Editörler : E.Kayı Han
10 Şubat 2025 14:25

Zabıt katibinin emanet memuru olarak görevlendirilmesi.

Merhaba arkadaşlar, yeni üye oldum. Çok muzdarip olduğum bir konu var. Bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim. Ben ilçe adliyesinde zabıt katibi olarak görev yapıyorum. Malum ilçe olunca herkes her işi yapıyor, belirsizlik hakim. Katipler arasında iş bölümü yaptılar. Yapılan iş bölümü kapsamında emanet memurluğuna da benim bakacağımı söylediler. Ben de yönetmelikten bihaber olduğum için iş bölümünün altına imza attım. İş bölümünden sonra hem zabıt katipliği kapsamındaki işleri yürüttüm hem de emanet memurunun yapacağı işleri yaptım. Emanet memuru ve zabıt katibi bambaşka unvanlarmış sonradan öğrendim. Suç eşyası yönetmeliği diye bir yönetmelik varmış onu inceledim ve o yönetmeliğin 4. maddesinin 2. fıkrasında "Emanet bürosunda emanet memuru görev yapar. Emanet memurunun atanmasına lüzum görülmeyen hâllerde bu görev, ilgili yer Cumhuriyet başsavcısının teklifi üzerine adalet komisyonunca, adalet komisyonu bulunmayan yerlerde bu yer Cumhuriyet başsavcısınca belirlenecek yazı işleri müdürü veya zabıt kâtiplerinden birine geçici olarak verilir." hükmünün yazdığını farkettim. Yapılan iş bölümü sadece bir iş bölümüydü, suç eşyası yönetmeliğinin yukarıda belirttiğim maddesi gereği yapılmış bir görevlendirme değildi. Bana bir süre de vermediler. Kaç kez dilekçe yazdım, suç eşyası yönetmeliği gereği görevlendirme yapın dedim işleme almadılar. İş bölümü aynı işi yapanlar arasındaki paylaşım değilmidir. Bambaşka bir büro olan emanet memurluğunu da hiç bir geçici süre belirtmeden, yönetmelik gereği görevlendirme yapmadan zabıt katibine ek olarak vermek, tek kişiye hem zabıt katipliği hem de emanet memurluğu yaptırmak ne kadar doğrudur. Bu hususta idare mahkemesine dava açsam haklı çıkar mıyım? Bu durumu yaşayan bilen varsa bilgi verebilir mi?

turcinsaniant
Aday Memur
10 Şubat 2025 14:46

ben yıllarda o şekilde çalıştım. bende senin gibi ben yapmak istemiyorum dedim çat bi görevlendirme kararı yazdırdılar iş hepten bana kaldı daha çok ağırıma gitti

S E N T İ N E L
Aday Memur
10 Şubat 2025 15:21

Peki resmi olarak usulüne uygun görevlendirme yapıldığı zaman sadece emanet memuru işi mi yaptınız? Yoksa hem emanet memurluğu hem de zabıt katibinin işinin aynı anda yapmaya devam mı ettiniz? Zabıt katibi ve emanet memuru bambaşka unvanlar sonuçta. yönetmelikte bile emanet memuru atanmasına lüzum görülmeyen hallerde zabıt katiplerinden birine geçici olarak verilir yazıyo. Peki size görevlendirme yaparken geçici süre verdiler mi? Görevlendirmeyi komisyon mu yaptı?

turcinsaniant, 1 ay önce

ben yıllarda o şekilde çalıştım. bende senin gibi ben yapmak istemiyorum dedim çat bi görevlendirme kararı yazdırdılar iş hepten bana kaldı daha çok ağırıma gitti

İsmi Lazım Deil
Şube Müdürü
11 Şubat 2025 11:43

Şöyle bir iddian mı var. Beni emanet memuru olarak görevlendirirlerse zabıt katipliği işi yaptıramazlar.

S E N T İ N E L
Aday Memur
11 Şubat 2025 11:48

suç eşyası yönetmeliğine göre evet öyle düşünüyorum. ayrıca yönetmelik gereği geçici görevlendirdikleri takdirde süre sonunda emanet memurluğunu benden almalılar ve bende asli işime zabıt katipliğine dönmeliyim diye düşünüyorum.

İsmi Lazım Deil, 1 ay önce

Şöyle bir iddian mı var. Beni emanet memuru olarak görevlendirirlerse zabıt katipliği işi yaptıramazlar.

emirsalih
Şef
11 Şubat 2025 12:00

Kardeş bu maalesef çok yaygın bir uygulama yani istemesen de bakacaksın .İlçelerde kolay kolay emanet memuru kadrosunda çalışan bir memur olmaz. Benim tavsiyem bir sorun yaşamaman adına belirli bir süre bu işe de baktıktan sonra yeni bir görevlendirme talep etmen olacaktır. Mesela 3 ay emanet memurluğu da yaptıktan sonra başka bir arkadaşının bu şekilde görevlendirilmesini isteyebilirsin. Yalnız ne karar verirler onu bilemem.

İsmi Lazım Deil
Şube Müdürü
11 Şubat 2025 12:29

Emanet memurunun atanmasına lüzum görülmeyen hâllerde bu görev, .... zabıt kâtiplerinden birine geçici olarak verilir.

Bu görev geçiçici olarak verildiğinde başka iş verilemez şeklinde bir anlam çıkaramadım.

S E N T İ N E L
Aday Memur
11 Şubat 2025 13:45

adı üstünde geçici, bunun bir sonu yokmudur acaba. mesela komisyon ilçeden ilçeye katip görevlendirdiği zaman 6 ay falan diyo, bir süre belirtiyo. emanet memurluğunda da bu şekilde olması lazım değilmi?

Emanet memurunun atanmasına lüzum görülmeyen hâllerde bu görev, .... zabıt kâtiplerinden birine geçici olarak verilir.

Bu görev geçiçici olarak verildiğinde başka iş verilemez şeklinde bir anlam çıkaramadım.

ugur2222
Memur
11 Şubat 2025 15:24

Ben de bu büroya bakıyorken Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazmayı düşünüyordum kadromun zabıt katipliğinden emanet memurluğu'na değiştirilmesi şeklinde; ancak emanet memurunun özlük yönünden zabıt katipliğine göre daha az haklara sahip olması (3'lük kadro, görevde yükselme kontenjanları, vs) talepte bulunmadım. sen belki düşünürsün diye yazdım

S E N T İ N E L, 1 ay önce

adı üstünde geçici, bunun bir sonu yokmudur acaba. mesela komisyon ilçeden ilçeye katip görevlendirdiği zaman 6 ay falan diyo, bir süre belirtiyo. emanet memurluğunda da bu şekilde olması lazım değilmi?

İsmi Lazım Deil
Şube Müdürü
11 Şubat 2025 16:06

Memuru başka bir ilçeye görevlendirme ile kurum içinde yapılan iş görevlendirmesi aynı değil ki.

S E N T İ N E L
Aday Memur
11 Şubat 2025 17:02

sonuçta zabıt katibi ve emanet memuru apayrı unvanlar ama. yönetmelikte de geçici diye yazıyor. buna istinaden bir süre vermeleri gerekli değil mi?

Memuru başka bir ilçeye görevlendirme ile kurum içinde yapılan iş görevlendirmesi aynı değil ki.

Yenikatip00
Aday Memur
12 Şubat 2025 00:00

Ben de aynı şekilde ilçe adliyesinde hem emanete bakıyorum, hem muhabereye bakıyorum, hem de hazırlık bürosunda bir arkadaşa yardımcı oluyorum. Önceden hem hazırlık bürosuna hem de emanet bürosuna bakıyordum diğer arkadaşlar tek büro hazırlık bakarken sırf kadın oldukları için ben erkeğim diye bana emaneti verdiler yanında bunun için gidip dilekçe yazarsam veya gidip komisyona felan yazarsam iş ortamı olarak daha da kötü olur. İlçelerde maalesef bu şekilde oluyor anladığım kadarıyla en güzeli bu kurumdan gidip kendimizi kurtarmakta o kadar iş yaptığımız halde en ufak bir hata yapman durumunda arkanda kimse durmayacaktır. Özellikle emaneti teslim ederken imza almayı ve emanete eşya alırken de mühürlü almayı ihmal etme yoksa başın ağrır haberin olsun.

S E N T İ N E L
Aday Memur
12 Şubat 2025 08:13

il merkezlerine tayin düşünüyorum. il merkezleride böylemi peki. il merkezlerinde hususi bir emanet memuru vardır değilmi

İsmi Lazım Deil
Şube Müdürü
12 Şubat 2025 10:10

Senin ünvanın değişmiyor. Eğer kalıcı olarak biri görevlendirillerse ünvanı değişir. Süre belirtme olayınca yasal boşluk olduğu için idare keyfine göre kullanacaktır. Süre belirtse diyelim süre bitince aynı işi yine sana vermeyeceği ne malum.

sonuçta zabıt katibi ve emanet memuru apayrı unvanlar ama. yönetmelikte de geçici diye yazıyor. buna istinaden bir süre vermeleri gerekli değil mi?

S E N T İ N E L
Aday Memur
12 Şubat 2025 11:45

tekrar beni görevlendirse bile bu kez de yönetmelikte yazılı "geçiciliğin" bir anlamı kalmıyor. hukuksuz bir işlem olmaz mı o da. geçici süre boyunca emanet memuru talebinde bulunulur, onun gelmesi beklenir vs. mantıklı olan bu değil midir. süre sonunda görevli gelir işine başlar. şu da bir gerçek ki küçük veya büyük olsun bir yerde bir adliye varsa orada emanet memurluğu diye bir birimde vardır ve hep var olacaktır. bu gerçeklik göz ardı edilerek emanet memuru ihtiyacı yokmuş gibi düşünüp bu işi katiplere yönetmelik gereği görevlendirme olmaksızın kalıcı olarak yaptırmak ne kadar doğru.

Senin ünvanın değişmiyor. Eğer kalıcı olarak biri görevlendirillerse ünvanı değişir. Süre belirtme olayınca yasal boşluk olduğu için idare keyfine göre kullanacaktır. Süre belirtse diyelim süre bitince aynı işi yine sana vermeyeceği ne malum.

Kadir4545
Aday Memur
12 Şubat 2025 22:08

nöbette tutuyor musun üstat yoksa nöbetten muaf mısın?

S E N T İ N E L
Aday Memur
12 Şubat 2025 22:56

tutuyorum
Kadir4545, 1 ay önce
nöbette tutuyor musun üstat yoksa nöbetten muaf mısın?

kadiresref
Memur
13 Şubat 2025 08:16

Hocam sen söylediklerinde haklısın ona diyecek bir şey yok. Mevzuatı Adalet Bakanlığı hazırlar ama kendisi bile uymaz. Ben katibin ambar memurluğu yaptığını bile biliyorum. Mevzuatta şöyle yazıyor böyle yazıyorun reel hayatta pek bir karşılığı yok. İş yükü fazla geliyorsa bunu belirtirsiniz dönüşümlü çalışmayı teklif edersiniz ama mevzuat üzerinden giderek bir netice alabileceğinizi çok zannetmiyorum

tekrar beni görevlendirse bile bu kez de yönetmelikte yazılı "geçiciliğin" bir anlamı kalmıyor. hukuksuz bir işlem olmaz mı o da. geçici süre boyunca emanet memuru talebinde bulunulur, onun gelmesi beklenir vs. mantıklı olan bu değil midir. süre sonunda görevli gelir işine başlar. şu da bir gerçek ki küçük veya büyük olsun bir yerde bir adliye varsa orada emanet memurluğu diye bir birimde vardır ve hep var olacaktır. bu gerçeklik göz ardı edilerek emanet memuru ihtiyacı yokmuş gibi düşünüp bu işi katiplere yönetmelik gereği görevlendirme olmaksızın kalıcı olarak yaptırmak ne kadar doğru.

sphinx80
Aday Memur
18 Şubat 2025 01:24

zabıt katibi olarak 3 yıldır il merkezinde emanet memurluğunda görevliyim bir tane emanet memuru kadrosu boş talep etsem ünvanım değişir mi

S E N T İ N E L
Aday Memur
18 Şubat 2025 11:27

sadece emanet memuru işimi yapıyorsunuz?
sphinx80, 4 hafta önce
zabıt katibi olarak 3 yıldır il merkezinde emanet memurluğunda görevliyim bir tane emanet memuru kadrosu boş talep etsem ünvanım değişir mi

sphinx80
Aday Memur
18 Şubat 2025 11:28

evet
S E N T İ N E L, 4 hafta önce
sadece emanet memuru işimi yapıyorsunuz?
Toplam 20 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi