Editörler : E.Kayı Han
02 Haziran 2024 15:29

Memurun İcralık Olması Durumunda Maaş Kesintisi
merhaba, İstanbul'da memur olarak çalışıyorum, yaklaşık 50 bin tl maaş alıyorum. Yakın bir zamanda icralık olacağım. Maaş aldığım banka dışındaki bankara kredi, kredi kartı borçlarım var. İki sorum olacak, Lütfen konuyu bilenler cevap verebilirse çok mutlu olurum. 1- İcralık olduğum zaman maaşımdan en az 25 mi kesinti olacak, yoksa sadece yüzde 25 mi? Yüzde 25 ten fazla ise ne kadara kadar olabiliyor? 2- İcralık olduğum zaman disiplin cezası verirler mi? Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum?

E.Kayı Han
Editor
02 Haziran 2024 17:30

657 sayılı kanunda icralık olan memurla ilgili hükümler belli. Kınama cezası var ilk defa ceza alacaksanız uyarmaya çevrilir. Amir takdirine göre ceza da verilmeye ilir.

Maaşınızın dörtte biri kesilir fazlası kesilmez.

byKeyNes
Aday Memur
02 Haziran 2024 19:59

çok teşekkür ederim, en büyük endişem yüzde 25 inden fazla kesinti olması, umarım yüzde 25 inden fazlası kesilmez.
E.Kayı Han, 11 ay önce

657 sayılı kanunda icralık olan memurla ilgili hükümler belli. Kınama cezası var ilk defa ceza alacaksanız uyarmaya çevrilir. Amir takdirine göre ceza da verilmeye ilir.

Maaşınızın dörtte biri kesilir fazlası kesilmez.

şaşkın tarihçi
Genel Müdür
02 Haziran 2024 20:38

maaş aldığınız banka dışındaki bankalaraysa yüzde 25 kesilir. başka bir şey olmaz. asıl mesele maaş bankasına borç yapmamak.

byKeyNes
Aday Memur
02 Haziran 2024 20:40

teşekkür ederim.
şaşkın tarihçi, 11 ay önce
maaş aldığınız banka dışındaki bankalaraysa yüzde 25 kesilir. başka bir şey olmaz. asıl mesele maaş bankasına borç yapmamak.

byKeyNes
Aday Memur
02 Haziran 2024 22:19

ocak ayında maaş promosyon anlaşması yapacaklar, umarım maaş bankamız değişmez, yoksa durumum çok vahim
şaşkın tarihçi, 11 ay önce

byKeyNes
Aday Memur
04 Haziran 2024 08:34

bazı icra dosyalarında memur maaşından yüzde 25 ten fazla haciz uygulandığını bu oranın 35-40 a kadar çıkabildiğini duydum. Acaba icralık olup da maaşından yüzde 25 ten fazla kesinti yapılan var mı? Lütfen bilgisi olanlar yazabilir mi?
04 Haziran 2024 09:15

1/4 kesinti yapılır.

byKeyNes
Aday Memur
04 Haziran 2024 09:35

dün bir arkadaşım yüzde 35 e kadar kesinti yapılabileceğini, bu konuda kanunen bir üst sınır olmadığını ve yetkinin haciz memurunda olduğunu söylemişti. çok endişelendim. çok teşekkür ederim.
Memuravukatı, 11 ay önce

1/4 kesinti yapılır.

r.diyojen
Genel Müdür
04 Haziran 2024 10:44

İcra iflas kanunu madde 83'e göre memurun maaşının haczedilecek miktarı 1/4'ünden az olamaz, ailesini ve kendisini geçindirebilecek kadar maaş bırakmak şartıyla üst sınır yok.

Sadece işçilerde (iş kanunu madde 35) 1/4'den fazla kesemezsin diyor. Onlar da üst sınır var.

Uygulamada genelde 1/4 kesiliyor.

byKeyNes
Aday Memur
05 Haziran 2024 20:01

memur olup da maaş haczi yaşayan oldu mu? maaşınızdan yüzde kaç kesinti oldu? bilgi verebilir misiniz?

buluache
Daire Başkanı
06 Haziran 2024 12:28

Kurumumda maaşları ben yaptığım için konuya baya hakimim o yüzden tane tane anlatayım.

Birincisi isterse 10 farklı bankaya borcun olsun ve hepsinden icralık ol maaşının %25 inden fazlası kesilmez.

10 icra dosyası sıraya girer ilk takibi başlatandan başlanarak ödeme yapılır. Diğerleri sırasını beklemek zorunda.

Görevli Mutemet Maaşını yaparken icra kesintisini MYS sistemine girer ve kalan kısım sizin elinize geçer.

Örnek olarak 50 bin maaşın var icra kesintisi 12.500 TL bu otomatik yapılır Eline geçecek tutar 37.500 TL Ancak Maaş aldığın bankaya kredi borcun varsa Banka bu yatan maaşından kredi veya kredi kartı borcunu otomatik tahsil eder. Bunu da genellikle Vakıf Bank yapıyor.

Gelelim ikinci meseleye:

İcra borçlarında sadece maaşın 4/1 i kesilir ancak ek ödemeler promosyon v.s. gibi maaş dışındaki bütün ödemelerinizin tamamı alacaklıya kesilir.

Bu işinde hilesini bulanlar var Adamın maaşına icra gelmeden önce tanıdık birine örneğin 1 Milyon TL lik senet imzalıyor. Diğer alacaklılardan önce icra takibini başlatıyor ve ilk kesinti ona yapılıyor.

Bana soracak olursan bu çözüm değil sonuçta diğer borçlar beklerken faiz işlemeye devam ediyor Kimse alacağından vazgeçmiyor. Hayatın boyunca üzerine mal varlığı edinemiyorsun.

Borçlanmış ödeyemez duruma gelmiş olabilirsin Herkesin başına gelebilecek bir durum bu ayrı bir konu ancak bu şekilde maaşının 4/1 ile bu borçlar bitmez.

Sana tavsiyem ilk borç için kesinti başladıktan sonra diğer alacaklılarla sırası ile anlaş emin ol faizin hatta ana para borcunun bile bir kısmını silip kalanına taksit yapacaklar. Çünkü diğer türlü zaten alamayacak.

Bankaların şöyle bir sistemi var banka alacağını tahsil edemediği zaman icra takibine başlar eğer kişinin maaşında icra varsa sıraya girer bunu beklemek istemeyen bankalar senin borcunu çok düşük bir fiyata varlık yönetim şirketlerine satar. Sende bu yönetim şirketleriyle anlaşır borcunu ödersin. Kimse alacağından vazgeçmez.

Allah Yardımcın Olsun.

byKeyNes
Aday Memur
06 Haziran 2024 13:00

vermiş olduğunuz detaylı ve açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. maaş aldığım bankaya çok düşük bir miktarda borcum var, yılbaşında maaş promosyon anlaşmamız yenilenecek, dua ediyorum inşallah maaş bankamız borçlu olduğum bankalardan birisi olmaz. 15 yıldır aynı HALKbanktan alıyoruz maaşımızı, ümit ederim ki değişmez. çok teşekkür ederim.
buluache, 11 ay önce

Kurumumda maaşları ben yaptığım için konuya baya hakimim o yüzden tane tane anlatayım.

Birincisi isterse 10 farklı bankaya borcun olsun ve hepsinden icralık ol maaşının %25 inden fazlası kesilmez.

10 icra dosyası sıraya girer ilk takibi başlatandan başlanarak ödeme yapılır. Diğerleri sırasını beklemek zorunda.

Görevli Mutemet Maaşını yaparken icra kesintisini MYS sistemine girer ve kalan kısım sizin elinize geçer.

Örnek olarak 50 bin maaşın var icra kesintisi 12.500 TL bu otomatik yapılır Eline geçecek tutar 37.500 TL Ancak Maaş aldığın bankaya kredi borcun varsa Banka bu yatan maaşından kredi veya kredi kartı borcunu otomatik tahsil eder. Bunu da genellikle Vakıf Bank yapıyor.

Gelelim ikinci meseleye:

İcra borçlarında sadece maaşın 4/1 i kesilir ancak ek ödemeler promosyon v.s. gibi maaş dışındaki bütün ödemelerinizin tamamı alacaklıya kesilir.

Bu işinde hilesini bulanlar var Adamın maaşına icra gelmeden önce tanıdık birine örneğin 1 Milyon TL lik senet imzalıyor. Diğer alacaklılardan önce icra takibini başlatıyor ve ilk kesinti ona yapılıyor.

Bana soracak olursan bu çözüm değil sonuçta diğer borçlar beklerken faiz işlemeye devam ediyor Kimse alacağından vazgeçmiyor. Hayatın boyunca üzerine mal varlığı edinemiyorsun.

Borçlanmış ödeyemez duruma gelmiş olabilirsin Herkesin başına gelebilecek bir durum bu ayrı bir konu ancak bu şekilde maaşının 4/1 ile bu borçlar bitmez.

Sana tavsiyem ilk borç için kesinti başladıktan sonra diğer alacaklılarla sırası ile anlaş emin ol faizin hatta ana para borcunun bile bir kısmını silip kalanına taksit yapacaklar. Çünkü diğer türlü zaten alamayacak.

Bankaların şöyle bir sistemi var banka alacağını tahsil edemediği zaman icra takibine başlar eğer kişinin maaşında icra varsa sıraya girer bunu beklemek istemeyen bankalar senin borcunu çok düşük bir fiyata varlık yönetim şirketlerine satar. Sende bu yönetim şirketleriyle anlaşır borcunu ödersin. Kimse alacağından vazgeçmez.

Allah Yardımcın Olsun.

bojankrunic
Aday Memur
06 Haziran 2024 22:47

Hocam ben mebdeyim . Promosyonda ve ek derslerde herhangi bir kesinti yaşamadım . Sadece maaşımda 4 te 1 kesinti var . Maaş hesabım hariç diğer hesaplarım ise tamamen blokeli hacizli . Promosyon da maaş hesabına yattığından kesintisiz aldım

buluache, 11 ay önce

Gelelim ikinci meseleye:

Allah Yardımcın Olsun.

byKeyNes
Aday Memur
30 Haziran 2024 18:18

hocam yüksek maaş alan memurların maaşından da mı yüzde 25 kesiliyor? yoksa daha yüksek oranlarda kesinti olabiliyor mu?
buluache, 11 ay önce

Gelelim ikinci meseleye:

Allah Yardımcın Olsun.

byKeyNes
Aday Memur
22 Temmuz 2024 12:41

en düşük memur maaşından daha yüksek maaş alan memurların maaşından yapılacak icra kesintisi yüzde 30 ya da yüzde 40 olabiliyor mu? böyle bir ihtimal var mı? lütfen bilgisi olan cevap verebilir mi?

buluache
Daire Başkanı
22 Temmuz 2024 15:47

Kanunen %25 İle sınırlı fazlasını kesemezler.

Toplam 16 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi