Editörler : gubaz"eskiyara"

Yasaklı
05 Haziran 2023 15:31

Bedava Doğalgazı Da Biz Ödedik!

Mayıs ayında ücretsiz verilen doğalgaz sebebi ile enflasyon paketinde doğalgazın sıfır fiyat gösterilmesiyle Mayıs ayı enflasyonu sıfır çıktı.

Daha önce de bunu belirten arkadaşlar olmuştu ama her zamanki gibi terörist olmakla suçlanmıştı.

Buyrun şimdi.

Peşine belirteyim. Lütfen herhangi bir partinin militanı olmuş kişiler yorum yazıp konumu siyasete çekmesin.

Gayet açık.

Bedava verilen doğalgazı biz ödeyeceğiz. Sen de ödeyeceksin, ben de.

Bunu konuşalım.

wiseelit
Kapalı
05 Haziran 2023 15:36

Memur maaşı enflasyon karşısında eridi. Yıl 2012 en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.5 katı o tarihte kamuda taşeron işçi asgari ücret alıyor. Yıl 2023 1 Ocak 31 Aralık ortalaması ise kamu işçisi memurun 2 katı (Temmuzda memur maaşının 22 bin TL olacağı varsayımı ile). Memur-Sen üyesi arkadaşlar kamu işçisi (ki adı işçi büyük çoğunluğu masa başı memur işi yapıyor) 1 Ocak'tan itibaren maaş+ tediye+ ikramiye+ sosyal haklar ortalama en az 30.000 TL net alacaklar ve fark hesaplanarak geçmişe dönük toplu ödeme alacaklar. 1 Temmuzdan itibaren ise bu rakam en az 35.000 TL ye yükselecek. Memura ise vaat edilen Temmuzda 22 bin TL geçmişe dönük ödeme yok. Kabaca bir hesapla kamu işçisi 2023 için 6x30 bin=180 bin 6x35 bin= 210 bin yıllık toplam 390 bin TL aylık ortalama 32.500 TL peki en düşük memur 6x10.500=63.000 TL 6x22.000= 132.000 TL toplam yıllık gelir 195 bin TL ortalama 16,250 TL özeti kamu işçisi aylık ortalama memurun tam 2 katı maaş almış olacak yıllık gelir farkı 195.000 TL. Yok mu buna bir itirazımız uyumaya uyutmaya devam mı? Adalet sağlanacaksa işçi gibi memura da 1 Ocaktan itibaren iyileştirme yapılarak işçiye verilen tediye ikramiye ve sosyal haklar memura da verilmelidiralıntıdır emre adlı arkadaştan

hugo.almeida
Kapalı
05 Haziran 2023 16:13

O kadar etkisi yok doğalgazın. Bedava olmasaydı da 0,78 çıkacaktı.

Gerçi matematik hesabı yapınca 19 katı oluyor. :)

Bir hata daha var. O da bedava gazı ödediğiniz yanılgısı. Bir ay bedava kullandınız ama cebinizden 4-5 ay kadar çıkacak. :))

Neyse bedava kullanacağınız 25 metreküpe sayarsınız. O da çıkacak bu arada. Aramızda kalsın. Kimseye söylemeyin. :)

ibrahim98
Şube Müdürü
05 Haziran 2023 16:46

"1-Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında değişmediği varsayımı:

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında %7.35 arttı.

E-TÜFE?nin son 12 aylık artışı %109.01 olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise %38.96 oldu.

2-Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında 0 (sıfır) lira olduğu varsayımı:

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında %5.68 arttı.

E-TÜFE?nin son 12 aylık artışı %105.45 olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise %36.59 oldu."

Bu kadar sapma olması imkansıza yakın bir şey. Ben şahsen Tüik'in kazanın dibini sıyırarak veri topladığını düşünüyorum. Enag hatalı ise (öyle olduğunu umut ederim) devlet yasal yollara başvurmalı halkı yanıltmaktan dava açılmalı. Ya da Devlet milyonlarca insanın gelirinin belirlendiği enflasyon hesaplanmasında daha şeffaf olmalı akılda soru işareti kalmayacak şekilde tüm veriler bağımsız denetçilerin de aralarında olduğu bir koordinasyon ile toplanmalı ve halka açıklanmalı.

hugo.almeida, 4 ay önce

O kadar etkisi yok doğalgazın. Bedava olmasaydı da 0,78 çıkacaktı.

Gerçi matematik hesabı yapınca 19 katı oluyor. :)

Bir hata daha var. O da bedava gazı ödediğiniz yanılgısı. Bir ay bedava kullandınız ama cebinizden 4-5 ay kadar çıkacak. :))

Neyse bedava kullanacağınız 25 metreküpe sayarsınız. O da çıkacak bu arada. Aramızda kalsın. Kimseye söylemeyin. :)

dostar
Kapalı
05 Haziran 2023 16:48

açıklarla halka emınız amerıka burası

hugo.almeida
Kapalı
05 Haziran 2023 17:21

Hocam ENAG verilerine göre de %25'lik bir etki sağlıyor. O bile çok geldi bana açıkçası. TUİK yine kendine has bir yöntem bulmuştur diye tahmin ediyorum.

Ayrıca kimi kime şikayet ediyoruz :)

ibrahim98, 4 ay önce

"1-Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında değişmediği varsayımı:

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında %7.35 arttı.

E-TÜFE?nin son 12 aylık artışı %109.01 olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise %38.96 oldu.

2-Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında 0 (sıfır) lira olduğu varsayımı:

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında %5.68 arttı.

E-TÜFE?nin son 12 aylık artışı %105.45 olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise %36.59 oldu."

Bu kadar sapma olması imkansıza yakın bir şey. Ben şahsen Tüik'in kazanın dibini sıyırarak veri topladığını düşünüyorum. Enag hatalı ise (öyle olduğunu umut ederim) devlet yasal yollara başvurmalı halkı yanıltmaktan dava açılmalı. Ya da Devlet milyonlarca insanın gelirinin belirlendiği enflasyon hesaplanmasında daha şeffaf olmalı akılda soru işareti kalmayacak şekilde tüm veriler bağımsız denetçilerin de aralarında olduğu bir koordinasyon ile toplanmalı ve halka açıklanmalı.

ibrahim98
Şube Müdürü
05 Haziran 2023 17:33

Sonuç olarak kendimce yine başa döndüm. Güven yok. Bunu biz görebiliyorsak dışarıdan bakan gözler daha net görür. Bu durumdaki bir ülkeye yatırım yapmazlar. Ayrıca benim evde doğalgaz yok. Bu ücretsiz verilen 25 m3 doğalgazı kullanamadım ve enflasyon da bu veriye dayanarak düşük çıktı iyi güzel de benim maaşım da bu enflasyon rakamına göre belirleniyor. Dolayısı ile kullanamadığım bir durum için her ay maaşım düşük ödenecek. Bu durumda olan tüm memurlar için haksızlık oldu. Ne kadar konuşsak da şikayet de etsek son cümlene geliyoruz. Kimi kime şikayet ediyorum. Adalet yok ülkede.

hugo.almeida, 4 ay önce

Hocam ENAG verilerine göre de %25'lik bir etki sağlıyor. O bile çok geldi bana açıkçası. TUİK yine kendine has bir yöntem bulmuştur diye tahmin ediyorum.

Ayrıca kimi kime şikayet ediyoruz :)

FATİH0606
Memur
05 Haziran 2023 17:52

Enflasyon ne olursa olsun en düşük memur maaşı 22 bin olacak. Bu durumda mayıs enflasyonun ne önemi var. Kaldı ki 25 m3 dan sonra ücretli olacak bu durumda enflasyon sıfır çıktığı gibi artı çıkmaz mı? Bu söylemleri açıklar mısınız. Temmuz da 22 bin olunca enflasyon hazıranda 4 çıksa be 0 çıksa ne. Ben anlayamadım açıklar mısınız

efeben
Kapalı
05 Haziran 2023 18:21

Karadenizde çıkan gaz değilmiydi. Ben gaz ocakta yanarken aldım gibi karadeniz kokusunu.Zaten merak etmeyin bulduğumuz gaz ve gabar dağındaki petrol 15 yıl yeter bize.

Bu sırada türk-islam birliğini kurup abd ,avrupa ve çine karşı rakip olacağız.

Neticede "gaz" ve "gaza gelmek " bedava. Beyin de bedava.

Hadi şimdi temmuzda enflasyon düşük çıktı diye sokağa çıkıp oynayın.

hugo.almeida
Kapalı
05 Haziran 2023 18:22

Hocam bu konuyla ilgili benzer bir durum olmuştu. Doğalgaza gelen zamlar sonrası "Aslında daha pahalı ama devlet fiyatları subvanse ediyor" gibi argumana sarılmışlardı. Bence "subvanse" kelimesi onlara çok havalı geldi ondan sarıldılar. :)

Devlet mekanizması dediğimiz şey tam olarak benim, sensin, arkadaşın, komşun vs. Devletin herhangi bir şeyi karşılaması, bedava vermesi, ücretsiz karşılaması gibi bir durum hiçbir zaman olmadı, olamaz. Devlet benden aldığı vergi ile bana hizmet eden bir teşkilat. Dolayısı ile bana bedava verdiği her şey zaten benim paramla aldığı şeydir. Devlet doğalgaza para ödeyip aldığı sürece bu para benim sağ cebimden kendi rızamla ya da sol cebimden dolaylı olarak çıkacak demektir.

Devlet bir şeyi bedava verdiğinde ayakları ilk titremesi gereken kesim memur kesmi olmalıdır. Bu kesim vergiyi maaşı almadan verir. Yetmez harcadıkça verir, ticaret içinde eritemez, gider gösteremez. Sen doğalgaz kullanmıyorsun ama benim faturamı ödedin. Ben son kullanıcı olarak benden fazla tüketenlerin faturasını ödedim, yetmiyor, kömür alanların da kömürünü ödeyeceğiz. Ve daha nicesi.

ibrahim98, 4 ay önce

Sonuç olarak kendimce yine başa döndüm. Güven yok. Bunu biz görebiliyorsak dışarıdan bakan gözler daha net görür. Bu durumdaki bir ülkeye yatırım yapmazlar. Ayrıca benim evde doğalgaz yok. Bu ücretsiz verilen 25 m3 doğalgazı kullanamadım ve enflasyon da bu veriye dayanarak düşük çıktı iyi güzel de benim maaşım da bu enflasyon rakamına göre belirleniyor. Dolayısı ile kullanamadığım bir durum için her ay maaşım düşük ödenecek. Bu durumda olan tüm memurlar için haksızlık oldu. Ne kadar konuşsak da şikayet de etsek son cümlene geliyoruz. Kimi kime şikayet ediyorum. Adalet yok ülkede.

ibrahim98
Şube Müdürü
06 Haziran 2023 03:31

Bekleyip görelim olacak mı? Enflasyon düşük çıktı şartlar iyileşiyor diye %45 yeterli olur diye geçiştirecekler. En düşük 22.000 hayali kurmayın derim.

FATİH0606, 4 ay önce
Enflasyon ne olursa olsun en düşük memur maaşı 22 bin olacak. Bu durumda mayıs enflasyonun ne önemi var. Kaldı ki 25 m3 dan sonra ücretli olacak bu durumda enflasyon sıfır çıktığı gibi artı çıkmaz mı? Bu söylemleri açıklar mısınız. Temmuz da 22 bin olunca enflasyon hazıranda 4 çıksa be 0 çıksa ne. Ben anlayamadım açıklar mısınız

FATİH0606
Memur
06 Haziran 2023 15:33

Az kaldı 1 ay kaldı. Devlet yetkililerinin ağzından bir tane olumsuz laf duymadık. Sizler hep olumsuz konuşuyonuz. Hanginize inanalım devlet yetkililerine mi size mi
ibrahim98, 4 ay önce

Bekleyip görelim olacak mı? Enflasyon düşük çıktı şartlar iyileşiyor diye %45 yeterli olur diye geçiştirecekler. En düşük 22.000 hayali kurmayın derim.

Kagiş
Müsteşar
06 Haziran 2023 16:23

Enflasyon söz vermiş: "Memur maaşları arttığı zaman uslu uslu oturup kimseye yükselmeyeceğim!" demiş. Vayy koçum vayy, helâl olsun diyorum! Bu da kulis bilgisi haa!)))

hugo.almeida
Kapalı
06 Haziran 2023 16:53

Matematiğe inanalım hocam.

10 yıl önce maaşın 1000 dolardı. Alım gücün 1000 dolardı.

Bugün 620-650 dolar arası.

10 yıl boyunca "Memuru enflasyona ezdirmeyeceğiz" deniliyor.

10 yıl önceki 1000 doların alım gücü bugün 1100 dolar civarıdır en az. Senin 10 yıl önceki alım gücüne ulaşabilmen için 23 bin lira alıyor olman lazım en az.

Bir işte çalıştıkça alım gücünün yükselmesi gerekir. Modern ülkelerde %3 ile %10 arası değişir bu alım gücü artışı. Onu da hesaba katarsak en azından hak ettiğin para 32 - 35 bin arası.

Sen şimdi 10 sene önceki alım gücüne bile ulaşabilecek miyim düşüncesi içinde inanmayı tercih ediyorsun ve aksini iddia edenlere kızıyorsun. Kızmaya gerek yok. Hepimiz bu artışı bekliyoruz, istiyoruz. Boğazımızdan geçen lokmanın şakası yok. İş "kime inanacağız"a inanmaya kaldıysa matematik yukarıda. Umut etmek ise, hepimiz ediyoruz.

FATİH0606, 4 ay önce
Az kaldı 1 ay kaldı. Devlet yetkililerinin ağzından bir tane olumsuz laf duymadık. Sizler hep olumsuz konuşuyonuz. Hanginize inanalım devlet yetkililerine mi size mi
Toplam 13 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi