Editörler : E.Kayı Han
01 Kasım 2024 11:37

Unvan İsimlerinin Güncellenmesi Üzerine

Kıymetli meslektaşlarım,

Elbette sonsuz sorun ve iyileştirilmesi gereken mevzu var. Ben sadece bir tanesini vurgulamak adına bu konuyu açtım.

Mevcut unvanlarımız (katip ve mübaşir) Osmanlı Türkçesinden kalma, demode.

Yani biz katip isek, müdür yerine de reis-ül küttab demek icap eder. Mesela mübaşir kelimesinin tam karşılığı bile yok. Maalesef mevzuat ve unvanların çoğunda bu durum var. Modernize edilmiş unvanlar, hem daha anlaşılır olacak hem de mesleğin itibarını artıracaktır. Ben konuyu yapay zekaya sordum. Önerileri şu şekilde;

Katip yerine:

Yargı İşlem Memuru

Adli İşlem Memuru

Yargı Hizmetleri Yönetim Memuru

Adli Süreç Yönetim Memuru

Mübaşir yerine:

Duruşma Hazırlık Memuru

Adli İşler Yardım Memuru

Evrak ve Arşiv Hizmetleri Memuru

Adli Evrak ve Koordinasyon Memuru

Tabi ki, bunun için bir hizmet sınıfına (Yargı Hizmetleri Sınıfı gibi) mensup olmamız gerekli. Bunun dışında elbette daha kritik sorunlar da var. Sadece mesleğin görünür itibarını artırmak ve halk nezdinde daha yararlı kılmak adına bu önerim.

Teşekkürler.

katip1988
Kapalı
01 Kasım 2024 16:19

sgk belediye gibi kurumlarda dava takip memuru diye bir ünvan var olabilir.

kıdemlikatip
Aday Memur
01 Kasım 2024 16:51

cumhuriyet katibi olabilir . Demode kelimesi olmamış ama .

yusuf132
Memur
01 Kasım 2024 19:01

yaz direk amele diye

blackkuzm
Memur
02 Kasım 2024 10:05

o az olmuş ya cumhuriyet başkatibi olsun şaka mısınız bu özenti neden
kıdemlikatip, 1 ay önce

cumhuriyet katibi olabilir . Demode kelimesi olmamış ama .

İdare eder artık
Aday Memur
04 Kasım 2024 17:46

Yazan, yazıcı, yazman gibi

maske505
Aday Memur
05 Kasım 2024 09:03

bence katip daha iyi

Adliyeci
Şef
05 Kasım 2024 13:03

vhki olsun herkes başka kurumlara kaçabilsin

İsmi Lazım Deil
Şube Müdürü
05 Kasım 2024 15:37

Destekliyorum. Uvan ismi değil de mesleğin adının değişmesi daha doğru ifade olur. Yazan güzelmiş. Yargı işlem memuru da güzel. Aynı şekilde hakim yerine yargıç adının gelmesi gerekir.

kadiresref
Memur
06 Kasım 2024 08:31

Bir lisana giren kelimeler yerden ot gibi bitmez tabiri caizse babası bellidir. Çok uzun zamandır Türkçe denilen ama ne Türkçe ile ne başka lisan ile alakası olmayan kelime uydurma modası başladı. Adalet Bakanlığının sıradan bir memuru bile buna hevesleniyor görüyorsunuz. Kelimeler demode olduğu için değil zaman içinde tekâmüle uğradığı için değişir. Durduk yere bundan sonra buna, şu diyelim demek dili katletmek demektir.

Bir de verilen örnekler çok gülünç. Biz katip isek müdüre reis-ül kûttâb demek gerekirmiş:) Reis-ul Kûttâb Devlet-i Aliyyede Dışişleri Bakanının muâdili olan makama verilen isimdir. Katiplikle bir alakası yok yani. Müdür, zaten idare eden demektir. İsmi ile müsemmadır.

Mübâşir kelimesinin karşılığı yok denmiş. Zaten var olan ve kullanılan bir kelimenin karşılığını aramak da ayrı bir garabet. Katip, müdür,mübaşir her biri yerli yerinde kullanılmış, yüzyıllardır devam eden bir dil ve meslek geleneğinin temsilcisi kelimelerdir. Yazman gibi ne dil kurallarına uyan ne de geçmişi olan tabiri caizse babası olmayan bir kelimeye sığınmak çıktığı yeri beğenmemek demektir.

Mazisine demode diye bir tane başka milletten adam bulamazsınız ama biz de en büyük moda budur. Çok rahatsızsanız isminizdeki memur ve bey kelimelerini de çıkartın kendinize demode olmayan kelimelerden bir isim bulun.

MemurBey1988
Aday Memur
06 Kasım 2024 09:24

Cevabınız için teşekkür ederim.

Dil, dinamiktir ve sürekli kendini yeniler.

Bu, eskiden olandan utanmayı gerektirmez. Ben de utanmıyorum. 1200'lü yıllarda, 850 yılında konuşulan Türkçe konuşulmuyordu. Bugün de, 250 yıl öncesine ait kelime, çekim ve terminoloji halkta hakim değil.

Bunu söylemek ayıp değil, eskiyi yermek ya da yeniyi övmek değil.

Müzekkere yerine resmi yazı demek, çağın "gerekliliği üzerine" bir güncellemedir. Batılılaşma değil.

Mübaşir, Zabıt Katibi gibi kelimeler ne içerik ne nitelik olarak mesleği karşılamıyor. Keza, anlaşılır da değil.

Örneğin zabıt kelimesi yerine tutanak gibi resmi kelimeler tercih ediliyor. Katip de "yazmakla sorumlu" gibi bir anlamı çağrıştırıyor (o anlama geliyor demiyorum). Oysa ki bugün bir zabıt katibi, yazmaktan ziyade her tür adli işlem basamağını uzmanlık derecesinde bilmek ve takip etmekle yükümlüdür. Zamanın ve şartların bu mesleğe yüklediği misyon değişmiştir.

Bu sebeple "Adli Süreç Yönetim Memuru" gibi, bir ismin daha güncel, anlaşılır ve prestijli olacağını düşünüyorum.

kadiresref, 1 ay önce

Bir lisana giren kelimeler yerden ot gibi bitmez tabiri caizse babası bellidir. Çok uzun zamandır Türkçe denilen ama ne Türkçe ile ne başka lisan ile alakası olmayan kelime uydurma modası başladı. Adalet Bakanlığının sıradan bir memuru bile buna hevesleniyor görüyorsunuz. Kelimeler demode olduğu için değil zaman içinde tekâmüle uğradığı için değişir. Durduk yere bundan sonra buna, şu diyelim demek dili katletmek demektir.

Bir de verilen örnekler çok gülünç. Biz katip isek müdüre reis-ül kûttâb demek gerekirmiş:) Reis-ul Kûttâb Devlet-i Aliyyede Dışişleri Bakanının muâdili olan makama verilen isimdir. Katiplikle bir alakası yok yani. Müdür, zaten idare eden demektir. İsmi ile müsemmadır.

Mübâşir kelimesinin karşılığı yok denmiş. Zaten var olan ve kullanılan bir kelimenin karşılığını aramak da ayrı bir garabet. Katip, müdür,mübaşir her biri yerli yerinde kullanılmış, yüzyıllardır devam eden bir dil ve meslek geleneğinin temsilcisi kelimelerdir. Yazman gibi ne dil kurallarına uyan ne de geçmişi olan tabiri caizse babası olmayan bir kelimeye sığınmak çıktığı yeri beğenmemek demektir.

Mazisine demode diye bir tane başka milletten adam bulamazsınız ama biz de en büyük moda budur. Çok rahatsızsanız isminizdeki memur ve bey kelimelerini de çıkartın kendinize demode olmayan kelimelerden bir isim bulun.

Sansasyonell
Aday Memur
06 Kasım 2024 14:46

Çalışılcak en son kurum

yusuf132, 1 ay önce

yaz direk amele diye

farelikoyunnincası
Aday Memur
06 Kasım 2024 17:09

Yargı Hizmetleri Yönetim Memuru, Adli Evrak ve Koordinasyon Memuru.

Güldüm bunlara. :)

İtibarın mesleğe verilecek isim ile değil yetki ve özlük verilerek sağlanmasından yanayım. Yemişim en düşük memur maaşı ile çalışan personellerin meslek isminden kaynaklanan itibarını.

İsmi Lazım Deil
Şube Müdürü
07 Kasım 2024 09:20

Mesleğe itibar verme peşinde değiliz. Amaç mesleğin adının anlaşılır olması.

yatıksekiz
Aday Memur
07 Kasım 2024 21:30

Bence çok faydalı bir konuya değinmişsiniz, değerlendirilmeli. Elbette amaç isim değiştirerek itibar elde etmek değil, konuya bakış açınız bu olmamalı, arkadaş da ben dil uzmanıyım dememiş zaten örnek vermiş biz katipsek onlar neden reis-ül küttab değil diye örneğe çok takılmayın bence. Katibim deyince elbette insanlardan utanmıyorum ama katip deyince sanki sadece duruşmaya çıkıp yazı yazan kişiymiş gibi algılanıyor, halbuki işimizin en basit parçası bu işlem asıl iş kalemde dönüyor özellikle hukuk mahkemelerinde. yargı işlem memuru daha mantıklı, mübaşir de bence güncelliğini yitirdi ama mübaşir olmadığım için, mübaşir arkadaşların mesleki ünvanları hakkında yorum yapmayı doğru bulmuyorum, bu konuyu mübaşir arkadaşlara bırakıyorum.

soadist
Şube Müdürü
07 Kasım 2024 23:43

Bu teklif bana makul geldi
Adliyeci, 1 ay önce

vhki olsun herkes başka kurumlara kaçabilsin

Toplam 15 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi