Editörler : gubaz"eskiyara"
15 Eylül 2023 20:05

Ölçme Değerlendirme Değişiklik Eleştirisi

Sınav tarihi girilecekmiş, MEB ve MEM'in yapacağı sınavın tarihini ne bilecek öğretmenler ve okul. Okul kendi yapsa sınav tarihlerini girebilir. Şimdiden girse genel sınavlarla çakışır.

Hangi konulardan soru çıkacağını öğrenci ve öğretmenler bilecekmiş. Okulun üst kurumları yapacağı sınavın konularını açıklamadan bu ne hız... Böyle hazırlıksız iş olmaz. Önce azığını hazırla sonra yola çık. Hangi konulardan çıkacağını bu arada herkes biliyor. Müfredat denilen bir şey var.

Sınav haftası ders işlenecekmiş. Derste sınav varken neyi işleyecekler. Sınıfın birinde bir konuyu işle, diğerinde sınav olsun işleme dengeyi nasıl sağlayacaklar. Birinde yoğunlaştırılmış ders işleyecek eşitlik bozulacak. Tatille bölünen tüm haftalarda durum böyle. Eğitimi planlayanlar önce bunları halletsin.

Çoktan seçmeli, eşleştirme, doğru yanlış tamamen kalkmış. Bunlar da ölçme değerlendirmede kullanılan soru tarzlarıdır. Belli sınır getirirsin olur biter. Üniversitede gösterdiğini inkar etmezsin. Senin etkinlik kitaplarında eşleştirme var. Kısa cevaplı konusunda geri adım atmışlar. Kompozisyonu kaldırdınız, bu hale getirdiniz, şimdi de aceleyle fincancı katırlarındaki fincanları kırıyorsunuz. Sarsmadan yürüyünüz. Azığı hazırlamadan yola çıkmayanız. Ani tepkiyle olmaz bu işler.

Üsluba bakmayınız. Sizler de eleştirinizi yapınız. Dikkate alınırsa yapıcı eleştiri sayılır.

selcukturkce
Genel Müdür
15 Eylül 2023 20:50

Tamamen katılıyorum hocam, neyin ne olduğunu öğretmenlere tam olarak açıklamadan kamuoyuna duyuruyorlar, bizler de oradan buradan öğrenmeye çalışıyoruz. Akla geleni hemen uygulamaya koymak o uygulamada sıkıntılara neden olur ve olacaktır. Seçmeli dersleri de son anda değiştirdiler ve hemen uygulansın dediler.

skramz
Daire Başkanı
15 Eylül 2023 20:51

ben test koymuyordum çoğu zaman sınavlara zaten ama diğer şeylerin olmaması saçma değil mi? mesela branş ingilizce benim tüm soruları nasıl klasik yapacaklar ki? bizde eşleştirme doğru yanlış vs çok var etkinliklerde. çocukların ana dili olmadığı için bu tarz sorulara ihtiyaç duyuyoruz. okuduğunu anlayıp doğruyu yanlışı bulma eşleştirme yapma gerekli bana kalırsa. farklı bir dili okuyup anlayıp cevap veriyorlar. neyse allah kalanlara kolaylık versin ne diyim.

atahoca
Genel Müdür
15 Eylül 2023 21:13

Sahada olan öğretmenlere sorulmaması, uygulama yapılacak öğrencilerin durumuna bakılmaması her iki zümreye verilen değeri göstermesi açısında önemli.

İtibar sözle olmuyor...

15 Eylül 2023 21:27

Eğitim yaz boz tahtası olmuş, rüyasında fikri gelen sabah uyanınca hemen uygulamaya çalışıyor. Allah akıl fikir versin. Bu kafayla değil ileri gitmek anca orta çağ karanlığında buluruz kendimizi

15 Eylül 2023 23:22

size ne abi. öğrenci veli düşünsün.

atahoca
Genel Müdür
15 Eylül 2023 23:25

Öğretmenleri ilgilendiren kısım da var. Gerçi bu sene kısmetse o kısım dahi ilgilendirmeyecek ama saha bilgisi ve eğitimcilik herhalde hemen bitmez.

difficulties, 1 hafta önce

realistyorumcu
Aday Memur
16 Eylül 2023 09:20

yaz tatilinde öğretmenler odası toplantısı yaptık diyerek saçma sapan kararlar alıyorlardı. şimdi eğitim öğretim sistemini değiştirecekler öğretmene soran yok :) 10 yıllık meslek hayatımda yaşadığım en saçma dönemdeyim şuan. hep daha fazla saçmalanamaz derken meb bir şekilde beni şaşırtmayı başarıyor.
atahoca, 1 hafta önce

Sahada olan öğretmenlere sorulmaması, uygulama yapılacak öğrencilerin durumuna bakılmaması her iki zümreye verilen değeri göstermesi açısında önemli.

İtibar sözle olmuyor...

atahoca
Genel Müdür
16 Eylül 2023 13:24

Eksiyi misilleme düşüncesi ile siz verdiyseniz, ben size eksi vermedim. Bu mesajı sadece bilgilendirmek için yazdım.

16 Eylül 2023 13:34

eksi artı işiyle uğraşmam hocam. boşverin artıyı eksiyi.

atahoca, 1 hafta önce

Eksiyi misilleme düşüncesi ile siz verdiyseniz, ben size eksi vermedim. Bu mesajı sadece bilgilendirmek için yazdım.

atahoca
Genel Müdür
16 Eylül 2023 13:39

"Anlaşılımıştır.

Öğretmenleri ilgilendiren kısım da var, demiştim. Uygulama malum öğretmenlerle yapılıyor. Okulda Edebiyat Hocalarından birine -ki beğenilen bir hoca, ödül de almıştı- yeni sınav sisteminden bahsedip, uygulamasının bir kısmını nasıl yapılacağını sorduğumda dinleme kısmında çocuklar okuyacak biz dinleyeceğiz demişti. Çocukların dinleme becerisinin ölçüleceğini söyledim. Konuyu çok fazla uzatmadım.

eksi artı işiyle uğraşmam hocam. boşverin artıyı eksiyi.

16 Eylül 2023 16:09

:)) Uzatmamakla iyi yapmışsınız hocam.

atahoca, 1 hafta önce

"Anlaşılımıştır.

Öğretmenleri ilgilendiren kısım da var, demiştim. Uygulama malum öğretmenlerle yapılıyor. Okulda Edebiyat Hocalarından birine -ki beğenilen bir hoca, ödül de almıştı- yeni sınav sisteminden bahsedip, uygulamasının bir kısmını nasıl yapılacağını sorduğumda dinleme kısmında çocuklar okuyacak biz dinleyeceğiz demişti. Çocukların dinleme becerisinin ölçüleceğini söyledim. Konuyu çok fazla uzatmadım.

friedhelm
Daire Başkanı
17 Eylül 2023 13:03

Maalesef doğru dürüst bir uygulama birliği de gözükmüyor. Kim yapacak bu sınavı. İl ilçe memler mi bakanlık mı açıkça belli değil. Ölçme değerlendirme de sadece açık uçlu klasik soru da yok. Aynı sınavda diğer soru teknikleri de sorulabilir. Tamamen rafa kaldırılması saçma. Ayrıca hadi yaptık diyelim. Değerlendirmesini kim yapacak? Ben bu işten bir şey anlayamadım. Sınavın olduğu vakit ders nasıl oluyor bilemedim. Kısaca bu sistem artısı eksisi düşünülmeden bir günde hazırlanmış. İleride de patlayacağını düşünüyorum. Öğretmenin haberi yok öğrencinin haberi yok. Bir gecede ben yaptım oldu kafasıyla yapılmış.
17 Eylül 2023 13:15

Hocam edebiyat için bu yeni uygulama 10,11 ve 12'lerde de uygulanacak mi? Okulda bana sadece 9'lar için başlayacak denildi

atahoca, 1 hafta önce

"Anlaşılımıştır.

atahoca
Genel Müdür
17 Eylül 2023 13:31

Kademeli uygulama, sınıf geçme ve tekrarı hususunda. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği(2023) 53. madde de Geçici 12. maddede öyle yazıyor. Sorduğunuz meselede aşağıdaki yönetmelik maddelerinden başka bir şey bilmiyorum.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNETMELİĞİ

Yazılı ve uygulamalı sınavlar

MADDE 5- (1) Yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili olarak aşağıdaki esaslara uyulur:ı) Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılır. Ülke geneli ya da il/ilçe geneli ortak yazılı sınav yapılması durumunda sınavın uygulamalı kısmı okul tarafından yapılır ve iki sınav birlikte değerlendirilir.

Dört beceride Türkçe dil sınavı

MADDE 8- (1) Türkçenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla öğrencilerin öğretim süreçleri boyunca kazandıkları dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerindeki gelişimlerinin izlendiği araştırmadır.

(2) Dört beceride Türkçe dil sınavı araştırmalarında aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Araştırma iki yıllık döngüler hâlinde yapılır.

b) Araştırmada örneklem, ülkeyi temsil edecek şekilde belirlenir.

c) Araştırma, e-Sınav veya yazılı olarak yapılabilir.

ç) Araştırma sonuçlarına yönelik ülke raporu hazırlanır

Kitap Dünyası, 1 hafta önce

Hocam edebiyat için bu yeni uygulama 10,11 ve 12'lerde de uygulanacak mi? Okulda bana sadece 9'lar için başlayacak denildi

17 Eylül 2023 13:38

Teşekkür ederim hocam cevabınız için. Anladığım kadarıyla muğlak kalmış bir konu

atahoca, 1 hafta önce

Kademeli uygulama, sınıf geçme ve tekrarı hususunda. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği(2023) 53. madde de Geçici 12. maddede öyle yazıyor. Sorduğunuz meselede aşağıdaki yönetmelik maddelerinden başka bir şey bilmiyorum.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNETMELİĞİ

Yazılı ve uygulamalı sınavlar

MADDE 5- (1) Yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili olarak aşağıdaki esaslara uyulur:ı) Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılır. Ülke geneli ya da il/ilçe geneli ortak yazılı sınav yapılması durumunda sınavın uygulamalı kısmı okul tarafından yapılır ve iki sınav birlikte değerlendirilir.

Dört beceride Türkçe dil sınavı

MADDE 8- (1) Türkçenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla öğrencilerin öğretim süreçleri boyunca kazandıkları dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerindeki gelişimlerinin izlendiği araştırmadır.

(2) Dört beceride Türkçe dil sınavı araştırmalarında aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Araştırma iki yıllık döngüler hâlinde yapılır.

b) Araştırmada örneklem, ülkeyi temsil edecek şekilde belirlenir.

c) Araştırma, e-Sınav veya yazılı olarak yapılabilir.

ç) Araştırma sonuçlarına yönelik ülke raporu hazırlanır

canım sıkkın arkadaş
Şube Müdürü
19 Eylül 2023 22:27

ortak sınav mevzusu var birde onu anlamadım ne yani fen lisesindeki çocukla emlde okuyan çocuğa aynı soru mu sorulacak

Toplam 16 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi