Editörler : E.Kayı Han
12 Eylül 2024 22:09

Cte kar payı helal mi

Arkadaşlar CTE Genel Müdürlüğü İşyurtları kurumu tarafından her yıl işyurdu bünyesinde çalışan ve çalışmayan personele (1.2.3.grup ve cte grubu ) olmak üzere 4 grupta her grupta çalışan personelin aldığı grup günlük ücret farklı olmak üzere karpayı vermektedir. Merak ettiğim konu bu verilen paranın bankaların vermiş olduğu promosyonlar gibi İslam dinine göre haram olarak mı değerlendirmeli yoksa helal midir bu konu hakkında bilgisi olan cevap verebilir mi.

E.Kayı Han
Editor
12 Eylül 2024 22:23

Birincisi, Promosyon harama yakın olan ama haram olmayan bir iştir. Başka bir deyişle promosyon almak caiz değil. Caiz ile haram arasında fark var.

İkincisi, promosyonun caiz olmamasının nedeni bankanın faizle çalışması. Bu banka katılım bankası ise alınan promosyon caiz olur zira katılım bankaları faiz ile çalışmıyor.

Gelelim sorunun cevabına;

İş yurtları kurumu faizle çalışmıyor. Bir nevi ticaret yapıyor ve ticaretten elde ettiği kazancın bir kısmını kar payı olarak üyelerine ve çalışanlarına dağıtıyor. Adı üzerinde kar payı. Elde ettiği kazançtan sana pay veriyor. Bu bir ticaret kazancı.

Dolayısı ile dağıtılan para senin hakkın. Hakkını almakta haram olmaz.

12 Eylül 2024 22:52

700 800 liranın Haramı seni öldürmez be kardeş :)

Johny Sins
Aday Memur
12 Eylül 2024 22:54

Kesinlikle haramdır promosyon gibi faiz gibi,kripto para gibi haramdır, zina alkol gibi çok ağır bir günahtır ve cehennemlik tır.

Promosyon ve kâr payı yasal olan haramlarınızı kabul edebilirim bağışlamak isteyen olursa, günahı benim boynuma en azından günaha girmemiş olursunuz.

Kalorici
Aday Memur
13 Eylül 2024 01:58

Hocam buradaki ince nokta kişinin 700 800 daha yüksek veya daha küçük meblağlar alması değil isterse bir kuruş olsun buradaki önemli hususun eğer dinimizce (haram veya caiz) olup olmama noktasındaki ince çizgi

iyilikiyidir, 4 hafta önce
700 800 liranın Haramı seni öldürmez be kardeş :)

anten10
Memur
13 Eylül 2024 08:34

haram kardeş. İbanımı yollayayım bana yolla sen harama bulaşma.

wax meber
Memur
13 Eylül 2024 09:03

Biraz bence işine odaklan

Reamonn42
Memur
13 Eylül 2024 09:34

Sizin bu haram muhabbetiniz hem gülünç hem sinir bozucu :D He kardeş haram sen paranı bak burada isteyen arkadaşlara verebilirsin :)

zeynep_sila
Memur
13 Eylül 2024 19:07

Şimdi bu alacağımız 2023 yılının kar payı değil mi hocam? Neden ta ki 2024 Eylül ayı bekleniyor, bilginiz var mı? Hani Ocak ayından Ocak ayına hesap yapılmıyor mu! Ya da ben bilmiyorum tarih aralığını ama Ağustostan Ağustosa mı hesap yapılıyor? Eğerki 2023 yılı kar payı 2023 Ocak ayı ile 2023 Aralık ayı arası ise ben bu paranın faize yatırıldığını düşünüyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim
E.Kayı Han, 4 hafta önce

Birincisi, Promosyon harama yakın olan ama haram olmayan bir iştir. Başka bir deyişle promosyon almak caiz değil. Caiz ile haram arasında fark var.

İkincisi, promosyonun caiz olmamasının nedeni bankanın faizle çalışması. Bu banka katılım bankası ise alınan promosyon caiz olur zira katılım bankaları faiz ile çalışmıyor.

İş yurtları kurumu faizle çalışmıyor. Bir nevi ticaret yapıyor ve ticaretten elde ettiği kazancın bir kısmını kar payı olarak üyelerine ve çalışanlarına dağıtıyor. Adı üzerinde kar payı. Elde ettiği kazançtan sana pay veriyor. Bu bir ticaret kazancı.

Akrep8787
Aday Memur
14 Eylül 2024 01:02

Kayı han bey promosyon güncellemesinden haberiniz varmı?
E.Kayı Han, 4 hafta önce

Toplam 9 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi