Editörler : Pangaea

okuryazar3
Müsteşar
09 Aralık 2023 23:27

Çoban hesabı buyrun:

2009 yılında çıkan en büyük banknotumuz 200 TL=126 Dollars &

2023 200 TL miz ne kadar dollars !??

Olay bu kadar basit ekonomi değil uçma buharlaşmış algılayabilene..

Ha ninni ile uyutulan bebelere sözümüz yok mışıl mışıl uyusun da büyüsün ninni, ekoMini uçuyor ninnii:))

memur.rumem
Aday Memur
10 Aralık 2023 00:36

Dolar bazlı değil de temel ihtiyaç, beyaz eşya gibi dönemin satın alma gücü ile mukayese daha mantıklı bence. 2001 de bir öğretmen maaşi ile kaç kilo et alabiliyordu 2011 de kaç kilo alıyor şimdi kaç kilo alıyor. Birim olarak maaşinin kaçta kaçını kiraya veriyordu. Beyaz eşya için kaç maaş ayırmak zorundaydı. Sene bazlı bir çalışma yapilirsa durumu daha ne net görebiliriz.

fenogretmeniyim
Şube Müdürü
10 Aralık 2023 09:55

bi sayısalcı olarak hesapdan pek bişey anlamadım. imla kuralları, cümle yapısı ve matematiğin içinden geçmiş :D

alım gücü hesabını şöyle kıyaslayayım size. 2017 de şuankinden daha rahat para harcayarak ay sonunda 1 tam altın parası artırabiliyordum. şuanda ay sonunu zor görüyoruz. çocuğumun dişleri yaptırılacak ama para biriktiremediğim için ne yapacağımı kara kara düşünüyorum. eğer 7-8 sene önce aldığım maaşın değerinde maaş alsam ay sonunu düşünmek zorunda kalmazdım. eskiden ev almak hayaldi şimdi para biriktirerek araba almak hayal oldu.

şimdi itiraz edeceksiniz lakin bu süreç 2013 gezi olaylarıyla başladı. öğretmenler maaşlarından şikayet ettikçe maaşın değeri düşüyor. bu benim gözlemim. şu mealdeki ayetleri hatırlatıyor bana "Andolsun, şükrederseniz elbette sizi (n nimetinizi) artırırım. Andolsun, nankörlük ederseniz hiç şübhesiz benim azabım cidden çetindir"

difficulties
Yasaklı
10 Aralık 2023 10:20

Bi sayısalcı olarak kendine haksızlık etme. Anlamadığın tek konu hesap kitap değil bellikii. Genel olarak bişeyden anlamadığın belli. İşlerin bu noktaya gelmesinde senin cehaletin geziden çok daha etkili oldu.

fenogretmeniyim, 1 yıl önce

bi sayısalcı olarak hesapdan pek bişey anlamadım. imla kuralları, cümle yapısı ve matematiğin içinden geçmiş :D

alım gücü hesabını şöyle kıyaslayayım size. 2017 de şuankinden daha rahat para harcayarak ay sonunda 1 tam altın parası artırabiliyordum. şuanda ay sonunu zor görüyoruz. çocuğumun dişleri yaptırılacak ama para biriktiremediğim için ne yapacağımı kara kara düşünüyorum. eğer 7-8 sene önce aldığım maaşın değerinde maaş alsam ay sonunu düşünmek zorunda kalmazdım. eskiden ev almak hayaldi şimdi para biriktirerek araba almak hayal oldu.

şimdi itiraz edeceksiniz lakin bu süreç 2013 gezi olaylarıyla başladı. öğretmenler maaşlarından şikayet ettikçe maaşın değeri düşüyor. bu benim gözlemim. şu mealdeki ayetleri hatırlatıyor bana "Andolsun, şükrederseniz elbette sizi (n nimetinizi) artırırım. Andolsun, nankörlük ederseniz hiç şübhesiz benim azabım cidden çetindir"

fenogretmeniyim
Şube Müdürü
10 Aralık 2023 10:29

tek bildiğiniz bu değil mi? it dalaşı- sidik yarışı

doktorlar birlik olup haklarını savunurken öğretmenler birbirini aşağılayarak kendilerini akıllı ve üstün zannediyor. verecek mantıklı bi cevabın olsa zaten iftira atarak saçmalamazdın

difficulties, 1 yıl önce

Bi sayısalcı olarak kendine haksızlık etme. Anlamadığın tek konu hesap kitap değil bellikii. Genel olarak bişeyden anlamadığın belli. İşlerin bu noktaya gelmesinde senin cehaletin geziden çok daha etkili oldu.

şaşkın tarihçi
Genel Müdür
10 Aralık 2023 10:49

dolar bazında bakmak çok yanlış. hala anlamadınız. doların da bir enflasyonu var ve türkiyede dolar yıllardır çok baskılanıyor. mesela geçen aralıkta beni maaşım sadece 600-700 dolar civarındayken bu ocakta civarı 1400-1450 dolar olacak. dolar bazında bir senede iki kat artış dışarıdan çok iyi duruyor değil mi. ama alım gücüm bu bir senede ne oldu. asıl bunu kıyaslamak gerek.

difficulties
Yasaklı
10 Aralık 2023 11:00

Yav sayısalcı olarak hesap yapamayan adamsın mantıktan ne anlarsın. Ben sana 20 yıllık ekonomi yanlışlarını söylesem ne değişecek. Daha mantık diyo. Hadi 20 yılı geçtim bikaç yıldır Tüm dünya cayır cayır faiz yükseltirken faizi dibe çeken gezimiydi. Doları 6 liradan 30 liraya gezimi çıkarttı. Mantıklı cevapmış. Hadi oradan. İkinci takiyyeci seni.

tek bildiğiniz bu değil mi? it dalaşı- sidik yarışı

doktorlar birlik olup haklarını savunurken öğretmenler birbirini aşağılayarak kendilerini akıllı ve üstün zannediyor. verecek mantıklı bi cevabın olsa zaten iftira atarak saçmalamazdın

metaverse
Memur
10 Aralık 2023 13:23

dogru neyse onu yazmıssınız helal olsun tesekkurler eksi verenlere o verdikleri eksileri iade ediyorum
İnternettin Hoca81, 1 yıl önce
kimseyi savunmak icin yazmadim genel bir bilgi paylaşımı yaptim. ayrica 2001 yilindan bugune nereden nereye geldigimizi gormek icin paylastim en iyi donemimiz 2011 yilinda. 2019 dan sonra denge bozulmus ama yapilan maaş zamlariyla biraz olsun eskiye dönüş yaşamışız. Eger dolar kuru ocak maaşını aldigimizda bu civarda kalirsa eski gunlerimize donmus olacaz dolar bazinda.

fenogretmeniyim
Şube Müdürü
10 Aralık 2023 14:45

gezi olaylarıyla başladı yazdım. okuduğunu anlayamayan bana cevap yazmasın.

ben maaşımızın değeri düştü yazıyorum adam beni takiyyecilikle suçluyor.

ben alım gücümüz düştü diyorum adam ekonomi yanlışlarını yazsam diyor.

imam gazali ne güzel söylemiş "cahillerle tartışma girmeyin, ben hiç kazanamadım"

yazmış olduğum 3 mesaj senin yazabileceğin bütün sözlere cevap içeriyor. bu yüzden başka cevap vermeyeceğim. aklına gelen her soruda mesajlarımı oku cevabı içinde

difficulties, 1 yıl önce

Yav sayısalcı olarak hesap yapamayan adamsın mantıktan ne anlarsın. Ben sana 20 yıllık ekonomi yanlışlarını söylesem ne değişecek. Daha mantık diyo. Hadi 20 yılı geçtim bikaç yıldır Tüm dünya cayır cayır faiz yükseltirken faizi dibe çeken gezimiydi. Doları 6 liradan 30 liraya gezimi çıkarttı. Mantıklı cevapmış. Hadi oradan. İkinci takiyyeci seni.

difficulties
Yasaklı
10 Aralık 2023 14:59

Onu diyorum bende. Gezi olayları başladı yazdın ya. Cehaletini oradan anladık. Mantıklı cevap dedin. 20 yıldır yapılanları yazsam anlamazsın dedim. Sen okuduğunu gördüğünü yaşadığını dahi anlamayan takiyyecisin. Başlığı açan gibi.

Maaşın değeri düşmüş. Vay vay. Doğrucu davut seni. Bişi soracam? Ne zaman farkettin değerinin düştüğünü? :))

gezi olaylarıyla başladı yazdım. okuduğunu anlayamayan bana cevap yazmasın.

ben maaşımızın değeri düştü yazıyorum adam beni takiyyecilikle suçluyor.

ben alım gücümüz düştü diyorum adam ekonomi yanlışlarını yazsam diyor.

imam gazali ne güzel söylemiş "cahillerle tartışma girmeyin, ben hiç kazanamadım"

yazmış olduğum 3 mesaj senin yazabileceğin bütün sözlere cevap içeriyor. bu yüzden başka cevap vermeyeceğim. aklına gelen her soruda mesajlarımı oku cevabı içinde

11 Aralık 2023 00:41

Gayet haklısın. hatta 2001 yılını birde altın hesabına vuralım. Vuralım ki etli sütlü daha iyi meydana dökülsün hele. O tarihte 5 bilezik parasına 12 yasinda araç aldığımı daha dünkü gibi hatırımda. Hadi şimdi gel de al 2009 modelini aynı oranlamaya... Dahası maaşım 18 Gr ikili burma derler bilezige yettiği gibi ay sonunu getirecek meblağ artıyordu. Demek ki şu an aynını yapabilmek için öğretmen/polis vesair emsal memur maaşının 60 k olması lazım geliyor.. (üstelikte kiradaydım) Bilen birisi şuraya yazabilir mi o bileziği şimdi almaya kalksam elim hamur karnım aç kalır mı yoksa kalmaz mıyım :)

yorum88, 1 yıl önce

Hesaplama yapabilmek için 2001 yılında 186 dolar ile alabildiğimizi bugün kaç dolar ile alabiliyoruz karşılaştırmak gerekir. Teknoloji ve verimliliğin arttığını düşünürsek daha fazla satın alma gücünün olması gerekir.

11 Aralık 2023 00:51

22 ayar 18 Gr bilezik daha yeni baktım 34 küsur

Vay babayiii

Ne diyim şimdi sana padişahım çok yaşa:)

Katre-i Adalet
Yasaklı
11 Aralık 2023 01:02

Peki 2001 de 1 öğretmen maaşıyla kaç çeyrek alınabiliyordu?

11 Aralık 2023 01:13

18 çeyrek alıyordu. Bugün alabilmeniz için 57.388 TL maaşla çalışıyor olmamız lazım gelir. 8.9 çeyrek kayıp var ortada. velhasili yaklaşık 10 senedir 9 çeyrek kayıpla çalışıyoruz. Fıkra buraya kadar:)

Katre-i Adalet, 1 yıl önce

Peki 2001 de 1 öğretmen maaşıyla kaç çeyrek alınabiliyordu?

tugruldonmez
Memur
11 Aralık 2023 09:50

2009'da öğretmen maaşımla lüks bir siteden ev alıp, peşinatını birikimimle ödedim. Geri kalan yarısını tek maaşla 6 senede, kredi ile hallettim. Şimdi aynı ev 6 milyon lira, hadi ödeyin bakalım.Kirası 23 bin lira, bırakın almayı, kirasını verebilecek misiniz?

Xiaomi
Memur
11 Aralık 2023 15:11

Dolar enflasyonundan haberiniz yok galiba.? 2011 yılının 1000 dolarıyla 2024 yılının 1000 doları arasında dağlar var

İnternettin Hoca81, 1 yıl önce
kimseyi savunmak icin yazmadim genel bir bilgi paylaşımı yaptim. ayrica 2001 yilindan bugune nereden nereye geldigimizi gormek icin paylastim en iyi donemimiz 2011 yilinda. 2019 dan sonra denge bozulmus ama yapilan maaş zamlariyla biraz olsun eskiye dönüş yaşamışız. Eger dolar kuru ocak maaşını aldigimizda bu civarda kalirsa eski gunlerimize donmus olacaz dolar bazinda.
11 Aralık 2023 15:22

Onu düzelteyim pardon 2009 değil 2011 olacak. Bugün 18 ila 20 gr arasında değişen 22 ayar 5 bilezikle alabilmein bir kolayı var mı

Aktif-Rehberlik-Şart, 1 yıl önce

Gayet haklısın. hatta 2001 yılını birde altın hesabına vuralım. Vuralım ki etli sütlü daha iyi meydana dökülsün hele. O tarihte 5 bilezik parasına 12 yasinda araç aldığımı daha dünkü gibi hatırımda. Hadi şimdi gel de al 2009 modelini aynı oranlamaya... Dahası maaşım 18 Gr ikili burma derler bilezige yettiği gibi ay sonunu getirecek meblağ artıyordu. Demek ki şu an aynını yapabilmek için öğretmen/polis vesair emsal memur maaşının 60 k olması lazım geliyor.. (üstelikte kiradaydım) Bilen birisi şuraya yazabilir mi o bileziği şimdi almaya kalksam elim hamur karnım aç kalır mı yoksa kalmaz mıyım :)

difficulties
Yasaklı
11 Aralık 2023 15:55

1400 dolar ediyor. Adamların 12 yıllık enflasyonu bizim 6 aylık enflasyon kadar.

Benim hesap şaşmaz. Bugün en az 72?75 bin lira almamız şubatta da 110 bin civarı olması gerekir.

Bu öğretmenler daha ne kadar fakirleştiğini bilmiyor. Eskiye dönüyoruz sanıyor. Takiyyeci.

Xiaomi, 1 yıl önce

Dolar enflasyonundan haberiniz yok galiba.? 2011 yılının 1000 dolarıyla 2024 yılının 1000 doları arasında dağlar var

11 Aralık 2023 16:05

57.388 TL kısca 18 çeyrek parasını versinle hadi öyle ya

difficulties, 1 yıl önce

1400 dolar ediyor. Adamların 12 yıllık enflasyonu bizim 6 aylık enflasyon kadar.

Benim hesap şaşmaz. Bugün en az 72?75 bin lira almamız şubatta da 110 bin civarı olması gerekir.

Bu öğretmenler daha ne kadar fakirleştiğini bilmiyor. Eskiye dönüyoruz sanıyor. Takiyyeci.

11 Aralık 2023 18:28

Yorumlar gerçekten inanılmaz. Yorum yapan çoğu kişi bardağın hep boş tarafından bakmış. Battık öldük bittik açız lan aççç edebiyatı yapmış. Bazı yorumcularda ısrarla altın hesabı yapmayın dememe rağmen şuanki en yumuşak karından vurmaya çalışmışlar ama dediğim altin global bir sorun ülkemizin sorunu değil. Şimdi geriye dönüp hafızamızı bir yoklayalım. Neler yaşandı 22 yıllık süreçte. 1.2013 Gezi parki eylemlerinde iki üç agaci bahane edip bircok agaci yakan,kamu malına zarar veren ve dışarıdan fonlanan vandalların ülke ekonomisine verdigi zarar 200 miyar dolardan fazla. 2.2016 yılında amerikanin paralı uşağı fettoş ve sümüklü fedaileri tarafından gerceklestirilmeye çalışılan fetö darbe girişimi. Boşalan kadrolar ve hala ekonomik etkisi devam ediyor. ((ESKIDEN HOCA EFENDI DİYORDUNUZ DIYEN AHMKLARI DUYAR GIBIYIM şahsim hicbir zaman bu şarlatana hoca demedi. 3.2018 rahip branson krizi. Türkiye kuruldugu gunden beri amerikanin ileri karakoluydu birak amerikan ajanini amerikanin kpğini bile zaptemezken biz bu ajan bozuntusunu 2 yil kodese tiktik. Hatirlayin trumpet efendi ne demisti ekonomini mahfedecem dedi ve dedigini yaptı. 4.2020 yilinda baslayan plandemi ile beraber yasanan ekonomik buhran. Hükümet bu süreçte muazzam paralar harcadı halkına eskisi hala devam ediyor. 5.6 şubat 2023 yüzyılın depremi. Bu buyuklukte deprem avrupada olsa inanin kimse altindan kalkamaz ama bakin ulkemiz 1 yil icinde evleri yapip teslim edecem dedi ve 1 yıl dolmadan teslimat başladı. Rusya ukranya savasi bunlarin yaninda devede kulak saymiyorum bile. Simdi bunca yaşanan hadiseye rağmen hala yok maaşımız 100 bin tl olmaliydi da yok bilmem ne diye nasil aglayabiliyorsunuz. isyan etmekte haklı olan tek bir kesim var o da emekliler zira bu şartlarda 7500 tl ye geçinmek gercekten cok zor. Evet bircok emekli su akarken testiyi doldurmustur ama hukumet olarak dolduramayanlari da dusunmek lazim. Bunu da cozeceklerine inanıyorum. Türkiye'de akparti degil de baska bir hukumet olsaydi bunca olaydan sonra paraya 1 sıfır değil en az 3 sıfır ilave olurdu.
Toplam 58 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi