Editörler : cihan27E.Kayı Han
19 Şubat 2024 06:03

2024 Kamu Personeli Mesai Saatleri Düzenlemesi

Merhaba iyi forumlar. 2023 yılı sonunda gündemde olan ancak daha sonra nedense dillendirilmeyen kamu personeli mesai saatlerinde azaltılacak haberleri hakkında gelişme var mı? Herhangi bir duyum alan arkadaşımız oldu mu? Sanırım Avrupa'daki bazı ülkeler yürürlüğe koydular. Haftada beş gün 09.30 - 15.00 mi ön planda yoksa haftada dört gün 10.00 -16.00 mı?

ExpertE
Genel Müdür
19 Şubat 2024 11:03

Pilot bazı kurumlarla denerler seneler önce Sayıştay pilot olacak denmişti. 4'e düşürülmesi halinde mesai saatinde değişme olmaz 9-18 veya 8.30-17.30 ancak 5 gün olursa 10-16 olabilir. 4 güne düşmesi ve cumanın boş bırakılması en uygun seçim olur. Alınacak verim ve çalışan motivasyonu için çok iyi geri dönüşler olmasına rağmen son geçen ülkelerden oluruz muhtemelen. Pandemiden beri konuşulan bu konu pandemiden 10-15 sene sonra ancak yürürlüğe konur zannediyorum o da iyi ihtimal..

srvngrc
Daire Başkanı
19 Şubat 2024 11:22

4 güne düşürülmesi ilk etapta bana çok zor geliyor. İnsanlar maalesef böyle konularda çok cahilce tepkiler veriyor. Öğretmenlerin 2 ay tatil yapmasına takmış bir milletin tüm memurların haftada 4 gün çalışmasına vereceği tepkiyi az çok biliyoruz. Ancak dini gerekçeler öne sürülerek böyle bir hamle yapılırsa o zaman belki mecburiyetten susarlar.

Haftada 5 gün ama daha erken saatte sonlanan mesai gerçekten çok iyi olur. Mesai saat 3 gibi bitiyor olsa ve insanın kendine vakit ayırmak için fırsatı olsa muazzam olur.

Çok kez yazdım. 50 sene öncenin şartlarına göre ayarlanmış mesai saatlerini 2024 yılında hala aynı şekilde uygulamak çok ama çok mantıksız.

ExpertE, 1 yıl önce

Pilot bazı kurumlarla denerler seneler önce Sayıştay pilot olacak denmişti. 4'e düşürülmesi halinde mesai saatinde değişme olmaz 9-18 veya 8.30-17.30 ancak 5 gün olursa 10-16 olabilir. 4 güne düşmesi ve cumanın boş bırakılması en uygun seçim olur. Alınacak verim ve çalışan motivasyonu için çok iyi geri dönüşler olmasına rağmen son geçen ülkelerden oluruz muhtemelen. Pandemiden beri konuşulan bu konu pandemiden 10-15 sene sonra ancak yürürlüğe konur zannediyorum o da iyi ihtimal..

Kpsbirincisi
Genel Müdür
19 Şubat 2024 11:28

Ben düşmesini istemiyorum zaten nobetli çalışıyorum. Fazla mesai ücreti de cok az zaten ordan gelecek fazla mesai de gelmese de olur. Düşmesi normal mesai çalışan memurlara yarar ancak.

ExpertE
Genel Müdür
19 Şubat 2024 11:34

Haklısınız yapılan işi saatle ölçen var; kimi öğretmen var yerinde oturmaz ilave idarecilik yapar, öğrecisinin şahsi sorunlarıyla dahi ilgilenir, veli görüşmelerini etkin yapar, kimi derste telefonla oynar, kitaptan okur yerinden kalkmaz. İkisi de aynı mesai saatinde. Gece boyu arabada çay kahve içen polisi de var, nizam sağlayayım diye en sıkıntılı mahalleleri dip köşe gezen de. Ama milletimiz aa bu şu kadar saat-gün bu bu kadar çalışıyor der durur.

Burada asıl amaç insanın kendisi ve ailesine vakit ayırıp kaliteli zaman geçirebilmesi. Bazı ülkelerde de vardı seçimlik mesai saatleri de uygulanabilir. 8-14 10-16 12-18 14-20 gibi. He cuma yarım saatlik bir istişare ile amir onayıyla diğer haftanın uygulanabilir personel mesaisi pek tabii ayarlanabilir. İzin veya raporda yedek personel belirlenebilir.

Artısı çok olan bu durumun 2024 gibi bir senede hala konuşuluyor olması gerçekten abes. Tamam 4 gün olmasın ama 5-6 saatlik mesai gayet yeterli, 9-18'de 9 saat içeride tuttuğunuz en ala en meşgul personel zaten 4 saatten fazla çalışmaz çalışamaz. Kendini geliştirmeye işle ilgili dokumanlar okumaya incelemeye ve planlamaya ayırabilir geri kalanını. Ama hap gibi bir 5-6 saatlik mesaide tepeden tırnağa tüm işini hızlı ve etkin yapıp bitirip kendine ya da ailesine vakit ayıran kamu personelinin ayağını sürüyerek değil gözlerinin ışıldayarak mesaiye geldiğini görürsünüz..

srvngrc, 1 yıl önce

4 güne düşürülmesi ilk etapta bana çok zor geliyor. İnsanlar maalesef böyle konularda çok cahilce tepkiler veriyor. Öğretmenlerin 2 ay tatil yapmasına takmış bir milletin tüm memurların haftada 4 gün çalışmasına vereceği tepkiyi az çok biliyoruz. Ancak dini gerekçeler öne sürülerek böyle bir hamle yapılırsa o zaman belki mecburiyetten susarlar.

Haftada 5 gün ama daha erken saatte sonlanan mesai gerçekten çok iyi olur. Mesai saat 3 gibi bitiyor olsa ve insanın kendine vakit ayırmak için fırsatı olsa muazzam olur.

Çok kez yazdım. 50 sene öncenin şartlarına göre ayarlanmış mesai saatlerini 2024 yılında hala aynı şekilde uygulamak çok ama çok mantıksız.

ExpertE
Genel Müdür
19 Şubat 2024 11:37

Bana yaramıyor kimseye yar olmasın düşüncesiyle düzenlemeye gerek yok ki herkes birbirinin paçasından çukura çekiyor. Sağlık emniyet güvenlik vb. hizmetler kusura bakılmasın ama başından şartları bilinen o nedenle de özlük ve diğer hakları (maaş-sosyal haklar-yıpranma payları-lojman-misafirhane-ücretsiz ulaşım vs.) yüksek olan alanlar. İş bulamayanın son durağı olmuş polislik askerlik. Severek isteyerek yapan da ses çıkarmaz zaten. Bu nedenle bakış açınızı gözden geçirin derim. Belki eşiniz belki çoluk çocuğunuz bu olumlu düzenlemeden yararlanacak biri olacak bu yönden de bakın.

Kpsbirincisi, 1 yıl önce

Ben düşmesini istemiyorum zaten nobetli çalışıyorum. Fazla mesai ücreti de cok az zaten ordan gelecek fazla mesai de gelmese de olur. Düşmesi normal mesai çalışan memurlara yarar ancak.

SamettCann
Memur
19 Şubat 2024 11:38

Sana yaramıyorsa olmasın mı 😂bana da olsun diye talep etme sakın. Kendi milletini bu kadar düşman edinen başka bir yer var mıdır

Kpsbirincisi, 1 yıl önce

cetek
Şube Müdürü
19 Şubat 2024 12:43

Bunlar mesai erken bitip polikliniğini kapatan doktoru görünce hastanede cam çerçeve indirirler. Kendileri işten erken çıksın da kendi işlerinin düştüğü kurumlar hiç kapanmasın isterler.

Kpsbirincisi, 1 yıl önce

falancaolsun
Memur
19 Şubat 2024 21:41

öğretmenlerin 2 ay tatili derken? eğitim bakanı daha geçen gün dedi öğretmenlerin çalışma günü 180'den 200'e çıkaracaz diye. yani adamlar bildiğin 6 ay tatil yapıyormuş. yazın yok seminer yok bilmem zirvasini bırakın artık. yazın 3 ay, sene içinde 15+9+9 gün tatil. haftada da ortalama 4 gün iş dersek, öğretmenler bu kadar tatil yapıyorsa diğer insanlar neden yapmasın
srvngrc, 1 yıl önce

elektronik49
Şube Müdürü
19 Şubat 2024 23:20

Hele çalışan anneler 5 te çıkınca çocuğuna nasıl yetiştirecek yemeğini. Vicdanlı olmak lazım..bence 3 te mesai bitmeli.

kerouac79
Daire Başkanı
19 Şubat 2024 23:27

siz türkiyeyi hiç tanımamışsınız. mesai saatlerinin azaltılması maaşın azaltılmasının bahanesi olur ancak..

türkiyede öncelikli amaç zaten 1 kişinin alacağı maaşı iki kişiye verip aynı parayla işsizliği azaltmaktır.

bu ülkede az mesaiye az para verilir, sonra da 30 saat çalışan adam ağzını açıp az maaşına itiraz edemez.

akıllı olun biraz, yaşadığınız ülkeyi tanıyın

murat_326
Şube Müdürü
19 Şubat 2024 23:29

Galiba saatler düşecek bu gün tv de gördüm, 8 ay içinde yasalasacakmis

melihatalay
Memur
20 Şubat 2024 11:09

İsteğe bağlı mesai saati seçimi olacak iş değil,ortalık karışır;ancak iş çıkışı saatlerinin en az 1 saat geriye çekilmesi çok mantıklı olur.Teknolojinin çok geride olduğu yıllar öncesinin şartlarına dayanarak 08.00-17.00 mesaisine devam etmek çok mantıksız.08.00-16.00 veya 08.00-15.00 olsa hem çoğu kurumda işler yetişir hem de çalışanların verimliliği artar.İnsanlar iş çıkışı kendilerine vakit ayırabilir ve daha huzurlu bir hayat sürebilirler.Acun'un yaptığı gibi aşırı esnek mesai saatleri devlet kurumlarında olmaz ama 1-2 saat azaltmak da sorun olmaz.

tolgperperek
Daire Başkanı
20 Şubat 2024 11:50

Yapılan işi saatle ölçmek kamuda zaten başarısızlıktır, işin yapılması artık pc ortamında network ile oluyor, kamu binalarına gelişmiş ülkelerdeki gibi nöbetçi personel koyarsın olur biter dönüşümlü gül gibi çalışır onun harici zaten laptop ve network oldukca uzaydan bile iş yapılır. Zaten o kafada ülke olsaydık çoktan kamu kurumlarında harcanan doğalgaz, elektrik vb. giderlerden süper ötesi kar ederdik. İş profesyonelliğe geçmedikce ister 16 saat ister 2 saat çalış verimsizlik ve başarısılık ortaya çıkar.

cbedir
Aday Memur
21 Şubat 2024 09:42

17:00'da çıkmak mantıksız sabah 08:00'de başlamak mı mantıklı? değişecekse giriş ve çıkış saatleri düzenlenerek çıksın bu değişiklik. 09:00 - 16:00 arası en mantıklısı. Bunu yapınca da kuralların son derece sert olması gerek, mesaiye geç kalmanın, kurumda kahvaltı vs gibi durumlarında engellenmesi lazım.

melihatalay, 1 yıl önce

İsteğe bağlı mesai saati seçimi olacak iş değil,ortalık karışır;ancak iş çıkışı saatlerinin en az 1 saat geriye çekilmesi çok mantıklı olur.Teknolojinin çok geride olduğu yıllar öncesinin şartlarına dayanarak 08.00-17.00 mesaisine devam etmek çok mantıksız.08.00-16.00 veya 08.00-15.00 olsa hem çoğu kurumda işler yetişir hem de çalışanların verimliliği artar.İnsanlar iş çıkışı kendilerine vakit ayırabilir ve daha huzurlu bir hayat sürebilirler.Acun'un yaptığı gibi aşırı esnek mesai saatleri devlet kurumlarında olmaz ama 1-2 saat azaltmak da sorun olmaz.

srvngrc
Daire Başkanı
21 Şubat 2024 10:20

Öğretmenlerin mesaisi 180 iş günü değil. Eğitim öğretim 180 iş günü. Öğretmenler bunun haricinde takvime göre 4-5 hafta kadar seminer çalışmalarına katılıyor. yani 200 iş günü mesaileri var. Diğer memurların ise 260 (52x5) iş günü mesaileri var. Öğretmenlerin ayrıca izin hakları yok. Diğer memurların kıdeme göre 20-30 gün izin hakları var. Yani esasen bir öğretmen ile bir memur arasında aşağı yukarı 30-40 gün kadar fark söz konusu. Hatta yıl içindeki resmi tatiller öğretmenlerin tatil zamanına denk gelirse bu makas daha da kapanabiliyor. Bunun haricinde öğretmenlerin izin zamanları belliyken memurlar genel olarak yılın her döneminde izin kullanma hakkına sahipler. Bir öğretmen eylül sonunda tatil planı yapamaz ama bir memur yapabilir. Avantajları ve dezavantajları var. Bence avantajları fazla ama "öğretmenler çalışmıyor" algısı yapılabilecek bir durum yok.

Ben diğer insanlar tatil yapmasın falan demedim. Aksine bu mesai saatlerinin günümüz koşullarında artık gereksiz ve insan doğasına da aykırı olduğunu söylüyorum. Kurumda mesai bence günde 2-3 saat olsa kafi. Bir bu kadar da uzaktan çalışma koyulur ve günde 5-6 saat ile tüm işler yürür.

Ancak yasa koyucu bizi değil toplumun tepkisini (oy kaygısı) düşündüğü için kolay kolay böyle kararlar vermez. Memurlar öğleye kadar gelsin öğleden sonra uzaktan çalışsınlar deseler mesela tüm işler yürür hatta daha iyi yürür. Buna eğitim öğretim faaliyetleri de dahil. Fakat bizim insanımız genel olarak cahilce tepkiler vermeye müsait. Böyle bir şey olduğunda "memurlar çalışmıyor, zaten iş yapmıyorlardı şimdi işe bile gelmiyorlar" derler.

falancaolsun, 1 yıl önce
öğretmenlerin 2 ay tatili derken? eğitim bakanı daha geçen gün dedi öğretmenlerin çalışma günü 180'den 200'e çıkaracaz diye. yani adamlar bildiğin 6 ay tatil yapıyormuş. yazın yok seminer yok bilmem zirvasini bırakın artık. yazın 3 ay, sene içinde 15+9+9 gün tatil. haftada da ortalama 4 gün iş dersek, öğretmenler bu kadar tatil yapıyorsa diğer insanlar neden yapmasın

civil_eng06
Şube Müdürü
21 Şubat 2024 10:47

Mesai düşünce maaş da düşer demedi demeyin. Burası Türkiye.

kerouac79
Daire Başkanı
21 Şubat 2024 10:57

siz türkiyeyi hiç tanımamışsınız. mesai saatlerinin azaltılması maaşın azaltılmasının bahanesi olur ancak..

türkiyede öncelikli amaç zaten 1 kişinin alacağı maaşı iki kişiye verip aynı parayla işsizliği azaltmaktır.

bu ülkede az mesaiye az para verilir, sonra da 30 saat çalışan adam ağzını açıp az maaşına itiraz edemez.

akıllı olun biraz, yaşadığınız ülkeyi tanıyın

hagiyatmaz
Şef
21 Şubat 2024 13:28

7*4+3 (cuma yarım dersek) : 35 iyidir 4 güne düşeceğini sanmam avrupa düşmeden olmaz o iş.

elektronik49
Şube Müdürü
21 Şubat 2024 13:38

Şube müdürünün yüzünü 1 dk bile az görsem benim için kardir

21 Şubat 2024 14:33

Ben 44,5 maaş alıyorum.mesai saatleri 9.00-16.00 olsun maaşım 40 olsun ben razıyım.
Toplam 35 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi