Editörler : cihan27E.Kayı Han
10 Ocak 2025 10:26

Bordrodan Anlayan Arkadaşlar Yardım Lütfen

merhaba arkadaşlar. ben öğretmenim, aynı zamanda engelliyim. engellilere vergi indiriminden yararlanmak için başvurdum çoktan, 9 bin tl vergi indirimi olması lazım ama bordroda bunu göremiyorum. bordronun gelir vergisi kısmında 0 (sıfır) yazıyor ama okulumdaki her öğretmende sıfır yazıyor. benimle aynı derece kademe olan arkadaşların bordrosuna bakıyorum, benim bordrodan pek farkı yok. fark gördüğüm tek kısım aylık vergi matrahı kısmı. benimle aynı derece kademe arkadaşta 15 bin küsür yazıyor, bende 6 bin küsür yazıyor. evet burada 9 bin tllik bir fark var ama matrah demek vergi demek değil diye biliyorum, verginin belirlendiği miktar değil mi matrah ? kısaca arkadaşlar bordronun hangi kısmında vergi indirimimi görebilirim ? teşekkür ederim.

kerten.kele
Şube Müdürü
10 Ocak 2025 10:31

vergi matrahı olabilir

kerem434343
Aday Memur
10 Ocak 2025 10:42

Gelir vergisi istisna tutarı vardır bordroda, o istisna tutarı zaten gelir verginizi 0 a indirmiş.

sosylci01
Aday Memur
11 Ocak 2025 14:30

teşekkürler arkadaşlar. ama hala bulamadım bordroda hangi kısımdan vergi indirimi aldığımı anlayacağımı. idarecilere sordum, onlar da çözemedi. tüm öğretmenlerin gelir vergisi kısmında sıfır yazıyor, sadece benim değil. var mı yardım edebilecek arkadaş ?

birinci derece engelliler 9 bin tl vergi indirimi alır, diyor mevzuatta. bu 9 bin aylık mı, yıllık mı, onu da anlayamadım.

şaşkın tarihçi
Genel Müdür
11 Ocak 2025 15:16

şu anda yeni yıl olduğu için zaten neredeyse herkesin gelir vergisi sıfır ya da çok düşük. ilerleyen aylarda gelir vergisi oluştukça bu size yıllık 9.900 tl 'ye kadar yansımaz. bu tutarı geçince gelir vergisi kesilmeye devam eder.

sosylci01
Aday Memur
11 Ocak 2025 18:44

şimdi anladım hocam teşekkür ederim. bu 9900 tl yıllık miktar o zaman. ben bordroda gelir vergisi kısmını takip edeceğim.

şaşkın tarihçi, 4 ay önce
şu anda yeni yıl olduğu için zaten neredeyse herkesin gelir vergisi sıfır ya da çok düşük. ilerleyen aylarda gelir vergisi oluştukça bu size yıllık 9.900 tl 'ye kadar yansımaz. bu tutarı geçince gelir vergisi kesilmeye devam eder.

luckycc
Memur
11 Ocak 2025 21:01

1. 9000 TL lik indirim aylık matrahtan yapılır vergiden değil. Bulunduğunuz dilime göre 1.350, 1.800 TL gibi bir avantaj sağlar aylık. 2. Ücretlilerin gelirinden 22.104 lira asgari ücret tutarına isabet eden vergi indirilir. Dolayısıyla vergi matrahı bu tutarın altındaysa ödenecek verginiz çıkmaz. Gelir vergisi 0.00 TL olarak görünür bordroda. 3. Diğer öğretmenlerle aranızda engellilik indiriminden kaynaklı bir fark oluşabilmesi için vergiye tabi gelirinizin (matrah) asgari ücretin üzerinde olması gerekir. Aldığınız ek ders tutarları ile bu farkı görmeniz ihtimal dahilinde. 4. Engellik indirimini vergi matrahında görürsünüz. Herkesin matrahi 15 binken sizin ki 6 bin olarak görünür. Asgari ücret istisnası olmasa size daha az vergi çıkacak dolayısıyla net ucretiniz daha fazla olacaktı. 5.Asgari ücret istisnası verginin önce hesaplanıp sonra mahsubu şeklinde kanunda yer alıyor. O yüzden matrahtan indirim değilde vergiden indirim olarak uygulanıyor. Engellik istisnası ise matrahtan indirilir.

luckycc
Memur
11 Ocak 2025 21:03

2025 için aylık 9.900 TL olacak. Yanlış yazmışım

trsalgado
Daire Başkanı
12 Ocak 2025 05:25

asgari ücrete kadar olan tutar gelir vergisinden muaf, aylık vergi matrahınız bu tutarı geçmediği için raporunuzun hiç bir etkisi olmuyordur

xyzs
Şef
12 Ocak 2025 09:23

Asgari ücret kadar muafiyet var o yüzden bu ay senden de vergi alınmayacak düşük maaşlı memurdan da. Bir kaç ay sonra bordrona bak seninki 0 olacak diğerlerinki artmaya başlayacak. Ocak ayı olduğu için böyle.

sosylci01
Aday Memur
14 Ocak 2025 10:56

çok teşekkür ederim. matrah önemli yani

luckycc, 4 ay önce
1. 9000 TL lik indirim aylık matrahtan yapılır vergiden değil. Bulunduğunuz dilime göre 1.350, 1.800 TL gibi bir avantaj sağlar aylık. 2. Ücretlilerin gelirinden 22.104 lira asgari ücret tutarına isabet eden vergi indirilir. Dolayısıyla vergi matrahı bu tutarın altındaysa ödenecek verginiz çıkmaz. Gelir vergisi 0.00 TL olarak görünür bordroda. 3. Diğer öğretmenlerle aranızda engellilik indiriminden kaynaklı bir fark oluşabilmesi için vergiye tabi gelirinizin (matrah) asgari ücretin üzerinde olması gerekir. Aldığınız ek ders tutarları ile bu farkı görmeniz ihtimal dahilinde. 4. Engellik indirimini vergi matrahında görürsünüz. Herkesin matrahi 15 binken sizin ki 6 bin olarak görünür. Asgari ücret istisnası olmasa size daha az vergi çıkacak dolayısıyla net ucretiniz daha fazla olacaktı. 5.Asgari ücret istisnası verginin önce hesaplanıp sonra mahsubu şeklinde kanunda yer alıyor. O yüzden matrahtan indirim değilde vergiden indirim olarak uygulanıyor. Engellik istisnası ise matrahtan indirilir.

sosylci01
Aday Memur
14 Ocak 2025 10:57

teşekkürler hocam. o zaman benimle aynı derece kademe arkadaşa bakıyorum, onun matrahıyla benim matrah arasında 9 binlik fark varsa, raporum geçerli diyorum. sonra gelir vergisi kısmını takip ediyorum.

xyzs, 4 ay önce

Asgari ücret kadar muafiyet var o yüzden bu ay senden de vergi alınmayacak düşük maaşlı memurdan da. Bir kaç ay sonra bordrona bak seninki 0 olacak diğerlerinki artmaya başlayacak. Ocak ayı olduğu için böyle.

sosylci01
Aday Memur
14 Ocak 2025 10:59

teşekkürler hocam. aynen öyle, pek bir etki olmadı daha.

trsalgado, 4 ay önce

asgari ücrete kadar olan tutar gelir vergisinden muaf, aylık vergi matrahınız bu tutarı geçmediği için raporunuzun hiç bir etkisi olmuyordur

Toplam 12 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi