği yönündeki görüşümü de doğruladı.
Bu konunun peşindeyim. YÖK bana attığı mailde açıkça "... MERNİS sisteminde yer alan adresinize talep ettiğiniz evrak gönderilecektir." yazıyor.
Eskiden çalıştığım Üniversitenin Genel Sekreter'inin benim adres bilgimi Nüfus Müdürlüğünden yazı ile istemesi ve o Nüfus Müdürlüğünün adres bilgimi bu genel Sekreter olacak şahsa yazı ile vermesinin suç olduğunu, kötü amaçlarla adres isteme olaylarının olduğunu bu konuda medyaya yansıyan haberleri bildiğini söyledi.
Bu bakımdan sayın Editörüm "Kamu kurum ve kuruluşları MERNİS adresine ulaşabilir bunda yasal mevzuat açısından bir sıkıntı yok." şeklindeki görüşünüzün hatalı olduğunu düşünüyorum. kamu kurum ve kuruluşlarında her türlü kötüniyetli insanlar. İnsanların MERNİS bilgilerine MİT direk ulaşabilir onu anlarım. Yargı Birimleri resmi yazı yazarak MERNİS adresini alabilirler. Bunun dışında YÖK veya kamu üniversitesi veya özel üniversite benim adres bilgimi MERNİS'ten bulamaz. Buluyorsa bu hukuksuzluktur. Kişisel Verileri Koruma Kanununa ve Türk Ceza kanunu 136. maddesine aykırıdır. Türk Ceza kanunu 136. maddesi aynen şöyledir :
Yukarıda "kamu kurum ve kuruluşlarında her türlü kötüniyetli insanlar." şeklindeki cümlemi eksik yazmışım cümlenin doğrusu " kamu kurum ve kuruluşlarında da kötüniyetli olabilecek insanlar var. Kötüniyetli olarak ben MERNİS bilgilerime ulaşmak isteyebilecek insanlar var" olacaktı.
Bu konuda https://www.memurlar.net/haber/1057365/kvkk-dan-tiktok-a-1-milyon-750-bin-lira-para-cezasi.html adresindeki "KVKK'dan TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası" başlıklı haberin altına yazdığım yorum. memurlar.net editörünün onayından geçerek yayınlanmıştır. memurlar.net'e yorumumu yayınladıkları için teşekkür ediyorum ve yayınlanan yorumumu aynen alıntılıyorum :
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü şu an bütün vatandaşların mahrem olan adres bilgilerini kamu kurumlarına kanunlara aykırı olacak bir şekilde kayıtsız ve şartsız olarak açmış durumdadır. Bu kanunlara aykırıdır ve suçtur. Memurlar.net forumunda yani https://forum.memurlar.net/konu/2526916/ adresinde bu durumu izah ettim. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü Kişisel Verileri Koruma Kuruluna şikayet edeceğim. İnşallah KVKK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne kayıtsız ve şartsız bir şekilde kamu kurumlarına vatandaşların mahrem adres bilgilerini verdikleri için yaptırım uygular. Kişilerin adres bilgilerini sadece yargı kurumları öğrenebilir. Onlarda bilgisayardan birkaç tuşu tıklayarak değil Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne veya Nüfus Müdürlüklerine resmi yazarak adres bilgisini isteyebilirler. Vatandaşın adres bilgileri öyle uluorta kamu kurumları ile paylaşılamaz. Kamu kurumlarında da kötüniyetli insanlar var. Daha bir ay önce bu kötüniyetli memurlardan birisi benim MERNİS adresimde oturmadığımı çok iyi bildiği halde oraya tebligat yaptırıyor. Amacı tebligatı oturmadığım adrese yaptırıp beni hak kaybına uğratmak. Halbuki bu kötüniyetli kamu görevlisi olan şahısta benim tebligata elverişli adresim de vardı. Herşeyin bir usulu adabı vardır. Kamu Kurumlarında çalışanlar öyle birkaç klavye tuşuna basarak birkaç saniyede benim şıp diye adres bilgilerimi öğrenemezler. Olamaz böyle bir sorumsuz uygulama. Benim adres bilgilerimi sadece yargı organları onlarda Nüfus Müdürlüklerine resmi yazı yazarak öğrenebilir. Yargı organları dahi vatandaşın adres bilgisine direk ulaşamaz. Mevcut hukuk sistemimiz, Türkiye' nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler bunun böyle olmasını gerektiriyor.