Editörler : cihan27E.Kayı Han
06 Kasım 2023 09:32

Alım gücünüz 2 yıl öncesine nazaran değişti mi?

Bu ankete 7 günde, 93 kişi oy kullandı ve 13/11/2023 09:32 tarihinde sona erdi.

Prettyhatun
Memur
06 Kasım 2023 10:20

Bu mesaj 10'un üzerinde eksi oy aldığı için gizlenmiştir.

Bu konuyu açmamın sebebi şu, evet herşeyin fiyatı günden güne artıyor ancak hafta sonu bir teknoloji mağazasına girdim adım atıcak yer yoktu. Kasada yarım saat sıra bekledim. Yine aynı şekilde başka mağazalar dolu, online alışverişler çok fazla, demem o ki gözümle gördüğüm bir alışveriş bolluğu var bu durumda fikrinizi merak ettim

Katre52
Şube Müdürü
06 Kasım 2023 10:43

dolar kuru yükseliyor bu yüzden insanlar sabit taksitle borçlanarak taleplerini öne çekiyor.

Prettyhatun, 4 hafta önce

Bu konuyu açmamın sebebi şu, evet herşeyin fiyatı günden güne artıyor ancak hafta sonu bir teknoloji mağazasına girdim adım atıcak yer yoktu. Kasada yarım saat sıra bekledim. Yine aynı şekilde başka mağazalar dolu, online alışverişler çok fazla, demem o ki gözümle gördüğüm bir alışveriş bolluğu var bu durumda fikrinizi merak ettim

srvngrc
Şube Müdürü
06 Kasım 2023 10:48

Bunun açıklaması çok basit. Enflasyonist ortamlarda insanlar genellikle paralarını biriktirmezler. Harcama eğilimi daha fazladır. Çünkü yapılan birikimin değeri günden güne düşer. Bugün 15.000 lira olan telefonu 1 sene sonra 30.000 liraya alabildiğiniz bir ortamda paranızı biriktirir misiniz? Faize koysanız o para 1 sene sonra 20.000 lira civarında olacak.

Tam tersine insanlar ceplerinde olmayan paraları bile kredi çekerek, taksit yaparak falan harcamaya başladı.

Hükümet de bu işin böyle yürümeyeceğini görünce faizleri artırmaya başladılar. Kredi muslukları kısıldı. Taksit imkanları azaltıldı. Böylece insanları para harcamaktan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Ama tabi insanlar hala iyileşmeye inanmıyor. O yüzden herkes cebindekini harcıyor bir şekilde.

Yani gördüğünüz kalabalığın sebebi alım gücünün artmış olması değil insanların bugün borçla harçla da olsa alabileceği şeyleri yarın hiçbir şekilde alamayacaklarını düşünmesi.

fakir.adam
Şube Müdürü
06 Kasım 2023 11:14

hiç değişmedi. o zamanda ev araba alamıyordum yine alamıyorum çok şükür.

r.diyojen
Genel Müdür
06 Kasım 2023 11:26

Elbette azaldı, bunu anlamak için her ürün üzerinden maaş/fiyat karşılaştırması yapılabilir. Memur maaşlarının paranın alabileceği mal/hizmetlerin %99.9'unun karşısında eridiğini gözlemleyebiliriz.

Teknoloji marketlerinde ki yoğunluğun sebebiyse tam olarak enflasyonun kendisidir. Bilgisiyar/telefon v.s. artık istek değil, ihtiyaç. Ve insanlar bu ihtiyaçlarını dolar kuru artmadan, fiyatlar yükselmeden borçlanarak alıyorlar. Çünkü bugün almadıkları bir ürüne daha sonra daha çok bedel ödemeleri gerekecek. Maaşların enflasyon karşısında her gün eridiği bir ortamda gayet mantıklı bir fikir.

2ven
Aday Memur
06 Kasım 2023 14:28

2015ten beri takip ediyorum alım gücüm asla artmadı

kerouac79
Daire Başkanı
06 Kasım 2023 14:46

2017'de maaşımla izmir'de ortalama bir semtte ortalama kalitede 4 ev tutabilirken şimdi 1 ya da 1.5 ev tutabiliyorum...

o sene 50 maaşımla ev alabilirken şimdi 120 maaşımla alabiliyorum...

araba konusunda da durum aynı zaten...

140 kilo peynir alabilirken şimdi 70 kilo...

Maşallah... ölmedik ayaktayız

Babayage
Aday Memur
06 Kasım 2023 14:52

şükrü toplum

Kpsbirincisi
Daire Başkanı
06 Kasım 2023 18:15

Bu mesaj 10'un üzerinde eksi oy aldığı için gizlenmiştir.

2021 ekimde başladım, dolar olarak suanki maaşım daha yüksek. Yine başladığım tarihte 31 maaşa sıfır aldığım arabayı suan 26 27 maaşa alabiliyorum. Gıda olarak hesaplamadim ama bu yazdıklarıma göre alım gücüm artmış görünüyor.

Devir Kötü
Şube Müdürü
06 Kasım 2023 20:57

Önceden ev almayı hayal ediyordum şimdi 15'inde kiramı ödemeyi hayal ediyorum. Önceden araba almayı hayal ediyordum şimdi 15'inde dolmuş kartını doldurmayı hayal ediyorum.

Çok mutluyum artan paramla ayda 2 defa ailecek kanserli ucuz etten yapılmış tavuk döner yemeye gidiyoruz.

Osman2019
Aday Memur
06 Kasım 2023 21:28

Bu sadece sizin gördüğünüz bizde aynı şeyleri görüyoruz tespitiniz doğru katılıyorum

firatli_genclik
Genel Müdür
06 Kasım 2023 22:36

Aman arttı deme hocam. Şeytan taşlar gibi taslarlar seni. Açız ölüyoruz dersen en büyük sensin. Beğeniler de cabası.

Kpsbirincisi, 4 hafta önce

2021 ekimde başladım, dolar olarak suanki maaşım daha yüksek. Yine başladığım tarihte 31 maaşa sıfır aldığım arabayı suan 26 27 maaşa alabiliyorum. Gıda olarak hesaplamadim ama bu yazdıklarıma göre alım gücüm artmış görünüyor.

adilmarangoz
Aday Memur
06 Kasım 2023 22:58

2021 eylül ayına kadar maaşım kıymetliydi ama maalesef artık yetecek gibi değil

Kpsbirincisi
Daire Başkanı
06 Kasım 2023 23:18

Mesajimi eksilemişler ama yalan bir şey yazmadım veya troll olsun diye yazmadım. Açtım bordroyu ve o taihteki dolar ve araba fiyatını hesap makinesiyle hesapladım yani. Bu benim yorumum değil ki hesap makinesinde çıkan sonuç.

firatli_genclik, 4 hafta önce

Aman arttı deme hocam. Şeytan taşlar gibi taslarlar seni. Açız ölüyoruz dersen en büyük sensin. Beğeniler de cabası.

reyus
Aday Memur
07 Kasım 2023 06:29

turkiye nin gülü gülü caaanım izmir . bay kemal gelemedi ki o eski şaaşaali donemlerimize geri donelim.inönü(erdal olanı ) zamanindaki gibi 5 maasa ev alalim ecevit zamanindaki gibi bir maasimiza bir araba alalim . az kaldi güzel izmir im bekle özgür le özgürleşmeye.
kerouac79, 4 hafta önce

2017'de maaşımla izmir'de ortalama bir semtte ortalama kalitede 4 ev tutabilirken şimdi 1 ya da 1.5 ev tutabiliyorum...

o sene 50 maaşımla ev alabilirken şimdi 120 maaşımla alabiliyorum...

araba konusunda da durum aynı zaten...

140 kilo peynir alabilirken şimdi 70 kilo...

Maşallah... ölmedik ayaktayız

reyus
Aday Memur
07 Kasım 2023 06:31

daha baba inönü yü söylemedim bile .

TÜRK1512
Aday Memur
07 Kasım 2023 09:48

Şakacı seni
Kpsbirincisi, 4 hafta önce

TÜRK1512
Aday Memur
07 Kasım 2023 09:50

Sana nasıl anlatırız bilmiyorum ki alım gücünün hiç olmadigini tüm bilim adamlarını bu göreve davet ediyorum
firatli_genclik, 4 hafta önce

07 Kasım 2023 15:14

hem nasıl emekli kazancımızı nerelere koyacağımızı bilemiyoruz
07 Kasım 2023 16:13

Aferim sana, bozdur bozdur harca,

kudret yüksekşerefli, 4 hafta önce
hem nasıl emekli kazancımızı nerelere koyacağımızı bilemiyoruz
Toplam 72 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi