Editörler : cihan27E.Kayı Han

kitabınortası
Daire Başkanı
19 Mart 2025 10:00

Yine bir şeyler aradan sessizce geçirilmeye çalışılıyor çıkan haberler doğruysa. Mühendisin içinde olmadığı hiçbir iyileştirme hakkaniyetli ve adaletli olmaz. Diğer mesleklerde ne kadar oransal artış olacaksa aynısı mühendisler de eklenerek gerçekleştirilmelidir. Yıllardır hiçbir iyileştirme almayan tek meslek grubu bunu fazlasıyla hak ediyor.

malikane.1999
Daire Başkanı
19 Mart 2025 10:47

Merkez uzmanı - kariyer uzmanı nasıl olunuyor bilgi verme imkanınız var mı
sarnav, 4 ay önce

Öncelikle ilk mesajımda belirtmiştim ama tekrar belirteyim, ben de mühendislik mezunu ve sektörde de çalışmış bir merkez uzmanıyım. Kamuya geçeceğim zaman önümde iki seçenek vardı: merkezi atama ile mühendis olmak veya sınav, mülakat aşamalarını geçerek ve sonrasında tez yazmayı ve yeterlilik sınavına girmeyi göze alarak uzman olmak. Aklı başında hiç kimse eline aynı veya daha az şey geçeceğini bilerek ikinci yolu seçmez.

Merkezde çalışan mühendis arkadaşlar bilirler, eğer doğrudan teknik bir birimde görev almıyorsanız çok teknik bir iş de yapmıyorsunuzdur. Burada mühendis ne iş yapar uzman ne iş yapar tartışma niyetim yok. Başlığa yazma sebebim de bir karşılaştırma yapılmasıydı zaten. Ancak şuna açıklık getirelim ki meslek odasına üye olan bir mühendis olarak her ne kadar kariyer uzmanı olsam da imza yetkisine de sorumluluğuna da haizim. Hem lisansta ve yüksek lisansta bitirme tezleri hem de uzmanlık tezi yazmış biri olarak yaptığınız karşılaştırma güldürdü beni. Uzmanlık tezi yüksek lisans tezine benzer, mühendislik fakültelerinin lisans bitirme tezleri ise daha çok uygulama raporudur.

Eğer daire başkanı, genel müdür gibi yönetici kadrolarından bahsetmiyorsak kamuda çoğu zaman hiyerarşi doğrudan belirtilmez zaten mevzuatta. Hiyerarşinin bir göstergesi (belki de en neti) maaştır mesela. Üstte 2013 yılındaki mühendis ve doktor maaşları yazılmış, aynı sene 1/4 bir kariyer uzmanı 4570 lira net maaş alıyordu mesela. Yani bir mühendisin neredeyse %35 fazlası. Bir başka örnek de kariyer uzmanları doğrudan daire başkanına bağlı çalışırlar, Danıştay kararıyla da sabittir bu. Mühendisler ise şube müdürü altında çalışırlar. İşe alım şartları da başka bir göstergedir ki üstte bahsettim bu süreçten.

Neyse, umarım iki meslek grubu da hak ettiğini alır diyerek bitireyim. Zaten kimin ne dediği çok önemli değil, sonuçta idarenin takdiridir ancak ilk mesajımdaki ana fikri yineleyeyim: ne düşünürsek düşünelim merkez uzmanlara ve müfettişlere bir iyileştirme yapılmadan kamu mühendislerine yapılmasının pek imkanı yok arkadaşlar.

Sevalsevalsevo
Aday Memur
19 Mart 2025 14:05

Bu sefer kariyer uzmanları maaş artışı ne kadar olacak? Bilen var mı

Defender0606
Aday Memur
19 Mart 2025 14:14

herkes farklı rakamlardan bahsediyor, bilmiyoruz
Sevalsevalsevo, 1 ay önce

Bu sefer kariyer uzmanları maaş artışı ne kadar olacak? Bilen var mı

Sevalsevalsevo
Aday Memur
19 Mart 2025 14:38

Ne kadar mesela

Defender0606, 1 ay önce
herkes farklı rakamlardan bahsediyor, bilmiyoruz

Defender0606
Aday Memur
19 Mart 2025 14:39

20-25 civarı diyenler var, biz de haber bekliyoruz

Ne kadar mesela

gozde30
Aday Memur
19 Mart 2025 15:23

Birkaç haber sitesinde 30-50 bin arası rakamlar yazılmış ama daire başkanı, gmy ve gm için. Kariyer uzmanları ve müfettişler dereceye göre artış alacakmış ve nette 6-18 bin arasında değişen artışlar konuşuluyor. açıkçası ben böyle bir gelişmenin yaşanacağını düşünmüyorum.. iki gündür gündem sıcak, bu haberler tam da civcivli zamanlarda ortaya atılıyor sonra ya asparagas çıkıyor ya da geri çekiliyor..

Sevalsevalsevo
Aday Memur
19 Mart 2025 15:59

Yok tbmm genel kurulda dün konuşulmuş

gozde30, 1 ay önce

Birkaç haber sitesinde 30-50 bin arası rakamlar yazılmış ama daire başkanı, gmy ve gm için. Kariyer uzmanları ve müfettişler dereceye göre artış alacakmış ve nette 6-18 bin arasında değişen artışlar konuşuluyor. açıkçası ben böyle bir gelişmenin yaşanacağını düşünmüyorum.. iki gündür gündem sıcak, bu haberler tam da civcivli zamanlarda ortaya atılıyor sonra ya asparagas çıkıyor ya da geri çekiliyor..

gozde30
Aday Memur
19 Mart 2025 16:01

Sonuç ne olmuş?

Yok tbmm genel kurulda dün konuşulmuş

egop0
Aday Memur
19 Mart 2025 16:08

Kariyer uzmanlarının maaşları çok düşük, ciddi iyileştirme şart!

Sevalsevalsevo
Aday Memur
20 Mart 2025 13:37

Son gelişmeleri alalım???

Defender0606
Aday Memur
20 Mart 2025 14:12

evet, bekliyoruz biz de. 2 de genel kurul toplanacaktı.

Son gelişmeleri alalım???

HedefKpss2026
Aday Memur
24 Mart 2025 13:46

Cüzi dediğin fark %25. 1/4 Uzman 81k alıyor, aynı bakanlıktaki 1/4 mühendis 64k.

sarnav, 4 ay önce

Mühendislik mezunu bir kariyer uzmanı olarak şuna katılıyorum ki kesinlikle kamu mühendislerinin özlük hakları iyileştirilmeli, hatta bir meslek kanunu da hazırlanmalı. Ancak bana göre bu haklı mücadeleyi çok yanlış bir yerden yapıyorsunuz arkadaşlar. Kanun açık, kariyer meslek grupları yaptıkları iş ve özlük hakları açısından kamu mühendislerinin üzerinde konumlandırılmış bir meslek grubu. İşe alım şartları ve uzmanlığa gelene kadar personelden beklenen şeyler bile farklı. YDS zorunluluğu, yeterlilik sınavı, uzmanlık tezi vs. Bakanlıkların merkez birimlerinde çalışan mühendis arkadaşlar bunu zaten biliyordur. Ben de kariyer uzmanı olmayı bu yüzden tercih ettim, yoksa aynı maaşı alacak olsam benden daha az gerekliliğin beklendiği kamu mühendisliğini tercih ederdim herhalde.

Hali hazırda bir merkez uzman ile Bakanlıkta çalışan bir mühendis arasında cüzi bir maaş farkı var. Durum böyleyken merkez uzmanlara ve müfettişlere bir iyileştirme yapılmadan kamu mühendislerine yapılmasının imkanı yok. Hem mevzuata aykırı hem de bunca yıldır kurulmuş olan hiyerarşik yapıyı tepetakla eder bu. Oysa kariyer meslek gruplarına yapılacak bir iyileştirme mühendislerin de elini güçlendirecektir. Ülkede iyileştirmeler zaten peyderpey yapılıyor; doktorlar, öğretmenler, hakim savcılar... Mühendisler şu an bu sıralamada öne geçmek istiyorlar ancak dediğim gibi hiyerarşide üstte konumlandırılan bir meslek grubu hakkını almadan kendilerine sıra geleceğini hiç sanmıyorum.

Kerem0872
Aday Memur
24 Mart 2025 16:01

Kariyer uzmanları olarak Daire Başkanlarıyla aynı statüde değil miyiz?

aburak07
Aday Memur
26 Mart 2025 10:14

kurumdaki kamu işçisi arkadaşlarla aynı maaşı alıyorlar. kamu işçisi arkadaşların emekli maaşları daha yüksek hatta

egop0, 1 ay önce

Kariyer uzmanlarının maaşları çok düşük, ciddi iyileştirme şart!

Toplam 75 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi