Vay be. Tahminlerimin isabetini görmek için bu konudaki ilk mesajıma bakayım dedim.
Benim 2,5 ay kadar önce beklentim olarak verdiğim oran %48,46
Gerçekleşen oran %49,25
%1'den az hata payı, 2,5 ay kadar öncesi için hiçte fena değil :) Bu da kendime not olarak burada kalsın.
Vay be. Tahminlerimin isabetini görmek için bu konudaki ilk mesajıma bakayım dedim.
Benim 2,5 ay kadar önce beklentim olarak verdiğim oran %48,46
Gerçekleşen oran %49,25
%1'den az hata payı, 2,5 ay kadar öncesi için hiçte fena değil :) Bu da kendime not olarak burada kalsın.
hbakl , 2 yıl önce
Herkese selamlar. Kıymetli meslektaşlarım, benim kendi yaptığım hesaplara göre mevcut durum şu şekilde;
Temmuz tüfe:%9,49
Ağustos tüfe:%9,09
Eylül tüfe:%4,75
Şu ana kadar enflasyon değeri %25,12 diyor. Bunun %6'yı aşan kısmı için fark alacağız ve önce maaşa bu yansıyıp, yansımış haline tekrardan %15 toplu sözleşme zammı eklenecek.
Bu şekilde hesaplanınca, %36,98 oranı hak etmiş durumdayız. Ancak önümüzdeki 3 ay negatif tüfe olmazsa, en az alacağımız oran bu.
Gelelim şimdi diğer verilere. Merkez bankası eylül enflasyon beklenti anketine göre Ekim'de %4,42, Kasım'da %3,73 enflasyon beklentisi olup, yıllık enflasyondan bu veriler ayıklanınca Aralık'ta %2,63 gibi bir oran beklentisi çıkıyor.
Yani bu beklenti rakamlarını eklersek, ocak 2024 maaşında %53,05 oranında bir zam almamız ön görülmekte.
Geçmiş yıllardaki verileri göz önüne alarak, önümüzdeki üç ayın enflasyon beklentilerinin her ay %1 aşağıda geldiğini var saydığımda ise %48,46 bir oran elde ediliyor.
Şimdi sizlere biraz daha rakamlar üzerinden konuşayım.
30.000 TL maaş alan bir meslektaşımızın;
-Önümüzdeki üç ay boyunca enflasyon 0 çıksa bile Ocak 2024 maaşı 41.095,08 TL olacak. (11.095,08 TL maaş artacak)
-Önümüzdeki üç ay boyunca tam olarak merkez bankası beklenti anketindeki enflasyon oranları gelirse Ocak 2024 maaşı 45.913,83 TL olacak.(15.913,83 TL maaş artacak)
-Önümüzdeki üç ay boyunca enflasyon oranları benim tahmin ettiğim şekilde her ay beklentinin %1 altında gelirse Ocak 2024 maaşı 44.537,55 olacaktır.(14.537,55 TL maaş artacak)
3 Kasım Cuma günü, Ekim enflasyonu açıklandıktan sonra, unutmazsam güncel verilerle tekrar bir değerlendirme yazarım.
Tüm meslektaşlarıma hayırlı görevler diliyorum.