Editörler : crops35
25 Şubat 2025 16:03

Mühendis,farklı bir mühendisliğe sınavsız geçebilir mi?

Arkadaşlar kamuda diyelim inşaat mühendisi olarak çalışıyoruz.farklı bir mühendislik bölümü bitirip,atıyorum bilgisayar mühendisliği olsun.bitirdikten sonra direkt diplomayı vererek bilgisayar mühendisliğine geçiş mümkün mü yoksa unvan değişikliği sınavına mı girmek gerekiyor ? bir diğer sorum ise.sınavsız şekilde direkt geçiliyorsa çalıştığınız şehirde çalışmaya devam mı ediyoruz? yoksa kafalarına göre nerede ihtiyaç varsa oraya tayin mi yapıyorlar? yada size seçenek sunup şu şu şehirleri tercih ederek oralara mı tayin yapıyorlar?

F4ntomm
Memur
25 Şubat 2025 16:05

bir sorum daha var arkadaşlar.geçmek istersek kurum bize engel olabilir mi? yani çalıştığımız kurumun inisiyatifinde mi geçiş yapmak yoksa al diplomayı direkt benim unvanı mı değiştir gibi bir hakkımız var mı?

enginar123
Aday Memur
25 Şubat 2025 22:12

sence böyle bişey mümkün mü_?

F4ntomm
Memur
26 Şubat 2025 07:22

Soruyorum cevap arıyorum
enginar123, 2 ay önce

sence böyle bişey mümkün mü_?

VHKİ-MEB
Memur
26 Şubat 2025 10:20

Soru şahane ama muhtemelen yeni branşındaki yeterliliğinin de ölçülmesi lazım.

hsnd
Başbakan Müsteşarı
26 Şubat 2025 11:34

Sınavsız geçiş tabi ki mümkün değil. Böyle bir şey olsaydı bunu zaten yapan olurdu ve siz de duyardınız mutlaka. Unvan değişikliği sınavı açılmalı ve kadro verilmeli siz de kazanmalısınız.

F4ntomm
Memur
26 Şubat 2025 12:01

duyduğum için soruyorum hocam.tarım il müdürlüğünde çalışan bir mühendis,başka bir mühendislik bitirip yeni diplomasını direkt kuruma vererek yeni branşına geçmiş.

hsnd, 2 ay önce

Sınavsız geçiş tabi ki mümkün değil. Böyle bir şey olsaydı bunu zaten yapan olurdu ve siz de duyardınız mutlaka. Unvan değişikliği sınavı açılmalı ve kadro verilmeli siz de kazanmalısınız.

hsnd
Başbakan Müsteşarı
26 Şubat 2025 12:16

Eğer olduysa ben ilk defa duydum. Mevzuatta yeri olduğunu görmedim.

F4ntomm, 2 ay önce

duyduğum için soruyorum hocam.tarım il müdürlüğünde çalışan bir mühendis,başka bir mühendislik bitirip yeni diplomasını direkt kuruma vererek yeni branşına geçmiş.

desastreux
Şube Müdürü
26 Şubat 2025 13:24

Aynı soruya ben de zamanında cevap aramış ancak bulamamıştım. Benim bildiğim kadarıyla inşaat mühendisi diye bir unvan yok kamuda tüm mühendislerin unvanı mühendis olarak geçiyor. İnternetten de bakabilirsin şu linkte de görebileceğiniz üzere;

https://www.memurlar.net/common/news/documents/642927/unvan-tablosu.pdf

Kısacası inşaat mühendisi bilgisayar mühendisi olunca unvanı değişmiş olmuyor ki bu da sınava tabi olmayacağı anlamına geliyor. Burada bence önemli olan boş kadro olması ve kurumun bunu kabul etmesi. Rastgele bir yere atama gibi bir şey hiç duymadım zaten kurumun ihtiyacı yoksa geçişi kabul etmeyecektir. Benim görüşüm bu şekilde.

F4ntomm, 2 ay önce

bir sorum daha var arkadaşlar.geçmek istersek kurum bize engel olabilir mi? yani çalıştığımız kurumun inisiyatifinde mi geçiş yapmak yoksa al diplomayı direkt benim unvanı mı değiştir gibi bir hakkımız var mı?

F4ntomm
Memur
26 Şubat 2025 13:59

Hocam kurumun ihtiyacı yoksa açıktan veya ösym üzerinden o branşla ilgili personel almaması gerekir değil mi?
desastreux, 2 ay önce

Aynı soruya ben de zamanında cevap aramış ancak bulamamıştım. Benim bildiğim kadarıyla inşaat mühendisi diye bir unvan yok kamuda tüm mühendislerin unvanı mühendis olarak geçiyor. İnternetten de bakabilirsin şu linkte de görebileceğiniz üzere;

Kısacası inşaat mühendisi bilgisayar mühendisi olunca unvanı değişmiş olmuyor ki bu da sınava tabi olmayacağı anlamına geliyor. Burada bence önemli olan boş kadro olması ve kurumun bunu kabul etmesi. Rastgele bir yere atama gibi bir şey hiç duymadım zaten kurumun ihtiyacı yoksa geçişi kabul etmeyecektir. Benim görüşüm bu şekilde.

F4ntomm
Memur
26 Şubat 2025 14:00

Aşağıda arkadaş açıklamış hocam kamuda x mühendisi y mühendisi ayrımı yok sadece mühendis unvanı var diye.bu şekildeyse direkt geçiş mümkün görünüyor.
hsnd, 2 ay önce

Eğer olduysa ben ilk defa duydum. Mevzuatta yeri olduğunu görmedim.

hsnd
Başbakan Müsteşarı
26 Şubat 2025 14:07

İlk yazdığınız doğru evet kamuda bazı unvanlar haricinde tekniker, mühendis gibi kadrolar olur branş belirtmez ancak alım yapılırken ya da unvan değişikliği sınavı yapılırken buna göre okul mezuniyeti istenir. O yüzden pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Mevzuat araştırmaya vaktim olmadığı için emin konuşamıyorum.

desastreux, 2 ay önce

desastreux
Şube Müdürü
28 Şubat 2025 11:15

Bazı kurumlarda ve bazı şube müdürlüklerinde maden mühendisi de çalışıyor inşaat mühendisi de çalışıyor. Yani o şubedeki görevi farklı disiplinlerden mühendisler yapabiliyor. Elbette alımda kurumlar ihtiyaç duydukları personeli mezuniyet durumuna göre alıyor ancak elinde 2 ayrı diploması bulunan kişi iki yeterliliğe de sahip olmuş oluyor. Bu durumda iş tamamen kurumun inisiyatifine kalıyor. Buradaki durum kurum içi naklen atama oluyor aslında. Yeni bir kadro oluşturulmuyor mevcut kadrodan diğer bir kadroya nakil yapılıyor. Sınava tabi olmasına imkan yok çünkü unvan değişimi yok. İnşaat teknikeri inşaat mühendisi olmak için unvan değişikliği sınavına tabi olur çünkü unvan değişecek. Sizin durumunuz unvan değil aslında görev değişimi oluyor. Dediğim gibi bence tamamen kurumun inisiyatifinde. İhtiyaç varsa değerlendirirler diye düşünüyorum.

28 Şubat 2025 11:39

Yahu kurum inşaat mühendisi olarak talep eder alır KPSS ile, belki bi süre meslekle alakalı çalıştırır, fakat kurumun inisiyatifi ile 2 mühendislik branşı haricinde alakasız bir birimde bile çalıştırabilir. Maaş mühendis ünvanından yatmaya devam eder. Çok takılmayın bunlara.

Toplam 13 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi