Merkez uzmanı - kariyer uzmanı nasıl olunuyor bilgi verme imkanınız var mı
Merkez uzmanı - kariyer uzmanı nasıl olunuyor bilgi verme imkanınız var mı
sarnav , 4 ay önce
Öncelikle ilk mesajımda belirtmiştim ama tekrar belirteyim, ben de mühendislik mezunu ve sektörde de çalışmış bir merkez uzmanıyım. Kamuya geçeceğim zaman önümde iki seçenek vardı: merkezi atama ile mühendis olmak veya sınav, mülakat aşamalarını geçerek ve sonrasında tez yazmayı ve yeterlilik sınavına girmeyi göze alarak uzman olmak. Aklı başında hiç kimse eline aynı veya daha az şey geçeceğini bilerek ikinci yolu seçmez.
Merkezde çalışan mühendis arkadaşlar bilirler, eğer doğrudan teknik bir birimde görev almıyorsanız çok teknik bir iş de yapmıyorsunuzdur. Burada mühendis ne iş yapar uzman ne iş yapar tartışma niyetim yok. Başlığa yazma sebebim de bir karşılaştırma yapılmasıydı zaten. Ancak şuna açıklık getirelim ki meslek odasına üye olan bir mühendis olarak her ne kadar kariyer uzmanı olsam da imza yetkisine de sorumluluğuna da haizim. Hem lisansta ve yüksek lisansta bitirme tezleri hem de uzmanlık tezi yazmış biri olarak yaptığınız karşılaştırma güldürdü beni. Uzmanlık tezi yüksek lisans tezine benzer, mühendislik fakültelerinin lisans bitirme tezleri ise daha çok uygulama raporudur.
Eğer daire başkanı, genel müdür gibi yönetici kadrolarından bahsetmiyorsak kamuda çoğu zaman hiyerarşi doğrudan belirtilmez zaten mevzuatta. Hiyerarşinin bir göstergesi (belki de en neti) maaştır mesela. Üstte 2013 yılındaki mühendis ve doktor maaşları yazılmış, aynı sene 1/4 bir kariyer uzmanı 4570 lira net maaş alıyordu mesela. Yani bir mühendisin neredeyse %35 fazlası. Bir başka örnek de kariyer uzmanları doğrudan daire başkanına bağlı çalışırlar, Danıştay kararıyla da sabittir bu. Mühendisler ise şube müdürü altında çalışırlar. İşe alım şartları da başka bir göstergedir ki üstte bahsettim bu süreçten.
Neyse, umarım iki meslek grubu da hak ettiğini alır diyerek bitireyim. Zaten kimin ne dediği çok önemli değil, sonuçta idarenin takdiridir ancak ilk mesajımdaki ana fikri yineleyeyim: ne düşünürsek düşünelim merkez uzmanlara ve müfettişlere bir iyileştirme yapılmadan kamu mühendislerine yapılmasının pek imkanı yok arkadaşlar.