Editörler : Pangaea
21 Ocak 2025 01:57

Öğretmenin emeklilikte maaşının 1/3'e düşmesi!

Banka şube müdürlüğü yapan bir arkadaşla konuşurken eğer kendisine EYT vursaydı 52.000 TL emekli maaşı alacağını söylemişti, çok garibime gitti, doğru olup olmadığını bilmiyorum. Şu hâlde 65-70.000 maaşı olduğunu tahmin ettim. Biz öğretmenlerde emekli olunca maaş 1/3'üne düşüyor. Emekli bir öğretmen abimle konuşurken bunu teyit etme imkânımız oluyor. Öğretmenin emeklilikte de işi çok zor, Allah camiamız emeklilerine kolaylık versin!!?

ahmetbulut47
Genel Müdür
21 Ocak 2025 08:06

özellikle Ekim 2008 sonra başlayanlarda aylık oranı%80 den %45 e düşürüldü ve malesef pek gündem yapılmıyor ama günü gelince bu gerçek suratımıza tokat gibi çarpacak ama iş işten geçecek eski kanuna geri dönülmeli

YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
21 Ocak 2025 08:40

Bu sadece öğretmenlerin değil nerdeyse tüm memurların sorunu. Şu anda 27 yıl kıdemi olan bir mühendis olarak emekli olsam (ki olmama tek engel emekli maaşının düşük olması) maaşım (30 bin) mevcut maaşımın yarısından da az olacak ve ikramiyemle (974 bin) de muhtemelen herhangi bir sıfır araç alamayacağım. Bu 5434'e tabi olanların durumu, 5510'a tabi olanlarınsa daha vahim maalesef.

Peyami.safa81
Aday Memur
21 Ocak 2025 10:16

2008'den sonra atandıysan 1/4'e düşüyor. Hepten sefillik yani.

Arizonalı
Memur
21 Ocak 2025 10:36

2008 öncesi emekliler de %45 bağlanıyor, çünkü memura verilen zammı emekliye vermediler ve bağlanan aylık %45 e düştü

Sevdim-Seni
Genel Müdür
21 Ocak 2025 13:45

2008 öncesi emekli maaşı ve ikramiye katsayıya göre hesaplanıyor. Tabii katsayı düşük kaldığı için maaş ve ikramiye de düşük. Çalışanlara verilen birçok zam seyyanen veya ek ödemeler şeklinde olduğu için emekliliğe etkisi yok.

2008 sonasında 5510'a tabii olanlar için şöyle bir izahat yapayımda sürekli yanlış bilgiler dolanmasın.

Birincisi aylık bağlama oranı diye sabit bir oran yok. Bu oran çalıştığınız yıl 2 ile çarpılarak bulunuyor.

Yani eskiden 14 yıl çalışan SGK'lilar emekli oluyordu. 5000 gün prim ediyor yani. Bu da 14 x 2 = 28 % aylık bağlama oranı diye söylenir.

Siz en az 35 yıl çalışacaksınız, belki de 40 yıl.. Yani 35x2 veya 40x2 aylık bağlanma oranınız 70 -80% olacak..

Gelelim bu oran ne işe yarayacak?

Çalışma hayatınız boyunca aldığınız maaşlarının aylık ortalamasına göre emekli maaşınız belli olacak. Aylık maaşınız (sgk dökümünde yazan) neyse onun %70'i gibi.

SGK dökümünüze bakın. Aylık gelir ne görünüyor, 40bin görünüyorsa %70'ten 28bin TL emekli maaşınız olur.

Aldığımız tüm ücretler emekliliğe sayılsa ekders vesaire 70bin gelirimiz görünse 40yıl çalışıp %80 oranla emekli olsak.

70bin x %80 = 56bin emekli maaşı...

Memleketinogretmeni
Daire Başkanı
23 Ocak 2025 19:45

40 yıl çalışacağız rahat emekli olabilmek için desenize.Yazık oldu atanamayan genç öğretmenlere.

yorguntarihçi
Genel Müdür
23 Ocak 2025 21:11

Bu garabet emeklilik sistemini akp mi getirdi? Evet. Öğretmenlerin çok büyük çoğunluğu akpnin arka bahçesi sendiya mi üye? Evet. Eee o zaman sorun olan ne? Mustahaktir efendim

berkaydal
Şef
23 Ocak 2025 21:33

Afedersin ama bir tarafımızı yırttık seyyanen zam olmasın diye. İktidarla yandaş sen ortak oyunu ile seyyaneni yedirdi memurlara. Ömk olmasın dedik "ömk olmazsa para vermezler diye milleti kandırıp ömk"yı yandaş sen ile geçirdiler. Çanakçı öğretmenleri de alkış tuttu bize başka türlü para vermezler diye milleti kandırdılar.

Şimdi aldığın paranın yarısı seyyanen yarısı tazminat. Doktorlar döner sermaye emekliliğe sayılsın diye iş bırakırken bunlar yandaş sen çanağını bekliyorlardı.

En kötü senaryo yazıldı. Yandaşsenliler de destek verdi. Biz maaş konusunu açınca bile bize saldırdılar.

Valla benim tuzum kuru. Kendi desteklediğiniz hayatı yaşayacaksınız. Size müstehak. Hatta bunu bile hak etmiyorsunuz.

yorguntarihçi
Genel Müdür
23 Ocak 2025 22:23

Her yere aynı şeyi yazıp durmussun ve söz gelimi 40 yıl sonra alınan son maaşın (40*2 hesabı ile) %80ini alacaksınız geyiği yapmışsin iyi güzelde 5510 heryilin %2si diyor. Bizim gibi enflasyonun her daim yüksek olduğu ülkelerde bu büyük sıkıntı getirir. Yani 4-5 yıl önce ortalama 5 bin lira olan öğretmen maaşı yıl bazında 60 TL eder ki bununda %2sini sen hesapla. Şu an ise bundan 4-5 yıl önce bir yılda aldığın maaşı bir ayda alabilme ihtimalin var tazminatlar ekders derken. Kaldı ki emekli maaşının (en azından öğretmenler için) taban maaş üzerinden hesaplanacagini düşünürsen bu daha bir asagiya düşer çerez parası bile kalmaz emekliliğe. Asgari ücretlinin memurdan daha çok emekli maaş alacağı bir sistemi (asgari ücret tabanı 24 bin iken memurun 16-17 binlira ) savunmak ya büyük safliktir ya da bildiğin hükümetin paralı ebabil trolu olmayı gerektirir

Sevdim-Seni, 4 hafta önce

2008 öncesi emekli maaşı ve ikramiye katsayıya göre hesaplanıyor. Tabii katsayı düşük kaldığı için maaş ve ikramiye de düşük. Çalışanlara verilen birçok zam seyyanen veya ek ödemeler şeklinde olduğu için emekliliğe etkisi yok.

2008 sonasında 5510'a tabii olanlar için şöyle bir izahat yapayımda sürekli yanlış bilgiler dolanmasın.

Birincisi aylık bağlama oranı diye sabit bir oran yok. Bu oran çalıştığınız yıl 2 ile çarpılarak bulunuyor.

Yani eskiden 14 yıl çalışan SGK'lilar emekli oluyordu. 5000 gün prim ediyor yani. Bu da 14 x 2 = 28 % aylık bağlama oranı diye söylenir.

Siz en az 35 yıl çalışacaksınız, belki de 40 yıl.. Yani 35x2 veya 40x2 aylık bağlanma oranınız 70 -80% olacak..

Gelelim bu oran ne işe yarayacak?

Çalışma hayatınız boyunca aldığınız maaşlarının aylık ortalamasına göre emekli maaşınız belli olacak. Aylık maaşınız (sgk dökümünde yazan) neyse onun %70'i gibi.

SGK dökümünüze bakın. Aylık gelir ne görünüyor, 40bin görünüyorsa %70'ten 28bin TL emekli maaşınız olur.

Aldığımız tüm ücretler emekliliğe sayılsa ekders vesaire 70bin gelirimiz görünse 40yıl çalışıp %80 oranla emekli olsak.

70bin x %80 = 56bin emekli maaşı...

nemrutdağı
Genel Müdür
23 Ocak 2025 23:00

2023 yılında çalışan öğretmenlere seyyanen 8 bin TL zam yapıldı . Emekli memurlara verilmeyen seyyanen zam , çalışan ile emekli arasında maaş makasını çok açtı .Şimdi bu makas 16 bin TL ye çıktı .Maalesef, sendikalardan hiç tepki olmaması nedeniyle oluşan adaletsizliği, haksızlığı emekli öğretmenlerin sesi duyulmamaktadır .Son durum budur .

nemrutdağı
Genel Müdür
23 Ocak 2025 23:02

Çalışan öğretmen 16 bin TL seyyanen zam alıyor . 2025 Ocak maaş bordrosu.

Sevdim-Seni
Genel Müdür
24 Ocak 2025 14:00

Tarihçi olduğun için enflasyon muhasebesi bilmemen normal. İlk aldığın maaş enflasyonda eridi bitti diye bir hesap tabii ki olmuyor. Onunda güncel degerini bulmanın formülleri var.

Diğer konu; benim trol olduğumu göstercek herhangi bir cümlem yok. Hatta ömrü hayatında akp ye oy vermemiş 3-5 insandan biriyim.

Emekli maaşı da taban maaşa göre hesaplanmıyor. Bir daha oku; SGK dökümünüzde geliriniz yazar, sgk ona göre hesap yapıyor. Bunu da yazdım. Taban maaş 16bin olabilir ama SGK bizim 30küsur bin aldığımızı kayda geçmiş.

Son kısımda da ekdersler dahil aldığımız tüm ücretler hesaba katılsa iyi olacağına dair birşeyler yazdım. Onu da tekrar oku.

Diğer bir konu; Bana ne! Ben 5434'e tabiiyim. 3600 maaş katsayısına göre 5510'a göre çok daha avantajlı bir emekli maaşı alacağım.

İnsanlar görsün bilsin akp milletin başına nasıl bir çorap ördü diye yazıyorum.

Muhalif olun ama bilerek olun! Hayır öyle değil dediklerinde öyle olduğunu anlatabilin.

yorguntarihçi, 4 hafta önce

Her yere aynı şeyi yazıp durmussun ve söz gelimi 40 yıl sonra alınan son maaşın (40*2 hesabı ile) %80ini alacaksınız geyiği yapmışsin iyi güzelde 5510 heryilin %2si diyor. Bizim gibi enflasyonun her daim yüksek olduğu ülkelerde bu büyük sıkıntı getirir. Yani 4-5 yıl önce ortalama 5 bin lira olan öğretmen maaşı yıl bazında 60 TL eder ki bununda %2sini sen hesapla. Şu an ise bundan 4-5 yıl önce bir yılda aldığın maaşı bir ayda alabilme ihtimalin var tazminatlar ekders derken. Kaldı ki emekli maaşının (en azından öğretmenler için) taban maaş üzerinden hesaplanacagini düşünürsen bu daha bir asagiya düşer çerez parası bile kalmaz emekliliğe. Asgari ücretlinin memurdan daha çok emekli maaş alacağı bir sistemi (asgari ücret tabanı 24 bin iken memurun 16-17 binlira ) savunmak ya büyük safliktir ya da bildiğin hükümetin paralı ebabil trolu olmayı gerektirir

dehneliler
Genel Müdür
26 Ocak 2025 21:50

maaş düşmesi de sıkıntı da bir de 60 yaş nedir? kendim her türlü emekli maaşı miktarına razıyım ama bir şekilde bu mesleğe yıpranma payı gelmesi gerekir

crabnet355
Müsteşar
28 Ocak 2025 16:29

5510 luysanız 14 bin lira maaş alacaksınız,alacağız gençler.Tam ek ders alanların ek dersi kadar emekli maaşımız olacak..Akar bulmazsanız 60 ına kadar 14 bin lira ile işimiz zor.

ingilizceci78
Aday Memur
28 Ocak 2025 19:05

2010 dan sonra göreve başladım yani sakat kalmazsam 65ten önce emeklilik yok bu da yaklaşık 40 yıl yapiyor ya yaşlancaz ya ölcez. 40 yıl için maaşın yüzde 80 oranında bağlama oranı var. %80 çok iyi bir oran lakin sorunlar şu

1 65 yaşına kadar ya ölürsem ?

erken emekli olmak isteyen olsun bence düşük maaşla

Sibel Ay35
Aday Memur
01 Şubat 2025 01:41

E devlet kendisi hesaplıyor emekli maaşını.18 yıllık calisanim.Hesaplattim e devlete.13,500 TL hesap

Sibel Ay35
Aday Memur
01 Şubat 2025 01:43

18 yıla 13,5 veriyor.Bir 18 daha çalışsam 27.000 mi edecek emekli maaşım?k

ahmetbulut47
Genel Müdür
01 Şubat 2025 09:10

2008 sonrası emekli olanlar önceki kanuna göre çok daha düşük maaş alacak ilerde acı gerçek kendini belli eder

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
01 Şubat 2025 09:56

En düşüğe ve yükseğe (ki o da düşüğe göre) seyyanen artışlarla herkesi en düşükte birleştirecekler bu gidişle...

İşe girişteki kanunlar, ödenen primler vs. hesaba katılmıyor. Emekliler hallolduktan sonra muhtemelen sıra çalışanları aşağı çekme hesabı yaparlar. Çin (eski hali) gibi yaparak (ucuz iş gücü ile yatırımları çekeceğiz) dememişlermiydi. Sonra kendi çevrelerinden oluşan zengin oligarklar ve onlara muhtaç çalışanlarla ömür değil kıyamete kadar bir saltanat sürme hesabı gibi birşey... Hesap tutar mı zannetmem. Tarihte bu tip hesapların ömrü kadar ancak.

Komplo teorisi gibi oldu ama ne yapalım, mevcut gelir dağılımındaki adaletsizlik ve uçurumun açılması ve dalga geçe gibi şımarıkçasına şimdi on kat fazla alıyor gibi utanmazca açıklamalar başka ne düşündürür...

Toplam 19 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi