Editörler : Pangaea
14 Ocak 2025 10:02

Öğretmene göre ders programı hazırlama saçmalığı

Milli Eğitim Bakanlığı derhal bu uygulamaya son verip ders programlarına çeki düzen vermelidir. Ders programı öğretmene boş saat ayarlamak için değildir. Ders programı çocukların bilişsel, fiziksel becerilerine göre hazırlanır.

Pazartesi sabah okula gidiyor çocuk. 3 saat arka arkaya beden var. 2 saat beden 1 saat spor becerisi. Arkasına 2 saat matematik 2 saat Türkçe koymuşlar. Salı günü sabah 2 saat din 2 saat seçmeli din. Öğlene kadar din kültürü. Ayırsanıza kardeşim. Diğer günler de buna benzer. Neymiş öğretmene boş gün olacakmış.

Bakanlığa çağrımdır. Ders programlarını öğrencilere göre ayarlasınlar öğretmenlere göre değil.

tarih-1903
Şube Müdürü
14 Ocak 2025 10:12

bunu müdürüne söylesene

berkaydal
Şef
14 Ocak 2025 10:21

Bu sadece benim çocuğumun müdürü ile mi alakalı kardeşim? Ders programını bilimsel verilere göre değil de öğretmene boş gün yaratmak için hazırlamak mı doğru?

Bu arkadaş gibi sırf konuşmak için yazacaklar az ötede oynasın.

NidaOgr
Aday Memur
14 Ocak 2025 12:05

Binlerce öğretmenin aklından geçen konuyu çok güzel ifade etmişsiniz. Teşekkür ederiz. Size katılıyoruz ve çabanızı destekliyoruz.

Bakanlık bu konuyu dikkate almalı ve ders programları merkezi olarak kontrol edilmeli.

Öğretmene göre değil, öğrenciye ve derse göre ders programı hazırlanmalı.

Bu düzenleme eninde sonunda yapılacak. Sadece geç kalınan her ay, öğrenciler ve eğitim sistemi zarar görmüş olacak.

Bir öğretmenin keyfine göre hazırlanan program, geriye kalan tüm öğretmenlerin düzenini mahvediyor. Örnek: Keyfi olarak bir hocanın öğleden sonrası boşaltılıyor. Başka bir hocanın tüm dersleri 2 güne sıkıştırılıyor, günde 10 saat veya 8 saat ders veriliyor. Böyle program olmaz.

Size daha çarpıcı bir şey söyleleyim. MEB'in onlarca bilişimcisi var. Ama her okul, ders programı yapmak için lisanslı programlara yıllık 3000 TL civarı ödeme yapıyor. Ülkemizdeki okul sayısıyla çarpın, dehşet verici bir maliyet.

MEB bilişimcileri e-okul üzerindne ders programı yapmalı ve merkezi olarak takip edilmeli. Sosyal ve kültürül faaliyetler, sözel seçmeli dersler, beden eğitimi gibi dersler öğleden önceye yerleştirilmeye çalışıldığında sistem hata ve uyarı vermeli. Bir öğretmenin günde 6 saati aşan dersine sistem izin vermemeli. Bir öğretmenin programında sabah ilk saatler hergün boş ise, sistem uyarı vermeli. Ders programı ayarlanmasında sorun çıkarsa, program kadrolu öğretmenlere uymuyorsa,akademide eğitim gören veya ücretli görev yapan öğretmenlerle açık tamamlanmalı. Ancak mutlaka ders programı öğrenciye ve derse göre yapılmalı.

NidaOgr
Aday Memur
14 Ocak 2025 12:06

Size daha çarpıcı bir şey söyleleyim. MEB'in onlarca bilişimcisi var. Ama her okul, ders programı yapmak için lisanslı programlara yıllık 3000 TL civarı ödeme yapıyor. Ülkemizdeki okul sayısıyla çarpın, dehşet verici bir maliyet.

MEB bilişimcileri e-okul üzerindne ders programı yapmalı ve merkezi olarak takip edilmeli. Sosyal ve kültürül faaliyetler, sözel seçmeli dersler, beden eğitimi gibi dersler öğleden önceye yerleştirilmeye çalışıldığında sistem hata ve uyarı vermeli. Bir öğretmenin günde 6 saati aşan dersine sistem izin vermemeli. Bir öğretmenin programında sabah ilk saatler hergün boş ise, sistem uyarı vermeli. Ders programı ayarlanmasında sorun çıkarsa, program kadrolu öğretmenlere

uymuyorsa,akademide eğitim gören veya ücretli görev yapan öğretmenlerle açık tamamlanmalı. Ancak mutlaka ders programı öğrenciye ve derse göre yapılmalı.

NidaOgr, 4 hafta önce

Binlerce öğretmenin aklından geçen konuyu çok güzel ifade etmişsiniz. Teşekkür ederiz. Size katılıyoruz ve çabanızı destekliyoruz.

Bakanlık bu konuyu dikkate almalı ve ders programları merkezi olarak kontrol edilmeli.

Öğretmene göre değil, öğrenciye ve derse göre ders programı hazırlanmalı.

Bu düzenleme eninde sonunda yapılacak. Sadece geç kalınan her ay, öğrenciler ve eğitim sistemi zarar görmüş olacak.

Bir öğretmenin keyfine göre hazırlanan program, geriye kalan tüm öğretmenlerin düzenini mahvediyor. Örnek: Keyfi olarak bir hocanın öğleden sonrası boşaltılıyor. Başka bir hocanın tüm dersleri 2 güne sıkıştırılıyor, günde 10 saat veya 8 saat ders veriliyor. Böyle program olmaz.

MEB bilişimcileri e-okul üzerindne ders programı yapmalı ve merkezi olarak takip edilmeli. Sosyal ve kültürül faaliyetler, sözel seçmeli dersler, beden eğitimi gibi dersler öğleden önceye yerleştirilmeye çalışıldığında sistem hata ve uyarı vermeli. Bir öğretmenin günde 6 saati aşan dersine sistem izin vermemeli. Bir öğretmenin programında sabah ilk saatler hergün boş ise, sistem uyarı vermeli. Ders programı ayarlanmasında sorun çıkarsa, program kadrolu öğretmenlere uymuyorsa,akademide eğitim gören veya ücretli görev yapan öğretmenlerle açık tamamlanmalı. Ancak mutlaka ders programı öğrenciye ve derse göre yapılmalı.

fb88
Şube Müdürü
14 Ocak 2025 15:08

Bu olayı branş öğretmeni kabul ederim.ilk saati boş olacak rahat rahat gidecek okula.haftada en az bir gün boşu olacak sanki aylık maaş almıyormuş gibi.öğrenci kimin unrunda.ogrenci öğretmen arar bulamaz çünkü günü boş.bakanlık yapmalı programı.hem öğretmen 2 ders derse girer bir ders dinlenir aralarda daha verimli olur

jajacoelho
Genel Müdür
14 Ocak 2025 16:09

canı sıkılan boş beleş konu açıyor

basogret
Aday Memur
14 Ocak 2025 17:46

sadece ders programı değil ek ders programı personelin puantajı tahtalara kilit sistemi bunlara para ödeniyor

NidaOgr, 4 hafta önce

MEB bilişimcileri e-okul üzerindne ders programı yapmalı ve merkezi olarak takip edilmeli. Sosyal ve kültürül faaliyetler, sözel seçmeli dersler, beden eğitimi gibi dersler öğleden önceye yerleştirilmeye çalışıldığında sistem hata ve uyarı vermeli. Bir öğretmenin günde 6 saati aşan dersine sistem izin vermemeli. Bir öğretmenin programında sabah ilk saatler hergün boş ise, sistem uyarı vermeli. Ders programı ayarlanmasında sorun çıkarsa, program kadrolu öğretmenlere

uymuyorsa,akademide eğitim gören veya ücretli görev yapan öğretmenlerle açık tamamlanmalı. Ancak mutlaka ders programı öğrenciye ve derse göre yapılmalı.

Yamyamav
Şef
14 Ocak 2025 18:19

Bilisimciler yorumunuza katılıyorum. Full ek ders alıp formattan başka bir şey bilmeyenler...

NidaOgr, 4 hafta önce

berkaydal
Şef
14 Ocak 2025 18:19

Ne kimsenin inkar edebileceği ne de karşı çıkacağı mevzu. Ancak burada hebele hübele edersiniz. Biraz cesur olun. Evet böyle ama işimize geliyor. Yemişiz eğitimi diyin.

kimuni
Daire Başkanı
14 Ocak 2025 18:20

idare kendi telinden çalıyor öğretmen çok başka telden. eh haliyle

bazı okullarda tel sayısı çok fazla olunca (çünkü öğretmen sayısı çok

fazla) ortaya prozodisi olmayan fıngır mıngır adeta hani adeta gürültüyü

andıran bir ses dizisi çıkıyor.

birileri de

"aaa ne bu kavganız canım. biz de şöyle manili ninnili bir müzik

bekliyorduk şu yaptığınıza bakın" diyecek neredeyse. Hoş oda haksız

değil de hani.

işte benim de telimden çıkan bir

ses: ya arkadaşlar şu idarenin yani sözüm ona müdürün şu seçmeli

dersler süreklikabartıp kabartıp benim gibileri denorm fazlası durumuna

düşürmesine bişey diyecek yok mu ?

yada ne bilim besbellimobbing yaptığı halde besbelli hasızlık yaptığı halde idareye sözüm ona müdüre birşey diyecek bir yiğit yok mu

rumuz: idareci değilim öğretmenim. :)

Memleketinogretmeni
Daire Başkanı
14 Ocak 2025 18:39

Ders programını keyfine göre yaptıranlar kendilerini diğerlerinden ayrıcalıklı tutuyor ben de buna kızıyorum. Arkadaş malum sendikaya üyesin diye borunu öttürdüğünde dinleyen buluyorsun.

Öğrencinin lehine ders programını idareci de yapmak ister ama malum sendikalar eliyle İdareye baskı yapan şımarık öğretmenler canından bezdirir.

İkisini bir arada yapabilen bir idareci olarak herkes memnun diyebilir miyim hayır.Çünkü gerçekten şımarık öğretmen( ne istediğini bilmeyen öğretmen)de az değil

Bu ay böyle oldu öbür ay söyle olsun, yok nöbetim şu gün olsun.

Norm fazlası öğretmene gelince.Seçmeli dersler şimdilerde belirlenip sisteme giriliyor.Seçmeli ders dilekçesini öğrenci gerektiği gibi doldurur.Veli,rehber ve sınıf öğretmeni imzalar idareci dilekçeleri toplayınca hangi ders çoğunlukla tercih edildiyse onu sisteme girer.İdare seçmeli dersler konusunda öğrencileri yönlendirme,zorlamaz.Bu süreçlerin usulüne uygun ilerlediğini takip edin uygun değilse şikayet edin.Sonuçta öğrenci de istemediği bir dersi görecek olabilir en azından bunu engellersiniz.

NidaOgr
Aday Memur
14 Ocak 2025 19:08

Çok karışık anlatmışsınız ama yanlış anlamadıysak seçmeli dersleri kullanarak, sınıf açma/kapama yaparak, bir öğretmeni norm dışı yapma veya norma dahil etme hilelerinden bahsediyorsunuz. Doğru mudur?

Maalesef okuldaki normlar da öğrenciye ve okula göre değil, öğretmenin keyfine göre ayarlanıyor.

Örnek: EA sınıfı açılırsa yeni bir öğretmen normu oluşabilir diye okulda EA sınıfı açılmıyor.

Başka bir örnek: Öğretmen norm fazlası olduğu için hiç layık olmadığı ve beceremediği bir görev, müdür yardımcılığı görevi veriliyor. Eğitim yöneticiliği boşta kalana verilecek bir görev değildir.

kimuni, 4 hafta önce

idare kendi telinden çalıyor öğretmen çok başka telden. eh haliyle

bazı okullarda tel sayısı çok fazla olunca (çünkü öğretmen sayısı çok

fazla) ortaya prozodisi olmayan fıngır mıngır adeta hani adeta gürültüyü

andıran bir ses dizisi çıkıyor.

birileri de

"aaa ne bu kavganız canım. biz de şöyle manili ninnili bir müzik

bekliyorduk şu yaptığınıza bakın" diyecek neredeyse. Hoş oda haksız

değil de hani.

işte benim de telimden çıkan bir

ses: ya arkadaşlar şu idarenin yani sözüm ona müdürün şu seçmeli

dersler süreklikabartıp kabartıp benim gibileri denorm fazlası durumuna

düşürmesine bişey diyecek yok mu ?

yada ne bilim besbellimobbing yaptığı halde besbelli hasızlık yaptığı halde idareye sözüm ona müdüre birşey diyecek bir yiğit yok mu

rumuz: idareci değilim öğretmenim. :)

jajacoelho
Genel Müdür
14 Ocak 2025 20:27

misal bizim okula her yıl dışarda 3 öğretmen geliyor..1-2 tane de ücretli öğretmen geliyor..haliyle okul dışından gelenlerin programları önce yapılıyor ..misal dışardan 2 günlüğüne müzik öğretmeni geliyor sadece perşembe cuma ders verebiliyorsun..ona perşembe cuma verdiğinde görsel sanatlar öğretmenine ptesi salı verebiliyorsun...okulun asıl kadrolu öğretmenine en son soıra geliyor oluşan boşluklara göre onların yerleri belirleniyor..nöbet günleri de bir başka zorunlu etken..esasen idareci hiçbir zaman keyfine göre yada ideallere göre program belirleme lüksüne sahip değil..elinde çok az oynama imkanı var bunu da nöbet ve diğer çakışmna durumlarını çözmek için kullanıyor

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
15 Ocak 2025 10:21

Yönetmeliklerde -değişmediyse- bu konu hakkında açıklama var zaten.

Bu durum -program sıkışması harici- önceden çok görülmezdi. Öğrenciler sayısal ya da sözel derslerin üst üste gelmesinden yakınıp hemen idarenin yolunu tutardı.

Pandeminin hemen öncesinde yani son zamanlarda şahit olduğum bir olay meselenin gittiği boyutu gösteriyor. Kaymakam okulu falan öğretmenin programını şu şekil yap diye ararsa... Başka yerde öncesinde Şube Müdürü benim hanımı sene sonuna kadar idare edin derse...

Her ne ise genelde istisnai bir durum olduğuna inanayım ama son zamanda torpil olmayan yer neredeyse kalmadı.

kimininduası
Aday Memur
29 Ocak 2025 10:06

Madem para ödeniyor meb program yapsın okullara kullanma zorunluluğu getirsin. Neymiş bilişimci ders programı yapacakmış bir de takip edecekmiş:) idarenim görevi ne?

Yukarıda elemanın biri de bilişimciler sadece format atıyorlar yazmış. Sonra akıllı tahtanın internet kablosu çıkınca takmayı bile başaramayınca koşa koşa gitme bilişim öğretmeninin yanına :)

NidaOgr, 4 hafta önce

vengberz
Şube Müdürü
29 Ocak 2025 12:04

MEB kapatılsın. Öğretmenlik mesleği yok edilsin. Herkes çocuğunu kendi eğitsin. Eğitime ayrılan bütçe de vatandaşa iade edilsin. Bundan aşağısı kurtarmaz.

seuzan
Şef
29 Ocak 2025 13:22

bunun malum sendikası, şucusu bucusu yok arkadaşlar ders programı söz konusu olduğunda herkes aslan, kaplan. öğrenciyi düşünen yok. özellikle bayan arkadaşlar program söz konusu olduğunda eflak ve boğdan ı bile istiyor.

Memleketinogretmeni, 4 hafta önce

Ders programını keyfine göre yaptıranlar kendilerini diğerlerinden ayrıcalıklı tutuyor ben de buna kızıyorum. Arkadaş malum sendikaya üyesin diye borunu öttürdüğünde dinleyen buluyorsun.

Öğrencinin lehine ders programını idareci de yapmak ister ama malum sendikalar eliyle İdareye baskı yapan şımarık öğretmenler canından bezdirir.

İkisini bir arada yapabilen bir idareci olarak herkes memnun diyebilir miyim hayır.Çünkü gerçekten şımarık öğretmen( ne istediğini bilmeyen öğretmen)de az değil

Bu ay böyle oldu öbür ay söyle olsun, yok nöbetim şu gün olsun.

Norm fazlası öğretmene gelince.Seçmeli dersler şimdilerde belirlenip sisteme giriliyor.Seçmeli ders dilekçesini öğrenci gerektiği gibi doldurur.Veli,rehber ve sınıf öğretmeni imzalar idareci dilekçeleri toplayınca hangi ders çoğunlukla tercih edildiyse onu sisteme girer.İdare seçmeli dersler konusunda öğrencileri yönlendirme,zorlamaz.Bu süreçlerin usulüne uygun ilerlediğini takip edin uygun değilse şikayet edin.Sonuçta öğrenci de istemediği bir dersi görecek olabilir en azından bunu engellersiniz.

el elif
Aday Memur
29 Ocak 2025 14:09

en iyisi ders yükü öğretmen branş vb girilsin sistem otomatik yapsın.Ben de bıktım milletle kavga etmekten..yok çocuğuna göre yok merkezden geliyor gidiyormuş.. arkadaş sen orda ailen var evin var kira mira uğraşmıyon merkezin avantajlarından faydalanıyosun ama programa gelince sipariş... ben neden merkeze giderken kırk araç değiştirip maddi sıkıntıya giriyorum.hastaneye adım başı gidemiyorum AVM eksik kaliyorum..sefasını sürerken de beni düşünüyor mu acaba

aniceman
Daire Başkanı
29 Ocak 2025 21:45

Öncelikle ders programı bilişimcinin!, formatörün işi değil, idarenin işi.

MEB hiç gücünün farkında değil, diğer bir çok bakanlıkta merkezi yazılımlar kullanılırken MEB de bir çok sorun yerelde çözüme bırakılmış.

Ders programı da pekala merkezi ve hatta eokula bağlı çevrimiçi olabilecek birşey ama MEB in umrunda değil.

Şikayetçi olunan konuya gelinecek olursa, MEB eokula programı koyar, idare öğretmen bilgilerini, ders yüklerini ve istisna durumlarını sisteme işler, program da ders dağıtımını pek ala yapar. İdarenin üzerinden de bir yük kalkmış olur.

Görevlendirme ya da diğer İstisna durumları için de öğretmenin girebileceği ya da giremeyeceği gün ve saatlerin açık-kapalı bilgisi istisna gerekçesi ile sisteme girilir...

Daha önce her hangi bir ders dağıtım programı kullanmış biribu dediklerimin ne kadar kolay olduğunu da bilir, sorun bunun istenip istenmediği...

Deniz Kum Güneş
Şube Müdürü
30 Ocak 2025 01:29

noldu müdür boş gün vermedi mi :) kıskanma :)

Toplam 25 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi