Editörler : E.Kayı Han
12345678910111213»

Rektör-Hoca
Aday Memur
30 Nisan 2023 10:53

Seçim öncesi zam yapıldı yapıldı, yoksa asgari ücret ve işçi maaşları bizim maaşları geçecek, tamamen acınacak halde kalacağız,
Rover23, 2 yıl önce

Bir çok üniversite atama ve yükseltmelerde Q1 veya Q2 düzeyinde nitelikli yayın istiyorlar Bu dergiler 2.000-3.900 ABD doları yayım ücreti istiyor. Doktora bitirmiş atama bekleyen akademisyen hadi diyelim ki nitelikli makalesini yazdı ve en az 2 yıl hakem süreciyle uğraşarak yayım aşamasına kadar geldi. Ancak dergide yayım için bu parayı nereden bulsun. Aldığı maaş zaten 20.000 TL.

Bu nedenle üniversitelerin atama şartlarını sağlayamayan bile akademisyenler var. Diyeceksiniz ki proje yazıp oradan fonlasın. Ancak her alanda böyle bir proje bütçesi almak zor. Sosyal Bilimciler özellikle çok düşük bütçeli proje kabulü alabiliyorlar.

Neticeye gelecek olursak akademik personelin maaşı çok ama çok yetersiz. Bu meslek mensubundakilerin yeni şeyler üretebilmeye odaklanmaları için günlük geçim derdiyle uğraşmamaları gerekmektedir. Bu nedenle toplumda orta-üst gelir alan kamu çalışanı olmalılar. En düşük düzeydeki akademik personelin maaşı da en az 50.000 TL olmalıdır.

Diğer türlüsü ile gelişmek mümkün değil

Tufan Akyar
Memur
30 Nisan 2023 11:39

Akademik personele zam yapılmalıdır doğru; ancak Q1 ve Q2 dergilerinin hepsinin paralı olduğunu ima/ifade etmek pek doğru değil. Bir sosyal bilimci olarak 25 civarında Q1-Q2 yayınım var; hiç biri paralı dergilerde değil. Sosyal bilimlerde tercih edebileceğiniz çok sayıda parasız dergi var.

Rover23, 2 yıl önce

Bir çok üniversite atama ve yükseltmelerde Q1 veya Q2 düzeyinde nitelikli yayın istiyorlar Bu dergiler 2.000-3.900 ABD doları yayım ücreti istiyor. Doktora bitirmiş atama bekleyen akademisyen hadi diyelim ki nitelikli makalesini yazdı ve en az 2 yıl hakem süreciyle uğraşarak yayım aşamasına kadar geldi. Ancak dergide yayım için bu parayı nereden bulsun. Aldığı maaş zaten 20.000 TL.

Bu nedenle üniversitelerin atama şartlarını sağlayamayan bile akademisyenler var. Diyeceksiniz ki proje yazıp oradan fonlasın. Ancak her alanda böyle bir proje bütçesi almak zor. Sosyal Bilimciler özellikle çok düşük bütçeli proje kabulü alabiliyorlar.

Neticeye gelecek olursak akademik personelin maaşı çok ama çok yetersiz. Bu meslek mensubundakilerin yeni şeyler üretebilmeye odaklanmaları için günlük geçim derdiyle uğraşmamaları gerekmektedir. Bu nedenle toplumda orta-üst gelir alan kamu çalışanı olmalılar. En düşük düzeydeki akademik personelin maaşı da en az 50.000 TL olmalıdır.

Diğer türlüsü ile gelişmek mümkün değil

keremaslı2
Memur
30 Nisan 2023 19:58

Özel üniversitedeki hizmet süremi 2008 sonrası atandığım için memuriyet hizmet süremle birleştirmiyorlar. Dolayısıyla 20 senelik hizmetim şu an 10 seneye iniyor. Ayrıca 1.dereceye inmediğim için doçentlik maaşı alamıyorum. Prof. olduğumda ancak maaşım artacak. Bunda sizce adalet, liyakat var mı? 2008den önce 1 ay memuriyetlik yapıp istifa etmiş biri şu an özel üniversitedeki hizmet süresini de birleştirebiliyor. Herkese eşit muamele yapılmalı. Özel üniv.de de öğretim üyesiydim, neden birleşmiyor? Fabrikada mühendis olarak çalıştığım süre kesintili de olsa hizmetimle birleşiyor. Mantığını anlyan varsa yazarsa sevinirim.

hakanturan90
Memur
02 Mayıs 2023 10:33

Nasıl bir alaka kurdunuz anlayamadım. Dünyanın hiçbir yerinde akademisyenlerin mesai diye bir kısıtlaması yoktur. Olması da doğal değildir. Mesai akademisyeni kısıtlar. Hizmet ettiği sektöre de hiçb Akademisyenler gece çalışır, hafta sonu çalışır, izinlerde, tatillerde çalışır ancak memur mantığı ile çalışmaz. Bir memur çocuğu olarak kesinlikle memurlara saygım sonsuz. Ama iş tipi kesinlikle farklıdır. Dolayısı ile akademisyenlere mesai kısıtlaması getirilemez. Derslerinden ve görüşme saatlerinden sonra serbest bırakılır. Araştırın dünyanın her yerinde böyledir. Ki ben yurt dışında da görev yaptım. Deneyimledim. Saygılarımla

docent71, 2 yıl önce

prof lara maaş verilmeyecek öyleyse

docent71
Memur
02 Mayıs 2023 13:44

çalıştığım fakültede proflerın sadece %10'u çalışıyor da o nedenle yazdım.

sanırım zülfiyare dokundum :(

hakanturan90, 2 yıl önce

Nasıl bir alaka kurdunuz anlayamadım. Dünyanın hiçbir yerinde akademisyenlerin mesai diye bir kısıtlaması yoktur. Olması da doğal değildir. Mesai akademisyeni kısıtlar. Hizmet ettiği sektöre de hiçb Akademisyenler gece çalışır, hafta sonu çalışır, izinlerde, tatillerde çalışır ancak memur mantığı ile çalışmaz. Bir memur çocuğu olarak kesinlikle memurlara saygım sonsuz. Ama iş tipi kesinlikle farklıdır. Dolayısı ile akademisyenlere mesai kısıtlaması getirilemez. Derslerinden ve görüşme saatlerinden sonra serbest bırakılır. Araştırın dünyanın her yerinde böyledir. Ki ben yurt dışında da görev yaptım. Deneyimledim. Saygılarımla

Mahmutt Kaya
Daire Başkanı
02 Mayıs 2023 13:57

Siz prof olunca hergün 8-5 çalışın da örnek olun diğerlerine.
docent71, 2 yıl önce

çalıştığım fakültede proflerın sadece %10'u çalışıyor da o nedenle yazdım.

sanırım zülfiyare dokundum :(

hakanturan90
Memur
04 Mayıs 2023 15:42

Tekrar merhaba, lütfen saygısızlık olarak düşünmeyin ama gerçekten akademisyenlerin mesai saatleri diye bir tartışma çok saçma sapan bir tartışmadır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Bunun gibi saçma bir tartışma da yok diye tahmin ediyorum çünkü işin doğasına aykırı. Yurt dışında bazı üniversitelerde hocaların derse girmesi bile yasal olarak mümkün değil. Araştırma yapan hocalar, arazide, kütüphanede, laboratuvarda veya sosyal gözlem için toplumun içinde çalışsınlar diye maaş alır, odasında masa başında otursun diye değil. Ancak makalede veya araştırma üretmesi beklenir bu hocaların. Asıl üzerinde durulması gereken konu üretim konusu bence. Bizde maalesef öğretim üyeleri arasında ders veren hoca ile araştırma yapan hoca ayrımı yok. Bu konu üzerinde çalışılması gerek. Fakülteye gelip gitmenin bir anlamı da bence yok. İsterse hiç gelmesin, yeterki üretsin. Bazı üniversitelerin gerçek anlamda araştırma üniversitesine evrilmesi gerekiyor.

Mahmutt Kaya, 2 yıl önce
Siz prof olunca hergün 8-5 çalışın da örnek olun diğerlerine.

iliad
Memur
06 Mayıs 2023 11:54

konu zam olunca yine alt başlıklarda "mesai", " kendinizi bizimle bir tutmayın" okula gelmiyorlar", proflar çalışmıyor" vs bu nedir arkadaşlar, birazdan bir başkası da çıkıp tayin hakkı der bunların neden tartışıldığını bir türlü anlayamıyorum. akademide "daha değerli " veya "ondan daha az değerli bir bilim adamı" kavramı var da ben mi bilmiyorum

genegel
Genel Müdür
16 Mayıs 2023 16:57

Seçimi mevcut hükümet kazanırsa en düşük memur maaşı 22bin olacağını söyledi, diğerlerine de kademeli artış yapacaklar sanırım. Bu durumda Bakan Vedat Bilgin'in akademisyenler için bir çalışmamız var hala geçerli olur mu yoksa maaşları iyileştirdiklerini düşündükleri için akademikzam gündemlerinden düşer mi ?

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
17 Mayıs 2023 10:44

Zannetmiyorum, seçim 28 mayısta bitecek ve büyük ihtimalle şu andaki hükümet devam edecek. Yeni hükümetin kurulması, kabinenin göreve başlaması vs haziran ortasını bulur. Bakan Bilgin çalışma hazır demişti. Temmuz'a akademik zam yetişir bence.

Benim tahminim temmuzda kamu görevlilerine %45 zam (Cumhurbaşkanı en düşük memur maaşı 22 bin olacak ve kamu işçilerine yapılacak zamdan aşağı olmayacak dediğine göre bu rakam oluyor) + biz akademisyenlere %25 ek zam.

Totalde %70'lik bir zam bekleyebiliriz. İnşallah çok daha fazlası olur. Ben bakanın açıklamalarından bunları anladım.

Böyle bir zam gerçekleşirse şu anda en düşük akademisyen maaşı olan en düşük arş gör maaşı 18.850 x 1.70 eşittir yaklaşık 32.000 tl olur.

%45'e ek bir zam vermeleri şart yoksa arş gör maaşı 27.300 oluyor en düşük memur maaşının 22 olacağını hesaba katarsak zaten şu anda bile derlimiş olan akademisyenler iyice çıldırır ekstra bir zam mutlaka gelecek, bunu zaten hükümetten net bir şekilde duyduk.

genegel, 2 yıl önce

Seçimi mevcut hükümet kazanırsa en düşük memur maaşı 22bin olacağını söyledi, diğerlerine de kademeli artış yapacaklar sanırım. Bu durumda Bakan Vedat Bilgin'in akademisyenler için bir çalışmamız var hala geçerli olur mu yoksa maaşları iyileştirdiklerini düşündükleri için akademikzam gündemlerinden düşer mi ?

genegel
Genel Müdür
17 Mayıs 2023 12:45

Ben sadece empati yapıp, tüm olasılıkları düşünmeye çalışıyorum.

Asistan %30 zam aldığında 27bin maaş alacak, 18di 27 yaptık gayet iyi iyileştirme yaptık diye düşünüp konuyu kapatabilirler mi diye? Zira akademik zammı bakan bey söylediği zaman %45 gibi bir memur zammını kimse beklemiyordu.

Etkileyen 2 faktör var,

1) Asistan maaşları çok düşüktü, %45 iyileştirdik diyebilirler (Ekstra zam yapmamak için )

2) Olumlu olarak: Bakan bey şu cümleyi kullanmıştı, ünv.lerin en başarılı en zekileri asistanlığı 1. meslek olarak görmüyorsa geçim açısından, orada sorun vardır, 1. tercih mesleği yapacağız dedi. Bu açıdan değerlendirisek, %45 zam alsak da diğer memurlarla oranımız değişmeyeceği için, bir işçiye kıyasla belki denk geleceği için hala tercih edilebilecek bir durumda olmayacağından dediğiniz gibi memur zammına ilaveten akademikzam da gelebilir.

Umarım, zam verdik deyip geçiştirmezler, akademikzammı da uygularlar.

arastirmagorevlisiii, 2 yıl önce

Zannetmiyorum, seçim 28 mayısta bitecek ve büyük ihtimalle şu andaki hükümet devam edecek. Yeni hükümetin kurulması, kabinenin göreve başlaması vs haziran ortasını bulur. Bakan Bilgin çalışma hazır demişti. Temmuz'a akademik zam yetişir bence.

Benim tahminim temmuzda kamu görevlilerine %45 zam (Cumhurbaşkanı en düşük memur maaşı 22 bin olacak ve kamu işçilerine yapılacak zamdan aşağı olmayacak dediğine göre bu rakam oluyor) + biz akademisyenlere %25 ek zam.

Totalde %70'lik bir zam bekleyebiliriz. İnşallah çok daha fazlası olur. Ben bakanın açıklamalarından bunları anladım.

Böyle bir zam gerçekleşirse şu anda en düşük akademisyen maaşı olan en düşük arş gör maaşı 18.850 x 1.70 eşittir yaklaşık 32.000 tl olur.

%45'e ek bir zam vermeleri şart yoksa arş gör maaşı 27.300 oluyor en düşük memur maaşının 22 olacağını hesaba katarsak zaten şu anda bile derlimiş olan akademisyenler iyice çıldırır ekstra bir zam mutlaka gelecek, bunu zaten hükümetten net bir şekilde duyduk.

arastirmagorevlisiii
Daire Başkanı
17 Mayıs 2023 12:53

Ek bir akademik zammın olacağını düşünüyorum aksi takdirde bizim dediğimizi yapmıyorlar ki, klasik ocak-temmuz zamlarını alıyoruz.

biz en başından beri söyledik, bizim meslek grubuna ayrı bir zam olmalı diye. beyaz reformla sadece doktorlara yapıldı (ağustos 2022'de) şu anda en kötü pratisyen hekim totalde 40 bin alıyor ve temmuzda tekrar zam alacak... TSK personeline de yakın zamanda bir iyileştirme yapıldı. 3600 ek göstergeler verildi öğretmenlere vs. öğretmenler ayrıca uzman veya başöğretmen olunca ciddi rakamlara ulaşabiliyorlar.. sözleşmeliler kadro aldı, eyt çıkarıldı.

açıkcası 50/d düzenlemesini bir kenara bırakırsak, seçim öncesinde herkese kepçeyle dağıtım yapılırken biz akademisyenlere hiçbir şey verilmedi. eğer kamu zammına ek bir zam alamazsak tam olarak kazık atılmış olur. çok açıklama da yaptılar, bence ek zam verecekler. inşallah yanılmam.

genegel, 2 yıl önce

Ben sadece empati yapıp, tüm olasılıkları düşünmeye çalışıyorum.

Asistan %30 zam aldığında 27bin maaş alacak, 18di 27 yaptık gayet iyi iyileştirme yaptık diye düşünüp konuyu kapatabilirler mi diye? Zira akademik zammı bakan bey söylediği zaman %45 gibi bir memur zammını kimse beklemiyordu.

Etkileyen 2 faktör var,

1) Asistan maaşları çok düşüktü, %45 iyileştirdik diyebilirler (Ekstra zam yapmamak için )

2) Olumlu olarak: Bakan bey şu cümleyi kullanmıştı, ünv.lerin en başarılı en zekileri asistanlığı 1. meslek olarak görmüyorsa geçim açısından, orada sorun vardır, 1. tercih mesleği yapacağız dedi. Bu açıdan değerlendirisek, %45 zam alsak da diğer memurlarla oranımız değişmeyeceği için, bir işçiye kıyasla belki denk geleceği için hala tercih edilebilecek bir durumda olmayacağından dediğiniz gibi memur zammına ilaveten akademikzam da gelebilir.

Umarım, zam verdik deyip geçiştirmezler, akademikzammı da uygularlar.

Jfmerman
Aday Memur
19 Mayıs 2023 02:23

Bence temmuz zammı üzerine akademiye 5000 TL seyyanen zam verip konuyu kapatırlar, çok ümitlenmeyin. Zaten temmuz zammının bir önemi olmayacak. 16 Temmuz'da her şeye %50 zam gelir. Bu kriz döneminde alım gücünüzün yükseleceğine inanıyor olmanız ilginç. Zammın tek avantajı mevcut borçlarınızın (kredi kartı, kredi vb.) maaşınız karşısında oransal olarak düşmesi olur. Örneğin 20 bin maaş alıp 10 bin sabit gideriniz/krediniz varsa, o konuda bir miktar rahatlama yaşarsınız.

Maaş konusuna pek takılmayın. Bu süreçler gelir geçer. Ekonomi düzelir, alım gücü artar. Akademik çalışmalarınıza odaklanın. Kendinizi geliştirin. Kendini geliştiren insanın her zaman seçenekleri olur. Seçeneği olan insan her koşulda rahat eder.

joker_88
Aday Memur
22 Mayıs 2023 16:34

Guncelll

ayberk33
Daire Başkanı
23 Mayıs 2023 08:47

ek iş yapın, haftanın 1.2 günü 1 kaç saat üniversiteye gelip geri kalan zamanda ek iş yapıyor çoğu arkadaş.

Okutman Dr.
Memur
23 Mayıs 2023 13:12

AKP kazanır da Vedat Bilgin yeniden bakan yapılmazsa akademik zammı unutun. Seçim öncesindeki zam muhabbeti biraz da Vedat Bilgin'in himmetiyle gündeme geldi. Tıpkı Davutoğlu zammı gibi. Malum ikisi de akademisyen.

Aksi halde Reyiz bize zam mam vermez. Okumuş adama gıcığı var, özellikle akademisyene

akademisyenadayı40
Aday Memur
23 Mayıs 2023 23:36

Neden gıcığı olsun. Oturduğunuz yerden element uydurmayın.

Okutman Dr., 2 yıl önce

AKP kazanır da Vedat Bilgin yeniden bakan yapılmazsa akademik zammı unutun. Seçim öncesindeki zam muhabbeti biraz da Vedat Bilgin'in himmetiyle gündeme geldi. Tıpkı Davutoğlu zammı gibi. Malum ikisi de akademisyen.

Aksi halde Reyiz bize zam mam vermez. Okumuş adama gıcığı var, özellikle akademisyene

Okutman Dr.
Memur
23 Mayıs 2023 23:51

Akademisyenadayı

Bu terbiyeyle akademisyen olmuşsundur artık sen. Senin gibileri çok var camiada. Şaşırmayız

akademisyenadayı40, 2 yıl önce

Neden gıcığı olsun. Oturduğunuz yerden element uydurmayın.

ercanizma
Memur
24 Mayıs 2023 14:49

Akademi de ne yapıyorsunuz ki . Kim eli kimin cebinde kim kimi götürüyor. Ha bir de slayttan ders anlatıyorsunuz. Pardon okuyorsunuz.

adaydoçent
Daire Başkanı
24 Mayıs 2023 20:25

Hayatınızda hiç üniversite kapısından girme şansınız oldu mu?
ercanizma, 2 yıl önce

Akademi de ne yapıyorsunuz ki . Kim eli kimin cebinde kim kimi götürüyor. Ha bir de slayttan ders anlatıyorsunuz. Pardon okuyorsunuz.

Toplam 349 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi