Editörler : E.Kayı Han
16 Nisan 2024 23:52

Yazı İşleri Müdürlüğü Şartlarının Garipliği?

Öncelikle teşkilatımızın bütün çalışanlarına selamlar. Ben çok uzun yıllardır zabıt katibi olarak çalışmasam da bu görevde yükselme sınavını yıllar sonra illa deneyeceğim. Yazı işleri müdürlüğü sınavı malum; teşkilatta görev yapan her zabıt katibi için aslında bir kızılelma. Zabıt katipliği mesleğinden hayatını bir ömür geçindirmeyi düşünen kişi haliyle işin sonunda mümkünse en kısa zamanda müdür olmayı ister ki katipliğe nazaran daha rahat ve daha refah hayatı olabilsin. Fakat kıymetli meslektaşlarım bu mesleğe girdiğimden beri bana garip gelen bir husus var. Öncelikle yazı işleri müdürü olma şartını sizlere tekrar hatırlatmak istiyorum;

1-Yazı işleri müdürü kadrosuna atanabilmek için;

a)En az dört yıllık yüksekokul, fakülte veya adalet yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi önlisans programı mezunu olmak,

b)Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar haricen az dört yılı zabıt kâtibi kadrosunda olmak üzere toplam en az altı yıl hizmeti bulunmak

Şartları aranmakta. Adalet bakanlığında 18, 19 yaşında zabıt katibi, mübaşir olanları sıkça görüyoruz. Hal böyleyken 20 yaşında zabıt katipliği mesleğine başlamış bir personel 6 sene bilfiil görev yaptıktan sonra görevde yükselme sınavına girebiliyor. Günümüzde referans adı altında dönen "kolaylıkları" sizde gayet iyi biliyorsunuz. 6 Sene katiplik yapan 25-26 yaşındaki birisi bu sayede pek kolayca müdür olabiliyor. Düşünün hem hizmet süresi kısa hem çoğu kişinin gencecik dediği yaşta müdür oluyor. Hem iş yoğunluğu olarak rahatlaması hem maaş olarak bir nebze refaha ulaşması ise yanına kar kalıyor. Tabi ki bu unvanı hak ederek kazanan pek çok meslektaşımız var. Fakat kendi açımdan düşünüyorum ilerleyen yıllarda 6 yılımı doldurunca veyahut 5 küsür yıl hizmet süremin üzerine askere gidip gelip onu da saydırınca müdürlük sınavına girsem, ve kul hakkını, haram lokmayı göze alıp birde referans adı altında birilerini bulup yanlış yollara başvursam 26-27 yaşında müdür olacağım. Benden daha kıdemli olan personeller şuan ki maaşlar ile söylüyorum maksimum 33-35 bin TL maaş alacakken ben en az 43-45 bin TL maaş alacağım. (bekar, çocuksuz vs maaşları ORTALAMA olarak söylüyorum. tabi ki sapmalar olabilir ona takılmayın) Yahu bunu ben kendi menfaatim için bile yapsam çok yanlış bir durum. Zaten bu "referans" ların ucu bucağı görünmüyor müdür olmak için "referans" yarıştırıyor millet. Allah'tan başka kimsesi olmayan bu teşkilata yıllarını vermiş emektar zabıt katipleri, mübaşirler (idari işler müd. için diyorum) ne yapsın? Onlar ancak mezarda emekli olur bu şartlarda. Sizlere kendi açımdan üzüntümü dile getirdim. Ne yapılmalı bu durumda? En azından hizmet süresindeki aranılan şartlar bir nebze arttırılmalı mı sizce?

kadiresref
Memur
17 Nisan 2024 08:51

Çare kamil bir yaş tahdidi ve sadece yazılı imtihan neticesinde atama. Başka her yol böyle sıkıntılı

İsmi Lazım Deil
Daire Başkanı
17 Nisan 2024 14:17

Okumayın, saçmalamış.

Xiaomi
Memur
17 Nisan 2024 14:48

26 yasinda hakim savcı oluyorlar sorun yok, müdür olunca mı sorun oluyor?

mustafaerdil
Aday Memur
19 Nisan 2024 10:54

Git hukuk fakültesi oku. sen de hakim savcı ol. ama benimle aynı koşullarda sınava gir. sonra torpilini bul ve 6 yıl sonra müdür ol. Birileri de 20 yıl hizmeti olsun. her mülakatta da elensin. Yaşasın adalet.

Xiaomi, 1 yıl önce
26 yasinda hakim savcı oluyorlar sorun yok, müdür olunca mı sorun oluyor?

Ermanferman
Aday Memur
19 Nisan 2024 15:47

bunun çözümü eski sistemi geri getirmek.

-yazılı sınavdan aldığın puanın %50'si

-hizmet yılı

-eğitim durumu (ön lisans 6, lisans 8, y.lisans 10 puan)

gibi ve buna eklenebilecek objektif kriterlerle puan toplanır, sıralama yapılır ve alım bu şekilde olur. ha bu sistemin açığı da vardı, takdirnameye ek puan veriliyordu o zaman ve torpili olanlar takdirnameye boğuluyordu.

subjektif kriterleri devreye soktuğunuz zaman orada adalet gider. adı ister mülakat isterse de takdirname olsun.

bu arada işe girerken teşkilattaki mevcut personelin %99'u torpille girdi. hali hazırdaki torpili müdürlüğe gücü yetmeyince beddua okuyanlara gülüyorum sadece. hepimiz birbirimizi biliyoruz, kimse kendini kandırmasın.

ancaaaak, hadi işe girerken mülakat yaptın, hali hazırda çalışan personeline ne diye mülakat yaparsın. yetersizliği ölçüyorum diyorsan, yetersiz adamı niye çalıştırıyorsun derler adama.

mülakat kaldırılmadan adalet gelmez.

Kartal -Yuvası
Aday Memur
19 Nisan 2024 19:48

Evli ne alaka ? Bekar bakan, başbakan yardimcisi, hatta adalet camiasinda hakim, savcı, komisyon başkanı oluyor da yazi isleri muduru neden olmamali ???

sabriabi99
Aday Memur
19 Nisan 2024 21:49

Sorumluluk bilincinde olmalı demek istemiş bi tık ben öyle yordum kıstas değil ama önemli meseledir
Kartal -Yuvası, 1 yıl önce
Evli ne alaka ? Bekar bakan, başbakan yardimcisi, hatta adalet camiasinda hakim, savcı, komisyon başkanı oluyor da yazi isleri muduru neden olmamali ???

Kartal -Yuvası
Aday Memur
20 Nisan 2024 01:58

Hiç olmamış, yalan yok. Keza bu muessese tek başına sorumluluk gostergesi olsa aile mahkemeleri çiçek gibi olurdu.
sabriabi99, 1 yıl önce
Sorumluluk bilincinde olmalı demek istemiş bi tık ben öyle yordum kıstas değil ama önemli meseledir

Akillis
Aday Memur
20 Nisan 2024 15:03

İcra müdürü alırken hizmet süresi arıyor musun? Hayır. Orada 'Müdür' statüsünde aldığın şahsın altında yönettiği personellerinde ünvanı 'KATİP' icrada olsa zabıtta olsa sen bu yönetilecek personelleri aynı sınavla alınıyorsun sonuçta peki sen bu katipleri yönetirken şahsın ünvanı icra müdürü olunca direk alabiliyorken yazı işleri müdürüne gelince iş 6 yıla az hatta ve hatta üzerine +4 daha koyayım da 10 yıl yapayım niye diyorsun? Dostum sen ilk önce bu arada ki kalite farkının neden kaynaklı olduğunun kaynağına inip çöz sonra gel yıla takıl. Teşkilatına ilk başta personel alımı yaparken sen zaten oradan buradan düz lise mezunu adamı doldurursan belirli bir eğitim seviyesi şartı getirmeden alırsan, zabıt katibi ünvanıyla aldığın adamı tutup savcılık bünyesinde idari işlerde dandik dundik bürolarda çalıştırırsan eğitim ve sosyal işler kalemi gibi,özel kalem gibi... daha uyap açmamış e-imza bilmeyen katipler ile dolu teşkilatın 6 yıl sonunda elbette karşında vasıfsız müdürler ile karşılaşırsın. Sen şöförü idari işler müdürü olarak alıyorsun katiplerin başına müdür diye koyuyorsun 6 yıla mı takıldın? gerçekten takıldığınız konu yıl mı? bence 6 yıl çok bile 4'e indirilmeli. Senin zaten sistemin çöp. 10 yılda yapsan çöpsün... birde 'Evli' statüsünde olmalı yazmışlar kahkaha attım :) şaka gibisiniz. Evi arabasıda olsun mu müdürün müdür olmadan önce şartlarda.

Birde dipnot; acilen şeflik statüsü getirilmeli en azından şöyle olabilir müdürü biraz pişirirsin 4 yılı dolduranlar şef geri kalan 2 yıl sonra 6. yılında müdür ünvanı alabilir tekrar bir sınavla.

Staj gibi bir durum olur 2 yıl Müdürlük öğrenir az baş müdür diye adamı koyarsın tepesine şefin.

Yıllara takılmayın 10 yıl ne yapıyorsun Sen Ağır ceza reisimi yetiştiriyorsun hahaha alt tarafı bir kuruma müdür...

Toplam 9 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi