hbakl, 1 ay önce
Kıymetli meslektaşım selamlar.
Öncelikle geçmiş olsun. Durumun üzücü. Aslında borcun çok afaki bir borç değil, ancak borçlandığın zaman sıkıntılı çünkü faizlerin yüksek olduğu dönemdeyiz.
Gelelim şimdi sana çıkar olabilecek bir yönteme. Şu anda ilginçtir ama hiç olmayacak bir şekilde İş bankasından araç ipoteği ile kredi alabiliyorsun ve BDDK sınırlamaları bir şekilde aşılabiliyor. Benim aracım için söylüyorum, yaklaşık aracın yüzde 56 sına kadar kredi çıkabildiğini söyledi bana bankacı. Ve işin en güzel yanı bu kredi 36 ay taksitle verilebiliyor.
Ama işin kötü yanı, faiz oranı 4.15 gibi afaki bir rakam.
Senin ana para borcunu 490 küsür bin. Dosya masrafı, sigorta vs katınca 520.000 olarak çekersen bu krediyi, 33 bin olarak 36 ayda ödersin. Muhtemelen 12 bin civarı sigorta çıkar. 3 bin civarı dosya masrafı. 15 bini ordan düş. (Sigortayı aylık taksit olarak sigortaya da yansıtabiliyorlar.)
Kredi şartı olarak bu araba 8 yıldan daha eski olmayacak ve kasko değerinin yüzde 56'sı 520 bin olacak. Yani yaklaşık 930 bin kasko değeri olmalı. Araç kaskolu olmalı ve üzerinde ipotek, rehin vs olmamalı.
Şimdi yapabileceğin en mantıklı yolu sana söyleyeyim, eline gelen para geldiği gibi gidip, yiyecek fatura ödemeyecek şekilde hayatına devam edemezsin. O sebeple benim aklımın erdiği, gördüğüm tek çıkar yolun, eş dost akraba, birinin arabası varsa ve borcunu ödeme iradende samimi isen görüş, durumunu anlat ve arabalarını ipotek ettirmeye ikna et. Aracın senin üzerine olmasına da gerek yok. Mesela akraban olsun olmasın başka birinin arabasını da kişi rıza gösterdi mi ipotek gösterip kullanabiliyorsun.
520 bin çektiğinde sigortayı baştan ödetirsen eline 500 bin civarı kalır, onla da borcunu kapatır, aylık 33 .037 TL ödersin.
Zamlarla 60 bin maaş alacağımızı göz önüne de alırsan, 27 bin TL ile de asgari geçim ihtiyaçlarını giderebilirsin. Temmuzda da zam vs gelince 34-35 binleri görürsün. Kasım da banka promosyonundan 100-150 gelirse onu da vurdun mu, 2026 ocakta işin zorunu halletmiş olursun. Zor olur evet, ama mevcut duruma göre gördüğüm tek çıkış yolun bu.
Ha ödeme konusunda kendini riskli görüyorsan da, hiç başkasının arabasını riske atıp bir de düşman kazanma. Banka en kral icraya verirse 4'te birini alır, ama şahsa borçlandı mı insan ne yapacağı belli olmaz.
Canını sıkma, olan olmuş artık. Bundan sonrası için ekonomik planlarını gerçekçi olarak yap ve disiplinle takip et.Unutma bu durumdan çıkman her türlü zaman alacak, erkenden çıkma çabasına girersen, bu genelde daha büyük borçlar olarak döner. Rabbim yardımcın olsun kıymetli meslektaşım.