Editörler : "eskiyara"Pangaea

Fizikciiyiz
Aday Memur
23 Eylül 2023 16:37

Çok güzel yazmışsınız Hocam. Dediginiz gibi 1.60 boyundayim.Birde özel okul burası.Kimi kime şikayet edeceğim.Burada 1 sene dayanıp daha iyi bir okula geçmeyi düşünüyorum.En azından okumaya gelen çocukların olduğu okula gitmeyi düşünüyorum.

turkceogretm, 2 ay önce

ne yazık ki gerçekler hocam. Ben de isterim öğrencileri kazanalım, arkadaş olalım, keyifli işler yapalım ama ailesinin bile söz geçiremediği, madde kullanan, hayattan hiçbir beklentisi olmayan, sosyal medyanın da etkisi ile tamamen başka bir kimliğe bürünüp öğretmenlere saygısızlık yapan çocuklar ne yazık ki liselerde terör estiriyor. Eskiden öğrencinin öğrenciye yaptıgı zorbalıgı konusurduk artık ne yazık ki öğretmenlere zorbalık devri başladı. Ben bu konuda şaka yapmıyorum öğretmenlerin yaptırım gücü olabilecek en üst seviyeye çıkarılmalı. Ben elimden geldiğince fiziksel avantajımı kullanıyorum ama 160 boyunda minyon bir kadın öğretmenin yapacak neyi var aallahaskına böyle cocuklara karşı? İdare de elini eteğini çekiyor kadın baş başa kalıyor bu insansılarla hadi bakalım ne yapacak o sınıfta

Kagiş
Müsteşar
23 Eylül 2023 18:06

"Beni Ödülle Cezalandırma" ile "Ağlamıyorum, Gözüme Eğitim Kaçtı" kitaplarını acilen okumanızı tavsiye ediyorum!))

Fizikciiyiz, 2 ay önce

Hocam haklisinizda artı vermek diğer sınıflarda işe yaradı.En haylazi bile artı için derse katiliyor

mhmtbs
Kapalı
24 Eylül 2023 10:59

Tarih tekerrür ediyor. Geçmişten ders alınmıyor. Aynı hatalar tekrar ediyor. Hem veli, hem öğrenci hem de öğretmen zarar görüyor. İşimiz gerçekten zor. Sadece okulla veliyle düzelmesi mümkün değil. Başarısız olan çocuklar zorlanıyor, kaybetmek kolay değildir. Yeteri kadar çalışsalar bu sorunları yaşamazlar diye düşünürsek yanılırız. Bu sistemin yarattığı toplumsal travma, başarılı ya da başarısız çocuk ayırmıyor. Tüm toplumun bireylerini zorluyor. Gamsız olan, yalaka olan belki direk etkilenmiyor ama zararı dolaylı olarak onlara da yansıyor da farkedemiyorlar.

KISSADAN HİSSE

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

"Tarih"i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

[Safahat: Yedinci Kitap]

Mehmet Akif ERSOY

mhmtbs
Kapalı
24 Eylül 2023 11:12

Deveye "Boynun eğri" demişler, "Nerem doğru ki?" demiş. Sayın hocam, çok dikkatli olmalısın. Sinirine sahip çıkmalısın. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Derin bir nefes o anda sakinleşmeni sağlar. Ortama uygun çözümler bulmaya çalış. Öğrencilerin dikkatini çeken çözümler bulmalısın. Güncel çözümler. Hayatla ilgili pratik dersinizle ilgili örnekler çözümü kolaylaştırır. Gülümsemeyi hiç bırakmamalısın. Öğrencilere hatalarında kızdığını belli etmelisin. Üzüldüğünü hissettirmelisin. Sakın ha sert müdahale türü eskiden çokca yapılan davranışlara yaklaşma (Dayak , küfür, sert sözler... gibi). Haklıyken haksız olursun. Sen öğretmensin. Ortama göre güzel çözümler bulabilirsin.

mhmtbs, 2 ay önce

Tarih tekerrür ediyor. Geçmişten ders alınmıyor. Aynı hatalar tekrar ediyor. Hem veli, hem öğrenci hem de öğretmen zarar görüyor. İşimiz gerçekten zor. Sadece okulla veliyle düzelmesi mümkün değil. Başarısız olan çocuklar zorlanıyor, kaybetmek kolay değildir. Yeteri kadar çalışsalar bu sorunları yaşamazlar diye düşünürsek yanılırız. Bu sistemin yarattığı toplumsal travma, başarılı ya da başarısız çocuk ayırmıyor. Tüm toplumun bireylerini zorluyor. Gamsız olan, yalaka olan belki direk etkilenmiyor ama zararı dolaylı olarak onlara da yansıyor da farkedemiyorlar.

KISSADAN HİSSE

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

"Tarih"i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

[Safahat: Yedinci Kitap]

Mehmet Akif ERSOY

atahoca
Genel Müdür
24 Eylül 2023 13:29

Yapmayın da bizim dönemimiz de kadın psikoloji hocamız ancak boyun hizasına gelen bir arkadaşımıza (yanlış anlama ile haksızca) öyle bir tokat savurmuştu ki beş parmağının izi suratınca çıkmıştı. Arkadaş serseri diye bilinen tipteydi. İnşallah bir şey demez/yapmaz derken kapıyı müdüre şikayet edeceğim diyerek çarparak çıktı. Teneffüste geldiğinde çocuk musun, ne oldu hala acıyor mu ayıp ettin diyerek uyardık. Hocayı çok sevmezdik ama şikayet edilmesine razı olmamıştık. Arkadaş da herhalde etmemiş. Şimdi profil farklı.

Fizikciiyiz, 2 ay önce

Çok güzel yazmışsınız Hocam. Dediginiz gibi 1.60 boyundayim.Birde özel okul burası.Kimi kime şikayet edeceğim.Burada 1 sene dayanıp daha iyi bir okula geçmeyi düşünüyorum.En azından okumaya gelen çocukların olduğu okula gitmeyi düşünüyorum.

mhmtbs
Kapalı
24 Eylül 2023 14:04

Çözüm değil. Birisini düzelteyim derken canından da olabilirsin. Cahil toplumlarda her türlü belaya hazır ol o zaman. Maşa varken elinle ateşe dokunma. Deme di deme.

atahoca, 2 ay önce

Yapmayın da bizim dönemimiz de kadın psikoloji hocamız ancak boyun hizasına gelen bir arkadaşımıza (yanlış anlama ile haksızca) öyle bir tokat savurmuştu ki beş parmağının izi suratınca çıkmıştı. Arkadaş serseri diye bilinen tipteydi. İnşallah bir şey demez/yapmaz derken kapıyı müdüre şikayet edeceğim diyerek çarparak çıktı. Teneffüste geldiğinde çocuk musun, ne oldu hala acıyor mu ayıp ettin diyerek uyardık. Hocayı çok sevmezdik ama şikayet edilmesine razı olmamıştık. Arkadaş da herhalde etmemiş. Şimdi profil farklı.

mhmtbs
Kapalı
24 Eylül 2023 14:11

Örnek davranış. Sınıfa girdiğimde yerlerdeki çöpleri gördüm. Birkaç ağır sözden sonra çöpleri toplattım. Daha sonraki derslerimde sınıfın daha da bilinçli pisletildiğini gördüm. Çözüm olmadı. Başka bir sınıfta yerlerdeki çöpleri gördüğümde çöpler neden çöpe atılmıyor, çok ayıp , sizin adınıza üzülüyorum diyerek sınıftaki çöplerin hepsini öğrencilerin gözleri önünde toplayıp çöp kutusuna attım. Çöpün yeri sıra altı ve yerler değil çöp kutusu olmalıdır dedim. Bunu bir ay devam ettirdim. Daha sonraki aylarda sınıfta yerlerde bir tane çöp göremedim. Bir başka örnek. Sınıf tahtası sürekli karalanıyor ve silinmiyordu. Öğrencilere çok ayıp yine tahtayı silmeyi unutmuşsunuz diyerek derslerde sürekli hatırlatma yaptım. Daha sonraki derslerimde derse gelmeden önce hep sınıf tahtasının tertemiz silinmiş olduğunu gördüm. Yani kısacası ne ekerseniz onu biçersiniz.

atahoca
Genel Müdür
24 Eylül 2023 14:17

Bu metot doğru metottur. Fıtrî olarak yapıldığı zaman çocuklara etki etmektedir. Bununla birlikte hareket görülmezse kendiniz yerden kağıt parçasını alırken çocuklara da uygun zamanda talimat verilebilir.

Davranış alt sınıflardan kazandırılsa daha doğru. 7-10. sınıf arasında etkisi ciddi görülmektedir.

mhmtbs, 2 ay önce

Örnek davranış. Sınıfa girdiğimde yerlerdeki çöpleri gördüm. Birkaç ağır sözden sonra çöpleri toplattım. Daha sonraki derslerimde sınıfın daha da bilinçli pisletildiğini gördüm. Çözüm olmadı. Başka bir sınıfta yerlerdeki çöpleri gördüğümde çöpler neden çöpe atılmıyor, çok ayıp , sizin adınıza üzülüyorum diyerek sınıftaki çöplerin hepsini öğrencilerin gözleri önünde toplayıp çöp kutusuna attım. Çöpün yeri sıra altı ve yerler değil çöp kutusu olmalıdır dedim. Bunu bir ay devam ettirdim. Daha sonraki aylarda sınıfta yerlerde bir tane çöp göremedim. Bir başka örnek. Sınıf tahtası sürekli karalanıyor ve silinmiyordu. Öğrencilere çok ayıp yine tahtayı silmeyi unutmuşsunuz diyerek derslerde sürekli hatırlatma yaptım. Daha sonraki derslerimde derse gelmeden önce hep sınıf tahtasının tertemiz silinmiş olduğunu gördüm. Yani kısacası ne ekerseniz onu biçersiniz.

mhmtbs
Kapalı
24 Eylül 2023 14:30

Uzman Psikolog Fazilet Seyitoğlu'ndan örnekler.

On iki yaşındaki oyun bağımlısı danışanım dayak yemekten o kadar yılmıştı ki seansta hiç durmadan bağırarak konuşuyordu. Ebeveyn, oyun bağımlısı bu ergenin kendilerine şiddet uyguladığı gerekçesiyle onu bana getirmişlerdi. Ama çocuk annesinin ve babasının kendisini acımasızca dövdüğünü ve onlar onu dövmeye devam ettikçe kendisinin de onlara şiddet uygulayacağını kararlıca söylüyordu.

Ve bir gün seansta haykırarak, ?Lütfen anneme ve babama söyleyin bana bir insan olarak saygı duysunlar. Nasıl başka bir insanı dövmüyorlarsa beni de dövmesinler!? dedi. ?Bir gün dayak yedikten sonra polisi aramaya kalktım, ama komşumuz beni engelledi.? Annesi ona şöyle dermiş: ?Sen benim evladımsın, oğlumsun. Seni hem döverim hem severim!?

Düşünmeden edemedim, acaba insanlar bu hakkı nereden alıyorlar? Dayağın cennetten çıkma olduğunu mu düşünüyorlar?

Peygamber Efendimiz?in manevi oğlu dahi dayak yememiştir. Kendi çocuklarına bir tokat dahi atmamıştır. Düşünün o devirde bile! Bu yüzden dayağın cennetten çıktığını falan düşünmüyorum.

Leyla Navaro, ?Beni Duyuyor Musun?? adlı kitabında dayağın eğitime yaramadığını çok güzel açıklıyor. Dayak yiyen çocuk, davranışının karşılığını en kısa yoldan ödemiştir. Çünkü yaptığı olumsuz davranış üzerinde düşünme, hatasını anlama, onu tamir yollarını arama veya sonuçlarını düzeltme fırsatı verilmemiştir ona. Olumsuz davranış dayakla noktalanır. Dayak yiyen çocukta ebeveyne kızgınlık, düşmanlık, nefret hisleri uyanır. Dolayısıyla çocuk kendi yaptığının kötü bir şey olduğunu düşünüp kendini suçlayacağına karşı tarafı suçlar.

Olumsuz davranışı kendi hatası-suçu olarak görmeyip yediği dayak ve bundan dolayı yaşadığı duygular onu rahatsız eder. Dayak yiyen çocukta saldırganlık duyguları gelişir. O da anne babasını örnek alıp, sorunlarını en kısa yoldan saldırganlıkla, zorbalıkla halletmeye yönelir. Kardeşine, komşu çocuğuna, sokakta gördüğü kediye vurur. Ayrıca anne ve babasına karşı koyamadığı için saldırganlığını dolaylı olarak gösterebilir ve onları sinirlendirecek başka davranışlar ortaya koyar.

Dayak yiyen çocuk kendini güçsüz ve aciz hisseder. Kendisinden utanır. Özgüveni sarsılır. Bu da gösterir ki çocuk eğitiminde ve disiplininde dayağın yeri yoktur.

Seanslarda birçok ebeveyn hırslarını, öfkelerini çocuklarından çıkardıkları için kendilerini çok kötü hissettiklerini ifade ederler. Pişman olurlar, utanırlar, suçluluk duygularına kapılırlar. Bazı ebeveynler de bu suçluluğu gidermek için aşırı sevgi gösterilerine ya da aşırı hoşgörülü tutumlara girerler.

On yaşındaki danışanım Ender, saatlerce bilgisayar oyunu oynadığı için annesi tarafından hortumla dövülmüştü. Sonra annesi o kadar çok üzülmüştü ki çocuğuna sarılarak hıçkırarak özür dilemiş, dengesiz bir tutuma girmişti. Ender ise seansta, ?Annem önce beni dövüyor, sonra da beni çok seviyor. Bense ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Ya beni dövsün ya beni sevsin. Ben de ona karşı gardımı alayım!? şeklinde duygularını ifade etmişti.

Şiddetten hayır gelmesi mümkün değil. Şiddet, şiddeti doğurur. Çocuğunuza gösterdiğiniz şiddet bir şekilde dönüp sizi bulacaktır, çünkü ne ekersek onu biçiyoruz bu hayatta.

mhmtbs
Kapalı
24 Eylül 2023 14:33

Bu uygulamayı meslek lisesinde 2022-2023 yılında 9 ve 10.sınıflarda uyguladım. Daha bir çok uygulama yaptım. Yanlış uygulamalarda yaptım. Yanlışlarda hep yalnız kalırsınız ve kaldım.

atahoca, 2 ay önce

Bu metot doğru metottur. Fıtrî olarak yapıldığı zaman çocuklara etki etmektedir. Bununla birlikte hareket görülmezse kendiniz yerden kağıt parçasını alırken çocuklara da uygun zamanda talimat verilebilir.

Davranış alt sınıflardan kazandırılsa daha doğru. 7-10. sınıf arasında etkisi ciddi görülmektedir.

24 Eylül 2023 22:06

Evde kendini disipline etmeyi ogrenmemis bir genç için kendinizi yıpratmayın.Ailesi kendini yormamis sen niye yoracaksin

Bozkurtbakışlı
Aday Memur
24 Eylül 2023 22:13

Hocam mesleği değiştirin. Ömrünüz uzasın.

Fizikciiyiz
Aday Memur
24 Eylül 2023 22:14

Orası öyle hocam.İnanin o sınıfa dersim olduğu günler ayaklarım geri geri gidiyor.Ben defter kontrolü her ders sonunda yapıyorum. 2 3kişinin umrunda değil.Derste konuşuyorlar.Onlara sözlü notu düşük girmem gerek değil mi

Memleketinogretmeni, 2 ay önce

Evde kendini disipline etmeyi ogrenmemis bir genç için kendinizi yıpratmayın.Ailesi kendini yormamis sen niye yoracaksin

25 Eylül 2023 01:28

Çok değil 3 sene sonra defter kontrolünü de bırakırsın, başkalarının kontrol etmediğini ve öğrencilerin onları daha fazla dinlediğini adam yerine koyduğunu görünce.Düşük sözlü vermek yerine sorunlu öğrenciyi tek olarak yanınıza alın konuşun.Diğerlerinin dersi öğrenmesi gerektiğini ama onun buna engel olduğunu.Anlamazsa ona sorumluluklar verin.Hareketli çocukları meşgul etmek gerekiyor.Aslında biyolojik olarak enerjilerini alamıyorlar sürekli oturduklarindan.Bir de o açıdan bakmak gerek.

Fizikciiyiz, 2 ay önce

Orası öyle hocam.İnanin o sınıfa dersim olduğu günler ayaklarım geri geri gidiyor.Ben defter kontrolü her ders sonunda yapıyorum. 2 3kişinin umrunda değil.Derste konuşuyorlar.Onlara sözlü notu düşük girmem gerek değil mi

Fizikciiyiz
Aday Memur
25 Eylül 2023 07:19

Hocam çocukta enerji yok.Saygisiz bir öğrenci.

Memleketinogretmeni, 2 ay önce

Çok değil 3 sene sonra defter kontrolünü de bırakırsın, başkalarının kontrol etmediğini ve öğrencilerin onları daha fazla dinlediğini adam yerine koyduğunu görünce.Düşük sözlü vermek yerine sorunlu öğrenciyi tek olarak yanınıza alın konuşun.Diğerlerinin dersi öğrenmesi gerektiğini ama onun buna engel olduğunu.Anlamazsa ona sorumluluklar verin.Hareketli çocukları meşgul etmek gerekiyor.Aslında biyolojik olarak enerjilerini alamıyorlar sürekli oturduklarindan.Bir de o açıdan bakmak gerek.

mhmtbs
Kapalı
25 Eylül 2023 08:55

Boş konuşma. Hangi meslek kolay. İşe girmek kolay mı? Asgari maaşla iş bulmak bile kolay değilken bu nasıl çözüm. Bulsan bile aldığın maaşla geçinebilmekte kolay değil. Öğretmenlik gönül işi. Kolay değil. Ama sevmiyorsanız zaten bu işi yapamazsınız. O zaman sevdiğiniz işe bakın demek doğru ama iş bulmakta kolay değil.

Bozkurtbakışlı, 2 ay önce
Hocam mesleği değiştirin. Ömrünüz uzasın.

mhmtbs
Kapalı
25 Eylül 2023 12:11

Ülke içinde iş bulamayan veya bulupta aldığı ücretle geçinemeyen binlerce insan var. Türkiye'de son yıllarda on binlerce genç, yurt dışında çalışmak ya da eğitim almak için fırsat arıyor. Gelecek kaygısı, ekonomik durum, ... gibi birçok neden gençlerin Türkiye'den ayrılmasına, yurt dışında hayat kurmalarına neden oluyor. Sayın reisimizde varsın giderlerse gitsinler diye teşvikte bulunuyor.

mhmtbs, 2 ay önce

Boş konuşma. Hangi meslek kolay. İşe girmek kolay mı? Asgari maaşla iş bulmak bile kolay değilken bu nasıl çözüm. Bulsan bile aldığın maaşla geçinebilmekte kolay değil. Öğretmenlik gönül işi. Kolay değil. Ama sevmiyorsanız zaten bu işi yapamazsınız. O zaman sevdiğiniz işe bakın demek doğru ama iş bulmakta kolay değil.

Toplam 57 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi