Editörler : Renjiro

ylcngzd
Aday Memur
13 Haziran 2023 13:52

Hocam merhaba;

Öncelikle bilgilendiri mesajınız için çok teşekkürler. Hocam ben de avukatım aracılığıyla aynı sizin edindiğiniz bilgileri edindim. Şimdi Savcılığa ÜAK'a dosyamın kapandığına dair verilmesi için bir dilekçe vereceğim sizin söylediğiniz üzere. Bu savcılığa yazdığınız dilekçenin bir örneğini benimle de paylaşabilir misiniz? Bir de bu dilekçeyi siz mi verdiniz?Avukatınız mı? dönüş yapabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Birikimci, 4 ay önce

Benim ekranım 36 gün sonra açıldı ve jüri inceleme aşamasına geçti. Yaşadığım süreçten çıkarttıklarımı özet olarak burada paylaşıyorum:

Bildiğim bir dava/kovuşturma/soruşturma ?olmadığı? için önce ?bir yanlışlık olmalı? diye düşünüp ÜAK?tan bilgi almaya çalıştım. Bazıları ?bilgi gelmemiştir? derken bazıları ?mutlaka bir soruşturma bilgisi gelmiştir? dedi. Kurumumun hukuk müşavirliğine sorduğumda kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığı yanıtını aldım. Ekranda belirmesinden bir hafta sonra ÜAK?tan resmi tebligat da geldi: ?? başvurunuz 7085/4. Madde uyarınca durdurulmuştur?. Bir avukat aracılığıyla önce Ankara adliyesinden sonra da ÜAK?tan bilgi almaya çalıştım ve süreci durduran bilginin İstanbul?dan geldiğini öğrendim. İstanbul adliyesindeki bilgi bankolarından adıma herhangi bir soruşturma/kovuşturma olup olmadığını sorgulattım. Burada kilit nokta ?Anayasal suç?lara ait kaydınız olup olmadığını sorgulatmak. Bu durumda adınızla bir tarama yapıp farklı bir çıktı veriyorlar ve normal sorgulatmada görünmeyen dosyalar ortaya çıkıveriyor! Adımın soruşturmada geçtiği bir dosya olduğunu, üstelik dosyanın yıllar önce açılıp, 3 yıl önce başka bir dosyayla birleştirildiğini öğrendim. Bu bilgiler E-devlette vb. görünmüyor. Soruşturmayı yürüten savcılıktan bilgi almaya çalıştığımda ?gizli? olduğu gerekçesiyle konuyla ilgili hiçbir bilgi verilmedi.

Soruşturmayı yürüten savcılığa dilekçe vererek durumun Doçentlik başvuru sürecimi durdurduğunu belirterek konunun sonuca ulaştırılmasını ve bana ve ÜAK?a bilgi verilmesini talep ettim. Dilekçeyi verdikten 15 gün sonra tekrar savcılığa gidip dilekçemle ilgili bir işlem olup olmadığını sordum ve takipsizlik kararı verildiğini öğrendim. Ancak, 5 gün geçmesine karşın ÜAK?a yollanmadığını anladım. İkinci bir dilekçeyle hem bunu hem de kararın bir kopyasının bana verilmesini talep ettim. Bu dilekçeden 2 gün, sürecin durdurulmasından 36 gün sonra ÜAK?tan hem e-posta hem sms geldi ve jüri aşamasına geçtim.

Ben bu sayede üzerimdeki ?cam tavanı? da ilk kez görmüş oldum. Farkında olmasanız bile, üzerinize atılı suçlarla önünüze görünmez bir engel konmuş olabilir. ?Neden yükselemiyorum??, ya da ?bana neden böyle davranılıyor?? sorularının cevapları burada olabilir. Dosyamdan, haklarında yıllardır süren bu soruşturmadan benim gibi hiç haberdar olmayan kaç tane akademisyenin adının çıktığını tahmin edemezsiniz. Bana verilen takipsizlik yazısında, böyle bir suç için şüpheli ne yaptığıma dair tek satır bilgi yok, ve talep etseniz de bilgi vermiyorlar. Ama -birileri için- adli sicilimde bir ?leke? var artık.

Konunun hukuki boyutunun yanında bir de bilimsel yönü var. Doçentlik doktor ünvanından sonra yapılan çalışmalarla 'kazanılması' gereken en son akademik ünvan. Bir üniversitede çalışıyor olmakla, kadroyla ya da kamu görevlisi olmakla ilgisi yok. Profesörlük, yardımcı doçentlik gibi bir yükseltme, 'verilen' bir ünvan değil. Ortada bir hüküm ya da suçlama olsa bile, bunun 'Doçentlik' ünvanıyla bir ilgisi olmamalı. Kadro vermezsiniz, o ayrı. Böyle bir uygulamayı kanunlaştırmak doçentliğin ne olduğunu bilmemenin, akademiden, bilimden anlamamanın vesikasıdır, diye düşünüyorum. 2023 Türkiye'sinde akademik bir unvan için önce suçsuzluğunuzu kanıtlamanız gerekiyor, hatta önce kendinize! Süreç boyunca yaşadığınız şok ve çaresizliğe istemsiz bir suçluluk duygusu eşlik ediyor.

Elbette herkesin durumu farklı olabilir. Süreci durdurulanlara tavsiyem, savcılıklara başvurarak bilgi istemeleri ve süreci takip etmeleri. Benim örneğimde olduğu gibi yıllardır var olan bir soruşturmanın kendiliğinden kapanmasını beklemek gerçekçi değil. Umarım akademik bir unvan için hiçbir anlamı olmayan bu uygulama en kısa sürede kaldırılır.

Umut Tükenmez
Aday Memur
15 Haziran 2023 09:01

Hiçbir cevap ya da açıklama yok.

Birikimci
Aday Memur
15 Haziran 2023 10:47

Merhaba,

Savcılık bankosundaki matbu kağıtlara avukata da danışarak kendim el yazısıyla yazarak verdim. Özetle, bu durumu doçentlik başvurusu yaptığımda öğrendiğimi, 7085/4. madde gerekçesiyle işlemlerimin durdurulduğunu, ifadeye çağırılmadığımı belirtip savcılıktan öğrendiğim dosya numarasını yazdım. ÜAK'ın işlemlerimi sürdürmek için bu soruşturma hakkında bilgi beklediğini belirtip, soruşturma hakkında bilgi talep ettim.

Sizinkinin çözülmesine de yardımcısı olur umarım.

ylcngzd, 4 ay önce

Hocam merhaba;

Öncelikle bilgilendiri mesajınız için çok teşekkürler. Hocam ben de avukatım aracılığıyla aynı sizin edindiğiniz bilgileri edindim. Şimdi Savcılığa ÜAK'a dosyamın kapandığına dair verilmesi için bir dilekçe vereceğim sizin söylediğiniz üzere. Bu savcılığa yazdığınız dilekçenin bir örneğini benimle de paylaşabilir misiniz? Bir de bu dilekçeyi siz mi verdiniz?Avukatınız mı? dönüş yapabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Umut Tükenmez
Aday Memur
15 Haziran 2023 21:42

45 gün arkadaş.

Umut Tükenmez
Aday Memur
16 Haziran 2023 16:27

Haber yok. Cevap yok. Gelişme yok. Adam mı öldürdük terör örgütü mensubu olduk dağa mı çıktık. Pes.

Umut Tükenmez
Aday Memur
18 Haziran 2023 17:16

47. gün.

Umut Tükenmez
Aday Memur
19 Haziran 2023 11:55

Günlerden 48.

Umut Tükenmez
Aday Memur
21 Haziran 2023 22:09

tabiki gelişme yok.

Umut Tükenmez
Aday Memur
22 Haziran 2023 12:26

51. gün

Umut Tükenmez
Aday Memur
24 Haziran 2023 14:55

Telegrama donduruldu süreci yazarsanız bir grup kurdum. Daha kolay iletişime geçebiliriz.

Umut Tükenmez
Aday Memur
24 Haziran 2023 16:29

Telegram:

Doçentlik Başvurusu "Dondurulma" süreci

Umut Tükenmez
Aday Memur
08 Temmuz 2023 09:33

67. gün

Birikimci
Aday Memur
24 Temmuz 2023 11:04

21 Temmuz 2023'te memurlar.net'te "Anayasa Mahkemesi'nden doçentlik unvanına dair kritik karar" başlıklı bir haber yayımlandı. Haberde 9/11/2022 tarihinde, Anayasa mahkemesinin bu forum başlığında tartışılan 7085 sayılı OHAL kanununun "4.Madde"sini anayasaya aykırı bularak -ki bu oldukça açıktı- iptal ettiği bilgisi bulunuyor. Bu tarih doğruysa, Mart 2023 başvurularında bu maddenin ÜAK/YÖK tarafından halen işletiliyor olması da açıkca anayasa ihlali ve suç oluşturuyor. Konuyla ilgilenenlere not düşelim.

Umut Tükenmez
Aday Memur
24 Temmuz 2023 19:36

Gelişme yok henüz. 85. gün.

Sdream
Aday Memur
06 Ağustos 2023 16:40

Merhaba süreci durdurulan sonra jüri sürecine dönüp başarılı olan varmı acaba?

Akademisyen2712
Aday Memur
07 Eylül 2023 12:41

Merhaba Hocalarım.

Ben de devam eden bir dava nedeni ile başvurusu durdurulan bir öğretim üyesiyim. ÜAK rehberinde bölümüm ile ilgilenen kişiye uzun süredir ulaşmaya çalışıyordum. Önceki gün aniden açtı telefonumu. Kendimi tanıtıp anayasa mahkemesinin 21. temmuz tarihli kararını ilettim ve bu konuda bilgileri olup olmadığını sordum.

Bana söylenen cevap, "Eylül sonu gibi kurul toplanacak ve anayasa mahkemesinin aldığı karar doğrultusunda üzerinizdeki durdurulma kararı yüksek ihtimalle kaldırılacak" şeklindeydi. Ben tekrar sordum, adli tatil olduğu için beraat kararım gecikti (beraat bekliyorum dosyamda bir şey yok çünkü) şimdi tatil bittiği için her an beraat kararı çıkabilir , onu göndermem gerekir mi dediğimde "gerek kalmayacak hocam dedi". Bu güzel haberi sizinle de paylaşmak istedim. Saygılarımla.

Umut Tükenmez, 3 ay önce

67. gün

Akademisyen2712
Aday Memur
07 Eylül 2023 12:51

Merhaba Hocalarım.

Ben de devam eden bir dava nedeni ile başvurusu durdurulan bir öğretim üyesiyim. ÜAK rehberinde bölümüm ile ilgilenen kişiye uzun süredir ulaşmaya çalışıyordum. Önceki gün aniden açtı telefonumu. Kendimi tanıtıp anayasa mahkemesinin 21. temmuz tarihli kararını ilettim ve bu konuda bilgileri olup olmadığını sordum.

Bana söylenen cevap, "Eylül sonu gibi kurul toplanacak ve anayasa mahkemesinin aldığı karar doğrultusunda üzerinizdeki durdurulma kararı yüksek ihtimalle kaldırılacak" şeklindeydi. Ben tekrar sordum, adli tatil olduğu için beraat kararım gecikti (beraat bekliyorum dosyamda bir şey yok çünkü) şimdi tatil bittiği için her an beraat kararı çıkabilir , onu göndermem gerekir mi dediğimde "gerek kalmayacak hocam dedi". Bu güzel haberi sizinle de paylaşmak istedim. Saygılarımla.

thisiswhereyoupay
Aday Memur
02 Ekim 2023 21:51

Merhaba; Önümüzdeki dönem başvurularında da bu durdurulma işi devam edecek mi? Yoksa AYM kararı gereği bu uygulama iptal mi? Süreç normal işleyecek mi? Yoksa yine başvuru durdurulup savcılık yazısı mı beklenecek?

Toplam 138 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi