Editörler : Pangaea
08 Ocak 2025 19:23

Doğum parası

Arkadaşlar eşim yeni doğum yaptı. Doğum parasını nerden alıyoruz. Eşim de öğretmen

Arslanha
Memur
12 Ocak 2025 09:20

Hiç kimsenin bilgisi yok mu ?!

bahçesaray
Memur
12 Ocak 2025 11:41

Öğretmen kendisi e-devletten başvuruyordu (Şuan için kaldırılmış) aile bakanlığı sitesindeki evrakları tamamlayıp istenilen yere teslim edecek. İlkokul öğrt ise e.devletten ilksan çocuk yardımı başvurusunda bulunacak.

TalhaEymenn
Memur
12 Ocak 2025 14:41

doğum yardımını aile ve sosyal hizmetlere basvuruyorsunuz eşiniz adına ptt ye yatıyor ilk çocuk için 200 tl ikinci çocuk için 400 tl üçüncü çocuk için 600 tl yatıyor benim çocuk 7 aylik oldu 600 tl almam gerek ama fırsat bulup eşimle ptt şubesine gidemedik.

Arslanha
Memur
12 Ocak 2025 21:53

Hocam aile ve sosyal hizmetlere gittim 300 lira süt parası yatacak dediler ama doğum parası burdan yapılmıyor dediler

TalhaEymenn, 4 hafta önce
doğum yardımını aile ve sosyal hizmetlere basvuruyorsunuz eşiniz adına ptt ye yatıyor ilk çocuk için 200 tl ikinci çocuk için 400 tl üçüncü çocuk için 600 tl yatıyor benim çocuk 7 aylik oldu 600 tl almam gerek ama fırsat bulup eşimle ptt şubesine gidemedik.

YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
13 Ocak 2025 08:57

İki tür yardım var, biri Aile ve Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı tarafından verilen doğum yardımı diğeri de SGK tarafından ödenen iş göremezlik ödeneği ve emzirme yardımı.

Aile Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her anneye birinci doğum için 300, ikinci doğum için 400 ve sonraki doğumlar için 600 Lira doğum yardımı öder. Bu yardım için kamu çalışanlarının kendi kurumlarına başvurması gerektiği belirtilmiş:

https://www.aile.gov.tr/sss/sosyal-yardimlar-genel-mudurlugu/dogum-yardimi/

SGK tarafından ödenen iş göremezlik ödeneği ve emzirme parası ise memurlara değil sözleşmeli ve işçilere ödenir. Yani 657 sayılı kanunun 4A maddesine tabi olanlara ödenmez 4B maddesine tabi olanlara ödenir.

Emzirme ödeneği hak sahiplerine canlı gerçekleşen doğum için sistem üzerinden otomatik olarak ödenirmiş:

https://www.sgk.gov.tr/Content/Post/5a130212-a95b-4346-a85f-522ac508347e/Emzirme-Odenegi-2024-01-12-11-10-45

İş göremezlik ödeneği ise herhangi bir rapor alındığı gibi doğum nedeniyle analık iznine ayrılan çalışanlara SGK tarafından ödenir. Ancak sözleşmelilerin sözleşmelerinde iş göremezlik ödeneğinin maaşlarından mahsup edileceğine dair madde olduğundan ödenen tutarın maaşından kesilmesi ya da kişi tarafından Maliye'ye iade edilmesi gerekir.

Toplam 5 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi