Editörler : cihan27E.Kayı Han

mr.cyln55
Aday Memur
22 Kasım 2023 14:26

Ne güzel kendinden yola çıkarak cevaplamışsın. peki o 27 bini alamayanlar ne yapacak ? Var olan bir yorgana göre ayağını uzatmak kolay. Yorganı olmayan ne yapsın.

Oguzhn9475, 2 hafta önce

Alım gücü derken ne aldığına bağlı 20 sene önce 10-15 bin TL ye cep telefonu yoktu ama şimdi var en iyisini almak isteyipte alamayanlar için alım gücünü tartışmaları veya alım gücünün düştüğünü iddia etmeleri yanlış olur. 18 sene önce maaşımın üçte biri kiraya gidiyordu şimdide öyle. 18 sene önce maaşım 750 TL ekmek 30 kuruştu şimdi 27 bin maaş ekmek 7,5 TL. Eskiden bu kadar makarna fabrikasıda yoktu. Bulgur pilavı baş yiyecek olduğundan tavuklara atacak bulgur kalmazdı. Toplumun ar damarı çatlamış alım gücü bahane. Bu toplum önce yozlaşmayı ve ahlaki çöküntüyü masaya yaptırmalı. Kanaat etmeliyiz tasarruf etmeliyiz ayağımızı yorgana göre uzatmalı ayağımız yorganın dışına çıkarsa çorap giymeliyiz.

Beyaz-YaRaSa
Aday Memur
25 Kasım 2023 01:49

Batak yaz

makamsahibi
Aday Memur
28 Kasım 2023 09:47

Bu konuyu açan net düşük zekalı. Üniversitede ekonomiye dair herhangi bir ders aldı mı bilmiyorum ama ekonomi derslerinin temel bilgilerinden bir şey bu, gelecekte fiyatın yükseleceğini düşünen ekonomik birimler şimdiden tüketimlerini artırırlar. O yüzden röportaj veren köylü dayılar gibi "yaw egonomi götüyse niye herkes dışarıda yemek yiyor yaw" demenin açıklaması bu olur ancak.

makamsahibi
Aday Memur
28 Kasım 2023 10:05

Kardeş ben a kadro kariyer uzmanlığına niyetlendiğimde, taşra kariyer uzman yardımcısı - araştırma gör. - icra müdür yard. bu üç meslek de 16bin tl maaş alıyordu. Şimdi ar.gör 32bin, icra müd yar. 28bin, taşra kariyer uzman yard. 25bin maaş alıyor. Şimdi nasıl sadece akademisyenlerin alım gücü düşük oluyor ben anlamadım? Köy üniversitesine bile git tüm akademisyenlerin elinde 14 promax, kolunda apple watch, önünde macbook duruyor Allahtan alım gücünüz düşmüş yani. Alım gücü konusunda en son ağlayacak meslek akademisyenliktir.
MEBAK, 3 hafta önce
kıyasladığım her alanda alım gücümde net bir azalma olmasına rağmen herkesin bu kadar çok alışveriş yapmasına,bu kadar çok dışarıda yiyebilmesine,bu kadar çok arabaya binebilmesine şaşırıyorum.demek ki sadece biz akademisyenlerin alım gücü azalmış.
28 Kasım 2023 18:43

yarı yarıya düştü

White3425
Memur
30 Kasım 2023 03:05

2015'te memuriyete başladığımda bir maaşla temizinden bir Tofaş alabiliyordum. Şimdi ise imkansız
reyus, 4 hafta önce
turkiye nin gülü gülü caaanım izmir . bay kemal gelemedi ki o eski şaaşaali donemlerimize geri donelim.inönü(erdal olanı ) zamanindaki gibi 5 maasa ev alalim ecevit zamanindaki gibi bir maasimiza bir araba alalim . az kaldi güzel izmir im bekle özgür le özgürleşmeye.

Prettyhatun
Memur
30 Kasım 2023 07:45

Ben düşük zekalı değilim beyefendi ama siz saygısız ve hadsizsiniz aynı zamanda da cahilsiniz. Sizce insanlar restoranda fiyat artıcak diye gidip bi kahve içeyim de fiyatı yükselmeden karnıma sıcak kahve girsin mi diyor? Veyahut şu benzin artmadan biraz tur atayım mı diyor arabasıyla? Net olan bir şey varsa da sizin kısıtlı ıq sahibi oluşunuz

makamsahibi, 1 hafta önce
Bu konuyu açan net düşük zekalı. Üniversitede ekonomiye dair herhangi bir ders aldı mı bilmiyorum ama ekonomi derslerinin temel bilgilerinden bir şey bu, gelecekte fiyatın yükseleceğini düşünen ekonomik birimler şimdiden tüketimlerini artırırlar. O yüzden röportaj veren köylü dayılar gibi "yaw egonomi götüyse niye herkes dışarıda yemek yiyor yaw" demenin açıklaması bu olur ancak.

Prettyhatun
Memur
30 Kasım 2023 07:52

Köylü dayı diye benimle alay edip akademisyenin cebinde promax var diyen üstün zekalı :)) yorumsuz :))

makamsahibi, 1 hafta önce
Kardeş ben a kadro kariyer uzmanlığına niyetlendiğimde, taşra kariyer uzman yardımcısı - araştırma gör. - icra müdür yard. bu üç meslek de 16bin tl maaş alıyordu. Şimdi ar.gör 32bin, icra müd yar. 28bin, taşra kariyer uzman yard. 25bin maaş alıyor. Şimdi nasıl sadece akademisyenlerin alım gücü düşük oluyor ben anlamadım? Köy üniversitesine bile git tüm akademisyenlerin elinde 14 promax, kolunda apple watch, önünde macbook duruyor Allahtan alım gücünüz düşmüş yani. Alım gücü konusunda en son ağlayacak meslek akademisyenliktir.

hamza2014
Aday Memur
30 Kasım 2023 19:06

Amacım size muhalif olmak değil ama millet borçla da olsa alışveriş yapabiliyorsa demek ki ödeyecek kudreti de kendinde görüyor ödeyemeyeceğim borcun altına girmem için gerizekalı olmam lazım dimi demek ki var var ki harcama da yapabiliyor ama milletçe ağlamayı severiz
srvngrc, 4 hafta önce

Bunun açıklaması çok basit. Enflasyonist ortamlarda insanlar genellikle paralarını biriktirmezler. Harcama eğilimi daha fazladır. Çünkü yapılan birikimin değeri günden güne düşer. Bugün 15.000 lira olan telefonu 1 sene sonra 30.000 liraya alabildiğiniz bir ortamda paranızı biriktirir misiniz? Faize koysanız o para 1 sene sonra 20.000 lira civarında olacak.

Tam tersine insanlar ceplerinde olmayan paraları bile kredi çekerek, taksit yaparak falan harcamaya başladı.

Hükümet de bu işin böyle yürümeyeceğini görünce faizleri artırmaya başladılar. Kredi muslukları kısıldı. Taksit imkanları azaltıldı. Böylece insanları para harcamaktan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Ama tabi insanlar hala iyileşmeye inanmıyor. O yüzden herkes cebindekini harcıyor bir şekilde.

Yani gördüğünüz kalabalığın sebebi alım gücünün artmış olması değil insanların bugün borçla harçla da olsa alabileceği şeyleri yarın hiçbir şekilde alamayacaklarını düşünmesi.

trsalgado
Daire Başkanı
03 Aralık 2023 20:29

almaya mecbur adam ne yapsın, 2.800 olan ocağı limit yetmediği için için 2 ay sonra 3300 e aldım, millet 0 a 0 gidiyor hatta eksi bakiyeden yiyor

hamza2014, 5 gün önce
Amacım size muhalif olmak değil ama millet borçla da olsa alışveriş yapabiliyorsa demek ki ödeyecek kudreti de kendinde görüyor ödeyemeyeceğim borcun altına girmem için gerizekalı olmam lazım dimi demek ki var var ki harcama da yapabiliyor ama milletçe ağlamayı severiz

siyahbeyaz88
Daire Başkanı
04 Aralık 2023 10:00

bence alım gücümüz baya artmış eğer artmasaydı millet tiktoklarda güller öpücükler nasıl gönderecekti fenomenlerin güzellik merkezlerine nasıl gidecekler:)

srvngrc
Şube Müdürü
04 Aralık 2023 10:17

Konu ben değilim ki. Bana muhalif olmak ya da olmamak da değil. Bu benim kişisel düşüncem değil iktisadi bir olgu.

Her şey sizin yazdığınız gibi düz mantıkla işlemiyor iktisatta. İnsanlar ceplerindeki paraları harcarken farklı dinamikleri göz önünde bulundurur. Örneğin fiyat düşüşü kimi zaman bir mala olan talebi azaltabilir. Ya da fiyat artışı bir mala olan talebi artırabilir.

Genel olarak da enflasyondaki artış belli bir noktaya kadar insanları ceplerindeki parayı harcamaya yöneltebilir. Bir süredir ülkedeki durum bu. Basit bir cümleyle özetleyebiliriz bu durumu. "Bugün alırsam ödemekte zorlanabilirim ama yarını beklersem hiç alamayabilirim." İnsanlar lüks tüketim falan yapmıyor. Yapamıyor zaten. Herkes ihtiyacını alıyor. Eskiden ihtiyaçları erteleyip birikim yapıyorduk. O birikimle bir süre sonra daha iyi bir şey alabiliyorduk. Şimdi öyle bir durum yok. Bugün almazsan yarın hiç alamıyorsun. Ya da o parayı biriktirip 2-3 sene sonra araba peşinatı olarak kullanayım desen biriktirdiğin o parayla arabanın ancak aynasını alabiliyorsun 3 sene sonra.

hamza2014, 5 gün önce
Toplam 72 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi