Editörler : Pangaea
22 Ekim 2023 15:43

Ortak Sınavlar - Senaryolar - Sorunlar

Bazı öğretmen ve okulların tutumu nedeniyle merkezi sınavların yapılması yönünde bizde de kanaat oluşturmakla beraber, konunun hazırlıksız bir şekilde başlatılması ve MEB'e bağlı birimler ve paydaşlar arasında koordinasyon eksikliği bazı sorunlara yol açmaktadır.

-Bazı okullarda örnek senaryoların okulları bağlayıcı olduğunun söylenmesi zümrelerin işlevini azaltmaktadır.

-Öğretmenlerden birinin dahi rahatsızlık veya başka bir sebepten okula gelmemesinin hesaplanmadan sınavdan hemen önceki haftanın sınava dahil olması bazı sorunlara yol açabilmektedir.

-Kazanımların bıçakla bölünür gibi bölünmemesi sorunlara yol açmaktadır.

-Kazanım açıklamalarının yetersizliği soru hazırlayan arkadaşları soru yazmada zor durumda bırakmaktadır.

-Bu yıl müfredat değişiklikleri ve ilk defa tamamen açık uçlu ve kısa cevaplı soru hazırlanması nitelikli sınav hazırlamayı zorlaştırmaktadır.

-Bu sistem devam edecekse, senaryolar şimdiden (öğretim yılı başı) belirlenerek ilan edilmelidir.

-MEB'in OGM sayfasında hala eski müfredata ve sisteme dair dokümanlar bulunması hazırlıksız bir şekilde işe girişildiğini göstermektedir. Kısa süre içinde ortak havuz oluşturulmalıdır.

ece-ogretmen-ist
Aday Memur
22 Ekim 2023 17:06

hocam açtığın konulara bakıyorum da.....

ece-ogretmen-ist
Aday Memur
22 Ekim 2023 17:07

hep aynı.sınav tarihleri,ortak sınavlar...

çok kafaya takıyorsun bunları.

meb ne derse onu yapacağız işte.bu kadar düşünme bunları

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
22 Ekim 2023 17:51

Hocam,

Emekliliğimiz geldi. Bu konuları en son kafaya takacaklardan birisiyim. Eğitimle alakalı sorun olarak gördüğüm ve açılmamış konuları dile getiriyorum sadece.

MEB'in dediklerini ise yine kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde okulun ve öğrencilerin durumuna göre, tecrübe ve kanaatlerime göre yorumlayarak yaparım. Bu konu ile ilgili bir arkadaşımın (şimdi emekli) çok güzel bir fıkrası vardı. Hoş olmayan şeyleri başkası aracılığı ile onun eliyle gerçekleştirene şahsın verdiği tepkiyi anlatıyordu. O duruma düşmemek için bir tepki diyeyim sadece...

Bu arada eksileri ben vermedim. Sağlıcakla kalın...

ece-ogretmen-ist, 2 yıl önce

hep aynı.sınav tarihleri,ortak sınavlar...

çok kafaya takıyorsun bunları.

meb ne derse onu yapacağız işte.bu kadar düşünme bunları

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
07 Aralık 2023 00:40

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin senaryolarına baktığımız zaman MEB'in yayınladığı senaryolara uygun olmadığı görülüyor. Ben MEB'in linkini vereyim. Siz illere bakarsınız.

https://odsgm.meb.gov.tr/www/konu-soru-dagilim-tablolari/icerik/1031

İllerin soru dağılımlarına baktığım zaman bazı şubelerde cidden çok kötü dağılımlar var. Rezalet derecesinde kötü dağılımlar var.

Soru sayıları vb. çok sıkıntılı. 5 ya da 10 gibi sayılarla farklı senaryolarla öğretmenler için yeterli hareket alanı bırakmalılar. Bazılarının soru sayısı 6-8 gibi sayılar hele müfredatla uyumsuzken çok garip duruyor.

Bu iş illa yapılacaksa (bana göre bu haliyle ölçme ilkelerine aykırı) MEB'in sene başından senaryoları yayınlaması lazım. Soru hazırlamak bu işe önem veren için çok kolay değil. Bu şekilde uygulama olmayacaksa işi öğretmenlere bırakmalılar.

feridun74
Şef
09 Aralık 2023 21:18

bu uygulamadan vazgeçilmelidir. yanlışlarla dolu. sorunlara sorun katıyor. pratikte uygulamada sorun var.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
26 Şubat 2024 11:20

İllerin senaryoları yine çok kötü.

Bir sürü senaryo, tutarsız soru sayıları (5-10 olması gerekirken 6, 8, 9 gibi puanlama mantığına çok da uymayan), MEB Çerçeve Yıllık Planının dışında kazanımlar, özensiz seçilen kazanımlar, artırılan senaryo sayısı ile yapmış gösterme durumu.

Zümre Başkanı arkadaş Ölçme Değerlendirme Merkezi işi bize bırakmadı, hazırladık, buna uyacaksınız diye talimat (üslup o şekildeymiş) verdi, dedi. Bakanlığın senaryoları nispeten daha iyi. Fakat hala sahanın seviyesinde değil.

Toplam 6 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi