Editörler : E.Kayı Han
15 Nisan 2024 20:38

Yükseklisans intihal

Merhaba, ben bir şey soracaktım.

Yayınlanan tez ya da makalede ölçek izni alınmazsa ve atıf olmadan kullanılırsa etik ihlal olur mu? Cezası var mıdır? Bunun için yükseklisans diploma iptali vs söz konusu olabilir mi? Geri dönüşü, düzeltme vs mümkün müdür? Danışman hocanın bu konuyla ilgili bir sorumluluğu var mıdır?

Cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler 🙏🏻

Tufan Akyar
Memur
15 Nisan 2024 21:12

Biraz daha açık bilgi vermeniz gerekli. Ne ölçeği? Ölçeği makale de ya da tezde kendinize aitmiş gibi mi kullandınız?

Hemsire002
Aday Memur
15 Nisan 2024 21:17

Hastanelerde servislerde, yoğun bakımlarda kullanılan ölçeklerden. Çalışmada başka bir ölçeği desteklemek için kullandık ama atıf yapmadık gözden kaçmış. Danışmanım da uyarmadı. Problem olur mu? Yayın da oldu. Hakemler de bişey demedi anlamadım. Ne yapmalıyız şu aşamada?
Tufan Akyar, 1 yıl önce

Biraz daha açık bilgi vermeniz gerekli. Ne ölçeği? Ölçeği makale de ya da tezde kendinize aitmiş gibi mi kullandınız?

hidalgo54
Şef
15 Nisan 2024 21:58

Ne tezde ne de yayında kimse sizden etik kurul izni istemedi mi?

Hemsire002
Aday Memur
15 Nisan 2024 22:00

etik kurul izni var
hidalgo54, 1 yıl önce
Ne tezde ne de yayında kimse sizden etik kurul izni istemedi mi?

Tufan Akyar
Memur
16 Nisan 2024 07:53

Tezde bir kaynağa atıfta bulunmayı unutmak diploma iptaline neden olmaz, merak etmeyin. Bu tür yaptırımlar için ciddi etik ihlaller gereklidir; ağır intihal gibi...

Hemsire002
Aday Memur
16 Nisan 2024 08:34

Anladım teşekkür ederim, peki alınan etik kurul dosyasına tekrar bakılması gibi bir talepte bulunabilirler mi?
Tufan Akyar, 1 yıl önce

Tezde bir kaynağa atıfta bulunmayı unutmak diploma iptaline neden olmaz, merak etmeyin. Bu tür yaptırımlar için ciddi etik ihlaller gereklidir; ağır intihal gibi...

Tufan Akyar
Memur
16 Nisan 2024 08:40

"alınan etik kurul dosyası" ile tam olarak neyi ifade etmek istiyorsunuz?

Hemsire002, 1 yıl önce
Anladım teşekkür ederim, peki alınan etik kurul dosyasına tekrar bakılması gibi bir talepte bulunabilirler mi?

Hemsire002
Aday Memur
16 Nisan 2024 09:53

yani önceden etik kurul onayı alınmış bir dosyanın yeniden incelenmesi gibi bir talep olur mu?
Tufan Akyar, 1 yıl önce

"alınan etik kurul dosyası" ile tam olarak neyi ifade etmek istiyorsunuz?

empatigerekli
Aday Memur
16 Nisan 2024 14:51

Eğer halka mal olmuş bir ölçme aracı ise izine gerek yok (Ör: beck depresyon envanteri gibi). Ama uyarlayanı veya geliştireni belli bir ölçme aracı ve yayımlanmış ise atıfta bulunmamak özellikle ölçme araçlarında problem yaratabilir. Ölçeğinizin ne olduğunu söylerseniz daha açık yardım yazabiliriz. Ölçeğin sahibi fark ederse şikayet edebilir. Bunun çözüm yolu ise tez için YÖK'e bir düzeltme dilekçesi gönderebilirsiniz.

Hemsire002
Aday Memur
16 Nisan 2024 14:59

Ölçeğin adı Glaskow koma skalası. Yayın üzerinden yıllar geçse bile YÖK e dilekçe yazıp düzelttirebilir miyiz?
empatigerekli, 1 yıl önce

Eğer halka mal olmuş bir ölçme aracı ise izine gerek yok (Ör: beck depresyon envanteri gibi). Ama uyarlayanı veya geliştireni belli bir ölçme aracı ve yayımlanmış ise atıfta bulunmamak özellikle ölçme araçlarında problem yaratabilir. Ölçeğinizin ne olduğunu söylerseniz daha açık yardım yazabiliriz. Ölçeğin sahibi fark ederse şikayet edebilir. Bunun çözüm yolu ise tez için YÖK'e bir düzeltme dilekçesi gönderebilirsiniz.

empatigerekli
Aday Memur
16 Nisan 2024 15:16

Ölçeğin Türkiye'de uyarlama yayınında ölçek maddeleri var mı? Evet, düzeltme yapabilirsiniz.

Hemsire002, 1 yıl önce
Ölçeğin adı Glaskow koma skalası. Yayın üzerinden yıllar geçse bile YÖK e dilekçe yazıp düzelttirebilir miyiz?

Hemsire002
Aday Memur
16 Nisan 2024 15:41

Hayır yok, çalışmalarda var. çalışmalara atıf yapılmış ama geçerlilik güvenirlik yapan kişiye atıf yapılmamış. bir de makalede de dilekçe ile vs düzeltme yapılabilir mi? Yoksa geri mi çekmek gerekiyor?

Ölçeğin Türkiye'de uyarlama yayınında ölçek maddeleri var mı? Evet, düzeltme yapabilirsiniz.

empatigerekli
Aday Memur
16 Nisan 2024 16:14

Sanırım mezun olduğunuz enstitü aracılığıyla danışmanınız gerekçeli dilekçe yazarak düzeltme talep edebiliyorsunuz. YÖK, düzeltme konusunda size yardımcı olabilir, telefon ya da mail ile ulaşabilirsiniz. Ama ölçme aracı çok eski herkes tarafından kullanılan ve bir kurama ait ise atıf yapmamak yayın hatası olur. Fakat uyarlayanı bunun için bir yayın yapmışsa sıkıntılı olabilir.

Hemsire002, 1 yıl önce
Hayır yok, çalışmalarda var. çalışmalara atıf yapılmış ama geçerlilik güvenirlik yapan kişiye atıf yapılmamış. bir de makalede de dilekçe ile vs düzeltme yapılabilir mi? Yoksa geri mi çekmek gerekiyor?

Hemsire002
Aday Memur
16 Nisan 2024 16:32

ölçek kuruma ait değil, kişi geçerlilik güvenirlik yapıp yayın yapmış. yükseklisans tezi olduğu için sorun edilmez denildi ama yine de sormak istedim, 5-6 yıl önceki bir tez çünkü

Sanırım mezun olduğunuz enstitü aracılığıyla danışmanınız gerekçeli dilekçe yazarak düzeltme talep edebiliyorsunuz. YÖK, düzeltme konusunda size yardımcı olabilir, telefon ya da mail ile ulaşabilirsiniz. Ama ölçme aracı çok eski herkes tarafından kullanılan ve bir kurama ait ise atıf yapmamak yayın hatası olur. Fakat uyarlayanı bunun için bir yayın yapmışsa sıkıntılı olabilir.

kitapdefter4231
Aday Memur
16 Nisan 2024 17:23

Merhaba hocam. Benim de benzer bir sorunum var. YÖK, tez üzerinde yapılacak bir düzeltmenin enstitünün kabul etmesiyle mümkün olabileceğini iletti. Enstitüye değişiklikleri içeren gerekçeli dilekçe yazdık fakat enstitü bu talebi reddetti. Bu noktadan sonra ne yapılabilir sizce, bilgi ya da tecrübeniz varsa paylaşabilir misiniz? Cevap verirseniz çok sevinirim.

empatigerekli
Aday Memur
16 Nisan 2024 22:03

Sanırım sonrası mahkeme yolu ile çözülüyor

kitapdefter4231, 1 yıl önce

Merhaba hocam. Benim de benzer bir sorunum var. YÖK, tez üzerinde yapılacak bir düzeltmenin enstitünün kabul etmesiyle mümkün olabileceğini iletti. Enstitüye değişiklikleri içeren gerekçeli dilekçe yazdık fakat enstitü bu talebi reddetti. Bu noktadan sonra ne yapılabilir sizce, bilgi ya da tecrübeniz varsa paylaşabilir misiniz? Cevap verirseniz çok sevinirim.

empatigerekli
Aday Memur
16 Nisan 2024 22:05

Kurama ait mi diye sormuştum. Sanırım değil. Atıf yapılması gereken kişi bunu hoş görürse sorun olmaz.

Hemsire002, 1 yıl önce
ölçek kuruma ait değil, kişi geçerlilik güvenirlik yapıp yayın yapmış. yükseklisans tezi olduğu için sorun edilmez denildi ama yine de sormak istedim, 5-6 yıl önceki bir tez çünkü

Hemsire002
Aday Memur
16 Nisan 2024 22:33

Anladım, teşekkür ederim. Aynı tez, makale olarak yayınlandıysa onun için bir düzeltme yapılamaz değil mi?

Kurama ait mi diye sormuştum. Sanırım değil. Atıf yapılması gereken kişi bunu hoş görürse sorun olmaz.

empatigerekli
Aday Memur
17 Nisan 2024 00:38

Makale için dergi editörüne düzeltme maili atarsanız, ilk sayıda sizin yayımlanmış makale için düzeltme olarak belirtir.

Hemsire002, 1 yıl önce
Anladım, teşekkür ederim. Aynı tez, makale olarak yayınlandıysa onun için bir düzeltme yapılamaz değil mi?
Toplam 19 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi